Ken je dat, dat wanneer je eindelijk succes boekt, de twijfel meteen toeslaat? Ik had nooit durven dromen dat ik webinars zou kunnen houden waar ik meer dan 10K aan omzet uit haalde. Toch lukt het me in Oktober 2019 voor het eerst. Maar meteen daarna sloeg de twijfel toe. Kon ik het nog een keer doen? Was het een toevalstreffer of was het een perfect uitgevoerd plan? In mijn hoofd kan alles altijd beter, en dankzij mijn perfectionisme ben ik niet snel tevreden over mijn eigen prestaties. Er lijkt altijd wel iets wat me na een behaald succes tegenhoudt. Nu weet ik dat dit vrij normaal is, en dat elk brein zo werkt: het is de upper limit bug.
More...
de upper limit bug
Nooit tevreden
Mijn perfectionisme is iets waardoor ik echt grote stappen zet. Mijn bedrijf is absoluut geen hobby, ik neem het zeer serieus en ik neem ook echt de tijd om na te denken over de strategieën die ik inzet. Ik zie snel verbanden waar anderen die niet zien, waardoor ik uitblink in mijn vak. Daar ben ik enorm trots op! Maar er is ook een schaduwkant. Op de een of andere manier lijkt na elk succes iets me wel tegen te houden. Ik twijfel aan de waarde die ik bied, ik zie altijd wel een klant die vreemd kijkt, of niet geïnteresseerd lijkt. Wat is dat toch, dat je als ondernemer de negatieve dingen snel ziet en oppakt, en dat je te weinig stil staat bij de positieve dingen?
Upper Limit Bug
Elke succesvolle ondernemer kent deze strijd. Mijn business coach Veronique heeft me zo vaak gezegd dat ik mijn voet van het rempedaal af moet halen. Ik ben zelf mijn ergste vijand. Of mijn focus is te breed, omdat ik te veel dingen leuk vind, of ik twijfel te veel over de waarde die ik lever, of het is niet goed genoeg (in mijn hoofd dan). Het is mijn eigen brein die roet in het eten gooit. Na mijn eerste succesvolle webinar, waar ik meer dan 10K uit haalde, zou ik euforisch blij moeten zijn. Maar mijn brein hield me tegen, en naar mijn mening wat het niet goed genoeg. Dit fenomeen, de stemmetjes die je tegenhouden na elk behaald succes, iets wat je terug trekt, staat bekend als de "upper limit bug". Het houdt je tegen om verder te groeien, verder te stijgen naar succes.
De remedie: bewust schrijven
Je kan als ondernemer zijnde alleen deze upper limit bug te lijf gaan als je heel bewust stil staat bij wat je doet. Ik sprak er laatst met Sandra over. Sandra schrijft hele dagboeken vol, en onze zolder ligt er vol mee. Maar waar schrijf je dan over? Schrijf je over de weerstand die je als ondernemer soms voelt? En laat je het er dan bij? Of ga je nog een stap verder? Ik schrijf meestal op wat er gebeurt in mijn hoofd: "Een stemmetje in mijn hoofd zegt dat het niet goed genoeg is, dat het nog beter moet". Ik laat het even op me inwerken en kijk dan nog eens goed naar wat ik opgeschreven heb. Ik stel me de vragen: "Klopt dat? Is het echt niet goed genoeg? Moet het echt beter of is het goed genoeg?". Ik kijk naar het cadeautje wat achter deze boodschap verborgen zit. "Ik kan nu nog meer moeite gaan doen om het te perfectioneren, maar heeft het nut? Als het al mega waardevol is, kan ik toch ook het daarbij laten en andere aanvullende dingen doen die mega waardevol zijn?". Het cadeautje er achter houdt in dat niet alles perfect hoeft te zijn en dat ik veel meer waarde kan leveren als ik mijn perfectionisme kan laten varen". Het schrijven en nadenken over dit cadeautje is "bewust schrijven".
vier zones van handelen
De upper limit bug kun je dus alleen maar bestrijden door heel bewust te zijn van wat je doet en waarom je het doet. Dit handelen kun je indelen in 4 zones.
De vier zones geven de groei van elke ondernemer aan. In principe lijkt het soms op een afval race. Daar waar je met massa's collega ondernemers begint aan deze reis, vallen er in elke zone weer ondernemers af. Dat wil echt niet zeggen dat je er niet komt. Wanneer je vastbesloten bent, en je realiseert dat je nooit stopt met leren, je ook bereid bent om door de zure appel heen te bijten en in elke tegenslag of vorm van weerstand een les zoekt die je te leren hebt, is alles mogelijk.