luister hier naar mijn podcast

Volg ons op ons

Spotify Kanaal

tags:

05. Van eerste idee naar je eerste klant: eerst verkopen, dan maken [podcast]

In deze blog reeks heb je inmiddels geleerd dat het belangrijk is om eerst te weten wat er speelt. Je krijgt maar één kans om indruk te maken op jouw klant, bovendien bepaalt jouw klant binnen 2 tot 5 minuten of je dat lukt of niet. Met de eerste twee stappen uit deze blogreeks weet je dus al vrij goed hoe dat moet.

Nu zo je zeggen dat je meteen aan de slag gaat met het maken van je product. Maar niets is minder waar. Ik wil juist voorkomen dat je te veel in je ivoren toren gaat zitten, en vanuit je eigen beleving materiaal schrijft voor je nieuwe lezing, workshop, masterclass of webinar.


Een succesvol ondernemer heeft het druk en zijn tijd is schaars en kostbaar. Dus we verkopen het product eerst, zodat we weten of het zinvol is om door te gaan. Daarna gaan we het pas maken. 

More...

Gaat dat écht werke?

Eerst je product verkopen, en daarna pas maken? Zeker! Veel klanten van mij doen dat inmiddels op die manier. Hoe gaat is het als je voor dat je jouw product maakt, al weet of het haalbaar is en of het zin heeft om door te gaan?


"Door je product al te verkopen voordat het af is, verkoop je geen product, maar het idee van jouw oplossing. Je weet direct of je doelgroep er op zit te wachten of niet."

Drie redenen om je product eerst te verkopen

01
meet het enthousiasme van je klant (haalbaarheidsonderzoek)

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk input verzamelen van je klant, zodat je van te voren al weet dat jouw idee ook echt aansluit bij de verwachtingen van je klant. Hoe vervelend is het als je maanden hebt gewerkt aan je nieuwe product, en het vervolgens niet aanslaat? 

Op het moment dat je klant razend enthousiast is, en het product al koopt, ook al is het nog niet af, weet je dat je idee geslaagd is. 


Uiteraard communiceer je wel duidelijk wanneer je product klaar en beschikbaar is.

02
je product blijven verbeteren (met de input van je betalende klant)

Als je product zichzelf al verkoopt, terwijl je nog in de creatie fase zit, heb je zowel de middelen en het bewijs dat je idee werkt. Je kan nu jouw idee gaan verbeteren, het is nu de moeite waard om te investeren in jouw idee.


Dat doe je door met je klanten in gesprek te blijven, door de klanten die al gekocht hebben bijvoorbeeld een online formuliertje in te laten vullen, alles om informatie te verzamelen en zo dicht mogelijk aan te sluiten bij de verwachtingen van je klant.


Uiteraard blijf jij je verbeteringen op een duidelijke manier communiceren met je volgers, doordat je updates geeft via het versturen van mails en posts op je social media kanalen.

03
risico minimaliseren

Het is natuurlijk enorm vervelend als jij jouw idee hebt voorgeschoteld aan meer dan 100 volgers en er geen enkele volger geïnteresseerd is in jouw aanbod. Maar je kan het beter in een vroegtijdig stadium al weten, zodat je en tijd en geld bespaart. 


Het is een reminder dat je te veel in je eigen ivoren toren hebt gezeten en dat er nog wat extra onderzoek nodig is om alsnog een geslaagd idee te bedenken.


Aan de andere kant, als je product al goed verkoopt, heb je meteen het vertrouwen dat meer mensen het zullen aanschaffen en kun je dus met en gerust hart investeren in marketing en product ontwikkeling.

Hoe ga je te werk?

Ok, je hebt genoeg onderzoek gedaan en je bent klaar voor de volgende stap. Je wilt eert verkopen en dan bouwen. Hoe ga je te werk?

01
maak een (eenvoudige) verkooppagina voor je product

Deze pagina is in eerste instantie nog heel simpel. Er staan nog geen plaatjes op, er staat gewoon een aankondiging op dat je bezig bent met het maken van dit product, bijvoorbeeld een online training, en dat die training in bijv. 2 weken af zal zijn. Je licht je product kort toe.


De twee weken die je nodig hebt, vormt de pre-sale periode. In die twee weken pols je de interesse bij je volgers en bied je het product aan tegen een fixe korting (early bird korting). De korting zal verdwijnen als het product helemaal klaar is.


De enthousiaste volger kan dus nu, vroegtijdig instappen, tegen een zeer gunstige prijs. Dat is een win-win situatie: jij als ondernemer krijgt waardevolle input, jouw klant krijgt een waardevolle training tegen een mooie prijs.

02
je kondigt je nieuwe product aan

Je stuurt een nieuwsbrief naar je volgers en kondigt aan dat je een gaaf nieuw product maakt en gaat lanceren. Je deelt de link naar de landingspagina en meet onder water of er voldoende mensen naar de pagina kijken. Als er voldoende mensen op de link klikken, weet je al dat er interesse is. Als ze ook nog eens ingaan op je aanbod, weet je dat je goed zit.

03
je deelt 3 waardevolle inzichten die met je product te maken hebben

De mensen die op de link klikken, blijf je volgen. Je neemt in je aankondiging op dat je gratis en vrijblijvend nog 3 waardevolle inzichten gaat sturen (in de vorm van een blog of video). Deze berichten zijn niet verkoperig, ze inspireren en motiveren alleen. Met een super signature (een PS regel onder aan je boodschap), kondig je aan dat als ze echt geïnteresseerd zijn ze kunnen ingaan op je tijdelijk aanbod met een flinke korting.

04
je plaatst een call to action op je website

Zodra je volgers je blogs of videos openen, zien ze boven aan je website een banner met een countdown. De countdown geeft aan hoe lang je pre-sale nog loopt, en geeft aan dat je volger kan ingaan op de early bird korting voor de online training. Er staat een knop naast waarmee ze direct naar de landingspagina gaan.

05
je verstuurt een allerlaatste reminder

Nadat je de blogs of vlogs hebt verstuurd naar je klant, stuur je een allerlaatste mail waarin je jouw aanbod doet. Dit is de enige mail die echt verkoperig is (maar wel op je eigen manier). Je geeft duidelijk aan dat de actie over enkele dagen stopt.

06
je maakt een persoonlijke bedanktpagina

Als je volgers ingaan op je aanbod en het product kopen, komen ze op een persoonlijke bedanktpagina terecht. Laat zien dat je om je klant geeft! Plaats een persoonlijke video en stel je betalende klant alvast wat vragen over wat hij verwacht. Met deze input kun je de landingspagina (en je product) updaten.

07
blijf je product (en verkooppagina) updaten

Bij elke stap uit dit proces, keer je terug naar je verkooppagina en blijf je hem updaten. Dit is dus aleen proces op zich! Je ontvangt bij elke stap waardevolle input, dus blijf updaten!

Wetenschappelijk onderzoek

Wat voor mij ook goed werkt, is het verwerken van wetenschappelijk onderzoek in mijn materiaal. Er zijn altijd wel bedrijven of instituten die onderzoek hebben gedaan naar het onderwerp van jouw keuze. Op nu.nl worden voldoende artikelen gepubliceerd met statistieken en cijfers. Laatst zag ik een artikel waarin stond dat maar liefst 75% van alle werkende vrouwen of moeders, moeite heeft met het in de lucht houden van alle ballen. Dat is al waardevolle input die je in je materiaal kan verwerken. Blijf dus ook deze statistieken in de gaten houden!

gratis live training

SUCCESVOL ZICHTBAAR OP SOCIAL MEDIA

Ik merk dat social media voor veel ondernemers minder leuk wordt. 


Het kan echt frustrerend zijn als jij zo je best doet om zichtbaar te zijn op social media, en je uiteindelijk ontdekt dat het steeds dezelfde mensen zijn die je post liken en er verder vrij weinig gebeurt.


Ben je daar echt helemaal klaar mee en wil je ontdekken wat je moet doen om succesvol zichtbaar te zijn?

Ik laat je in mijn webinar, "succesvol zichtbaar op social media" zien wat je moet doen om social media weer leuk te maken en hoe je ervoor zorgt dat je post elke week door nieuwe volgers gezien en gretig gelezen wordt, zodat jij er betalende klanten uit kan halen.

>