september 7

Absoluut, ik zet mijn trainingen op een aparte leeromgeving

0  comments

De vraag die mij het meeste gesteld wordt, is de vraag: "Waarom heb ik een aparte online leeromgeving nodig voor mijn online trainingen? Ik kan de trainingen toch gewoon op mijn normale website plaatsen?". Ik kies er bewust voor om dat niet te doen. Stel dat je in plaats van de lokale supermarkt naar een XXXXL supermarkt gaat. Je loopt er naar binnen en je wordt enorm overweldigd door het aanbod.  Wat gebeurt er? Je weet niet wat je moet kiezen, waar je naar toe moet, je draait je om, koopt niets en gaat naar huis. Of je koopt maar de helft, en als je thuis komt, baal je er van dat je niet alles hebt. Je gaat alsnog naar de lokale supermarkt. Want dat is zo handig. Je website en je online leeromgeving hebben allebei een ander doel. Een nieuwe mogelijke klant, die nog niet weet wat hij nodig heeft, heeft niets te zoeken op je online leeromgeving.

More...

Maak het besluitvormingsproces van je klant zo makkelijk mogelijk

Met je website wil je de aandacht trekken. Je klant laten zien dat het noodzaak is om in actie te komen. Je inspireert hem, je motiveert hem, en doet er alles aan om je klant een besluit te laten nemen, dat hij in elk geval in actie komt. Daarbij is het niet eens zo enorm belangrijk dat hij meteen een product bij jou koopt, maar eerder dat hij vandaag nog besluit om in actie te komen. Dat kan ook met gratis en laagdrempelig materiaal, als hij maar in actie komt. Dit is een hele andere manier van ondernemen dan dat jij misschien gewend bent.

Aandacht vasthouden met het juiste product

Met je online leeromgeving wil je de aandacht vasthouden. Je klant heeft al een besluit genomen om in actie te komen, en zoekt daar het juiste product bij. Je hoeft hem niet meer te inspireren of te motiveren, hij is al zover dat hij in actie wil komen. Hij zoekt het juiste product om dat te doen. Het grootste inzicht dat ik je kan geven hierin, is dat de eerste indruk telt. Als een website zo goed mogelijk aansluit bij het inspireren, motiveren en wakker schudden, maakt je nieuwe, mogelijke klant, sneller een besluit. Daar horen nog geen online trainingen bij, die leiden tot keuzestress. Wanneer je op je online leeromgeving goed laat zien wat er allemaal kan, wat er gratis kan, wat er laagdrempelig kan en wat een goed vervolg zou zijn op een al aangekochte training, maak je het de klant die al een besluit heeft genomen, een stuk makkelijker.

5 inzichten om je online leeromgeving apart te houden

Ik geef je in deze blog een aantal inzichten, die je in overweging kan nemen tijdens het maken van je besluit om je online leeromgeving apart te houden:

01
Een website is simpel en eenvoudig

De website is het eerste wat mijn klant ziet. Hij maakt binnen 1 minuut zijn keuze, of jij de persoon bent die hem het beste kan helpen. Maak het je klant dan ook zo makkelijk mogelijk om die keuze te maken.


Mijn website moet simpel en eenvoudig zijn. Ik laat mijn klant meestal een stappenplan zien, dat zich al vele malen eerder heeft bewezen. Ik laat hem zien dat het echt noodzaak is om in actie te komen, en ik bied hem een oplossing om van zijn pijn af te komen, op korte termijn. Terwijl ik mijn klant dit inzicht geef, wil ik hem niet afleiden met allerlei producten die hij kan kopen. Dit leidt enorm af, bovendien is mijn klant nog niet zover. Hij is nog in de oriëntatiefase.


De meeste klanten komen gratis shoppen als ze naar een website kijken. Ze downloaden een e-book, lezen een blog, of geven zich op voor je masterclass. Ze hebben het nog nodig dat je ze wakker schud, dat je laat zien dat het complexer is dan dat ze dachten. Dat ze wel zelf aan de slag kunnen, vandaag nog, maar dat dat niet genoeg zal zijn om hun droomresultaat te behalen. Dit "wakker schud" signaal moet zo scherp mogelijk zijn, zonder afleidende producten die je kan kopen.


Als je klant eenmaal wakker is, komt hij vanzelf in actie en komt hij uiteindelijk vanzelf op de leeromgeving terecht.

02
Je website wordt sneller

Aangezien ik het belangrijk vind om de aandacht van mijn klant te trekken, om hem echt te bereiken, heb ik een snelle website nodig. Mijn mogelijke klant neemt immers binnen 1 minuut een besluit. Een leeromgeving is zwaarder, heeft meer capaciteit nodig. Als je beide omgevingen integreert op één omgeving, wordt je website ook trager. Je nieuwe, mogelijke klant, zou dan ook sneller kunnen afhaken.


Door de website en de leeromgeving apart te houden, blijft je website snel. Dit is gebruikersvriendelijker en je mogelijke klant blijft langer hangen.


Daarnaast, stel dat je website een mankement vertoont, het wordt gehackt of het is om wat voor reden dan ook down, is je leeromgeving ook meteen uit de lucht en vice versa. Dat kost je klachten van klanten, tijd en geld omdat je website niet meer in de lucht is.

03
Keuzestress is niet ok

Wanneer mijn nieuwe, mogelijke klant, meteen een compleet overzicht met alle trainingen zou zien, komt hij niet in actie. Grote kans dat hij keuzestress ervaart, en wanneer dat zo is, kies hij niet. Ik vind het daarom belangrijk om het signaal wat ik mijn klant geef, zo scherp mogelijk te houden. Ik bied hem niet te veel mogelijkheden aan, maar met name 1 keuze. Daarom kies ik ervoor om zelf te kiezen welk product het beste bij mijn klant past. Dat doe ik óf door een gratis adviesgesprek aan te bieden óf door een online test aan te bieden. Ik stel dan een aantal vragen, geef hem gratis tips, en laat zien welk (al dan niet laagdrempelig) product het beste bij hem past. 


Mijn trainingen staan daarom altijd apart. Hij ziet pas de training zelf en de concrete inhoud, als ik hem naar mijn aparte leeromgeving stuur (op het juiste moment).

04
Een leeromgeving is een geheime omgeving

Een nieuwe, mogelijke klant, heeft eigenlijk nog niets te zoeken op mijn leeromgeving. Mijn leeromgeving is een geheime omgeving, dus niet indexeerbaar door Google. Mijn leeromgeving hoeft niet gevonden te worden door Google, hoeft niet hoog in de SEO rankings te staan. Het is een omgeving waar mensen vanzelf terecht komen als ze serieus aan de slag willen.


Het is een omgeving waar ik een duidelijk overzicht geef welke producten ze gratis en laagdrempelig kunnen volgen, maar ook welke trajecten ze kunnen aanschaffen (al dan niet schaalbaar), mochten ze serieus aan de slag willen. Via een actief social media beleid, en door optimaal gebruik te maken van mijn lijst, komen de serieuze klanten, die het besluit hebben genomen om in actie te komen, vanzelf op mijn leeromgeving terecht.

05
Houd je website statistieken zuiver

Ik vergelijk mijn bedrijf altijd met een machine. Elke maand wordt de machine gevuld, met nieuwe mogelijke leads. Elke maand komt er een lijstje uit met serieuze klanten die graag aan de slag willen. Deze machine trekt dus nieuwsgierige mensen aan en zorgt ervoor dat ze euforisch enthousiast worden. Dat kan alleen maar als je weet wat goed werkt. Ik houd het gedrag van mijn klant in de gaten. Welke blog werkt goed? Waar wordt wel op geklikt en waarop niet? Google Analytics vormt dan een waardevolle informatiebron. Op het moment dat betalende klanten (die al een keuze hebben gemaakt) en nieuwe, mogelijke klanten samen op een platform zitten, worden de statistieken vertroebeld. Ik kan dan minder goed in de gaten houden wat er écht speelt, bij de meest belangrijke groep die ik wil bereiken: de nieuwe, mogelijke klant.

Daarom loods ik betalende klanten naar een andere omgeving, zodat de statistieken zuiver blijven en ik op basis van deze cijfers mijn strategische keuzes kan maken.


Tags

online leeromgeving, snelheid, statistieken


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze posts zijn ook interessant:

89. Ik hou van kritiek (en ik vertel je hoe ik dat doe)
88. Een angst voor techniek? Gefeliciteerd!
87. Mijn strijd tegen het imposter syndroom: na groot succes trapte ik alsnog op de rem
86. Ik voel me alleen en onbegrepen

Heb je mijn laatste podcast al beluisterd?

In mijn "de online succesformule" podcast deel ik elke week waardevolle handige weetjes, technische tips en meer.

>