december 8

08. Van eerste idee naar je eerste klant: maak je klant blij [pod cast]

Volg ons op ons

Spotify Kanaal

We hebben nu een idee uitgewerkt en zijn bijna klaar. Je hebt een onweerstaanbaar product gemaakt! Maar het wordt ook tijd om niet alleen die ene klant blij te maken, maar om tegelijkertijd honderden klanten blij te maken. Trouwe klanten zijn blije klanten. Onderzoek door Forbes, wijst uit dat het vijf keer meer tijd kost om de aandacht nieuwe klanten aan te trekken dan de aandacht van bestaande klanten. Onderzoek door Bain & Company wees uit dat wanneer je slechts 5% extra bestaande klanten tevreden houd dat tot een omzet verhoging van 25% tot 95% kan leiden. Dit komt doordat het makkelijker is om iets te verkopen aan een klant die je al kent en die in het verleden al iets gekocht heeft. Jouw klant reist van nieuwsgierig naar razend enthousiast. Hoe enthousiaster hij wordt, hoe meer hij geneigd is om geld uit te geven en duurdere producten te kopen. 


Zorg er dus voor dat je bestaande klanten blij zijn en blij blijven. Een blije klant zal terug blijven komen en meer tijd en geld investeren in jou en je diensten. Ze worden je ambassadeurs: je grootste fans.

More...

Zeven manieren om je klant blij te maken (en houden)

01
communiceer met je shoppers

Jouw klant kan wisselende ervaringen hebben met je diensten. De ene klant is razend enthousiast en blij, terwijl de andere klant zomaar enorm gefrustreerd kan zijn. Hoe dan ook, blijf communiceren met je klant en doe er alles aan om de situatie recht te zetten. Zorg dat je snel reageert en dat je er veel aandacht aan besteed. Laat zien dat je het echt serieus neemt. Mocht je de situatie niet voor 100% kunnen herstellen, bied dan een extra korting aan op het volgende product wat ze kopen, of geef voor een deel het geld terug. Meestal heeft jouw klant er echt wel begrip voor dat niet alles perfect gaat. Het meest belangrijke is hoe jij reageert. Wees beleefd, vriendelijk, kalm, bied je excuses aan indien nodig en zorg ervoor dat hun frustratie reduceert tot een minimum.

02
maak een persoonlijk bedankje

Of je nu online producten "verstuurt" of offline pakjes verstuurd, het is altijd goed om er persoonlijk aandacht aan te besteden. Wen je aan om op de bedanktpagina die getoond wordt nadat er een product gekocht is, altijd een persoonlijke videoboodschap te plaatsen. Adresseer je klant altijd bij zijn voornaam en laat zien naar welk e-mailadres jij de bevestiging hebt gestuurd.


Wanneer je klant klaar is met het volgen van je training, kun je hem ook een bedankje sturen in de vorm van een echte brief. Dat kan natuurlijk ook als je offline pakjes verstuurd. Zorg ervoor dat het opvalt, dat je mooi, kwalitatief papier gebruikt, eventueel met je logo erop.


Als extraatje kun je ze nog altijd verrassen met een gratis cadeautje, of een kortingscode die beperkt geldig is. Wees creatief! Zie ook het artikel van WooCommerce met diverse manieren om creatief te zijn met je cadeautjes.


03
bevestig de aankoop van het product

Jouw klant koopt je product via je webshop. Wanneer je MailBlue er direct aan koppelt, kun je een automatische mail versturen naar je klant. Hierin kun je hem vertellen wat je werkwijze is, wat vanaf nu de bedoeling is, maar je kan hem ook de genoemde cadeautjes uit stap 2 aanbieden. 


Vergeet niet om het persoonlijk te maken en je klant te bedanken voor zijn aankoop. Je zorgt er op die manier voor dat je klant jou sneller herinnert en dat hij sneller aan je zal denken bij een volgende mogelijke aankoop.

04
blijf je klant inspireren

Niet elke klant heeft interesse om meteen na aankoop weer een nieuwe aankoop te doen. Soms duurt het zelfs maanden voordat ze het overwegen. Dat is prima. Focus je niet op de volgers die zich meteen weer uitschrijven van je lijst, maar op de serieuze kandidaten die achterblijven. Aantallen zijn niet heilig, maar de kwaliteit van je signaal wel! Liever 100 volgers op je lijst die actief zijn en serieus, dan 3000 volgers op je lijst waarvan er 95% niets doet.


Blijf ze inspireren en hanteer de 80/20 regel, waarbij je slechts 20% een aanbod doet of je klant uitnodigt om in actie te komen. 80% is puur het inspireren en motiveren met blogs, artikelen, videos, podcast enz.

05
wees creatief in wat je aanbied

Met de 20% kun je jouw volgers een aanbod doen. Je kan een actie doen waarbij je een online training aanbied met een tijdelijke korting van 75%, of dat je vanwege je verjaardag 100 trainingen gratis weggeeft. Zorg dat je het aanbod wat je doet, afwisselt.


Wanneer je klant drie keer per week hetzelfde aanbod voorbij ziet komen, verliest hij interesse en kan hij het gevoel krijgen gespamd te worden. In plaats daarvan kun je ook inzichten delen, inzichten die je klant duidelijk nog mist, en waarmee je hem op een liefdevolle manier confronteert en shockeert. Je kan veelgestelde vragen delen of alternatieve manieren laten zien die zijn probleem direct oplossen. Denk aan een handleiding, een e-book, een checklist of een instructievideo. Ook wanneer humor echt je ding is, kun je dat meenemen in je uitingen. Wees jezelf en creatief!

06
hanteer een puntensysteem

Het is supergaaf als jij je klant beloont met een extra bonus. Wanner je klant een product koopt, krijg hij bijvoorbeeld 10 punten. Wanneer hij je e-book download, krijgt hij 5 punten.  Wanneer hij zich in schrijft voor je nieuwsbrief, krijgt hij 5 punten. Wanneer hij een testimonial achterlaat krijgt hij nogmaals 10 punten.

Als dat systeem een tijdje loopt, kun je makkelijk zien wie je echte topfans zijn. Nodig je topfans bijvoorbeeld uit voor een exclusieve lunch & learn, bij jou op locatie! Zowel ActiveCampaign / MailBlue als WooCommerce bieden zo'n punten systeem aan.

07
wees authentiek

Jouw klant vind het niet prettig om met een geautomatiseerd systeem te praten. Hij is fan van jou, niet van je systeem. Zorg er dus voor dat je jezelf vaak laat zien met voldoende foto's en videoboodschappen op bedanktpagina's, enz. Wees open en laat ook een stukje van jezelf en van je leven zien. Je klanten zullen het waarderen en erop reageren!

Bouw een waardevolle relatie op met je klant

Het allerbelangrijkste is dat je een waardevolle relatie opbouwt met je klant. Dat kan alleen als jij voldoende tijd besteed om je te verdiepen in je klant. Wees persoonlijk, ga gesprekken aan en laat zien dat elke klant belangrijk voor je is. Dit is dé manier om een succesvol bedrijf op te richten die ook op de lange termijn blijft bestaan. 

Pas deze tips en alle andere tips uit deze reeks toe, en je zult zien dat je al goed op weg bent.


Hoe is deze reeks je bevallen? Ik hoor het graag... je kan altijd een reactie achterlaten onderaan deze pagina.


Tags


Over de auteur

In het hoofd van Roel bruist het altijd wel van de nieuwe ideeën. Terwijl hij met jou in gesprek is, springen de ideeën en de mogelijkheden voor jou om nog sneller te groeien als paddestoelen uit de grond. Roel deelt elke week een van die paddestoelen in zijn blogs die je kan lezen op deze website.

Roel van Heel

Dit vind je wellicht ook interessant:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>