Licht voorover gebogen en stiekem om zich heen kijkend, loopt hij de klas in. "Dus ik loop naar de kassa, terwijl ik stiekem het hondenbot in mijn jas stop. Het zweet staat op mijn voorhoofd en mijn hart klopt in mijn keel. Ik kom aan bij de kassa... en net op het moment dat ik vrees dat ik betrapt word op winkeldiefstal, roept de juffrouw achter de kassa: prettige middag en tot ziens!"

Mijn zoon geeft een presentatie naar aanleiding van zijn stage bij de Boerenbond. Het klaslokaal zit vol met ouders, die allemaal op het puntje van hun stoel zitten, terwijl ze hard moeten lachen om het verhaal van mijn zoon. Sandra en ik zitten er ook, glimmend van trots.

Een week eerder kwam mijn zoon naar me toe. "Ik moet een presentatie geven en ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen". Ik moet dan altijd denken aan hoe ik het vroeger deed. Dat ik een briefje in mijn handen had en alles netjes opsomde. Of een presentatie vol met bullet lists. Van die doodsaaie presentaties waar je dan verplicht bent om naar te luisteren. Bij Andy Harrington heb ik wel iets anders geleerd.

"Vertel een verhaal", leerde ik mijn zoon. "Laat ze jouw verhaal, van die winkeldiefstal die je in scène hebt gezet" opnieuw beleven. En zodoende zag ik mijn zoon alle tips van Andy toepassen. Hij is 14. Voorovergebogen, de scène naspelend. Het bot in zijn jas stoppend.. en even later hoor ik hem zeggen: "Ik snap het even niet! Wat een beveiliging! Jullie hebben drie beveiligingssystemen. Het product alarm zat er niet op. Het toezicht was er niet, en de camera's stonden uit!". De presentatie duurde maar 5 minuten maar ik was oh zo trots!

Natuurlijk is het enorm spannend voor iemand van 14 om voor een volle klas een presentatie te geven. En natuurlijk zie ik sommige klasgenootjes hun telefoon erbij pakken omdat ze even een black-out hebben. Of een opgetrommeld papiertje erbij pakken om te kijken wat het adres van de stageplek ook alweer was. En dat is niet erg.

Maar mijn zoon leerde een belangrijke les. Relax... ontspan... en vertel gewoon een verhaal. Vertel het op zo'n manier dat het persoonlijk wordt. Dat mensen het gevoel hebben dat ze naast je staan bij de kassa, terwijl je het bot mee naar buiten smokkelt.

Story telling is een vak, waarbij je mensen moet raken, iets anders moet laten denken, geloven, ervaren en voelen. Het is een misschien een totaal andere manier dan dat je tot nu toe gewend bent, maar het is de meest effectieve manier om marketing te doen.

Wil je weten hoe je deze effectieve manier eigen kan maken, bij het vertellen van verhalen op social media?


Tags

durven opvallen, humor, impact maken


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>