Ondernemen in crisistijd. Wat ga jij nu doen? Blijf je wachten totdat alles terug verandert naar het oude? Of kom je in actie? Ik ben ervan overtuigd dat de markt nu definitief verandert, en dat nog langer wachten geen zin heeft. Deze crisis is niet gisteren, vorige week of vorig jaar ontstaan, maar is al langer aan de gang. Wat wel werkt is je bedrijf uitbreiden met nieuwe diensten. In deze video deel ik een online stappenplan met je wat wél werkt.

Het sneeuwbal effect van nieuw ondernemen

De volgende drie punten hebben bijgedragen aan een definitieve, snelle verandering en veroorzaken samen een massaal sneeuwbal effect: de hele wereld gaat noodgedwongen online. Dat ligt met name aan:

  • de techologische ontwikkeling die de laatste 10, 20 jaar een enorme sprint heeft gemaakt. We zijn nu altijd en overal online. Op straat, bij de kapper, in de supermarkt, in het park, overal! Dit alleen al heeft een mega impact op de denk- en handelswijze van onze klant.
  • steeds meer winkels staan leeg omdat onze klant nu doorheeft dat hij de deur niet meer uit hoeft. Steeds meer mensen shoppen wekelijks vaker online en geven aan dat ook na de crisis te blijven doen. 
  • offline zaken doen valt weg tijdens deze crisis, we zullen dus wel op een andere manier moeten leren ondernemen
"Alles wat je offline kan doen, kun je ook online doen. Er zit alleen een schermpje tussen."

De nieuwe manier van ondernemen is een ijsberg

Je kan de nieuwe manier van ondernemen zien als een ijsberg. Jij ziet alleen maar het deel wat boven de waterspiegel uit stijgt. Het deel onder water vertegenwoordigt de kansen die je nu nog laat liggen.

01
laag 1: mond tot mond reclame

Dit is de manier van ondernemen die je kent en die je elke dag toepast. Veel ondernemers geven aan tot 90% afhankelijk te zijn van deze fase. Maar wat doe je dan als iedereen je al kent en de omzet en het aantal betalende klanten afneemt? Je zal een andere manier moeten vinden, om stelstelmatig meer mensen te bereiken. Maar dat vereist wel een andere aanpak!

02
laag 2: online gaan op korte termijn

Houdt het vooral simpel en ga niet meteen complexe dingen doen, zoals SEO, Adverteren of het maken van een online training. Jouw klant, die jou nog niet kent, wil helemaal niets complex, maar wil iets simpels, een video, een live filmpje, een artikel, iets kleins wat zijn probleem oplost waar hij nu mee zit (bijv. dat jij je haren zelf wil leren verven, dat je een ontspanningsoefening zoekt, of een manier om de kinderen rustig te houden, enz).

In deze fase zorg je ervoor dat je regelmatig zichtbaar bent op social media, dat je veel gesprekken voert met mogelijke klanten om te achterhalen wat er speelt. Je deelt je kennis op die gebieden waar je mogelijke klant nu om vraagt. Houd de lijntjes kort!

03
laag 3: online gaan op middel lange termijn

Als je die gesprekken vaker gevoerd hebt, kun je een stap verder gaan en meerdere videos maken. Je bouwt een waardevolle relatie op met je klant. Dat kun je al doen met je telefoon: het enige wat je nodig hebt is een duurdere bundel, die het streamen en videos maken aan kan. Op je telefoon activeer je zoom en je kan samen met je klant gaan hardlopen, wandel coaching doen, overal je klant begeleiden. Dat is hetzelfde als offline ondernemen, er zit alleen een scherm tussen.


Organiseer een zoom sessie met een groep klanten en begeleid op die manier meer klanten online. 

04
laag 4: ondernemen op lange termijn

Veel ondernemers worstelen en nemen de verkeerde beslissingen. Ze besluiten te adverteren, want adverteren betekent meer klanten en meer klanten betekent meer omzet. Of ze besluiten aan SEO te doen, zodat met hun website hoger in Google staan. Hoog in google betekent meer verkeer op je website en dus meer omzet. 

Nee dus, zo eenvoudig is het niet! Als er niets te doen valt op je website is dat verkeer meteen weer weg en ben je ze kwijt. Volg eerst de bovenstaande drie stappen en zorg dat er op die manier genoeg te doen valt op je website.


Wanneer je merkt dat je meer tijd over hebt, omdat je offline minder kan doen, en je hebt al vooruitgang geboekt op de bovenstaande punten, dan is het handig om die tijd die je over hebt nuttig te besteden. Besluit dan om een online training te maken. Deze training maak je nu je meer tijd over hebt, en blijf je inzetten, ook al is de crisis voorbij.

"Paniekvoetbal heeft weinig zin. Denk eerst goed na over de stappen die je wil zetten en maak het vooral niet te complex."

Zie de ijsberg als een berg die uit twee delen bestaat. Het deel dat boven water uit steekt is dat deel waar jij intensief mee bezig bent, het actieve deel van je bedrijf. Iedereen die er klaar voor is, kan gebruik maken van je waardevolle en intensieve begeleidingstraject.


Het deel onder water is dat deel waar je (uiteindelijk) niet veel tijd in hoeft te steken. Je maakt het nu je tijd overhebt, en blijft het inzetten na de crisis. Dit het passieve deel van je bedrijf, die je nieuwe, onbekende klant liefdevol confronteert en shockeert, en laat zien dat er veel meer nodig is dan de eenvoudige tips die hij tot nu toe gekregen heeft. Stap voor stap zal die klant meer en meer informatie opzoeken van jou en wordt hij daarmee klaar gestoomt om er aan toe te zijn om gebruik te maken van jou intensieve geleiding.


Is het straks weer als vanouds en wordt het weer 100% offline? Nee. Gaat alles dan compleet online? Nee, daar ben ik ook geen fan van. De sleutel tot alles is de combinatie van beide: offline en online samen.

gratis LIVE TRAINING

Succesvol zichtbaar op social media

Heb ik je geraakt met deze video? Ben jij benieuwd hoe je met persoonlijke, en effectieve marketing, zonder trucjes jouw betalende klanten sneller en makkelijker kan vinden op social media? 

Geef je dan snel op voor mijn live training, je bent van harte welkom!

>