december 28

De naakte waarheid : waarom behaalt slechts 10% van alle ondernemers succesvol de eindstreep? [inzicht]

0  comments

Ken je dat, dat wanneer je eindelijk succes boekt, de twijfel meteen toeslaat? Ik had nooit durven dromen dat ik webinars zou kunnen houden waar ik meer dan 10K aan omzet uit haalde. Toch lukt het me in Oktober 2019 voor het eerst. Maar meteen daarna sloeg de twijfel toe. Kon ik het nog een keer doen? Was het een toevalstreffer of was het een perfect uitgevoerd plan? In mijn hoofd kan alles altijd beter, en dankzij mijn perfectionisme ben ik niet snel tevreden over mijn eigen prestaties. Er lijkt altijd wel iets wat me na een behaald succes tegenhoudt. Nu weet ik dat dit vrij normaal is, en dat elk brein zo werkt: het is de upper limit bug.

More...

Nooit tevreden

Mijn perfectionisme is iets waardoor ik echt grote stappen zet. Mijn bedrijf is absoluut geen hobby, ik neem het zeer serieus en ik neem ook echt de tijd om na te denken over de strategieën die ik inzet. Ik zie snel verbanden waar anderen die niet zien, waardoor ik uitblink in mijn vak. Daar ben ik enorm trots op! Maar er is ook een schaduwkant. Op de een of andere manier lijkt na elk succes iets me wel tegen te houden. Ik twijfel aan de waarde die ik bied, ik zie altijd wel een klant die vreemd kijkt, of niet geïnteresseerd lijkt. Wat is dat toch, dat je als ondernemer de negatieve dingen snel ziet en oppakt, en dat je te weinig stil staat bij de positieve dingen?


Upper Limit Bug

Elke succesvolle ondernemer kent deze strijd. Mijn business coach Veronique heeft me zo vaak gezegd dat ik mijn voet van het rempedaal af moet halen. Ik ben zelf mijn ergste vijand. Of mijn focus is te breed, omdat ik te veel dingen leuk vind, of ik twijfel te veel over de waarde die ik lever, of het is niet goed genoeg (in mijn hoofd dan). Het is mijn eigen brein die roet in het eten gooit. Na mijn eerste succesvolle webinar, waar ik meer dan 10K uit haalde, zou ik euforisch blij moeten zijn. Maar mijn brein hield me tegen, en naar mijn mening wat het niet goed genoeg. Dit fenomeen, de stemmetjes die je tegenhouden na elk behaald succes, iets wat je terug trekt, staat bekend als de "upper limit bug". Het houdt je tegen om verder te groeien, verder te stijgen naar succes.


De remedie: bewust schrijven

Je kan als ondernemer zijnde alleen deze upper limit bug te lijf gaan als je heel bewust stil staat bij wat je doet. Ik sprak er laatst met Sandra over. Sandra schrijft hele dagboeken vol, en onze zolder ligt er vol mee. Maar waar schrijf je dan over? Schrijf je over de weerstand die je als ondernemer soms voelt? En laat je het er dan bij? Of ga je nog een stap verder? Ik schrijf meestal op wat er gebeurt in mijn hoofd: "Een stemmetje in mijn hoofd zegt dat het niet goed genoeg is, dat het nog beter moet". Ik laat het even op me inwerken en kijk dan nog eens goed naar wat ik opgeschreven heb. Ik stel me de vragen: "Klopt dat? Is het echt niet goed genoeg? Moet het echt beter of is het goed genoeg?". Ik kijk naar het cadeautje wat achter deze boodschap verborgen zit. "Ik kan nu nog meer moeite gaan doen om het te perfectioneren, maar heeft het nut? Als het al mega waardevol is, kan ik toch ook het daarbij laten en andere aanvullende dingen doen die mega waardevol zijn?". Het cadeautje er achter houdt in dat niet alles perfect hoeft te zijn en dat ik veel meer waarde kan leveren als ik mijn perfectionisme kan laten varen". Het schrijven en nadenken over dit cadeautje is "bewust schrijven".


vier zones van handelen

De upper limit bug kun je dus alleen maar bestrijden door heel bewust te zijn van wat je doet en waarom je het doet. Dit handelen kun je indelen in 4 zones.

01
zone van incompetentie

Deze zone betreft alle handelingen rondom zaken waar je niet goed in bent en waar je eigenlijk geen zin in hebt. Je hebt geen idee hoeveel tijd en energie verloren gaan omdat we dingen blijven doen waar we niet goed in zijn. De hoofd reden is vaak dat het geld kost om het iemand anders te laten doen. Maar kijk er eens anders naar: in de tijd dat je (wellicht met tegenzin) met deze handelingen bezig bent, had je ook handelingen kunnen verrichten waar je wél zin in hebt en die bovendien omzet opleveren.

voorbeeld


Toen ik net Skillz Online had opgericht, en ik mijn eerste websites bouwde, regelde ik de hosting en de backups nog zelf. Op het moment dat een website gehackt zou worden, of dat er andere technische problemen opdoken, kostte dat me heel veel tijd. Het creatieve aspect vond ik leuk, de technische rompslomp niet. Wanneer mijn business coach me vertelde dat ik absoluut geen hosting dingen meer zelf mocht doen, verliet ik deze zone. Mijn collega Linda, regelt tegenwoordig alle hosting en backup zaken voor me. Dat gaf me meteen zoveel meer energie en vreugde, dat ik direct meer zin kreeg in de activiteiten die overbleven.

02
zone van competentie

Wanneer je in deze zone handelt doe je dingen waar je goed in bent, maar die anderen net zo goed kunnen als hoe jij dat doet. Je bent te veel tijd kwijt aan het uitvoeren van handelingen uit deze zone. Zeker wanneer je het moeilijk vind om de controle los te laten, of wanneer je perfectionistisch van aard bent, kun je te lang in deze zone blijven vastzitten. Door kritisch te kijken naar de dingen waar je niet aan toe komt, maar die wel belangrijk zijn, en vervolgens te kijken naar de dingen die je al doet, en die ook door anderen kunnen gebeuren, kun je een plan maken om deze zone te ontstijgen.

voorbeeld


Ik had al lang plannen om te beginnen aan een POD Cast, maar bleef het uitstellen door een gebrek aan tijd. Toen mijn business coach Veronique tegen me zei dat het aantal uren waarmee ik mijn klanten begeleid echt omlaag moest, en dat ik mijn tijd beter moest gaan verdelen, ging er een lampje branden.

Ik besloot om mijn klanten in hun eigen tijd en eigen tempo op hun eigen manier een deel van het traject te laten volgen (als zelfstudie), maar dat ze via mijn online planning systeem toch om hulp konden vragen wanneer nodig. Dat scheelde me al veel tijd!

Ik besloot om een rechterhand in dienst te nemen die het uitvoerend werk van me kon overnemen. Dat met het plan dat ik straks niets meer zelf bouw en uitsluitend bezig ben met het coachen en adviseren van mijn klant.

De tijd om aan iets nieuws te beginnen, zoals een POD Cast, komt er nooit. Die moet je zorgvuldig plannen door constant te blijven kijken waar je kostbare tijd naar toe gaat en of dat je tegen houdt in de groei.

03
zone van uitblinken

Deze zone betreft handelingen waar je uitzonderlijk goed in bent, beter dan anderen. Dit is een comfortabele zone, een zone die echt goed voelt. Immers, de dingen waar je goed in bent, doe je met twee vingers in je neus. Het kost je geen moeite omdat je het al zo vaak gedaan hebt en het je energie geeft.


Het gevaar bestaat echter dat je te lang in deze zone blijft zitten. Dat ligt niet alleen aan het feit dat groeien pijn doet, en dat als je echt wil groeien, je uit je comfort zone moet halen. Het ligt er ook aan dat je omgeving, je familie, vrienden en collega's ook graag willen dat je in deze zone blijft zitten. Als je in deze zone zit, zul je ook weerstand vanuit je omgeving ervaren.


Bovendien, doe je jezelf te kort. Dat deel in jou als ondernemer, dat graag naar buiten wil, dat zich zelf wil ontplooien, wordt enorm tegengehouden. Wat blijft er over van jezelf, van jouw dromen, als je ze niet pakt en ze niet laat uitkomen?

voorbeeld


In mijn start periode als ondernemer had ik een groep van vrienden, kennissen en collega's waarmee ik regelmatig sparde. Ik merkte echter al snel dat mijn drive en ambitie groter was, dat ik sneller groeide en dat ik bereid was om me meer moeite te doen om mijn dromen te realiseren.


In de praktijk leverde dat spanningen op. Niet iedereen was het eens met mijn visie, anderen probeerden mee te liften, of om mijn ideeën te kopiëren. Ik werd beschuldigd van plagiaat (terwijl ik al mijn teksten zelf schrijf), en vanuit mijn privé kringen kreeg ik verwijten dat ik te persoonlijk schreef, dat ik te veel over mijn kinderen schreef, dat ik dingen verkondigde die ik niet kon weten en nog veel meer.

Wanneer je sneller groeit dan gemiddeld, is het normaal dat je deze vormen van weerstand ervaart. Het kan je ervan weerhouden om verder te groeien omdat je het gevoel krijgt dat het niet goed is wat je doet.

Ik besloot echter om mijn focus met name op mezelf en mijn gezin te houden. Dat is het meest belangrijke wat er is! Ik run samen met mijn vrouw Sandra Skillz Online en samen bepalen we de koers. En samen ontstijgen we deze zone.

04
zone van genialiteit

In de zone van genialiteit ben je bezig met die handelingen die alleen jij zo goed kan doen. Succesvolle ondernemers, zoals Eelco de Boer, Veronique Prins, Nienke van der Lek en Simone Levie zijn groot geworden omdat ze allemaal uniek zijn in wat ze doen. Mensen vragen er ook specifiek om om door hun begeleid te worden.


Wanneer jij je focust op deze handelingen, de reden waarom mensen specifiek naar jou vragen, en je richt je daar steeds meer op, zul je merken dat je niet alleen zelf groeit op persoonlijk vlak, maar dat je bedrijf met je mee groeit. Begint met 10 minuten per dag en bouw het uit totdat je zo'n 70% van alles wat je doet, te. maken heeft met deze handelingen die jou zo uniek maken.

voorbeeld


Wat mij uniek maakt, is dat ik mijn klanten niet alleen help met een website, leeromgeving of met marketing funnels, maar ook met het plan er achter. Immers, iedereen kan een website bouwen. Maar hoe maak je een website die ook echt impact maakt?


In mijn reis door ondernemersland heb ik alle zones doorgereist, en ik sta op het punt om deze zone te pakken. Dat is niet makkelijk, want in het verleden hebben diverse vormen van weerstand ervoor gezorgd dat ik zelf de voet op mijn rempedaal hield.


Nu ben ik zover dat ik op het punt sta te stoppen met uitvoerende werkzaamheden. Dat geeft me de kans om het traject van mijn dromen te realiseren: "Vlot Online Verkopen & Verdienen (Goud)", waarbij ik mijn klanten help om in drie maanden tijd, 1-op-1, op een intensieve manier te doen, waar de gemiddelde klant een jaar over doet.

In dat traject raak ik zelf geen toetsenbord aan, bouw ik niets, maar adviseer en begeleid ik mijn klant op een intensieve manier, terwijl mijn team de uitvoerende werkzaamheden doet. Dit is wat ik het liefste doe en waar ik al jaren van droom!

De vier zones geven de groei van elke ondernemer aan. In principe lijkt het soms op een afval race. Daar waar je met massa's collega ondernemers begint aan deze reis, vallen er in elke zone weer ondernemers af. Dat wil echt niet zeggen dat je er niet komt. Wanneer je vastbesloten bent, en je realiseert dat je nooit stopt met leren, je ook bereid bent om door de zure appel heen te bijten en in elke tegenslag of vorm van weerstand een les zoekt die je te leren hebt, is alles mogelijk.


Tags

upper limit bug, weerstand


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>