maart 15

Waarom statistieken lezen op LinkedIn zo belangrijk is!

Zonde, maar waar: Veel ondernemers halen niet het maximale uit LinkedIn

Mega enthousiast over je post: maar hij doet vrij weinig


Stel je voor: je hebt net vol enthousiasme een gloednieuwe post gedeeld op social media. Je zit vol spanning te wachten, klik na klik, terwijl je obsessief het aantal impressies blijft verversen. Het aantal kijkers vertelt immers hoe ver je boodschap reikt. Maar tot je grote frustratie blijft het aantal steken op 150 impressies. Hoe kan dat?


Jouw LinkedIn Profiel is als een marktkraam op de zaterdag markt


Op een bruisende zaterdagochtend loop ik over de markt in Oosterhout. Mensen haasten zich langs kraampjes gevuld met heerlijke geuren en kleurrijke displays. Maar tussen al die bedrijvigheid zie ik iets opmerkelijks: een groenteboer die achterover leunt in zijn stoel, ogenschijnlijk onverstoord door het levendige tafereel om hem heen. Hij wacht geduldig op een passant die interesse toont.


Terwijl ik nieuwsgierig op zoek ga naar knoflook en paprika's, blijft hij onbewogen achterover leunen. Ik vraag me af waarom hij niet actief op zoek gaat naar klanten. Het voelt als een gemiste kans. In plaats van hem aan te spreken, zoek ik mijn groenten elders.


Een marktkraam zonder effectief netwerken is vrij zinloos


Het lijkt een vreemd voorbeeld, maar het illustreert perfect hoe veel ondernemers omgaan met hun LinkedIn-profiel. Ze plaatsen hun waar in de etalage door een post te delen en gaan vervolgens achterover leunen, wachtend tot er iets gebeurt. Maar zo werkt het natuurlijk niet!


Stel je voor hoe effectief diezelfde marktkraam zou zijn als je actief in gesprek gaat met voorbijgangers. Als je niet alleen let op wie er luistert, maar ook wie reageert, interesse toont en het gesprek verder voert. Zoals bij elk gesprek, zijn er naast woorden ook non-verbale signalen die veelzeggend zijn. Actief zijn in gesprek met geïnteresseerden die jouw virtuele kraam passeren, kan een enorme impact hebben op jouw bedrijf.


LinkedIn Statistieken zijn van cruciaal belang


Op LinkedIn kun je deze nuances vertalen naar cijfers. Elke klik, like of reactie vertelt een verhaal over jouw online aanwezigheid en impact. Deze cijfers zijn meer dan slechts getallen. Ze zijn de sleutel tot jouw professionele succes. In dit artikel duik ik dieper in op de statistieken van LinkedIn en leer ik je hoe je ze kunt ontcijferen. Zo kun je jouw online aanwezigheid optimaliseren, meer impact maken, je netwerk laten groeien en jouw doelen bereiken.


De belangrijkste statistieken op LinkedIn

Door de statistieken op LinkedIn te kunnen lezen én te kunnen interpreteren, kun je bepalen waarom je post niet zo lekker werkt. Wanneer je kijkt naar de belangrijkste statistieken op LinkedIn, kun je een beter begrijp krijgen hoe jij je online aanwezigheid beter kan optimaliseren en hoe je daarmee effectief kan netwerken.

01

Impressies

Wanneer je weinig tot geen impressies hebt op je bericht op LinkedIn, valt je bericht niet op op een drukke tijdlijn.


Impressies geven aan hoe vaak je inhoud op LinkedIn is weergegeven aan andere gebruikers. Het is een maatstaf voor de zichtbaarheid van je berichten en profiel op het platform. Hoe meer impressies je hebt, hoe groter je bereik en potentiële betrokkenheid.


Wat zegt een laag aantal?


je hebt een gebrek aan zichtbaarheid: 

Mogelijk bereikt je bericht niet veel mensen in het LinkedIn-algoritme. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals de timing van je bericht, de relevantie voor je doelgroep, en de kwaliteit van de inhoud.


onvoldoende netwerk:
Als je een klein of niet erg actief netwerk hebt, kan dit resulteren in minder impressies. LinkedIn toont berichten aan mensen op basis van hun connecties en activiteiten op het platform. Als je netwerk klein is, is het bereik van je berichten ook beperkt.


je schrijft te veel vanuit je eigen beleving:
Als je berichten niet boeiend, relevant of waardevol zijn voor je doelgroep, zullen mensen er minder snel op reageren en zal het algoritme van LinkedIn je bericht minder vaak weergeven aan andere gebruikers.


Wat kun je doen?
Jouw post mag veel meer opvallen:

  • bedenk een gekke titel die meteen opvalt, waarvan je volger denkt: "Hé, waarom zeg je dat nou?". Denk aan: "Elke ondernemer zou wat meer op Donald Trump mogen lijken", of "Doe eens gek trek een jurk aan", of "Ik ben zo bóós!".
  • gebruik een plaatje wat samen met de titel een beeld vormt, nog voordat ik nog maar één woord gelezen heb. Als je zegt "Ik ben zo boos", gebruik dan een foto van jezelf, terwijl je heel boos kijkt. Laat de emotie zien, in de titel maar ook in het plaatje, samen vormen ze de eerste indruk, en die is belangrijk!
  • pas op met commerciele uitingen, zoals een plaatje van je e-book. De meeste volgers zijn niet op zoek naar jouw e-book of masterclass, ze moeten, door het lezen van je post, nog overtuigd worden dat ze het nodig hebben. Het opnemen van een e-book of andere commerciele uiting in je plaatje kan afschrikken.

NEUROMARKETING TIP:

Wanneer de impressies van je post laag zijn of blijven, is dat een teken dat je post niet echt opvalt op een drukke tijdlijn. Ons reptielenbrein, waar ook het handelen op de automatische piloot zit, bepaalt in enkele seconden tijd of je post interessant is om te lezen of niet. Gebruik daarom altijd een pakkende titel, die een beetje gek is of opvalt, in combinatie met een foto van jezelf die een bepaalde emotie uitdrukt. Hoe opvallender en gekker, hoe beter!

02

Bereik

Wanneer je weinig bereik hebt op LinkedIn, ben je aan het vissen in een bijna lege visvijver.


Het bereik vertegenwoordigt het totale aantal unieke gebruikers dat je inhoud heeft gezien. Het verschilt van impressies omdat het niet telt hoe vaak een persoon je bericht heeft gezien, maar alleen hoeveel individuele gebruikers het hebben bekeken.


Wat zegt een laag bereik?


je bericht is niet relevant:
Je bericht is mogelijk niet relevant voor je doelgroep. Als je inhoud niet aansluit bij de interesses, behoeften of uitdagingen van je doelgroep, zullen minder mensen het interessant vinden en delen, wat resulteert in een lager bereik.


je hanteert een verkeerde timing:
Het moment waarop je je bericht plaatst, kan van invloed zijn op het bereik ervan. Als je je bericht plaatst op een moment dat je doelgroep niet actief is op LinkedIn, zal het minder mensen bereiken en dus een lager bereik hebben. 


gebrek aan betrokkenheid:
Als je bericht weinig interacties (zoals likes, reacties, shares, en klikken) genereert, zal het algoritme van LinkedIn het minder vaak weergeven aan andere gebruikers. Een gebrek aan betrokkenheid kan leiden tot een lager bereik omdat het algoritme concludeert dat je inhoud niet relevant of waardevol is voor je doelgroep.


je post te veel vanuit je eigen beleving: 
Als je bericht niet boeiend, informatief of waardevol is, zullen minder mensen geneigd zijn om het te bekijken, leuk te vinden, te delen of erop te reageren. Dit kan resulteren in een lager bereik omdat het algoritme van LinkedIn je inhoud niet promoot aan een breder publiek.


Wat kun je doen?


Als je een laag bereik hebt op LinkedIn, is het belangrijk om te analyseren wat er mogelijk misging en hoe je je strategie kunt aanpassen om je bereik te verbeteren. Dit kan inhouden dat je je doelgroep beter begrijpt, je timing optimaliseert, je inhoud verbetert en actiever deelneemt aan gesprekken en interacties op het platform. Met de juiste aanpassingen kun je je bereik vergroten en je LinkedIn-prestaties verbeteren.


Optimaliseer je profiel: 
Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel volledig is ingevuld en professioneel oogt. Gebruik relevante zoekwoorden in je kopregel, samenvatting en ervaringssectie om je profiel beter vindbaar te maken in zoekresultaten.


Plaats regelmatig relevante content: 

Deel regelmatig waardevolle en relevante content op je LinkedIn-feed. Dit kan bestaan uit blogposts, artikelen, infographics, video's, en meer. Zorg ervoor dat je content interessant en nuttig is voor je doelgroep.


Gebruik hashtags:

Voeg relevante hashtags toe aan je berichten om ze beter vindbaar te maken voor mensen die zoeken op LinkedIn. Kies hashtags die populair zijn binnen je branche of onderwerp, maar vermijd overmatig gebruik van hashtags.


Interactie met je netwerk: 

Neem actief deel aan gesprekken en discussies binnen je netwerk. Reageer op berichten van anderen, geef waardevolle input en deel content van anderen die relevant is voor je doelgroep. Dit kan je zichtbaarheid vergroten en je bereik uitbreiden.


Gebruik multimedia: 

Voeg visuele elementen toe aan je berichten, zoals afbeeldingen, video's en infographics. Visuele content trekt meer aandacht en kan leiden tot een hogere betrokkenheid en een groter bereik.


Post op strategische momenten:

Experimenteer met verschillende tijdstippen om te zien wanneer je doelgroep het meest actief is op LinkedIn. Probeer je berichten te plaatsen op momenten waarop je de grootste kans hebt om gezien te worden door je doelgroep.


Moedig interactie aan: 
Stimuleer interactie op je berichten door vragen te stellen, polls te maken, en mensen aan te moedigen om te reageren, liken, delen en commentaar te geven. Dit kan helpen om je berichten viraal te laten gaan en je bereik te vergroten.


Door deze strategieën toe te passen, kun je je bereik op LinkedIn vergroten en meer mensen bereiken binnen je doelgroep. Het is belangrijk om consistent te zijn en je resultaten te meten om te zien wat het beste werkt voor jouw specifieke situatie.

NEUROMARKETING TIP:

Je naam, maar ook de slogan is het eerste wat je volger ziet wanneer je actief reageert op posts op LinkedIn. Zorg dat je met de slogan onder je profiel direct opvalt. Schrijf een samenvatting die je op je profiel gebruikt die wakkerschudt en die je volger een ander perspectief biedt. Gebruik ook visuele elementen om je expert status te benadrukken. De eerste indruk telt! Wanneer mensen nieuwsgierig zijn, kijken ze naar je profiel. Wanneer ze dat doen, zullen ze jouw post een tijdje blijven zien in hun tijdlijn.

03

Likes

Wanneer je weinig likes krijgt op je bericht, herkent je volger zich totaal niet in wat je schrijft.


Het aantal likes geeft aan hoeveel mensen je bericht interessant of waardevol vinden. Een hoog aantal likes kan wijzen op een sterke betrokkenheid van je publiek bij je inhoud.


Likes fungeren ook als sociale validatie. Mensen zijn eerder geneigd om een bericht leuk te vinden als ze zien dat anderen dat ook doen. Een hoog aantal likes kan dus anderen aanmoedigen om ook betrokken te raken bij je bericht.

Het algoritme van LinkedIn neemt likes mee bij het bepalen van de zichtbaarheid van je bericht. Hoe meer likes je bericht krijgt, hoe groter de kans dat het wordt weergegeven aan een breder publiek op LinkedIn.


Wat zegt het als je weinig likes krijgt?

  • de inhoud van je post is te complex of te veel vanuit je eigen beleving geschreven. Het kan zijn dat het onderwerp niet actueel is voor je volger. Het kan ook zijn dat je volger je post niet begrijpt, of dat je misschien te veel vaktaal gebruikt.
  • je doet te veel aan infotainment. Dat houdt in dat je de neiging hebt om tips en adviezen te geven, in de hoop dat je volger in actie komt. Je volger is waarschijnlijk nog niet zover. Doe liever aan entertainment: vertel een verhaal wat leuk is om te lezen en waarvan het er niet te dik bovenop ligt dat je iets wil verkopen.

Wat kun je doen?

  • De meeste volgers op social media zijn niet op zoek naar een product of dienst. Schrijf er dan ook niet over, dat komt nogal commercieel en pusherig over. Schrijf op zo'n manier dat je volger zelf tot de conclusie komt dat zijn probleem groter is dan verwacht.
  • Deel dingen die persoonlijk voor je zijn en die je niet snel zou delen op social media. Dat creëert een directe band en een gunfactor met je volger.
  • Deel een anekdote in je post. Dat maakt je statement makkelijker te begrijpen, bovendien is het leuk om te lezen. Het wordt makkelijker om een cruciaal inzicht te delen als je kan teruggrijpen op de anekdote.
  • Zorg dat je eerste alinea van je post herkenbaar is, dat je volger denkt: "hé, dat heb ik van de week nog meegemaakt!". Dan is hij sneller geneigd om de rest ook te lezen.

NEUROMARKETING TIP:

Vertel op social media iets persoonlijks, deel iets wat je eigenlijk nog nooit eerder hebt gedeeld. Op social media deel je geen tips en adviezen, maar deel je een emotie. Je maakt een emotionele connectie met je volger. 

Deel dus een anekdote en stel je soms kwetsbaar op en vertel ook welke fouten jezelf hebt gemaakt in het verleden. Maar wees niet alleen maar kwetsbaar, vertel ook over je expertise.

05

Reacties, shares en klikken

Wanneer je weinig reacties krijgt op je post, vind je volger het misschien wel leuk wat je schrijft, maar ziet hij de noodzaak niet.


Het aantal reacties geeft aan hoe betrokken je publiek is bij je inhoud. Reacties vereisen meer inspanning dan simpelweg een bericht leuk vinden, dus een hoog aantal reacties duidt op een actiever en betrokken publiek.


Reacties vertegenwoordigen interactie en discussie rondom je bericht. Een groter aantal reacties kan wijzen op levendige gesprekken en discussies die je post heeft opgeroepen, wat kan leiden tot een grotere betrokkenheid van je publiek.


Een hoog aantal reacties kan ook aangeven dat je inhoud waardevol, interessant of controversieel is, waardoor mensen erop willen reageren en hun gedachten willen delen. Dit kan wijzen op de kwaliteit van je bericht en hoe relevant het is voor je doelgroep.


Net als likes worden ook reacties meegenomen in het algoritme van LinkedIn bij het bepalen van de zichtbaarheid van je bericht. Berichten met veel reacties hebben meer kans om te worden weergegeven aan een breder publiek op LinkedIn.


Wat zegt het als je weinig reacties krijgt?

  • Je bericht is "wel leuk", maar maakt geen impact. De clue uit je post is niet duidelijk, wordt verkeerd begrepen of geinterpreteerd. Het raakt misschien wel, maar het laat je volger niet op een andere manier denken, geloven, voelen of ervaren. Je volger is je na 5 minuten waarschijnlijk weer vergeten.
  • Wanneer je wel likes krijgt, maar geen reacties, is dit een teken dat je volger je post waarschijnlijk "even snel" gelezen heeft, niet echt heeft nagedacht en een snelle like heeft gegeven.
  • Een wakkerschuddende inhoud ontbreekt.

Wat kun je doen?

  • Realiseer je dat waar jouw volger om vraagt, niet datgene is wat hij nodig heeft. Vertel over een denkfout die je volger maakt. Bijvoorbeeld het maken van een online training zonder de input van je klant via social media, of het bouwen van een website, zonder dat je actief bent op social media. Enz.  Laat hem op een andere manier naar zijn probleem kijken.
  • Wees minder lief op social media. Je mag echt je volger op een liefdevolle manier confronteren en shockeren. Dat heeft altijd het format: "als je <dit> niet doet, zul je <daar> nooit komen". Confrontaties leidt tot anders denken, geloven, voelen en ervaren en dat je volger na 5 minuten nog steeds aan je denkt.
  • Hanteer maar één cruciaal inzicht in je post, hanteer er niet meerdere. Meerdere inzichten leidt tot keuzestress. Keuzestress of verwarring levert geen reacties op.

NEUROMARKETING TIP:

Het is belangrijk dat je volger na het lezen van je post echt denkt: "Jee, wie ben jij en waar ben je al die tijd geweest!".

Je mag dus echt wat minder lief zijn en confronteren in je post. Dat leidt tot anders nadenken. Dan realiseer je klant zich uiteindelijk dat zijn probleem veel groter is dan verwacht. Dan gaat je volger de noodzaak inzien.

06

1e, 2e en 3e graads connecties

Een eerste graad connectie is een volger die een directe connectie heeft met jou. Deze volgers zien jouw post op hun tijdlijn voorbij komen.

Een tweede graad connectie is een volger die geen directe link heeft met jou, maar wel met een van jouw eerstegraads connecties.

Een derde graad connectie is iemand die geen directe link heeft met jou, maar wel met een van jouw tweedegraads connecties.


Wanneer de volgers die jouw bericht zien, de eerste graad connecties, jouw post liken en reageren, dan zien alle tweede graad connecties van die persoon, ook dat ze jouw post geliket hebben of dat ze gereageerd hebben.

Wanneer jouw post echt reuring veroorzaakt, anders laat denken, geloven, voelen en ervaren, zul je merken dat je ook 2e graad connecties aantrekt.


Wat zegt het als je geen tweede graads connecties aantrekt?

  • Je post spontaan, dat gaat meestal over jou, je product of je dienst.  Dat is interessant voor jou en je bestaande volgers. Maar iemand die jou niet kent, de 2e graad connectie, gaat er niet van aan.
  • Je doet aan infortainment, je geeft tips en adviezen, maar daarmee bereik je op zijn hoogst je bestaande connecties, die daardoor misschien opnieuw actief worden.
  • Je doet te weinig aan entertainment, je raakt je volger niet op een emotioneel niveau. Nieuwe volgers lezen posts die in eerste instantie leuk zijn om te lezen.

Wat kun je doen?

  • Zorg dat je post in eerste instantie leuk is om te lezen. Nieuwe volgers willen zich er in herkennen (hé, dat had ik van de week nog)
  • Durf confronterend te schrijven, dat levert soms kritiek op, maar meerdere volgers zullen nieuwsgierig worden waarom je zulke dingen zegt
  • Zorg dat de clue die je maakt echt wakker schudt en je volger een nieuw perspectief biedt.

NEUROMARKETING TIP:

Wanneer je geen tweede graads connecties aantrekt, ben je te veel met jezelf bezig.

Je onbekende volger, denkt altijd in eerste instantie: "leuk, maar wat heb ik er aan?". 

Zorg ervoor dat het meteen duidelijk wordt als je volger je post ziet. In de titel, het plaatje en de eerste alinea.

Tot slot

In conclusie, de statistieken op LinkedIn bieden waardevolle inzichten die cruciaal zijn voor het begrijpen en optimaliseren van je aanwezigheid op het platform. Door het analyseren van statistieken zoals impressies, likes, reacties, profielweergaven en netwerkstatistieken, kun je een beter begrip krijgen van hoe je berichten presteren, hoe je je netwerk kunt laten groeien en hoe je je professionele doelen kunt bereiken.


Het aantal impressies en het bereik van je berichten geven aan hoe vaak je inhoud wordt weergegeven en hoe breed je publiek is. Likes en reacties tonen de betrokkenheid en interesse van je publiek bij je berichten, terwijl profielweergaven laten zien hoeveel mensen interesse hebben getoond in jou als professional. Netwerkstatistieken onthullen de omvang en relevantie van je professionele netwerk op LinkedIn.


Door het begrijpen en interpreteren van deze statistieken, kun je je LinkedIn-strategie aanpassen en optimaliseren om meer impact te maken, je zichtbaarheid te vergroten en je professionele doelen te bereiken. Het is belangrijk om consistent te zijn, te experimenteren met verschillende soorten content en strategieën, en actief te blijven deelnemen aan gesprekken en interacties op het platform.


Met een goed begrip van de statistieken op LinkedIn en hoe je ze kunt gebruiken om je doelen te bereiken, ben je beter uitgerust om succesvol te zijn op dit belangrijke platform voor professionele netwerken en groei. Blijf jezelf uitdagen, blijf leren en blijf streven naar verbetering terwijl je je LinkedIn-aanwezigheid versterkt en je professionele netwerk uitbreidt.


Tags


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze posts zijn ook interessant:

91. 5 Stappen om 3x Sneller Content te Maken
90. Veel coaches en trainers zijn fake (en hoe je dat vandaag verandert)
89. Ik hou van kritiek (en ik vertel je hoe ik dat doe)
88. Een angst voor techniek? Gefeliciteerd!

Heb je mijn laatste podcast al beluisterd?

In mijn "de online succesformule" podcast deel ik elke week waardevolle handige weetjes, technische tips en meer.

>