april 19

Het Geheim van Consistentie: Hoe je 2-3 Briljante Social Media Posts Per Week Produceert

2 tot 3 keer actief zijn op social media wordt vaak als onmogelijk ervaren

"Ik heb het zo druk," is de zin die ik het vaakst hoor wanneer ik in gesprek ben met ondernemers. Het zijn mensen die hun ziel en zaligheid in hun bedrijf leggen, die elke dag weer vol passie werken aan hun producten en diensten. Ze willen hun volgers op social media inspireren en betrekken bij alles wat ze doen.


Het idee van 2 tot 3 keer per week posten op social media roept vaak zuchten op. Drie keer? Waar haal ik de tijd vandaan? Ik begrijp het. Deze ondernemers voelen zich vaak verloren wanneer ze achter hun toetsenbord zitten. Ze kunnen er wel over praten, maar het op papier zetten lijkt een hele opgave. Waar moeten ze over schrijven? Hoe kunnen ze hun publiek bereiken? En waarom lijkt niemand te reageren op die sporadische posts?


Het voelt als een bergbeklimming, waarbij elke stap zwaar op de maag ligt. En wanneer ze dan eindelijk de moed hebben verzameld om iets te delen, lijkt het alsof hun post in een bodemloze put verdwijnt, zonder enige reactie van hun volgers.


Herken je dat? Veel ondernemers worstelen met het vinden van de juiste woorden om hun boodschap over te brengen. Het bepalen van wat ze moeten schrijven en hoe vaak ze dat moeten doen, en het aantrekken van de aandacht van hun volgers lijkt een enorme uitdaging. Maar... met de juiste strategie en de juiste tools kun jij ook leren hoe je moeiteloos 2 tot 3 briljante social media posts per week produceert. Posts die een impact hebben op je publiek en die leiden tot serieuze leads.

In 5 stappen naar 3 consistente posts per week

Maar hoe ga je van die worsteling naar succes op social media? Hoe kun je die bergbeklimming van het regelmatig posten veranderen naar een vloeiende, consistente stroom van waardevolle content die jouw publiek aanspreekt?

Met een duidelijk stappenplan en concrete strategieën help ik jou om van die hobbelige weg naar een gladde snelweg te gaan, waarbij je moeiteloos en met vertrouwen kunt navigeren door het landschap van social media. 


01

stap 01: Begrijp je publiek

De meeste coaches, trainers, therapeuten en specialisten schrijven vanuit hun eigen beleving. Het is een enorme mindswitch voor ze, als ik ze ermee confronteer dat ze vanuit de beleving van de klant moeten schrijven. Sommige ondernemers blokkeren dan.

Maar wat nu als jij je mogelijke klant nog beter leert kennen? Wat nu als je vanaf nu elke week minstens 4 a 5 mogelijke klanten spreekt. Niet zozeer om een product te verkopen, maar om hun pijn en behoeften te leren kennen?

Toen ik deze gesprekken voerde, kwam ik tot de conclusie dat veel mogelijke klantenlast hebben van tunnelvisie. Ze zien alleen de uitdagingen die voor hen liggen, zonder het grotere plaatje te zien.

Als ondernemer is het mijn taak om ze te laten zien dat ze daarmee veel over het hoof dzien en dat ze de dieperliggende problemen daarmee niet aanpakken. Het droomresultaat kan daarmee uitblijven.


Ik voer dus elke week gesprekken met mogelijke klanten, in het kader van marktonderzoek. Dit is van onschatbare waarde! Het stelt me in staat om mijn content te baseren op echte behoeften en uitdagingen, in plaats van te gissen wat er speelt.


Uiteindelijk is het de stem van mijn klanten die de kracht heeft om mijn boodschap te laten resoneren en mijn volgers te inspireren tot actie.

02

stap 02: Stel je doelen vast

Als je elke week gesprekken voert met je volgers en mogelijke klanten, zie je vanzelf een rode draad ontstaan. Ze maken allemaal dezelfde denkfout. Ze zien allemaal bepaalde stappen over het hoofd. Ze zoeken. allemaal de oplossing in de verkeerde hoek. En waarom? Omdat je mogelijke klant op korte termijn denkt. Jij denkt als expert op lange termijn en kan dus heel duidelijk en scherp zien wat je mogelijke klant laat liggen.

Op basis van deze input stel ik voor mezelf vast wat het doel is van de post die ik ga schrijven. Wat wil ik wat mijn volger gaat denken, voelen en ervaren? Hoe kan ik hem een compleet nieuw perspectief bieden op het probleem wat hij momenteel denkt te ervaren?

Voordat ik ga schrijven, vertaal ik op deze manier de informatie die ik via marktonderzoek heb verzameld in concrete doelen.

03

stap 03: Verzamel anekdotes

Ik hou van een belevende schrijfstijl. Met een belevende schrijfstijl wordt je post leuk om te lezen. Je begint dus niet je post met "hee ondernemer!", of "hee mooie ziel!". Ik klik persoonlijk meteen weg als ik de eerste regels lees van zo'n post omdat het te duidelijk is dat ik iets moet kopen, of moet doen.

Mijn posts zijn met name leuk om te lezen. Het geeft een gevoel van herkenning: "hé, dat heb ik van de week ook nog meegemaakt". Ik doe daarmee aan entertainment in plaats van infotainment. Ik geef geen tips en adviezen op social media, maar ik vertel een verhaal wat herkenbaar is en leuk om te lezen. Uiteraard koppel ik er een inzicht aan wat een compleet nieuw perspectief biedt.

Wanneer ik het doel heb bepaald, kan ik met gemak 2 tot 3 anekdotes bedenken, die elk vanuit een compleet nieuwe hoek een cruciaal inzicht geeft op het onderwerp en het doel wat ik eerder al bepaald heb.

04

stap 04: Durf minder lief te zijn in je post

De meeste coaches en trainers die ik ken, zijn te lief op social media. Ze maken zich te druk om wat andere mensen vinden van hun post. Natuurlijk heb ik die fase ook gekend. Collega's uit loondienst vonden het niet kunnen dat ik regelmatig over mijn kinderen schrijf. Familieleden vroegen aan me waarom ik zo nodig mijn hele hebben en houden op social media moet plaatsen. En toch is dit belangrijk voor me.

Tegenwoordig maak ik me hier niet mee zo druk om. Ik doe gewoon wat ik wil en wat goed voelt voor mij, ongeacht wat anderen daarvan vinden. Daar hoort ook bij dat ik minder lief durf te zijn en mijn volgers op een liefdevolle manier confronteer en shockeer. 

Ik roep dus reglematig hoe je kan denken dat een online training een goed idee is om te bouwen, terwijl je nog geen enkele volger aantrekt via social media. Dat je nu al wil gaan adverteren, terwijl je posts op social media oersaai zijn. Hoe had je met je advertentie mensen willen trekken, terwijl je dat niet eens kan met je post op social media?

Je volgers zitten niet te wachten op een vriend of vriendin die over hun schouder meekijkt. Ze verwachten een expert die hun op de vingers tikt wanneer nodig. Een stok achter de deur.

05

stap 05: Varieer je content

Met de voorgaande stappen krijg je al een goed beeld waarover je kan schrijven en hoe je impact kan maken. Denk nu dan ook na hoe je deze boodschap kan verspreiden. Je kan met één onderwerp voor meerdere invalshoeken kiezen:

  • je schrijft een artikel op je website over de grootste inschattingsfout die je mogelijke klant maakt en wat je moet doen om dit te voorkomen
  • je deelt een anekdote, een verhaal over jezelf of een mogelijke (eventueel fictieve) klant die deze inschattingsfout ook maakte, in een emotionele connectie post op LinkedIn
  • je deelt een expert post waar je jouw ongezoute mening deelt over wat je zou moeten doen om deze inschattingsfout te voorkomen en nodig je volgers uit voor je masterclass of webinar
  • je maakt een reel op Instagram waarin je in maximaal één minuut iets confronterends vertelt over dit onderwerp
  • je deelt een story op Instagram waarin je linkt naar het artikel op je website
  • je schrijft een nieuwsbrief waar je een tipje van de sluier oplicht met een praktische tip die je mogelijke klant helpt om deze inschattingsfout te voorkomen

Zo heb je met één onderwerp content voor een hele week voor op je social media kanalen.

06

Stap 06: Wees consistent

Last but not least, blijf consistent. Kies een frequentie waarmee je comfortabel bent en houd je eraan. Of het nu gaat om twee posts per week of drie, zorg ervoor dat je regelmatig van je laat horen. Consistentie is de sleutel tot succes op sociale media.

In conclusie, het produceren van consistente en impactvolle social media content is een uitdaging waar veel ondernemers mee worstelen. Maar met de juiste strategieën en tools kunnen ook zij leren hoe ze deze berg kunnen beklimmen en succesvol kunnen zijn op sociale platforms.


Door je publiek echt te begrijpen, hun taal te spreken en te anticiperen op hun behoeften, leg je de basis voor krachtige content die niet alleen aantrekkelijk is voor je volgers, maar ook resulteert in waardevolle interacties en betrokkenheid.


Dus laat de angst voor consistentie los en omarm de mogelijkheid om je boodschap effectief over te brengen. Met de juiste aanpak kun je met gemak 2 tot 3 briljante social media posts per week produceren en bouwen aan een sterke online aanwezigheid die blijft groeien.


Tags

anekdotes, consistentie, doelgroep analyse, liefdevol confronteren en shockeren, marktonderzoek


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>