luister hier naar mijn podcast

Volg ons op ons

Spotify Kanaal

tags:

50. Sommige ondernemers zijn net pubers [podcast]

Mijn dochter van 16 is echt een schatje hoor. Elke keer als ik haar zie, is het net alsof ik in een spiegel kijk. Ze lijkt qua uiterlijk op mij, haar karakter lijkt op mij, en ze heeft net zo'n bruisend brein als ik. Maar ze is nog echt een puber, constant druk in haar hoofd. Als ik haar tegenkom heeft ze meestal oortjes in, en luistert ze naar muziek. Als ze niet naar muziek luistert, is ze wel videos aan het kijken van haar favoriete YouTuber, een grietje van in de 20 die van paarden houdt. Als ze thuis komt, loopt ze druk en stampvoetend door de woonkamer heen, alsof er een olifant binnen komt stormen. Ze heeft bungelende sleutels om haar nek die bij elke stap lawaai maken. Kortom... het is gedaan met de rust.


Ze weet precies hoe het werkt... in haar hoofd

Ik begeleid mijn dochter al vanaf het moment dat ze kan kruipen en we hebben veel leuke gesprekken met elkaar. Ze weet precies hoe het werkt, eerst goed opstaan. Een meditatie oefening doen, in alle rust opstaan, even eten, en je vooral niet met je rebelse broer bemoeien. Rustig naar school fietsen en ook bij thuiskomst even je eigen ding doen. En dan zit ze in de avond toch mokkend aan tafel, omdat ze niet op haar grote, favoriete paard mag rijden tijdens de paardrijles.


Ze wil te veel tegelijkertijd... zonder plan

Dit is nog maar een greep uit het leven van mijn lieve schat. Ik snap het wel. Haar puberende brein is nog niet in staat om overzicht te houden (welke puber kan dat nu wel?). Ze wil te veel tegelijkertijd en heeft geen plan. Wat nu als ze eerst eens rustiger wordt? Dat paard waar ze op rijdt (en die alles aanvoelt), voelt op eens een drukke bonk stress op zijn rug zitten en besluit om daardoor even heerlijk rebels te zijn en vooral niet te luisteren naar de instructies die ze geeft. Het paard spiegelt haar gedrag en is ook even een rebelse puber.


Meteen een VIP traject, zonder fans

Veel ondernemers die ik spreek, vertonen hetzelfde gedrag. Ja, echt waar! Hoeveel ondernemers heb ik wel niet gesproken, die 1 a 2 weken na de start van mijn traject, van Volger naar Klant, meteen met een nieuw VIP pakket aankomen. Of een gloednieuwe groepstraining. Of dat ze weer een nieuwe doelgroep hebben aangeboord. Het zijn ondernemers die naar mijn mening te graag, te snel groot willen worden.


Humberto onderneemt

In het programma van Humberto Tan, Humberto Onderneemt, komen diverse miljonairs en miljardairs aan het woord (geweldig programma trouwens). Ze geven allemaal hun gouden tip: ga vooral niet te snel. Groei langzaam. Zorg voor focus, overzicht en kwaliteit. Kwaliteit is altijd belangrijker dan omzet. Wanneer je de kwaliteit hebt, volgt de omzet vanzelf. En zo is het.


Volg dus de volgende stappen in de juiste volgorde:

01
Stap 01: Structuur

Focus je op een specifieke doelgroep! In de challenge die ik van de week gaf, zat een dame die een burn-out test had gemaakt. We sparden samen over hoe ze met social media, die test kan promoten. Dan komt het wel heel nauw dat je exact weet WIE die test moet gaan invullen. Is het de werkgever? Is het de werknemer? Is het de ondernemer die ZZP-er is? Jouw volger op social media is er van overtuigd dat hij geen probleem heeft, en moet nog worden wakkergeschud. Jouw volger denkt op korte termijn (hij heeft vandaag een probleem), jij denkt op lange termijn. Jij mag met jouw visie hem overtuigen dat hij verder moet kijken dan dat zijn neus lang is. Confronteer en shockeer hem op een liefdevolle manier, en laat zien dat je altijd voor kwaliteit gaat.

02
Stap 02: Story Telling

Ondernemen komt echt van binnenuit. Dat houdt in dat je je volger die je op social media tegenkomt, niet meteen een aanbod doet. Zelfs niet een gratis adviesgesprek of even bellen. Want ook dat is voor iemand die jou niet kent meteen wel heel spannend. Er zit altijd een kloof tussen jou en je volger. Neem de tijd om die te dichten door verhalen te vertellen die jouw klant vanuit zijn korte termijn visie, naar de meer langere termijn visie laten kijken. Schrijf verhalen, deel inzichten en blijf in gesprek met je klant. Dat doe je zowel offline als online. Blijf polsen wat je volger denkt, voelt, ervaart en wat hij nodig heeft. Dat kan elke dag en elke week veranderen. Je wil niet dat die kloof nog groter wordt en dat je strategische keuzes maakt waar je volger niet op zit te wachten.


03
Stap 03: Stimuleren

Wees de marktkoopman achter je marktkraam. Blijf in gesprek met je volgers, zowel offline als online. Bied ze het juiste product aan. In eerste instantie is dat een gratis tip in de vorm van een video, podcast of e-book. Mocht hij serieuzer worden, dan bied je hem iets aan wat hij zonder jouw tussenkomst kan doen. Een betaald e-book, een videoreeks, een betaalde masterclass, een workshop, of wat dan ook. Neem de tijd en probeer niet te snel iets te verkopen, maar realiseer je dat als iemand er nu nog niet aan toe is, je hem dichtbij je kan houden, door hem op je mailinglijst te zetten. Wanneer je hem daar blijft inspireren, kun je hem 3 maanden later alsnog bellen en klant maken.

04
Stap 04: Sturen

Op social media is jouw volger nog koud. Iedereen die via een advertentie op je pad komt is nog volledig koud. Dat zijn geen volgers die meteen een keuze maken en je duurste traject kopen. Ook als je volger op je mailinglijst staat heeft het tijd nodig voordat hij zover is om ook echt een keuze te maken. Geef hem die tijd. Stalk hem niet, maar blijf hem inspireren en motiveren om de juiste keuze te maken. Dat mag ook een klein product zijn. Wanneer je hem een vraag stelt, wat hij nodig heeft, kun je hem voorzien van gerichte adviezen, die hij nu nodig heeft. Maar laat hem ook zien welkek stappen hij overslaat en hoe hij zijn definitieve resultaat kan bereiken.

Korte lijntjes met je volgers en klanten

Gedurende het gehele proces blijf ik die klant in de gaten houden. Maar ik ben me ook heel bewust van de reis die mijn klant maakt. Ik weet dat hij in de eerste fase nog naïef is, en denkt dat hij alles zelf kan. Deze klant heeft tijd nodig om zich te realiseren dat hij het mis heeft. Wat later weet je volger dat hij het niet zelf kan, maar vind hij een groot traject nog te duur, of is hij er niet aan toe. Biedt hem dan iets anders aan, iets laagdrempeligs, zodat hij toch aan de slag kan. Geef hem de tijd om enthousiast te worden over alles wat je doet.


Bezig met de verkeerde dingen

Als ik dan terug ga naar mijn puberende dochter, of de puberende ondernemer, dan zie ik dat ze vaak met de verkeerde dingen bezig zijn. De hebben een VIP traject bedacht met een flinke hoge prijs, waar ze zelf enorm enthousiast over zijn. Maar aan wie ga je dat verkopen? Je hebt een gaaf product bedacht, maar er is niemand die daar interesse in heeft. Je bent aan het optreden in een leeg theater, of nou ja, een theater waar je moeder, je zus, je buurman en je beste vriendin aanwezig is. Heeft dat zin?


Eerst je 'theater' vullen, daarna pas plannen maken

Eerst moet je mensen bereiken, wakker schudden en laten zien dat je een gaaf optreden in je theater geeft. Op de juiste manier wek je hun nieuwsgierigheid en laat je ze jouw theater binnenlopen. Pas als het theater goed gevuld is, heeft het zin om een optreden te plannen. Wanneer je social media dus maar half doet, of niet... en je hebt geen mailinglijst, of je doet er te weinig mee... laat je dus ongelofelijk veel liggen!


Succes betekent dat je de juiste stappen zet, in de juiste volgorde, en dat je daar de juiste aandacht aan geeft. Haast en spoed is zelden goed.


gratis live training

SUCCESVOL ZICHTBAAR OP SOCIAL MEDIA

Ik merk dat social media voor veel ondernemers minder leuk wordt. 


Het kan echt frustrerend zijn als jij zo je best doet om zichtbaar te zijn op social media, en je uiteindelijk ontdekt dat het steeds dezelfde mensen zijn die je post liken en er verder vrij weinig gebeurt.


Ben je daar echt helemaal klaar mee en wil je ontdekken wat je moet doen om succesvol zichtbaar te zijn?

Ik laat je in mijn webinar, "succesvol zichtbaar op social media" zien wat je moet doen om social media weer leuk te maken en hoe je ervoor zorgt dat je post elke week door nieuwe volgers gezien en gretig gelezen wordt, zodat jij er betalende klanten uit kan halen.

>