luister hier naar mijn podcast

44. Ik word gestalkt in de keukenzaak [podcast]

Ik weet het nog zo goed, toen ik jaren geleden een nieuwe keuken kocht. Ik had nog maar net een stap over de drempel gezet, en een jong gastje van in de twintig kwam meteen op me afrennen met een contract en een pen in zijn handen. Ik zei dat ik voor nu alleen even wilde kijken, en beteuterd droop het jochie af. Nauwlettend werd elke stap die ik zette in de gaten gehouden, terwijl het jochie vanachter de planten me nauwlettend in de gaten hield. Toen ik later alsnog serieus een keuken wilde kopen, werd ik gepusht om meteen, ter plekke, een keuze te maken. Want de giga korting die ik kreeg, was uiteraard alleen vandaag geldig.


Je zult dit scenario echt wel herkennen en meteen roepen dat je er ook zo'n hekel aan hebt. En toch doe je waarschijnlijk precies hetzelfde in de eerste funnel die je zelf hebt gebouwd. Waar je zo enorm trots op bent. Ik geef bijna elke maand een funnel review, waarin ondernemers gratis hun funnel kunnen laten nakijken. Ik sprak een ondernemer die vol trots haar funnel liet zien. Zelf gemaakt! Maar haar funnel bevatte meer dan 10 mails, waarin ze het ene aanbod na het andere deed. Deze fout behoort tot de top 3 van fouten die ik mijn klanten zie maken:

01
fout 01: je schiet te snel in de verkoop

Jouw volger is niet op zoek naar jouw traject. Sterker nog: hij is ervan overtuigd dat hij geen probleem heeft en dat hij met enkele simpele tips het echt wel zelf kan. Schiet dan ook niet meteen in de verkoop, maar geef hem inzichten die hij nog niet eerder had. Op die manier zal hij zich realiseren dat zijn probleem groter is dan verwacht.

02
fout 02: je volger valt in een diep zwart gat (te weinig mails)

Als ik doorvraag, kom ik er vaak achter dat er na die zelfgebouwde funnel niet veel meer gebeurt. Je volger valt in een zwart gat, wordt niet opgevolgd, wordt niet geconfronteerd en vergeet al snel waarom hij op jouw lijst staat. Bij je volgende mail, zal hij zich afvragen wie je bent en zich weer snel uitschrijven. Ja, echt! Stuur hem dus regelmatig extra mails, nieuwsbrieven, enzovoorts, zodat hij weet wie je bent en smachtend zit te wachten op je volgende nieuwsbrief


03
fout 03: je volger wordt niet wakkergeschud en komt niet in actie

Jouw volger heeft 10 tot 14 wakker schud momenten nodig voordat hij in actie komt. De eerste zul je op social media kunnen pakken. Daarna zul je met een goede structuur aan funnels, die je aan elkaar koppelt, de overige momenten moeten pakken. Als je te veel geeft in je eerste funnel, zal je volger afhaken. Er is een slimme en handige tactiek voor nodig om hem wakker te schudden, zodat je in zijn hoofd blijft zitten. Zodra het probleem van je volger groter wordt, zal hij zich jou herinneren en eerder met jou in zee gaan dan iemand anders die hij niet kent en die hij moet opzoeken in Google.

Dus... als er in de showroom van de keukenspecialist op een duidelijke manier de nieuwe trends en snufjes tentoon worden gesteld, die ik zelf op mijn eigen gemakje kan bekijken, zonder dat dat jochie in mijn nek hijgt, is de kans groter dat ik euforisch enthousiast wordt. Pas als ik in die emotionele staat ben, zal ik zelf wel gaan kijken waar dat jochie uithangt, om vervolgens die keuken te kopen waar ik verliefd op ben.


Je klant stalken is dus nooit een goed idee. En toch doen de meeste ondernemers dat. Waarom? Wat wil je daarmee bereiken?

Volg ons op ons

Spotify Kanaal

>