Google en Yahoo brengen belangrijke wijzigingen aan
Google en Yahoo hebben een nieuwe strategie ontwikkeld om e-mailproviders te helpen om beter onderscheid te kunnen maken tussen legitieme e-mails en spam. Dit draagt bij aan het vertrouwen van gebruikers in hun e-mailplatforms en vermindert de kans dat gebruikers ongewenste of schadelijke e-mails ontvangen.
Daarnaast hebben Google en Yahoo er belang bij om hun e-mailplatforms aantrekkelijk te houden voor adverteerders en zakelijke gebruikers. Door de afleverbaarheid van e-mails te verbeteren, kunnen ze een betrouwbare omgeving bieden voor e-mailmarketing, wat resulteert in een hogere betrokkenheid en conversies voor adverteerders. Dit is gunstig voor de algehele reputatie en het succes van hun e-maildiensten.
Het uiteindelijke doel is om de kwaliteit en veiligheid van e-mailcommunicatie te verbeteren voor alle gebruikers.
Wat moet je doen?
Niets is vervelender als dat jouw waardevolle mails in de spamfolder terecht komen. Je wil natuurlijk dat zoveel mogelijk mails hun eindbestemming ook echt bereiken (= e-mail deliverability). De strategiewijzigingen van Google en Yahoo zorgen ervoor dat als je niets doet, je mails waarschijnlijk nog sneller in de spamfolder recht komen. Er is dus actie nodig!
Je moet je SPF nakijken
SPF, oftewel Sender Policy Framework, is als een lijstje waarin staat wie namens jou e-mails mag versturen. Stel je voor dat je een feestje geeft en alleen mensen op de gastenlijst mogen binnenkomen. Met SPF vertel je e-mailproviders welke computers en servers toegestaan zijn om e-mails te versturen met jouw naam erop. Zo weten ze dat de e-mails die ze van jou ontvangen, echt van jou komen en geen valse berichten zijn. SPF helpt dus om te voorkomen dat jouw naam wordt misbruikt voor spam of phishing.
Je moet DKIM e-mailauthenticatie instellen
DKIM staat voor DomainKeys Identified Mail. Stel je voor dat elke e-mail die je verstuurt een brief is die in een envelop zit. Met DKIM voeg je een soort handtekening toe aan die envelop, maar dan digitaal. Deze handtekening wordt gemaakt door de server van waaruit je de e-mail verzendt. Als de brief bij de ontvanger aankomt, kan de ontvanger die digitale handtekening controleren. Zo weten ze zeker dat de brief echt van jou komt en niet nep is. Het is alsof je een identiteitskaart laat zien om te bewijzen dat jij het echt bent. Dit helpt voorkomen dat mensen doen alsof ze iemand anders zijn in e-mails, wat de veiligheid van e-mailen verbetert.
Je hebt een basis DMARC record nodig
DMARC staat voor Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance. Stel je voor dat je een speciale bewaker hebt die controleert of de handtekening op de envelop overeenkomt met wat er binnenin staat. Met DMARC vertel je die bewaker precies wat hij moet doen als hij een fout ontdekt. Als alles klopt, laat de bewaker de brief gewoon door. Maar als er iets mis is met de handtekening, kan de bewaker ervoor zorgen dat de brief terugkomt naar de afzender of zelfs helemaal wordt geweigerd. Dit helpt te voorkomen dat valse brieven worden afgeleverd en maakt e-mailen veiliger en betrouwbaarder.
Hoe controleer je deze instellingen?
Wil je er zeker van zijn dat jouw belangrijke e-mails niet verdwalen in een digitaal doolhof? Het geheim ligt in het bevestigen van jouw digitale identiteit als eigenaar van jouw domein. Met deze simpele maar cruciale stap, stuur je een krachtig signaal naar e-mailreuzen zoals Gmail en Yahoo: jij bent een betrouwbare afzender die serieus genomen moet worden.
Het goede nieuws? Het is allemaal veel simpeler dan je zou denken. Door e-mailauthenticatie in te schakelen en ervoor te zorgen dat jouw domeinrecords correct zijn ingesteld, leg je de basis voor een moeiteloze aflevering van jouw berichten. Dus, maak jouw e-mails betrouwbaar, bereid je voor op de toekomst en zeg vaarwel tegen de gevreesde spamfolder.
Door deze aangepaste checklist te volgen, zorg je ervoor dat jouw e-mails goed worden geauthenticeerd en dat je een betrouwbare afzender bent voor e-mailproviders, waardoor de kans kleiner wordt dat jouw e-mails in de spamfolder belanden.
3 tips voor het verder verbeteren van je afleverbaarheid
Kijk, e-mailproviders zijn echt bezig om de ervaring van hun gebruikers te verbeteren. Maar laten we eerlijk zijn, het draait niet alleen om wat zij doen. Jij hebt ook de touwtjes in handen als het gaat om het bereiken van jouw publiek en het behouden van hun aandacht.
Hier komt het interessante gedeelte: e-mailproviders hebben laten weten dat een gezonde mailinglijst minder dan 0,1% klachten over spam mag hebben. Dat betekent dat slechts 1 op de 1.000 mensen die jouw e-mails ontvangen, een klacht over spam mag indienen. En hoe bereik je dat? Juist, door relevant te blijven voor jouw lezers.