mei 31

Is Nederland weggever moe? Absolute onzin (en hoe je het dan wel doet)! [update 20240531]

0  comments

De misvatting over een weggever

Mond tot mond reclame is niet langer voldoende

"Op social media word ik doodgegooid met weggevers. Ik hou van offline, 1-op-1 contact, en daar past geen weggever bij". Ik ben in gesprek met Marieke, een nieuwe klant. Het is een spirituele dame, met een klein, lokaal bedrijf. Ze is gewend dat er offline vanzelf mensen op haar afkomen, via de traditionele manieren van klanten werven en behouden via een ijzersterke mond tot mond reclame. De laatste tijd loopt dat echter terug, en wordt ze min of meer gedwongen om actiever te zijn op social media. Maar wanneer ik haar vraag of ze al een weggever heeft, volgt er een flinke dosis weerstand. 


Online ondernemen is heel anders


Het is echt een nieuwe wereld, als je van volledig offline ondernemen naar meer online ondernemen gaat. Opeens merk je dat ondernemen best wel lastig is. De meeste coaches, trainers, therapeuten en specialisten gaan enthousiast bloggen, om er vervolgens achter te komen dat er geen hond reageert op hun post. Daar waar deze ondernemers super enthousiast zijn over hun verhaal, blijft de reactie van de volger uit. Het gevolg is dat veel ondernemers gaan twijfelen aan zichzelf. Of hun boodschap wel krachtig genoeg is. Wie er nu op hun zitten te wachten. Of het nu de juiste tijd is om actief te zijn op social media.


Een online volger heeft geen behoefte aan jouw product of dienst


Er zijn echt heel veel ondernemers op social media die enthousiast hun producten en diensten aanprijzen. Dat doen ze, omdat ze dat offline ook altijd al deden en dat een succesvolle techniek leek te zijn. Maar de online volger heeft absoluut geen interesse in jou en je product of dienst. Een online volger zit 's avonds nadat de kinderen in bed liggen op de bank met zijn iPad op schoot. Hij heeft het druk, weinig tijd en is blij dat hij eindelijk op de bank zit. Hij hoeft tegenwoordig de deur ook niet meer uit om een oplossing te vinden voor zijn probleem. Hij browst op social media, en hoopt daar de gouden tip te vinden voor zijn probleem. In deze fase is hij absoluut nog niet van plan om iets te kopen. Hij denkt immers dat zijn probleem nog niet zo groot is.


Wakkerschudden is essentieel


De enige manier waarop je deze man van de bank af krijgt, is door hem wakker te schudden. Door hem te laten zien dat hij alleen maar naar vandaag kijkt, naar de korte termijn, en dat hij ervan overtuigd is dat zijn probleem daardoor helemaal niet zo groot is. Hij heeft vandaag bijvoorbeeld hoofdpijn omdat hij op zijn werk geen grenzen kan stellen. Hij denkt met een snelle tip op social media een oplossing te vinden. Maar jij mag als coach/trainer zijnde hem wakker schudden met het feit dat hij thuis ook al heel lang geen grenzen kan stellen. Dat zijn puberende kinderen daar misbruik van maken omdat papa geen 'nee' kan zeggen. Dat dit gedrag niet vandaag, vorige week of vorige maand is ontstaan, maar meer dan 20 jaar geleden, uit zijn jeugd.


In dit artikel laat ik je zien hoe je in een paar stappen deze man iets ander kan laten denken, geloven, voelen en ervaren, en hoe je met een goede weggever kan meten of hij serieus genoeg is.


Stap 01: Een actief social media beleid

Voordat je begint met het maken van een weggever, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een solide basis hebt opgebouwd op social media. Je weggever gaat natuurlijk alleen werken als je genoeg bereik hebt en er echt reuringis op social media:


01

Check 01: Voldoende Impressies van je Berichten

Zorg ervoor dat je berichten opvallen op een drukke tijdlijn en gelezen worden door je volgers. Dit kan worden gemeten aan de hand van het aantal impressies dat je berichten ontvangen. Een hoog aantal impressies geeft aan dat je content de aandacht trekt en gezien wordt door je doelgroep.

02

Check 02: Voldoende likes op je berichten

Likes geven aan dat je berichten mensen raken en resoneren met je volgers. Het is een indicatie van betrokkenheid en interesse in je content. Zorg ervoor dat je voldoende likes ontvangt op je berichten om te laten zien dat je impact maakt.

03

Check 03: Voldoende reacties op je berichten

Reacties zijn een teken dat je echt impact maakt en een gesprek op gang brengt met je volgers. Ze geven aan dat je content mensen inspireert, aan het denken zet of emoties oproept. Zorg ervoor dat je voldoende reacties ontvangt op je berichten om te laten zien dat je betrokkenheid creëert.

04

Check 04: Voldoende reacties van 2e en 3e graad connecties

Het hebben van voldoende 2e of 3e graad volgers geeft aan dat je ook impact maakt op mensen die jou nog niet rechtstreeks volgen. Dit zijn mensen die je content via hun connecties zien en erdoor worden beïnvloed. Zorg ervoor dat je een groeiende groep van 2e of 3e graad volgers hebt om je bereik te vergroten en meer impact te maken.

05

Check 05: Voldoende groei elke maand

 Het is belangrijk om elke maand groei te zien op social media. Dit kan worden gemeten aan de hand van statistieken zoals het aantal volgers, het aantal likes en reacties, en het bereik van je berichten. Zorg ervoor dat je constant werkt aan het vergroten van je impact en het uitbreiden van je online aanwezigheid.

Als je merkt dat een van deze aantallen uit blijft of niet voldoende stijgt, is er werk aan de winkel. Dat is voor mij een teken dat het nog te vroeg is om aan een weggever te beginnen. Een weggever begin je door met je volgers in gesprek te gaan, om er zodoende achter te komen wat er speelt, en wat er nodig is. Dat gaat niet zonder voldoende (nieuwe) volgers.


direct aan de slag

gratis e-book: de ideale opbouw van een emotionele connectie post

Merk je dat je social media beleid nog niet actief genoeg is? Dat je nog niet voldoende nieuwe volgers aantrekt en dat er nog niet voldoende reuring is onder jouw post?

Download dan nu mijn e-book, waarin ik je laat zien wat de meest ideale opbouw is van jouw post en hoe je er met verschillende neuromarketing technieken een nieuwe draai aan kan geven.


Meer reacties, meer reuring, meer volgers waarmee je het gesprek kan aangaan.


Stap 02: Netwerken met je Volgers

Als je de weggever goed doorneemt, zul je merken dat je meteen al heel anders schrijft. Je zult zien dat de impressies, likes en reacties langzaam toenemen. Je trekt zelfs 2e en 3e graad connecties aan. Nu wort het tijd om te netwerken met je volger!


Hier zijn enkele belangrijke aspecten om in gedachten te houden tijdens het netwerken met je volgers:

01

Stap 01: Authentiek en Betekenisvol Gesprek

Ga het gesprek aan met je volgers op een authentieke en betekenisvolle manier. Stel vragen, luister naar hun antwoorden en toon oprechte interesse in hun leven en interesses. Vermijd het gebruik van opdringerige of pusherige taal en focus in plaats daarvan op het opbouwen van een echte verbinding.

02

Stap 02: Reageer op alle reacties en berichten

Neem de tijd om te reageren op reacties op je berichten en directe berichten van je volgers. Dit laat zien dat je hun betrokkenheid waardeert en bereid bent om met hen in gesprek te gaan. Door actief te reageren, stimuleer je een dialoog en versterk je de band met je volgers.

03

Stap 03: Voeg 2e en 3e graad volgers toe als connecties

Maak gebruik van de mogelijkheid om 2e en 3e graad volgers toe te voegen als connecties op social media. Dit stelt je in staat om je netwerk uit te breiden en nieuwe relaties op te bouwen met mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in je content en expertise.

04

Stap 04: Focus op waarde toevoegen

Richt je tijdens het netwerken op het toevoegen van waarde aan je volgers. Deel nuttige tips, advies en inzichten die relevant zijn voor hun interesses en behoeften. Door waarde toe te voegen, bouw je vertrouwen op en vergroot je de kans dat mensen je content blijven volgen en delen.

05

Stap 05: Wees consistent en geduldig

Netwerken en het opbouwen van relaties kost tijd en consistentie. Blijf regelmatig in contact met je volgers, deel interessante content en blijf openstaan voor nieuwe connecties. Wees geduldig en bouw stap voor stap aan je netwerk en betrokkenheid.

Door op een authentieke en betekenisvolle manier het gesprek aan te gaan met je volgers, 2e en 3e graad volgers toe te voegen als connecties, en waarde toe te voegen aan je netwerk, leg je de basis voor een sterke online gemeenschap en vergroot je je impact op social media.


direct aan de slag

gratis e-book: gesprekstemplates voor succesvol netwerken op LinkedIn

Netwerken kan best een beetje buiten je comfort zone liggen. En dat is niet erg. 

Met dit e-book reiken we je al enkele openingen aan voor de gesprekken die je kan voeren met je volgers die je nog niet kent.


Stap 03: Een weggever maken

Het maken van een weggever na het netwerken met je volgers vereist zorgvuldige planning en strategie. Hier is een stapsgewijze aanpak:

01

Stap 01: Identificeer de pijn van je volgers

Analyseer de gesprekken die je hebt gevoerd tijdens het netwerken en identificeer de pijnpunten die je volgers hebben genoemd. Dit kunnen uitdagingen zijn waarvan je als expert weet dat ze niet direct gerelateerd zijn aan het probleem dat ze denken te hebben.

02

Stap 02: Creëer een Weggever die Hun Perspectief Uitdaagt

Ontwikkel een weggever die inspeelt op de behoeften en verlangens van je volgers, maar tegelijkertijd hun perspectief uitdaagt. Geef bijvoorbeeld tips of advies over het stellen van grenzen, maar benadruk dat het stellen van grenzen effectiever kan zijn wanneer ze eerst andere aspecten van hun leven aanpakken, zoals hun ochtendroutine of hun relatie met sociale media.

03

Stap 03: Gebruik de techniek liefdevol confronteren en shockeren

Neem een liefdevolle maar directe benadering in je weggever. Schud je volgers wakker door hen te confronteren met de beperkingen van hun huidige denkwijze en gedrag. Laat hen zien dat ze bepaalde stappen overslaan en dat het aanpakken van andere aspecten van hun leven hen kan helpen om effectiever om te gaan met hun uitdagingen.

04

Stap 04: Biedt alternatieve perspectieven en oplossingen

Na het wakkergeschud worden, bied je alternatieve perspectieven en oplossingen aan die beter aansluiten bij de werkelijke behoeften van je volgers. Moedig hen aan om hun benadering te heroverwegen en nieuwe strategieën te proberen die hen kunnen helpen om hun doelen te bereiken.

05

Stap 05: Voeg extra waarde toe

Verrijk je weggever met extra waardevolle inhoud, zoals aanvullende tips, resources, of links naar verdere informatie. Hiermee help je je volgers om dieper in het onderwerp te duiken en hun begrip te vergroten.

06

Stap 06: Sluit Af met een Sterke Call-to-Action

Sluit je weggever af met een krachtige call-to-action die je volgers aanspoort om actie te ondernemen. Moedig hen aan om hun denkwijze te herzien, nieuwe stappen te zetten, of contact met je op te nemen voor verdere begeleiding.

Door deze aanpak te volgen, kun je een impactvolle weggever creëren die je volgers wakker schudt, hun perspectief uitdaagt en hen helpt om effectievere stappen te zetten richting hun doelen.


Stap 04: Serieuze klanten spotten die willen investeren

Met zowel een actief social media beleid als een weggever, ben je in staat om veel sneller serieuze klanten te spotten. Deze volgers zitten te wachten totdat je contact met ze opneemt!

Hierbij ga je als volgt te werk:

01

Stap 01: Bouw een mailinglijst op

Gebruik je weggever als een lokmiddel om mensen aan te moedigen zich in te schrijven voor je mailinglijst. Hierdoor kun je een directe lijn van communicatie openen met geïnteresseerde prospects en hen op de hoogte houden van je aanbiedingen, evenementen en waardevolle content.

02

Stap 02: Segmentatie van je mailinglijst

Houd bij wie je weggever heeft gedownload en segmenteer je mailinglijst op basis van interessegebieden en gedrag. Dit stelt je in staat om gerichte communicatie te verzenden die aansluit bij de specifieke behoeften van je doelgroep.

03

Stap 03: Identificeer potentiële klanten

Volg het gedrag van mensen die je weggever hebben gedownload, zoals het lezen van je blogs en het bekijken van je trajectpagina. Dit stelt je in staat om potentiële klanten te identificeren die actief geïnteresseerd zijn in je aanbod en die mogelijk klaar zijn om te converteren naar betaalde klanten.

04

Stap 04: Verhoog de betrokkenheid

Blijf waardevolle content leveren aan de mensen die je weggever hebben gedownload, zoals exclusieve artikelen, webinars of aanbiedingen. Hierdoor kun je de betrokkenheid van je doelgroep vergroten en hen aanmoedigen om verdere actie te ondernemen.

05

Stap 05: Optimaliseer je marketing strategie

Gebruik de inzichten die je krijgt van je weggever om je marketingstrategie te optimaliseren. Leer wat wel en niet werkt bij je doelgroep en pas je aanpak dienovereenkomstig aan.

Door het effectief gebruiken van een weggever en het opvolgen van de interactie van je doelgroep, kun je waardevolle leads genereren, je betrokkenheid vergroten en je conversies verhogen. Het is inderdaad essentieel om te zorgen voor voldoende kwaliteit en een goed marktonderzoek om maximale impact te bereiken.


Conclusie

In de wereld van digitale marketing draait alles om impact en resultaten. Maar, zoals elk succesverhaal begint, zo is ook elk succes afhankelijk van een solide basis. Een goed doordacht marketingonderzoek en het leveren van kwalitatief hoogwaardig materiaal zijn de bouwstenen van een effectieve strategie. Het draait niet alleen om het creëren van content, maar om het begrijpen van je doelgroep, hun behoeften en pijnpunten, en het aanbieden van waarde die hun leven daadwerkelijk verbetert.


Of het nu gaat om het ontwikkelen van een weggever die je volgers wakker schudt, het opbouwen van een betrokken mailinglijst, of het converteren van leads naar betalende klanten, de sleutel tot succes ligt in de details. Door te investeren in een grondig marketingonderzoek en het leveren van kwalitatief materiaal dat je klant in een zo kort mogelijke tijd een zo groot mogelijk resultaat behaalt, leg je de basis voor groei en succes op lange termijn. Het is deze combinatie van inzicht, creativiteit en toewijding die het verschil maakt tussen een goede campagne en een geweldige campagne. Dus, laten we samen bouwen aan iets buitengewoons en de wereld van digitale marketing naar nieuwe hoogten brengen.


Tags

weggevers


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze posts zijn ook interessant:

Doelgroepanalyse en Exclusiviteit: Hoe Coaches de Juiste Klanten Aantrekken [update 19-07-2024]
78. Niet Gezien: Hoe Ik Mijn Angst voor Afwijzing Overwon
Ik heb een angst voor zichtbaarheid…!!
Is Nederland weggever moe? Absolute onzin (en hoe je het dan wel doet)! [update 20240531]

Heb je mijn laatste podcast al beluisterd?

In mijn "de online succesformule" podcast deel ik elke week waardevolle handige weetjes, technische tips en meer.

>