De tijd is nog nooit zo rijp geweest als nu om met je bedrijf online te gaan. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat dit nu op dit moment, nog meer geld dan ooit te voren. Kijk maar eens om je heen: de hele wereld gaat online. Iedereen die niet nu gebruik maakt van de trend die alleen maar zal blijven doorgroeien, en online trainingen toevoegt aan zijn assortiment, zal achterblijven. Als jij niet online gaat, gaat je concurrent wel online. Je klant ís al online. Waarom blijf jij dan nog achter?

More...

Eindelijk wordt alles weer normaal... of toch niet?

Vorige week sprak ik een ondernemer in mijn masterclass die aangaf dat ze zo blij was dat alles weer terug veranderde in hoe het voorheen was. Ze zei dat ze voor nu helemaal terug ging naar het offline stukje, "want dat werkte zo goed". Ze was blij dat er weer allemaal mensen op haar pad kwamen, van alles ging weer groeien en bloeien, kortom: ze was happy. Wat ze vergeten is, dat we nu al bijna 2 jaar bezig zijn met Corona, en dat de denk- en handelswijze van onze klant in de tussentijd ook is mee verandert. Niets is meer zoals het was. Zet daar de technologische ontwikkeling eens naast, die maar sprongen blijft maken, en hoppa... we hebben een totaal andere markt die een totaal andere aanpak vraagt.


Wetenschappelijk onderzoek: de denk- en handelswijze van de consument is veranderd

Het instituut "What’s Happening Online onderzoek van Ruigrok | NetPanel" brengt al 14 jaar online gedrag van Nederlanders in kaart. Nu, een jaar na de eerste corontamaatregelen, geven de resultaten al aan dat het online gedrag van Digitieners (14-24 jaar), Millennials (25-39 jaar), Generatie X (40-59 jaar) en Babyboomers (60-75 jaar) is veranderd. Ik voorspel dat dit alleen nog maar meer gaat worden in de nabije toekomst. Alles wordt gemakkelijker, sneller en efficiënter door gebruik te maken van online diensten.


wetenschappelijk onderzoek

Hoe vaak koop jij een online product (2021)?

dagelijks

2%

wekelijks

22%

maandelijks

34%

een of enkele keren per kwartaal

21%

een of enkele keren per half jaar

7%

een of enkele keren per jaar

9%

minder dan enkele keren per jaar

2%

weet ik niet

1%

bron: What's Happening Online 2021 - Ruigrok Netpanel


01
reden 01: Nederlanders doen steeds vaker online aankopen

Als je het vergelijkt met een jaar geleden, dan blijkt nu al dat er steeds meer Nederlanders online aankopen doen. Uit onderzoek blijkt ook dat:

  • het aantal Nederlanders dat een online aankoop doet niet of nauwelijks is toegenomen (96%)
  • de frequentie van de aankopen per week, wel is toegenomen (vorig jaar was dat 15% van alle aankopen, nu is dat 24%)
  • bij veel online webshops het bestelproces is vereenvoudigd, met name omdat de consument daar zelf om vroeg (vorig jaar vond 51% dat belangrijk, nu is dat 58%)
  • dat consumenten zich steeds vaker ergeren aan lange levertijden (vorig jaar was dat 27%, nu is dat 37%)

Deze cijfers bewijzen dus dat steeds meer mensen online shoppen, en dat toch wel heel handig vinden. Mijn voorspelling is dat deze cijfers voorlopig zullen blijven stijgen.

02
reden 02: 10% tot 30% van alle offline winkels sluiten hun deuren 

De online mogelijkheden zijn ook heel handig, makkelijk en snel. Ga maar eens na, iedereen is druk en als je na een drukke werkdag de deur niet uit hoeft, maar online kan shoppen, is dat verdraaid handig. 

Met andere woorden: ook als alle regels versoepelen, Corona voorbij is, en alles weer mag, geeft de meerderheid van alle Nederlanders aan (62%) dat ze even vaak blijven shoppen als dat ze nu doen. Ruim één op de tien consumenten verwacht zelfs dat ze straks nog váker online aankopen doen. Voor veel Nederlanders is online shoppen dus een blijvende verandering.


Uit onderzoek van de Retailagenda blijkt ook dat 10% tot 30% van alle winkels waarschijnlijk hun deuren zullen moeten sluiten. 

03
reden 03: online betalen gaat steeds makkelijker

Daar waar we vroeger met een piepend modem na minuten wachten online konden gaan, zijn we nu altijd en overal online. Ook de betalingsmogelijkheden zijn daarin versoepeld. Daar waar we eerst met pinpas, een random reader en allerlei moeilijke pincodes een betaling moesten afronden, kan dat nu contactloos, zonder pincode , via een QR code, via Apple Pay enz. Waarschijnlijk komen er nog veel meer nieuwe mogelijkheden bij. In het algemeen geldt de regel: hoe makkelijker het wordt gemaakt om online te betalen, hoe meer online aankopen zullen worden gedaan.

04
reden 04: het aantal webwinkels is in een jaar tijd verdubbeld

De stijgende trend is niet onopgemerkt gebleven: het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) geeft aan dat in het eerste kwartaal van 2021 er 4600 nieuwe webwinkels zijn bijgekomen, meer dan het dubbele dan van vorig jaar.

05
reden 05: 70% tot 80% van de shoppers tot 40 jaar geeft aan dat hun veranderde winkelgedrag blijvend is

Vooral de Nederlander tussen 18 en 40 jaar geeft aan dat ze hun winkelgedrag makkelijk aanpassen. Volgens onderzoek van McKinsey heeft tweederde van de consumenten in Europa onlangs een nieuw merk, een andere winkel of een andere winkelmethode gebruikt. Maar liefst 70 tot 80 procent daarvan geeft aan dat hun nieuwe winkelgedrag blijvend is.

De hele werld gaat online

Deze cijfers laten dus duidelijk zien dat de maatschappij verandert. De wereld gaat online. De denk- en handelswijze van de consument verandert. Maar ook bedrijven veranderen. Dit betekent niet dat offline niet meer werkt, want persoonlijk denk ik niet dat een bedrijf dat volledig online werkt, echt succesvol zal zijn. De ideale manier van ondernemen zal een combinatie van online en offline zijn.


De ideale combinatie is offline en online samen

Denk maar eens aan een coach of therapeut die offline workshops en lezingen geeft. Dat gaat prima via mond-tot-mond reclame, aangevuld met online advertenties, artikelen en videos. Hoe gaat is het dat dezelfde coach of therapeut twee weken later zijn online webinar of masterclass vult met dezelfde aanwezigen, die zich enorm aangesproken voelen door zijn verhaal? Een succesvol ondernemer combineert offline en online en blijft daardoor succesvol.


Hoe nu verder?

De ondernemer die ik sprak, gaat het zich echt moeilijk maken als ze volledig terugkeert naar offline zaken doen. Wat nu, als je daar al je energie in steekt, en er komt een nieuwe Corona golf? Wat nu als offline zaken doen weer een knauw krijgt, en je online niets geregeld hebt? Wat blijft er dan over van je bedrijf? 

Het toevoegen van een online training is echt niet moeilijk. Het geeft je een mogelijkheid om in te spelen op een trend die alleen maar zal toenemen. Je kan in twee weken tijd al een online training opzetten die zich al verkoopt voordat je hem af hebt. Je hebt alleen een goed plan nodig. Daarom organiseer ik binnenkort een challenge om je te helpen om in twee weken tijd je eigen online training te maken. Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp? Neem dan vooral eens een kijkje op mijn pagina en schrijf je alvast in, door te klikken op deze link >>>.


gratis LIVE TRAINING

Succesvol zichtbaar op social media

Heb ik je geraakt met deze video? Ben jij benieuwd hoe je met persoonlijke, en effectieve marketing, zonder trucjes jouw betalende klanten sneller en makkelijker kan vinden op social media? 

Geef je dan snel op voor mijn live training, je bent van harte welkom!

>