luister hier naar mijn podcast

Volg ons op ons

Spotify Kanaal

tags:

34. Hoe Vertaal Jij Jouw Kennis In Een Online Training? [podcast]

Je wil niet weten hoeveel online trainingen ik gemaakt heb, voordat ik er een had die ook echt succesvol was en omzet opleverde. Dat kwam in eerste instantie omdat ik veel te veel in mijn eigen beleving zat. Ik was te weinig bezig met wat mijn klant vond, wat hij ervoer en wat hij nodig had. Ik wilde dolgraag mijn kennis vertalen in een online training en sloeg een aantal stappen over. Want... een online training kun je makkelijk maken, terwijl je vooral al weet dat hij succesvol is. Als... hij gedragen wordt door je klant.


hanteer geen traject waar álles in zit

Het grootste inzicht was dat ik een traject aan het maken was waar alles in moest zitten. Die wilde ik aan iedereen verkopen. Maar het werd te groot, te complex en te duur. Bovendien moet er iets te wensen over blijven als een klant klaar is met je traject. Ik besloot dat mijn traject niet voor iedereen was, en maakte het kleiner, simpeler en compacter. Dat was een schot in de roos. Mijn trajecten doe ik in principe offline, of in elk geval intensief en kwalitatief. Daar verwacht mijn klant iets van mij, maar ik ook van mijn klant. Daar moet je als klant echt aan toe zijn.


maak een basis training

Ik maakte een basis online training, wat nu mijn traject "Krachtig Contact met Klanten" is. Het maakt niet uit wat je bij mij komt doen, of je nu een website wilt, funnels wil bouwen, een online training wil maken of je social media wil verbeteren, achter alles zit een plan. Zonder plan ben je geen ondernemer. Dus heb ik een basis online training gemaakt waarin ik mijn klant alles leer rondom het door de bril van je eigen klant kijken. Van het groeiproces wat je klant doorloopt, naar alle online en offline producten die je kan maken, groot en klein, naar het ideale klantprofiel, maar ook scherpe, wakker schuddende teksten. Dit is de basis van alles. Maar vooral zorgt het ervoor dat mijn klant over alle basisvaardigheden beschikt voordat ik intensief met hem ga werken.


maak zelfstudie modulen

Naast de basis online training, maakte ik ook enkele zelfstudie modulen. Die volgt mijn klant in zijn eigen tijd en eigen tempo, vaak terwijl hij een traject bij me volgt. Denk aan masterclasses, workshops of challenges die ik ooit gaf en die ik in opgenomen vorm op mijn leeromgeving zet. Denk aan masterclasses van experts die ik uitnodig op allerlei overlappende expertise vlakken. De mogelijkheden zijn legio. Maar vooral: ik kan tot 3 keer toe meer waarde leveren, zonder dat het mij zelf extra tijd kost.


stap 01: definieer het resultaat

Wat je ook gaat doen: definieer altijd eerst het resultaat. Maar realiseer je ook dat het resultaat ook met name tijdelijk kan zijn. Je kan 'per ongeluk' je resultaat halen, zonder dat je de fundering hebt aangelegd. Blijf ook niet hangen bij het verlangen, maar beschrijf de impact die jouw training maakt op het leven van je klant. Dat is altijd stap 1 en geeft richting aan je training. Doe aan voldoende marktonderzoek en betrek je klant bij het invullen van deze stap.


stap 02: definieer de 3 key elementen

Als je het resultaat hebt gedefinieerd, definieer dan 3, niet 10, 15 of 20, grote stappen die je klant absoluut nodig heeft en waarmee hij niet zonder kan. Zonder deze stappen, en vaak ook in deze specifieke volgorde, kan hij zijn droomresultaat nooit bereiken.


stap 03: splits de key elementen uit in details

Als je de 3 grote stappen hebt gedefinieerd, kun je de stappen in stukjes knippen. Zo kan ik uren vertellen hoe jij je moet ontspannen, hoe je dat opnieuw kan leren (ik heb voor Skillz Online een eigen leefstijl coachingsbedrijf gehad). Knip die materie dan ook in kleine behapbare stukken.


optioneel: brown paper sessie met post-it notes

Als je het moeilijk vind om top-down je online training te schetsen, kun je dat ook doen door een brown paper sessie te organiseren. Dan plak je een groot stuk papier op de muur en plak je die vol met post-it notes waar jij al jouw gedachten op schrijft. Groepeer die post-it notes in 3 groepen en je hebt hetzelfde resultaat.


optioneel: betrek er wetenschappelijk onderzoek en statistieken bij

Er is ook in jouw vakgebied genoeg onderzoek gedaan naar jouw doelgroep. Zo kwam ik er achter dat van iedereen die online gaat shoppen (wat steeds meer mensen doen en blijven doen), maar liefst 62% aangeeft dat op lange termijn vaker te blijven doen. Of dat 75% van de part-time werkende moeders, het gevoel heeft constant onder druk te staan en meerdere ballen hoog moet houden. Dat zijn statistieken die je signaal verscherpen.


Eerst verkopen dan maken

Maar boven alles: verkoop je training eerst, en bouw hem daarna pas. Waarom? Omdat je zo je klant in een vroegtijdig stadium al kan betrekken in alles wat je doet. Denk aan een pilot waar je je 10 meest trouwe klanten uitnodigt om de training gratis te volgen in ruil voor zijn input. Of dat je je training tegen een bizar lage prijs aanbiedt aan je mailinglijst (want daar gun je ze bepaalde privileges). Daarna, als de pilot periode voorbij is verhoog je de prijs definitief. Dat concept is goud waard! 

gratis live training

SUCCESVOL ZICHTBAAR OP SOCIAL MEDIA

Ik merk dat social media voor veel ondernemers minder leuk wordt. 


Het kan echt frustrerend zijn als jij zo je best doet om zichtbaar te zijn op social media, en je uiteindelijk ontdekt dat het steeds dezelfde mensen zijn die je post liken en er verder vrij weinig gebeurt.


Ben je daar echt helemaal klaar mee en wil je ontdekken wat je moet doen om succesvol zichtbaar te zijn?

Ik laat je in mijn webinar, "succesvol zichtbaar op social media" zien wat je moet doen om social media weer leuk te maken en hoe je ervoor zorgt dat je post elke week door nieuwe volgers gezien en gretig gelezen wordt, zodat jij er betalende klanten uit kan halen.

>