mijn werkwijze: het klanten connectie kompas

Waarom worstelen sommige ondernemers op social media, terwijl anderen schijnbaar moeiteloos succes behalen? Het antwoord is eigenlijk eenvoudig: succesvolle ondernemers hebben een goed doordacht plan.


In de afgelopen 5 tot 7 jaar heb ik meer dan 200 klanten ondersteund, diepgaand marktonderzoek uitgevoerd en waardevolle inzichten vergaard door gesprekken met collega's en experts. Maar mijn reis begon al eerder, met meer dan 20 jaar ervaring als IT-consultant die mij heeft gevormd tot wie ik vandaag ben: een gedreven professional met een schat aan kennis.


Wat mij echt onderscheidt, is mijn eigen unieke en bewezen methode: het klanten connectie kompas. Het geheim achter het vinden van meer betalende klanten ligt niet in complexiteit, maar in het doorlopen van de juiste stappen met de juiste toewijding.


Daarom sta ik hier vandaag voor je, om je meer inzicht te geven in deze krachtige methode die ik met zoveel zorg heb ontwikkeld.


Benieuwd naar de effectieve strategieën en inzichten die het klanten connectie kompas te bieden heeft? Ik nodig je uit om deze pagina te verkennen en een glimp op te vangen van wat het voor jou kan betekenen.

S

STRUCTUUR

S

STORY TELLING

S

STIMULEREN

S

STUREN

S

SCHAALBAAR

S

SUCCESS

STAP 01: STRUCTUUR

Dit zegt de coach, trainer, specialist of therapeut die moeite heeft met deze stap:

  • Ik heb geen inspiratie en weet gewoon niet waar ik over moet schrijven.
  • Het kost me veel tijd om iets te bedenken.
  • Als ik eindelijk iets post, lijkt het alsof niemand erop reageert.
  • Ik twijfel of mijn inspanningen op social media zin hebben.
  • Het voelt alsof ik met losse flodders schiet.
  • Ik heb het gevoel dat ik maar wat doe, zonder duidelijk doel.
  • Ik weet niet hoe ik mijn berichten moet afstemmen op mijn doelgroep.
  • Ik mis de consistentie in mijn communicatie.
  • Het voelt overweldigend om alle aspecten van mijn bedrijf te integreren in mijn posts.
  • Social media is meer een verplichting dan dat het leuk is voor mij.

De eerste stap is structuur. Maar wat is structuur eigenlijk?

Structuur is meer dan alleen een concept; het is een krachtige en doelgerichte aanpak die speciaal is afgestemd op jouw bedrijf. Met deze aanpak kun je niet alleen drie pakkende en boeiende posts per week garanderen, maar het gaat ook veel verder dan dat. 


Structuur strekt zich uit tot alle aspecten van je bedrijf, van netwerkgesprekken tot salesteksten en zelfs tot het ontwikkelen van nieuwe producten of diensten.


Door structuur toe te passen, leg je een solide fundament waarop je kunt bouwen bij al je klantenconnectie-inspanningen. Het biedt je niet alleen de mogelijkheid om consistent te zijn in je communicatie, maar stelt je ook in staat om doelgericht te werken en je doelgroep effectief te bereiken. 


Door gebruik te maken van structuur kun je een diepe en duurzame verbinding opbouwen met je klanten, wat uiteindelijk leidt tot meer betrokkenheid en loyaliteit.


Kortom, structuur is niet alleen een essentieel onderdeel van een succesvol bedrijf, maar vormt ook de ruggengraat ervan. Het stelt je in staat om je doelen te bereiken en je visie te realiseren, terwijl je tegelijkertijd waardevolle relaties opbouwt met je klanten. 


Wat is het resultaat van deze stap?
Als je deze stap hebt gevolgd, zul je merken dat je in staat bent om consistent pakkende en boeiende posts te schrijven die elke week een voorspelbare hoeveelheid volgers nieuwsgierig maken en die je graag willen volgen. Dit resulteert in een grotere online aanwezigheid, meer betrokkenheid van je publiek en uiteindelijk een groei van je klantenbestand.

STAP 02: STORY TELLING

Dit zegt de coach, trainer, specialist of therapeut die moeite heeft met deze stap:

  • Ik vind het moeilijk om boeiende verhalen te bedenken die echt impact maken.
  • Mijn verhalen lijken niet goed aan te sluiten bij mijn doelgroep.
  • Ik weet niet hoe ik emoties kan opwekken bij mijn publiek.
  • Het voelt geforceerd om verhalen te delen die relevant zijn voor mijn bedrijf.
  • Ik ben bang dat mijn verhalen niet interessant genoeg zijn voor mijn volgers.
  • Ik heb moeite om de juiste toon te vinden voor mijn verhalen.
  • Het kost me veel tijd en moeite om verhalen te bedenken die de aandacht vasthouden.
  • Ik weet niet wat een goede opbouw is voor mijn verhalen met maximale impact.
  • Ik voel me onzeker over mijn schrijfvaardigheden en mijn vermogen om effectief te storytellen.

De tweede stap is "story telling". Het draait allemaal om het vertellen van krachtige verhalen die een blijvende impact maken op je publiek. Hierbij is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen infotainment, waarbij je tips en adviezen geeft, en entertainment, waarbij je je klant diep raakt, impact maakt en een emotionele relatie opbouwt.


Door gebruik te maken van neuromarketingtechnieken kun je verhalen creëren die niet alleen informatief zijn, maar ook emoties oproepen en de aandacht van je publiek vasthouden.


De relatie tussen "Storytelling" en "Structuur" is essentieel. Hoewel "Storytelling" zich richt op het vertellen van verhalen, vormt "Structuur" de basis waarop deze verhalen worden gebouwd. Zonder een duidelijke structuur voor je bedrijf en je communicatiestrategie, loop je het risico om onsamenhangende en ineffectieve verhalen te vertellen. "Structuur" biedt de richtlijnen en het kader waarbinnen je je verhalen kunt ontwikkelen en vertellen, waardoor ze krachtiger en doelgerichter worden.


Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je volger ook na 5 minuten nog steeds aan je denkt. Dit is cruciaal voor een actief social media beleid, omdat het ervoor zorgt dat je blijvende betrokkenheid creëert en je publiek langdurig aan je merk bindt.


Met de juiste structuur en storytellingtechnieken kun je ervoor zorgen dat je volgers niet alleen geïnformeerd worden, maar ook geëntertaind en emotioneel geraakt worden, wat resulteert in een sterke en duurzame relatie met je merk.

Wat is het resultaat van deze stap?
Als je deze stap hebt gevolgd, zul je merken dat je in staat bent om boeiende verhalen te vertellen die je doelgroep diep raken en een blijvende indruk achterlaten. Door het creëren van posts die lang nadat ze zijn gelezen nog steeds in het geheugen van je volgers blijven hangen, bouw je een sterke en duurzame band op met je publiek. Dit resulteert niet alleen in een hogere betrokkenheid en merkloyaliteit, maar ook in een groei van je klantenbestand, aangezien volgers zich echt verbonden voelen met je merk.

STAP 03: STIMULEREN

Dit zegt de coach, trainer, specialist of therapeut die moeite heeft met deze stap:

  • Ik vind het moeilijk om mijn publiek aan te moedigen om actie te ondernemen.
  • Mijn oproepen tot actie lijken niet effectief te zijn.
  • Mijn volgers op social media vinden het 'wel leuk' wat ik schrijf, maar verder gebeuert er niets. Ik weet niet hoe ik de aandacht van mijn volgers kan vasthouden en hoe ik ze aanzet tot actie.
  • Het voelt geforceerd om voortdurend mijn volgers aan te sporen tot actie.
  • Ik heb niet genoeg inspiratie om creatieve stimulerende strategieën te bedenken.
  • De ene keer wil ik nieuwe volgers aantrekken, maar ik wil ook mijn masterclass promoten. Waar ligt de balans tussen waardevolle content delen en je expert status benadrukken?
  • Ik krijg weinig respons op mijn oproepen tot actie.
  • Niet alle klanten die ik aantrek zijn direct toe aan intensief samenwerken. Hoe pas ik mijn stimulerende acties daarop aan?

De derde stap is "stimuleren". Deze stap draait om het activeren en betrokken houden van je publiek door middel van actiegerichte strategieën.


Nadat je met de vorige stappen zoveel mogelijk mensen nieuwsgierig hebt gemaakt en dus aandacht hebt getrokken, is het nu van cruciaal belang om die aandacht vast te houden. Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat het kwartje bij sommige volgers pas later valt, en daarom houd je met je strategie rekening met verschillende tempo's van begrip. Bij de ene volger valt het kwartje meteen, terwijl de ander daar 1 dag, 1 week, 1 maand, 1 kwartaal of zelfs 1 jaar voor nodig heeft, en dat is allemaal oké. Alles draait om het vasthouden van de aandacht door rekening te houden met de startende, gevorderde en expert klant.


De relatie tussen "Stimuleren" en "Storytelling" is nauw verbonden. Terwijl "Storytelling" draait om het vertellen van krachtige verhalen die emoties oproepen en een emotionele connectie tot stand brengen, zorgt "Stimuleren" ervoor dat deze verhalen resulteren in concrete acties van je publiek. Zonder effectieve storytelling kunnen je stimulerende inspanningen oppervlakkig overkomen en niet de gewenste impact hebben.


Daarom mag de stap "Storytelling" niet overgeslagen worden. Het legt het fundament voor het opbouwen van een sterke emotionele band met je publiek, wat essentieel is voor het succes van de stimulerende activiteiten. Met boeiende verhalen die je doelgroep raken, ben je in staat om hen te motiveren en aan te moedigen om actie te ondernemen, wat resulteert in een diepere betrokkenheid en een grotere kans op conversie.

Wat is het resultaat van deze stap?
Als je deze stap hebt gevolgd, zul je merken dat je in staat bent om je publiek actief te betrekken en te motiveren, waardoor je de betrokkenheid en interactie op je platformen vergroot. Dit resulteert niet alleen in een hogere conversie, een grotere merkloyaliteit en een groeiende gemeenschap van betrokken volgers die je merk blijven steunen en promoten, maar ook in de mogelijkheid om minstens 5 waardevolle gesprekken te voeren met volgers die oprecht geïnteresseerd zijn.

STAP 04: STUREN

Dit zegt de coach, trainer, specialist of therapeut die moeite heeft met deze stap:

  • Ik vind het lastig om een persoonlijke band op te bouwen met mijn volgers.
  • Ik weet niet hoe ik mijn advies op maat kan maken voor verschillende volgers.
  • Het is moeilijk om de behoeften en interesses van mijn volgers te achterhalen.
  • Ik krijg weinig respons van mijn volgers, waardoor ik niet weet of mijn advies effectief is.
  • Ik voel me onzeker over welke strategieën ik moet gebruiken om mijn volgers te begeleiden.
  • Het lijkt alsof mijn advies oppervlakkig overkomt en niet echt aansluit bij de behoeften van mijn volgers.
  • Ik heb moeite om de juiste balans te vinden tussen betrokkenheid creëren en niet opdringerig overkomen.
  • Het voelt alsof mijn volgers mij niet serieus nemen als adviseur.
  • Ik weet niet hoe ik vertrouwen kan opbouwen met mijn volgers, zodat ze mijn advies serieus nemen.
  • Ik heb het gevoel dat ik te weinig inzicht heb in de individuele behoeften en interesses van mijn volgers om effectief advies te kunnen geven.

De derde stap is "Sturen". Hier gaat het niet alleen om het bieden van begeleiding en advies, maar om het opbouwen van een persoonlijke band met je volgers. Door hen te leren kennen, betrokkenheid te creëren en op maat gemaakt advies te bieden, help je hen bij het verwezenlijken van hun doelen.


Een sleutelelement van "Sturen" is het scheppen van een persoonlijke connectie met je volgers. Vaak zijn deze volgers nog anoniem wanneer je ze via social media verzamelt en wilt stimuleren met praktische tips en adviezen. Het is dan essentieel om hen een gezicht te geven door hen beter te leren kennen en hun behoeften te begrijpen. Door input van je volgers te vragen en hun behoeften te achterhalen, bouw je vertrouwen op en creëer je een waardevolle, emotionele ervaring die resulteert in een sterke band tussen jou en je volgers.


De relatie tussen "Sturen" en "Stimuleren" is nauw verweven. Terwijl "Stimuleren" zich richt op het activeren en betrokken houden van je publiek door middel van actiegerichte strategieën, zorgt "Sturen" ervoor dat deze activiteiten afgestemd worden op de individuele behoeften en interesses van je volgers. Zonder effectieve stimulering kunnen de adviezen en begeleiding die je biedt oppervlakkig en niet relevant lijken voor je publiek.


Daarom is het van essentieel belang om de stap "Stimuleren" niet over te slaan. Het vormt het fundament voor het opbouwen van een betrokken en interactief publiek, wat cruciaal is voor het succes van de sturende activiteiten. Met effectieve stimuleringsstrategieën vergroot je de interesse en betrokkenheid van je volgers, waardoor je vervolgens relevante en waardevolle adviezen kunt geven die aansluiten bij hun behoeften en doelen.

Wat is het resultaat van deze stap?
Als je de stap "Sturen" hebt gevolgd, zul je merken dat je communicatie veel persoonlijker, gerichter en kwalitatiever wordt. Je bent in staat om praktische tips en adviezen te geven die daadwerkelijk aansluiten bij de individuele behoeften van elke volger, waardoor ze echt iets aan je advies hebben. Of het nu gaat om het verstrekken van specifieke informatie, het bieden van oplossingen voor problemen of het delen van inspirerende inzichten, je kunt dit doen op een manier die persoonlijk en gericht is, zonder dat het jou te veel tijd kost. Dit resulteert in een diepere connectie met je volgers, verhoogde betrokkenheid en een grotere impact van je communicatie op hun leven.

STAP 05: SCHAALBAAR

Dit zegt de coach, trainer, specialist of therapeut die moeite heeft met deze stap:

  • Ik weet niet hoe ik mijn bedrijfsprocessen kan stroomlijnen om efficiënter te werken.
  • Het lijkt overweldigend om te bedenken hoe ik meer klanten kan bedienen zonder mezelf te overbelasten.
  • Ik heb moeite om te bepalen welke systemen en strategieën ik moet implementeren om mijn bedrijf schaalbaar te maken.
  • Ik ben bang dat ik de kwaliteit van mijn dienstverlening in gevaar breng als ik probeer te groeien.
  • Het voelt alsof ik vastzit in mijn huidige werkwijze en geen idee heb hoe ik verder kan uitbreiden.
  • Ik ben bang dat ik te veel tijd en geld zal moeten investeren om mijn bedrijf schaalbaar te maken.
  • Ik heb geen duidelijk beeld van wat schaalbaarheid precies inhoudt en hoe ik dit in mijn bedrijf kan toepassen.
  • Ik ben bang om fouten te maken als ik probeer mijn bedrijf schaalbaar te maken.
  • Ik heb geen idee hoe ik mijn klantenbestand kan uitbreiden zonder mijn persoonlijke betrokkenheid te verliezen.
  • Het lijkt te complex om mijn bedrijf te laten groeien zonder dat ik mijn werklast significant verhoog.

De vijfde stap is "Schaalbaar".


Deze stap concentreert zich op het uitbreiden van je bedrijf zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit van je service. Het draait om het opzetten van systemen, processen en strategieën die je in staat stellen om meer klanten te bereiken in minder tijd, op een efficiënte en doeltreffende wijze.


De band tussen "Schaalbaar" en "Sturen" is van fundamenteel belang. Waar "Sturen" zich richt op het persoonlijk begeleiden en adviseren van je volgers, zorgt "Schaalbaar" ervoor dat deze begeleiding geautomatiseerd of gestandaardiseerd kan worden aangeboden, waardoor je meer klanten kunt bedienen zonder jezelf te overbelasten.


Het is van vitaal belang om de stap "Sturen" niet over te slaan. Veel ondernemers maken de fout door iedereen intensief en persoonlijk te willen begeleiden, wat vaak resulteert in een overvolle agenda en stress, waardoor hun eigen groei wordt belemmerd.


"Schaalbaar" biedt een oplossing door het mogelijk te maken om mensen actief en passief te begeleiden, met of zonder jouw directe tussenkomst, waardoor je meer klanten kunt helpen in minder tijd en je bedrijf kunt laten groeien zonder je eigen welzijn op het spel te zetten.

Bij "Schaalbaar" gaat het niet alleen om het efficiënter maken van bedrijfsprocessen, maar ook om het inspelen op de diverse behoeften en voorkeuren van je klanten. Niet alle klanten willen immers intensief en actief begeleid worden; velen vinden het juist prettig om in hun eigen tempo te studeren, bijvoorbeeld als een hobby in de avonduren. Dit biedt een waardevolle kans die veel ondernemers laten liggen.


Door schaalbare oplossingen aan te bieden, zoals zelfstudieprogramma's of doe-het-zelf trainingen, kun je deze klanten bedienen en je bereik vergroten zonder jezelf te overbelasten.

Wat is het resultaat van deze stap?
Het resultaat van het volgen van de stap "Schaalbaar" is dat je bedrijf efficiënter werkt en je in staat bent om meer klanten te bedienen zonder jezelf te overbelasten. Hierdoor zul je nooit meer het excuus gebruiken dat je het te druk hebt, omdat je weet dat dit betekent dat je met je volledige gewicht op het rempedaal staat, waardoor je groeipotentieel beperkt blijft.

STAP 06: SUCCES

Dit zegt de coach, trainer, specialist of therapeut die moeite heeft met deze stap:

  • Ik weet niet hoe ik mijn klanten tevreden kan stellen en hun verwachtingen kan overtreffen.
  • Ik heb geen duidelijk beeld van wat succes voor mijn bedrijf precies inhoudt.
  • Ik vind het lastig om de tevredenheid van mijn klanten te meten en te verbeteren.
  • Ik heb moeite om mijn strategieën en aanpak te optimaliseren om betere resultaten te behalen.
  • Ik weet niet hoe ik mijn bedrijf kan laten groeien en bloeien op de lange termijn.
  • Ik heb geen idee hoe ik mijn klantenkring kan uitbreiden en nieuwe kansen kan benutten
  • Ik vind het moeilijk om mijn tijd en middelen effectief te benutten om mijn doelen te bereiken.
  • Ik voel me gefrustreerd omdat ik niet zie hoe ik vooruitgang kan boeken in mijn bedrijf.
  • Ik voel nog een persoonlijke blokkade die mij ervan weerhoudt om mijn klanten te bellen

De laatste stap is "Succes".

Het draait hierbij om het behalen van je doelen en het creëren van tevredenheid bij je klanten. Deze stap bouwt voort op de voorgaande stappen en is nauw verbonden met "Schaalbaar".


Het succes van je bedrijf hangt immers af van het vermogen om je bedrijf op te schalen en tegelijkertijd de kwaliteit van je dienstverlening te waarborgen. Daarom mag de stap "Schaalbaar" niet overgeslagen worden, omdat het de basis legt voor het behalen van succes op de lange termijn.


Een veelvoorkomende uitdaging voor ondernemers is het telefonisch opvolgen van klanten. Dit wordt vaak bemoeilijkt doordat ze niet weten wie ze moeten bellen.


Dankzij de voorgaande vijf stappen van het klanten connectie kompas beschik je over waardevolle informatie over je potentiële klanten. Hierdoor weet je niet alleen wie serieus geïnteresseerd is (gevorderde of expert klanten), maar ook wie liever zelfstandig willen leren (startende of zoekende klanten).


Succes betekent dat je je klanten tevreden maakt door hen óf te voorzien van een onweerstaanbaar aanbod óf door marktonderzoek te doen om de kloof tussen jou en je volgers te dichten en je strategie te optimaliseren. Met een goed plan hoef je nooit meer koud te bellen en voer je alleen maar leuke gesprekken, wat bijdraagt aan het succes van je bedrijf.

Wat is het resultaat van deze stap?
Het resultaat van het volgen van de stap "Succes" is dat je altijd de juiste volger belt op het juiste moment: de serieuze volger om een onweerstaanbaar aanbod te doen en de nieuwe volger om marktonderzoek te doen. Door deze gerichte benadering te volgen, leidt dit tot voorspelbaar succes voor je bedrijf, waarbij je doelen behaald worden en je klanten tevreden zijn.

maak kans op een gratis strategie gesprek

Wil je meer weten op welke manier het klanten connectie kompas ook voor jou goed kan gaan werken?

Ik maak elke maand ruimte voor 5 waardevolle strategie gesprekken, waarin ik 30 minuten met je meekijk en voorzie van de gouden tip.

Wil je kans maken op zo'n gesprek? 

>