Inleiding
De meeste social media posts zijn oersaai
Het staat inmiddels groot midden op mijn homepage: 75% van alle ondernemers doen uitingen waar geen slapende hond wakker van wordt. En dat is echt zo! Wanneer ik naar een willekeurige social media tijdlijn kijk, zie ik uitingen als: "ik breng je meer rust in je hoofd" (= vitaliteitscoaches), "ik breng je meer werkgeluk" (= loopbaan coaches) of "ik breng meer rust en harmonie binnen het gezin" (= gezinscoaches). Zo'n artikelen zijn echt heel leuk hoor, maar ik merk dat ik dan ook tegelijkertijd denk: "Wat zeg je nu eigenlijk? Wat bedoel je?". Ik word er niet meteen door geraakt, en wanneer mijn tijdlijn volstroomt met social media posts, zijn dit de eerste posts die ik oversla.
Als je niet weet wat je doet op social media, zien slechts 10% van al je volgers je post
Ik merk dat veel ondernemers niet zo goed weten waar ze over moeten schrijven. Ze zijn al lang blij dat er iets uit hun vingers komt, rennen naar hun laptop, schrijven hun post en publiceren het meteen. Daarna volgt een frustratie die misschien wel dagen lang kan aanhouden om dat er te weinig gebeurt met diezelfde post. Wist je dat wanneer je niet weet wat je doet, je post slechts 10% van al je volgers bereikt op social media? Dat komt doordat het algoritme de eerste twee uur na het posten van je blog kijkt hoeveel impact je met je post maakt. Wanneer die post dan al vrij weinig doet blijft het bij die paar volgers die toevallig je post voorbij zien komen.
Stop met infotainment
Het is dus van groot belang dat jij je post zo schrijft dat je meteen een goede eerste indruk maakt. Een eerste indruk maak je immers maar één keer. Daarbij is het van groot belang te beseffen dat de meeste volgers op social media totaal niet geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst en dat ze daar de noodzaak niet van inzien. Een blog waarin je tips en adviezen deelt en waarbij het overduidelijk is dat je eigenlijk iets probeert te verkopen, heeft dan geen zin. Dat noem ik infotainment.
Start met entertainment
Wat echt werkt, is dat je verhalen vertelt die in eerste instantie leuk zijn om te lezen. Een verhaal waar jij dingen durft te delen, ook over jezelf en je eigen transformatie, die je misschien nog nooit eerder hebt durven delen. Alles draait om een emotionele connectie. Dat je laat zien dat jij als geen ander je volger begrijpt. Dat je daarmee de drempel verlaagt voor je volger om toe te kunnen geven dat hij überhaupt een probleem heeft. In feite staan de meeste volger op social media voor een rood stoplicht. Ze vinden het spannend om te veranderen en blijven het uitstellen omdat ze denken dat de transformatie waar ze zo naar verlangen nog veel spanneder is dan de pijn die ze nu ervaren. Het is aan jou om met een persoonlijke boodschap vertrouwen te wekken en te laten zien dat het niet zo is. Dit noem ik entertainment.
Hoe weerstand en angst ons soms tegenhoudt om actie te ondernemen
Jaren geleden deelde een collega van mij deze metafoor. Veel ondernemers staan voor een rood stoplicht. Ze hebben een probleem of uitdaging waar ze graag van af willen, want dat probleem doet zeer. Het veroorzaakt een pijn. Maar wanneer ze kijken naar de reis die ze moeten afleggen, is het net alsof ze een weiland moeten oversteken vol met landmijnen en dinosaurussen. Wanneer ze naar de reis kijken die ze moeten afleggen, worden ze overvallen door een gevoel van angst. Een angst die zo groot is, dat ze gewoon voor het stoplicht blijven staan.
Wanneer jij echter kijkt naar hetzelfde weiland, dan zie je dat de landmijnen geen landmijnen zijn, maar molshopen. De dinosaurussen zijn geen dinosaurussen maar reclame borden. Dit is waar jouw marketing over mag gaan. Het mag persoonlijk zijn, vertrouwen geven. Jij mag als ondernemer je klanten laten zien dat de reis die ze maken helemaal niet zo spannend is en dat als jij het kan, zij het ook kunnen.
De cruciale rol van neuromarketing
Ik roep al jaren: "enterainment boven infotainment". Dat is niet alleen mijn eigen overtuiging, dat is ook wat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond. Wanneer je naar neuromarketing kijkt, en dus de werking van ons brein bestudeert, zie je ook waarom dat zo is. De geheime formule van neuromarketing deel ik met je in dit artikel.
Neuromarketing laat zien dat ons brein eigenlijk uit drie delen bestaat.
Infotainment en Entertainment
Een infotainment post gaat dus over tips en adviezen en is na 5 minuten alweer verdwenen uit het hoofd van je volger. Daar maak je geen inmpact mee. Een infotainment post is niet zinloos, maar heeft een ander doel. Het is met name geschikt voor de volgers die jou al kennen via mond tot mond reclame of omdat ze je al een tijdje volgen. Een infotainment post kan handig zijn wanneer je bestaande connecties uit je netwerk wil heractiveren.
Een entertainment post gaat over het leggen van een emotionele connectie, waarbij je volger nog lange tijd aan je blijft denken. Het doel hiervan is niet om van je volger direct een betalende klant te maken, ook omdat je weet dat het tijd nodig heeft voordat je volger inziet dat zijn probleem groter is dan dat hij had verwacht. Het duurt even voordat je volger er aan toe is om jouw hulp te accepteren. Een entertainment post is cruciaal waarbij je de basis legt voor een langdurige relatie met je volgers.
Wanneer je dit verschil goed kent en je hier gericht op schrijft, ben je in staat om elke maand zowel bestaande volgers te heractiveren, en om nieuwe volgers aan te trekken.
Mijn advies: als je drie keer in de week zichtbaar bent op social media, schrijf dan twee entertainment posts, waarbij je nieuwe relaties aangaat, en een infotainment post waarmee je bestaande volgers heractiveert.