februari 9

73. Alleen een ‘hippe weggever’ levert nog omzet op [podcast]

0  comments

Een weggever werkt (vast) niet

Als er al zoveel weggevers zijn, waarom heb je er dan een nodig?


Ben je ook moe van de zee van weggevers die op social media verschijnen? Misschien heb je zelfs al eens gedacht: "Waarom zou ik er nog een maken als er al zoveel zijn?" Ik hoor je, en ik begrijp je twijfels. Maar laten we eerlijk zijn, niet alle weggevers zijn gelijk. En ja, misschien heb je er een die wel wordt gedownload, maar waar blijft de actie daarna?


Ik heb gesproken met talloze coaches, trainers, therapeuten en specialisten die zich afvragen waarom hun weggever niet lijkt te werken. Ze hebben hun conclusie al getrokken: een weggever werkt niet.


Verlangen of impact? Dat maakt een groot verschil


Maar wacht even, laten we teruggaan naar de kern van het probleem. Een weggever is meer dan alleen waardevolle inhoud. Het gaat erom dat je opvalt tussen al die andere weggevers die je volgers al hebben gezien. En laten we eerlijk zijn, de meeste weggevers op social media zijn niet bepaald inspirerend. "10 tips voor meer rust in je hoofd"? Serieus, wie wordt daar nou echt wakker van?


Wat veel ondernemers vergeten, is het verschil tussen verlangen en impact. Verlangen is leuk, maar het motiveert zelden tot actie. Je volger zal denken: "ja, leuk, maar dit kan over 3, 6 of 12 maanden ook nog wel", en uiteindelijk vergeet alles weer over jou en je weggever. Het is tijd om de noodzaak te laten zien. Het is tijd om te laten zien hoe jouw weggever levens kan veranderen.


Ik deel mijn geheime en bewezen strategie met jou


En raad eens? Ik ga mijn geheim met je delen. In dit artikel onthul ik mijn bewezen strategie om een weggever te creëren die wél werkt. Ik laat je zien wat andere ondernemers vaak vergeten. Dingen die cruciaal zijn en waarmee jij direct een grote voorsprong kunt creëren op je concurrenten.


In 3 stappen naar een hippe weggever die gegarandeerd omzet oplevert

Stap 01: Marktonderzoek doen


Zeg eens eerlijk, hoe vaak heb je een weggever gezien waarvan je dacht: "Dit is gewoon een hersenspinsel van de ondernemer, niemand zit hierop te wachten"? Ik zie het keer op keer. De titel alleen al verraadt vaak dat er geen doordacht plan achter zit. Het lijkt eerder op een download van het brein van de ondernemer dan op iets dat echt impact maakt.


"Een weggever geschreven vanuit jouw eigen beleving is een download van je brein. Daar zit echt niemand op te wachten. Een weggever zonder een succesvol, zichtbaar, en actief social media beleid werkt niet."


Het is tijd om uit je eigen belevingswereld te stappen en een persoonlijke en langdurige relatie op te bouwen met je volgers op social media. Hoe doe je dat? Volg deze stappen:

01

tip 01: wees succesvol zichtbaar op social media

Als je niet weet wat er écht speelt in de markt en in het hoofd van je volgers, kun je ook geen weggever maken die echt aanspreekt. Word actief op social media. Vertel niet alleen over je producten en diensten, maar raak je volger in zijn emotie, laat hem anders denken, geloven, voelen en ervaren. Dat levert niet alleen nieuwe volgers op, maar ook waardevolle gesprekken.

"Zorg ervoor dat je per week minstens twee tot drie keer actierf bent op social media. Doe niet aan infotainment (delen van tips en adviezen) maar aan entertainment (laat je volger op een leuke manier op een totaal andere manier naar zichzelf kijken)."

02

tip 02: ga elke week in gesprek met nieuwe volgers

Met een succesvol zichtbaar social media beleid trek je elke week nieuwe volgers aan. Ga vervolgens met hen in gesprek. Deel niet meteen je plannen voor een weggever, maar laat hen bijdragen aan je marktonderzoek. Luister naar hun woorden en noteer hun letterlijke uitspraken. Zo kun je hen beter begrijpen en je weggever afstemmen op hun behoeften.

"Spreek elke week minstens 4 á 5 volgers. Ga met ze in gesprek, noteer hun letterlijke woorden en probeer te ontdekken wat er niet klopt aan hun verhaal."

03

tip 03: doe aan marktonderzoek

Na talloze gesprekken en een berg aan input van je volgers, is het tijd om in te zoomen op wat écht speelt. Wat zijn de pijnpunten, obstakels en uitdagingen waar jouw klanten tegenaan lopen? Maak een lijstje met hun exacte woorden en prioriteer deze punten.

Het helpt mij enorm als ik dan kan zeggen:

 • "3 van de 4 ondernemers die ik spreek, doen uitingen op social media waar niemand wakker van wordt", of
 • "60% van alle ondernemers is bereid om met iedereen te werken, en hanteert geen minimale toelatingeisen tot zijn diensten", of
 • "65% van alle ondernemers haalt op dit moment weinig tot geen klanten uit social media
 • enz.

Je gaat hierdoor zien wat er écht speelt en waar jouw volger van wakker wordt, wat hem écht aanspreekt. Maak dus een lijstje van pijnpunten, obstakels en uitdagingen waar jouw klant tegen aan loopt, in de exacte woorden die hij zelf gebruikt.

"Maak een lijstje met pijnpunten, obstakels en uitdagingen, in de exact zelfde woorden die jouw volger zelf gebruikt."

04

tip 04: toets je marktonderzoek bij je volger of klant

Het is altijd goed om je onderzoek te toetsen bij je klanten.  Daarom is het handig om het eindresultaat van jouw marktonderzoek te toetsen bij jouw klant. Vraag hem dus om input!

 • deel jouw marktonderzoek in een nieuwsbrief die je naar al jouw trouwe fans stuurt en vraag hen om input
 • schrijf een "ik heb je hulp nodig" post op social media, neem er een poll in op en laat je volgers stemmen op welk punt het meest herkenbaar is op dit moment
 • maak een enqueteformulier die je online kan uitdelen, maar ook offline, wanneer je workshops, lezingen of inspiratiesessies geeft
 • enz.

Zo weet je zeker dat je de behoeften van je klanten begrijpt en daarop kunt inspelen.

"Vraag nogmaals om input van je volger en laat hem stemmen welk punt het meeste speelt en waarin hij zich het meest herkent. Dit levert uiteindelijk een lijstje op met punten, gesorteerd op prioriteit, de hoogste prioriteit bovenaan."

Door deze stappen te volgen, vermijd je de valkuil van het handelen vanuit je eigen beleving. Je bouwt een brug tussen jou en je volgers, ongeacht of je net begint of jarenlange ervaring hebt. En als je eenmaal een weggever hebt die aansluit bij de behoeften van je klanten, kun je rekenen op waardevolle interacties en gegarandeerde omzet.


Stap 02: Je werkwijze helder verteld in Jip en Janneke taal (neuromarketing)


Ik vertel altijd op een hele eenvoudige en heldere manier hoe ik te werk ga. Ik heb een eigen unieke methode gedefinieerd in 6 stappen, waarmee ik mijn volger confronteer. Daarbij gaat het om het inzicht: "wat mijn volger vraagt is bijna nooit wat hij echt nodig heeft". Ik gebruik mijn werkwijze om de noodzaak te vergroten. Dat is cruciaal bij het maken van een weggever, en het geheime ingrediënt, waarom jouw weggever straks wel gaat werken en die van je concurrent niet 🙂 


01

tip 01: doe aan neuromarketing

Neuromarketing, het geheime ingrediënt achter succesvolle ondernemers. Veel van je volgers denken dat ze al weten wat ze nodig hebben, maar laten we eerlijk zijn, vaak is dat slechts het topje van de ijsberg. Door neuromarketing toe te passen, laat je je volger inzien dat zijn probleem veel groter is dan hij ooit had gedacht. Je creëert een bewuste kortsluiting in zijn hoofd, waardoor hij nieuwsgierig wordt en vertrouwen krijgt in jou en je werkwijze.

"Door neuromarketing toe te passen, laat je volger zien dat hij echt nog belangrijke stappen mist. Je creëert als het ware een bewuste kortsluiting in het hoofd van je klant".

02

Tip 02: Combineer je marktonderzoek met de benodigde vaardigheden

Een goede weggever draait niet alleen om waardevolle inhoud, maar ook om de juiste vaardigheden. Combineer je marktonderzoek met de essentiële vaardigheden die je volger nodig heeft om zijn doelen te bereiken. Verdeel deze vaardigheden in categorieën en presenteer ze in een volgorde die je volger liefdevol confronteert en shockeert.

"Wanneer je marktonderzoek met benodigde vaardigheden combineert, ben je in staat om een reis te schetsen die jouw klant maakt, en waar hij tot het besef komt dat er belangrijke onderdelen zijn die hij nog mist."

03

Tip 03: Definieer je eigen werkwijze

Stel jezelf voor als een vitaliteitscoach die werkt in vier categorieën: ontspannen, mindset, experimenteren op kleine schaal en op grote schaal.:

 • stap 01: opnieuw leren ontspannen (fit en alert voelen, beter slapen, meer stress verwerken, dagritme)
 • stap 02: werken aan een groeiende mindset (niet van alles een probleem maken maar filteren wat jouw probleem is en wat van een ander, leren loslaten)
 • stap 03: doen en uitproberen op kleine schaal (binnen je gezin en op die manier zelfvertrouwen opbouwen, grenzen leren stellen binnen het gezin)
 • stap 04: doen en uitproberen op grotere schaal (op je werk, binnen familie of vriendenkring, ook met grotere en complexe onderwerpen om kunnen gaan)

Dit werkt neurologisch door. Je introduceert in alles wat je doet je werkwijze. In dit voorbeeld zal je volger om stap 4 vragen, grenzen stellen op het werk. Alles draait nu om het wakker schudden van je klant. Prik een gat in zijn verhaal. Laat zien dat wat hij vraagt niet is wat hij nodig heeft.

In je weggever geef je je klant altijd waar hij om vraagt. Ook als je weet dat dit niet is wat hij nodig heeft. Hiermee ben je in staat om je volger wakker te schudden en om hem te laten realiseren dat hij nog wat mist. Hij zal zich realiseren: "Er zijn 4 stappen. Ik ken er 2, ik mis er 2, en die 2 die ik ken heb ik niet volledig onder controle". Er is dus noodzaak.

"Met een goed doordachte werkwijze, laat je je volger al zien dat waar hij om vraagt, niet is wat hij nodig heeft. Je prikt daarmee een gat in zijn verhaal. Hij zal zich realiseren dat er 4 stappen zijn, hij er 2 kent, hij er 2 mist, en dat de 2 stappen die hij kent, hij niet volledig beheerst. Dat is noodzaak creëeren."

04

tip 04: Waarom klopt het niet wat je volger zegt en welke impact heeft het?

Beschouw je werkwijze als een Jenga-toren. Wat gebeurt er als je een van de stokjes eruit trekt? Door duidelijk te maken wat er gebeurt als je niet alle stappen volgt, confronteer je je volger met de harde realiteit. Je laat hem zien dat zijn verlangen niet overeenkomt met wat hij echt nodig heeft. Dit creëert impact en dwingt hem tot nadenken over zijn keuzes.

"Gebruik je werkwijze om je volger op een liefdevolle manier te confronteren en te shockeren dat datgene waar hij om vraagt, niet is wat hij nodig heeft".

Met deze stappen creëer je een weggever die niet alleen waardevol is, maar ook een blijvende indruk achterlaat. Door je volger te confronteren en te shockeren, vergroot je de noodzaak en motiveer je hem om actie te ondernemen. Dit is de sleutel tot een weggever die echt werkt en resultaten oplevert voor jou en je volger.


Stap 03: Het maken van je weggever met de hulp van je volgers


Met de vorige twee stappen weet je dus én wat er speelt in de markt, hoe je straight to the point kan zijn, en hoe jij je volger liefdevol kan confronteren en shockeren. Nu pas ben je echt klaar om aan de slag te gaan met je weggever en de manier waarop je het op je website aanbiedt.

01

tip 01: een persoonlijke bedanktpagina met actie

Na het downloaden van je weggever is het belangrijk om je volger te bedanken en hem direct verder te leiden naar waardevolle content. Creëer een persoonlijke bedanktpagina waar je niet alleen je waardering uit voor hun interesse, maar waar je ook de laatste blogs, video's of podcastafleveringen laat zien. Geef je volger de mogelijkheid om door te klikken naar meer content of nodig hem uit voor een diepgaand webinar dat nog meer waarde biedt. Zo zorg je ervoor dat je volger direct betrokken blijft en zich gewaardeerd voelt.

"Je volger is nieuwsgierig wanneer hij je landingspagina bereikt. Houd zijn aandacht vast door hem interessant aanvullend materiaal aan te bieden of door hem uit te nodigen voor een masterclass of webinar".

02

Tip 02: doe een pilot

Betrek je meest trouwe fans bij het optimaliseren van je weggever door een pilot uit te voeren. Vraag hen om input en een testimonial over hun ervaring met de weggever. Luister naar hun feedback en optimaliseer je weggever op basis van hun suggesties. Niet alleen verbeter je hiermee de kwaliteit van je weggever, maar je creëert ook betrokkenheid en loyaliteit bij je fans.

"Een pilot zorgt ervoor dat je zeker weet dat je stiekem niet toch te veel vanuit je eigen beleving schrijft. Het maakt duidelijk wat je nog hebt laten liggen, zodat je dat alsnog kan verwerken in je weggever".

03

tip 03: maak een funnel met confrontatie mails

Gebruik een funnel met confrontatie mails om je volger stapsgewijs door het proces van bewustwording en actie te leiden. Maak bijvoorbeeld video's waarin je de drie grootste "wakker schud" momenten behandelt, met een maximale lengte van 10 minuten. Plaats deze video's op een verborgen pagina op je website en stuur vervolgens een mail waarin je een groot geheim deelt over een van de pijnpunten waar de meeste klanten mee zitten. Door stap voor stap de noodzaak en waarde van je weggever te benadrukken, vergroot je de kans dat je volger actie onderneemt.

"Je volger heeft tussen de 7 en 14 wakkerschud momenten nodig voordat hij in actie komt. Op social media pak je er misschien 2, via je weggever pak je er met gemak nog minstens 3. Verleid je volger om in een korte maar pakkende mail je video te bekijken. Dat leid tot meer nieuwsgierigheid en vertrouwen".

04

Tip 04: verzamel testimonials

Testimonials zijn krachtige sociale bewijzen die het vertrouwen van je potentiële klanten vergroten. Verwerk daarom testimonials van tevreden gebruikers op je landingspagina. Wanneer anderen je weggever aanprijzen en hun positieve ervaringen delen, wordt de drempel voor je volger om de weggever te downloaden aanzienlijk verlaagd. Dit kan resulteren in een hogere conversie en meer downloads van je weggever.

"Verwerk de testimonials uit de pilot om je landingspagina krachtiger te maken. Niets wekt meer vertrouwen dan een neutraal en onafhankelijk persoon die aangeeft dat je weggever echt werkt".

Door het implementeren van deze tips kun je de effectiviteit van je weggever aanzienlijk vergroten. Een persoonlijke bedanktpagina met actie toont waardering voor je volgers en biedt hen direct toegang tot meer waardevolle content. Een pilot met je meest trouwe fans zorgt niet alleen voor waardevolle feedback, maar creëert ook betrokkenheid en loyaliteit. Met een funnel van confrontatie mails leid je je volgers stap voor stap naar de noodzaak en waarde van je weggever. Tot slot, het gebruik van testimonials op je landingspagina versterkt het vertrouwen van potentiële klanten en verlaagt de drempel om je weggever te downloaden. Door deze strategieën toe te passen, zul je merken dat je weggever niet alleen meer wordt gedownload, maar ook effectiever wordt in het aantrekken van nieuwe leads en het converteren van volgers naar klanten.


Stap 04: Effectief opvolgen


Na het maken en aanbieden van je weggever begint het pas, je bent nog niet klaar! Voordat je besluit om een advertentie te plaatsen die je weggever promoot, moet je eerst zeker weten dat hij ook echt goed werkt! Je kan er op meerdere manieren waardevolle gesprekken uit halen met jou volgers.

01

tip 01: houd maandelijks de prestaties van je weggever bij

De markt verandert voortdurend en het is belangrijk om maandelijks te controleren of je weggever nog steeds effectief is. Veranderingen in de marktomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je weggever plotseling minder goed presteert. Door regelmatig de prestaties van je weggever te evalueren, kun je tijdig aanpassingen maken om de relevantie en effectiviteit ervan te behouden.

"Meten is weten, door maandelijks te registreren hoe vaak je weggever wordt gedownload (en wie er nog andere dingen doen naast het lezen ervan), kun je tijdig je weggever optimaliseren zodat hij 100+ volgers per maand blijft aantrekken"

02

Tip 02: gebruik site tracking om het gedrag van je volgers te volgen

Houd met behulp van site tracking in de gaten hoe je volgers reageren op je weggever. Bekijk of ze het daadwerkelijk downloaden, of ze de confrontatie mails openen en of ze vervolgens andere acties op je website ondernemen. Deze informatie kan je helpen om beter inzicht te krijgen in het gedrag van je doelgroep en om je opvolgingsstrategieën aan te passen op basis van hun interesses en behoeften.

"Gebruik site tracking om te zien of je volgers naast het lezen van je weggever ook andere dingen doen op je website. Wanneer ze je traject bekijken of in het winkelmandje iets hebben laten liggen, weet je dat het een serieuze klant is die je kan opvolgen".

03

tip 03: neem contact op met actieve deelnemers

Identificeer de actieve deelnemers aan je weggever en neem contact met hen op voor follow-up. Dit kunnen mensen zijn die actief rondklikken op je website, maar nog niet klaar zijn om iets te kopen of een gesprek te boeken. Gebruik dit als een kans voor marktonderzoek door hen te bellen en te informeren naar hun ervaring met het e-book. Vraag of ze het hebben gelezen, wat hun grootste inzicht was en of er iets ontbrak. Deze gesprekken kunnen waardevolle inzichten opleveren om je weggever verder te verbeteren en om de relatie met je volgers te versterken.

"Neem contact op met actieve deelnemers. Probeer echter niet meteen iets te verkopen, maar voer een leuk en persoonlijk gesprek. Wanneer het gesprek echt goed verloopt kun je ze uitnodigen voor je webinar of voor een gesprek".

04

Tip 04: train jezelf in opvolgingsvaardigheden

Investeer in het ontwikkelen van je opvolgingsvaardigheden om effectief contact te leggen met je volgers. Nodig enthousiaste deelnemers uit voor je webinar of toon interesse in een gratis adviesgesprek. Door jezelf te trainen in communicatie en opvolgingstechnieken, kun je beter inspelen op de behoeften van je doelgroep en hen begeleiden naar verdere betrokkenheid of conversie.

"Met een persoonlijke insteek en niet te pusherig en opdringerig gedrag, leg je een persoonlijke en langdurige relatie met je volger. Of hij meteen in actie komt of niet is niet eens het belangrijkste, zolang hij maar geraakt wordt. Het kwartje valt in zijn eigen tempo.

Door deze opvolgingsstrategieën toe te passen, zorg je ervoor dat je weggever niet alleen wordt gedownload, maar ook daadwerkelijk wordt gelezen en gewaardeerd door je doelgroep. Dit kan leiden tot een hogere betrokkenheid, meer conversies en uiteindelijk tot een succesvolle relatie met je volgers en potentiële klanten.


Conclusie

Het creëren van een effectieve weggever is een waardevolle strategie voor coaches, trainers, therapeuten en specialisten om hun expertise te delen, vertrouwen op te bouwen bij hun doelgroep en uiteindelijk leads te genereren. Door te focussen op het bieden van waarde, het benadrukken van de impact van je weggever en het aangaan van een persoonlijke relatie met je volgers, kun je een weggever ontwikkelen die niet alleen wordt gedownload, maar ook daadwerkelijk wordt gewaardeerd en benut door je doelgroep.


Het is essentieel om je weggever voortdurend te evalueren en aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden, en om effectieve opvolgingsstrategieën te gebruiken om de betrokkenheid van je volgers te behouden en te vergroten. Door te investeren in site tracking, regelmatig marktonderzoek en het trainen van je opvolgingsvaardigheden, kun je ervoor zorgen dat je weggever een waardevolle bron van leads blijft en bijdraagt aan het succes van je onderneming.


Kortom, met een doordachte aanpak en een focus op waardecreatie, kan een weggever een krachtig instrument zijn om je expertise te tonen, vertrouwen op te bouwen en uiteindelijk je bedrijf te laten groeien. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak die hippe weggever die gegarandeerd resultaat oplevert!


Tags


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>