februari 7

3 gouden tips om het enthousiasme van je volgers nieuw leven in te blazen

Tijdens diverse netwerkbijeenkomsten hoorde ik het mensen nog zeggen: "Ik houd mijn bedrijf draaiende, door voor 90% te vertrouwen op mond-tot-mond reclame". Ik vond het te bizar voor woorden. Slechts een handje vol ondernemers begreep toen al dat dit niet gezond is voor jouw bedrijf. Hoe gaat het nu met die bedrijven, die dat te lang volgehouden hebben? Ik vind het relatief eenvoudig om mijn bedrijf te runnen op basis van mond-tot-mond reclame. Daar is niet veel voor nodig. Ik vind het veel lastiger om klanten aan te trekken die mij helemaal nog niet kennen. Dat is een kwestie van aandacht trekken, aandacht vasthouden en opschalen. Maar ook als jij die kunst eenmaal hebt eigen gemaakt, zul je ook in staat moeten zijn om het enthousiasme van je klant opnieuw aan te wakkeren. Hoe doe je dat?

More...

een succesvol bedrijf doet beide

Een succesvol bedrijf doet beide. Aan de ene kant richt jij je op de mensen die via mond-tot-mond reclame binnen komen. Je organiseert lezingen, workshops, trainingsdagen en geeft wellicht inspiratiesessies binnen bedrijven. Top! Maar je laat zo ongelofelijk veel liggen als jij je niet richt op de duizenden mogelijke klanten die op landelijk niveau aan het wachten zijn op een ondernemer zoals jij. Met een goed plan, een scherp, waardevol signaal en voldoende materiaal kom je een heel eind. Het aantal volgers schiet omhoog en je webinars raken steeds voller. Maar dan?


"een ondernemer die écht succesvol is en wil blijven, richt zich niet alleen op mond-tot-mond reclame, maar is zich er juist bewust van dat hij meerdere technieken nodig heeft om zichtbaar te blijven én om elke maand een vaste stroom aan volgers aan te trekken."

Richt je op verschillende soorten volgers

Een van de redenen dat ik binnen één jaar tijd zo enorm gegroeid ben, is doordat ik focus met name op mijn klant heb gehouden. Ik zag al snel dat er verschillende soorten volgers zijn:

  • de recente volger - De recente volger is enorm enthousiast. Hij heeft deze week nog van alles gedaan op je website of je social media kanaal.
  • de actieve volger - Dit zijn de mensen die deze maand je weggever hebben gedownload, een plek hebben gereserveerd voor je webinar, of diverse artikelen aan het lezen zijn op je website. 
  • de minder actieve volger - Dit zijn de mensen die nog steeds fan van je zijn. Zij staan met een reden op je lijst, hebben nog steeds een probleem wat opgelost moet worden, en hopen snel weer iets van je te horen.
  • de niet actieve volger - Dit zijn de mensen die al minstens een aantal maanden niets meer hebben gedaan op je website. De uitdagingen waar zij mee kampen zijn blijkbaar niet serieus genoeg (en dat is oké).

Dansen met je klant: waarom wordt jouw volger minder actief?

Online succes betekent dus niet dat je klakkeloos namen en e-mailadressen verzamelt en dat je dan rustig achterover kan leunen totdat ze een traject bij je gaan kopen. Als ondernemer ben je constant bezig met je klant, beweeg je met hem mee, met zijn ontwikkeling. Mijn business coach heeft daar een mooie term voor, "dansen met je klant". Actieve leads zijn uiteraard het fijnste, maar vroeg of laat worden ook jou leads minder actief. Een succesvol ondernemer verdiept zich in de reden waarom jouw klant minder actief wordt. Als je die reden hebt gevonden, wat doe je dan?


Redenen om minder actief te zijn (en hun oplossing):

Reden 1: de e-mails sluiten onvoldoende aan bij de behoefte van je volger

Ik kan mijn klanten het beste helpen als ik weet wie ze zijn en wat hun pijn of behoefte is. De klanten die dat (nog) niet aangeven, krijgen dan de meer algemene mails. Dit kan ervoor zorgen dat ze het gevoel krijgen dat mijn tips onvoldoende aansluiten op hun situatie.


Ik kan een mail sturen, die alleen bedoeld is voor de klanten die minder actief zijn. Ik kan ze in die mail vragen om een online test te doen, waaruit blijkt wat ze exact nodig hebben. Dat is advies op maat van mijn kant, zonder dat ik daar zelf voor nodig heb. Dat is absoluut waardevol, want met de resultaten uit die test weet ik precies wat ze nodig hebben en kan ik ze veel gerichter adviezen sturen (en uiteindelijk het aanbod doen wat daarbij hoort).


Er is dus altijd een algemene reeks mailtjes die mijn klanten krijgen, maar zodra ze aangeven wie ze zijn en wat ze willen, krijgen ze direct meer waardevolle mails die vele malen beter aansluiten.


Kortom: ik bied een online test aan, voor die volgers die het idee hebben dat mijn mails momenteel minder goed aansluiten.

reden 2: ze weten niet dat je een speciaal programma hebt voor de meer ervaren klant

Bij alles wat ik doe heb ik drie smaken: een optie voor de klant die nog alles moet leren, een optie voor de meer gevorderde klant en een optie voor de expert klant. Soms kan het gebeuren dat ik een actie doe die zich meer op de minder ervaren klant richt. De ervaren klant haakt dan wat sneller af.


Wanneer de ervaren klant hierdoor minder actief wordt, kan ik hem na een aantal weken een nieuwe mail sturen. Daarin kan ik mijn vernieuwde aanbod tonen, onder het mom: "Wist je al dat...?". Juist door het besef dat ik ook andere dingen doe dan dat hij dacht, kan zijn enthousiasme weer aangewakkerd worden.


Kortom: ik toon de laatste updates rondom mijn product aanbod en laat mijn volger zien dat ik niet één product heb voor iedereen, maar voor iederéén een product.

Reden 3: je strategie is te commercieel

Ik betrap mezelf er ook nog wel eens op dat ik te graag mijn maandelijkse omzet haal. Er is niet voor niets de 80/20 regel: 80% van alle communicatie gaat om inspireren en motiveren. Slechts 20% gaat om het doen van een aanbod.


Wanneer volgers afhaken omdat je deze regel vergeten bent, kun je deze minder actieve volgers een emotioneel gericht mailtje sturen, onder het mom: "we missen je". Dit werkt vele beter dan het signaal: "je bent niet actief genoeg". Je laat zien dat je ook maar een mens bent en dat je om je volgers geeft, ook al zijn ze voor nu even wat minder actief.


Kortom: ik laat zien dat mijn klanten geen nummertjes zijn, maar dat ze allemaal belangrijk voor me zijn, of ze nu actief zijn, of niet.

Houd je lijst zo schoon en actief mogelijk

Ik houd mijn lijst dus het liefst zo schoon en actief mogelijk. Dat bekent dat ik constant bezig ben met filteren. Ik wil natuurlijk zoveel mogelijk volgers actief houden. Een overschot aan minder actieve volgers zorgt ervoor dat mijn mails minder vaak geopend worden. Het gevolg daarvan kan zijn dat mijn mails sneller in de spam box belanden. Ook kan het zijn dat ik mijn account moet upgraden omdat er meer volgers zijn. In dat geval betaal ik voor het aantal volgers die niet actief zijn.


Heractiveer je minder actieve volgers

Bij voorkeur bied ik niet elke klant hetzelfde aan, maar bied ik kwaliteit en geef ik mijn klant een signaal waar hij ook daadwerkelijk iets aan heeft. Mocht dat absoluut niet lukken, dan is het niet zo erg dat onze wegen uit elkaar gaan. Volgers zijn mensen, geen nummertjes. Hun behoeften kunnen veranderen, maar het kan ook zijn dat ze gewoon nog niet toe zijn aan mijn tips en adviezen. Grote kans dat ze dat over een jaar wel zijn. Een succesvol ondernemer weet dit te bespeuren en heeft daar een oplossing voor. Maar met name houd je je lijst actief door in gesprek te blijven met je klant en door minder actieve gebruikers te heractiveren.


Tags


dit vind je wellicht ook interessant:

Ik heb een gruwelijke hekel aan leuren met klanten

De meest briljante manier om elke maand een vaste aantal nieuwe klanten aan te trekken

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .