december 1

Stress en Problemen Ontcijferd: Zo Helder als een Glas Water [Annek Tol]

De uitdaging: een post schrijven die meteen wakker schudt

Worstel jij met je post op social media en vraag jij je af waarom die post zo weinig oplevert? Ben je ervan overtuigd dat je hele waardevolle posts schrijft, maar merk je tot je verbazing toch dat er op social media weinig mensen écht wakker van worden? Grote kans dat je dan stiekem toch te veel in je eigen beleving zit, en dat je volger zich er niet in herkent. Dat wil niet zeggen dat je geen waardevolle informatie of kennis deelt, maar meer dat je volger nog niet zover is. Dat hij er nog niet aan toe is, of dat hij in zijn hoofd stiekem toch nog met andere dingen bezig is.


Een verschil in beleving tussen jou en je volger

Je communiceert waarschijnlijk op een andere golflengte dan dat je volger nu nodig heeft. Jij bent met de oplossing bezig, maar jouw volger realiseert zich niet eens dat hij überhaupt een probleem heeft. Zonder dat je het in de gaten hebt, ontstaat er een kloof tussen jou en jouw beleving en die van je volger. Die kloof lijkt alleen maar groter te worden, omdat je volger in feite alleen met zijn problemen bezig is die op dit moment spelen, vandaag, in het nu. Jij ziet als expert het totaalplaatje en kan moeiteloos de vinger op de zere plek leggen. Jij ziet daar de wortel van het probleem zit en wat er moet gebeuren. Maar weet je volger dat ook?


De cirkel van overprikkeling

In dit artikel deel ik een geheimpje met je. Een cruciaal inzicht dat je nodig hebt om je posts op social media meteen pakkend te maken. In het feit dat je volger met name met vandaag bezig is, met zijn dagelijkse prikkels, en dat jij het totaalplaatje met alle gerelateerde inzichten bezit, zit een krachtige boodschap verborgen. In het boek "Hoogsensitiviteit Professioneel Gezien" van Annek Tol, beschrijft ze de "cirkel van overprikkeling" aan de hand van een glas water. Dit is een krachtige tool die laat zien hoe je volger met stress en problemen omgaat.


De bodem van het glas geeft aan hoeveel je aan kan

Annek beschrijft stress, prikkels en problemen als een glas water.  Het water staat symbool voor de lading stress en prikkels die een mens aan kan. Wanneer jouw glas een dikke bodem heeft, wil dat zeggen dat je al zoveel hebt meegemaakt in jouw leven, in je jeugd, tijdens je opvoeding, dat je minder stress aan kan. Met een goede opvoeding, zal de bodem minder dik zijn. Je hebt dan in je opvoeding geleerd om met stress om te gaan, zodat het nu een minder grote rol speelt.

Dagelijkse prikkels vallen op

Wanneer Annek tijdens haar marktonderzoek de deelnemers vroeg naar hoe ze stress ervaren, viel het op dat de meeste mensen het alleen hebben over de dagelijkse prikkels. "Mijn werkgever is vervelend en verwacht te veel van me". "Mijn man begrijpt me niet". "Mijn puberende zoon is vervelend". "Ik moet aan mantelzorg doen voor mijn bejaarde moeder, en het kost me zoveel tijd". Het zijn de dagelijkse prikkels die meteen opvallen. Dit is de bovenste laag water uit het glas.


Doorvragen leidt tot prikkels op middellange termijn

Toen Annek kritische en specifieke vragen stelde, stuitte ze op problemen die al iets langer spelen dan vandaag. "Ja, eigenlijk ben ik al langer niet tevreden met mijn baan en overweeg ik al langer om daar weg te gaan". Of: "Ja, mijn man wil wel graag met me praten en probeert het wel, maar ik heb er zelf niet altijd behoefte aan". Of: "Ja, om heel eerlijk te zijn, heb ik het vaak zo druk dat ik minder tijd heb voor mijn puberende zoon". Of: "Ja, ik heb eigenlijk zonder nadenken de rol als mantelzorger opgepakt, zonder dat echt met mijn broer en zussen te bespreken". Daarmee stuitte ze op de problemen die op middellange termijn spelen. Dit is de tweede laag water uit het glas.


Uit het onderzoek van Annek bleek dat veel mensen met de bovenste laag water uit het glas bezig zijn. Ze zijn zo druk, zo chaotisch en gestresst, dat ze alleen met de dagelijkse prikkels bezig zijn. Met voldoende afstand en voldoende rust, kun je zien dat er onder die dagelijkse prikkels nog veel meer speelt.


NB: Deze theorie van Annek Tol bevat in feite 5 lagen met water. In dit voorbeeld vereenvoudig ik het even tot 3 lagen. Het lezen van haar boek is absoluut de moeite waard.

VOORBEELD: DE OVERPRIKKELDE WERKNEMER


dagelijkse prikkel

Mijn werkgever is vervelend en verwacht te veel van me


middellange termijn prikkel

Ja, eigenlijk ben ik al langer niet tevreden met mijn baan en overweeg ik al langer om daar weg te gaan


lange termijn prikkel

Eigenlijk ben ik gewoon gaan doen wat mijn werkgever voorstelde, omdat ik gewoon een pleaser ben. Ik wil  te graag dat mensen trots op me zijn, waardoor ik mijn eigen belang als minder belangrijk bestempel. Nu ik er over nadenk, deed ik dat als kind zijnde ook al, omdat binnen mijn ouderlijk gezin mijn eigen mening ook al niet belangrijk was.

VOORBEELD: DE OVERPRIKKELDE VROUW


dagelijkse prikkel

Mijn man begrijpt me niet


middellange termijn prikkel

Ja, mijn man wil wel graag met me praten en probeert het wel, maar ik heb er zelf niet altijd behoefte aan.


lange termijn prikkel

Ik realiseer me nu dat het helemaal niet aan mijn man ligt. Hij luistert altijd naar me en probeert me altijd te helpen. Ik laat het alleen niet altijd toe omdat het te pijnlijk is voor me om naar mijn eigen problemen te kijken. Ik haal onbewust vaak naar hem uit, en ik realiseer me dat dat niet altijd eerlijk is.

VOORBEELD: DE OVERPRIKKELDE MOEDER


dagelijkse prikkel

Mijn puberende zoon is vervelend


middellange termijn prikkel

Ja, om heel eerlijk te zijn, heb ik het vaak zo druk dat ik minder tijd heb voor mijn puberende zoon


lange termijn prikkel

Ik realiseer me dat het logisch is dat mijn puberende zoon zich opstandig gedraagt. Ik heb het zo druk, en ik ben vaak zo moe, dat ik weinig energie heb om ook nog aandacht aan hem te besteden. Maar eigenlijk is dat onzin, want met een goede planning en een betere prioriteit kan ik ook voldoende aandacht aan hem besteden.

Confronteer je volger met het verschil in beleving

In de bovenstaande voorbeelden kun je duidelijk zien wat het verschil is in beleving. Jouw volger op social media is meestal bezig met de dagelijkse prikkel. Zo lang hij daar naar blijft kijken, zal hij nooit inzien dat hij jouw hulp nodig heeft:

  • de overprikkelde werknemer denkt dat wat tips en adviezen om beter grenzen te stellen op zijn werk alles oplost. Maar niets is minder waar. Zo lang hij een laag zelfbeeld heeft, een pleaser is, zijn persoonlijke grenzen niet goed kent en zichzelf niet op nummer 1 zet, zal hij tegen deze problemen aan blijven lopen. Dat lage zelfbeeld is niet gisteren of de vorige week ontstaan, maar misschien wel 20 jaar geleden. Waar ligt het probleem nu echt?
  • De overprikkelde vrouw denkt vaak dat ze met wat meer tijd voor zichzelf er echt wel komt. Maar in feite is het probleem dat ze niet over haar gevoel kan of durft te praten en dat ze daarmee het daadwerkelijke probleem uit de weg gaat. Hoe lang blijft dat goed gaan?
  • De overprikkelde moeder denkt vaak dat ze met een betere planning de oplossing gevonden heeft. Maar wanneer ze het maken van keuzes te moeilijk blijft vinden, alles en iedereen voorrang blijft geven en daarmee niet alleen anderen, maar ook zichzelf teleur blijf stellen, hoe lang blijft dat dan goed gaan?

Hoe nu verder?

Ik hoop dat deze theorie je duidelijk maakt waar jouw posts echt over mogen gaan. Ga elke week in gesprek met tenminste 4 a 5 van je volgers. Luister echt naar hun verhaal en ontdek dat ze het over de bovenste laag water hebben, over de dagelijkse prikkels. Prik er doorheen, stel scherpe vragen en ontdek de ware kern van hun probleem. Inventariseer die middellange tot lange termijn prikkel. Ontdek dat je volger aan de korte termijn denkt, terwijl jij naar de lange termijn kijkt. Daar ligt het ware geheim van een pakkende post.

Annek Tol is als coach-counselor en trainer gespecialiseerd in hoogsensitiviteit. Haar heldere visie op sensitiviteit maakt voor cliënten een groot verschil. Vanuit haar eigen praktijk @tol training en coaching hsp heeft zij inmiddels honderden HSP getraind en gecoacht om een betere balans te vinden in hun leven en om zo om te gaan met hun sensitiviteit dat het geen klachten meer geeft.


In haar boek "Hoogsensitiviteit professioneel gezien", beschrijft ze de "Cirkel van Overprikkeling", een prachtige theorie die laat zien hoe mensen met stress en prikkels omgaan.


Tags

kort termijn, lange termijn, probleem analyse


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>