januari 23

Alleen met de antwoorden op deze 4 vragen kun je echt succesvol zijn [checklist]

0  comments

Succesvol zijn is als een Russische pop. Als je er naar kijkt, zonder iets te doen, zul je het nooit ontdekken. Te veel mensen denken dat ondernemen gemakkelijk is en dat het als vanzelf moet gaan. Maar niets gaat echt vanzelf. Die unieke gave, waar je zo naar verlangt, laat zich pas zien als jij je er moeite voor doet. Je zult aan de bak moeten, en die Russische pop open moeten maken. En zelfs als je dat lukt, ben je er nog niet. Dan verschijnt er een nieuwe pop die je ook weer moet open maken. Voor sommige ondernemers is hun bedrijf echter toch een hobby. Deze ondernemers stoppen met het zoeken naar dat ene binnenste poppetje. Dat poppetje wat hun uniek maakt. De ware ondernemer gaat door en geeft niet op. Waarom blijven we maar gewoon toekijken en maken we deze pop niet open?

More...

Uitstelgedrag leidt nooit tot het ontdekken van je unieke gave of talent

Ja, ook ik zat in eerste instantie alleen maar naar die Russische pop te staren. Toen ik in loondienst zat, wist ik dat ik niet op mijn plek zat. Ik wist dat ik veel meer kon dan dat ik op dat moment kon laten zien. En toch nam ik niet de stap om voor mezelf te kiezen. Ik vond het gewoon té spannend! Uiteindelijk ben ik door een bore-out uit loondienst gestapt en werd ik alsnog gedwongen om eens op een andere manier naar mezelf te kijken. Ik kon het gewoon niet, hetzelfde klusje, dag in dag uit, elke dag weer opnieuw! Toen ik uit loondienst was gestapt ging ik helemaal los. Ik deed alles wat ik leuk vond, maar niets zette zoden aan de dijk en leverde echt iets op. Toen ik me dat realiseerde, ging ik pas echt met een kritische blik naar mezelf kijken.

Opeens durfde ik hardop te zeggen dat ik echt goed ben in wat ik doe.

Mijn unieke gave werd me eigenlijk pas duidelijk toen ik aan mijn tweede bedrijf begon: Skillz Online. Doordat ik dingen ging doen die ik écht leuk vond, kwam ik er pas achter dat ik écht goed ben in de dingen die ik doe. Ik ontdekte dat ik over gaven en talenten beschikte, die tot op dat moment ondergesneeuwd bleven. Het was pas op dat moment dat ik echt hardop durfde te zeggen dat ik echt goed ben in wat ik doe. En zelfs toen drong het niet eens tot me door dat er veel meer in me zat.

Vier vragen die jij je kan stellen om je ware gave of talent te ontdekken.

Ik ontdekte dat werken aan je bedrijf en succesvol zijn, ook betekent dat je werkt aan jezelf. Ik ben dat nooit uit de weg gegaan en stond open voor alle input die ik maar kon krijgen. In die tijd heb ik enkele waardevolle lessen ontdekt, door mezelf enkele kritische vragen te stellen. Door voldoende stil te staan bij elke vraag, haalde ik weer een Russisch poppetje weg en kwam ik steeds dichter bij het kleinste poppetje: mijn unieke gave of talent.

01
Wat vind ik het leukste om te doen?

Het buitenste poppetje haalde ik weg door me de vraag te stellen wat ik het leukste vind om te doen. Daar kwam meteen al uit dat ik te veel dingen leuk vind. Dat is ook wat ik oorspronkelijk deed: mijn focus was te breed en hield me bezig met te veel verschillende dingen. Dus zette ik een streep door veel dingen die ik leuk vond. Dat veroorzaakte best wel wat kortsluiting in mijn hoofd, maar ik wist dat ik dit gewoon moest doen. Met een gebrek aan focus zou ik nooit mijn klanten kunnen bereiken en succesvol kunnen zijn.


Thrive Themes

Wat overbleef, was dat ik graag creatief bezig ben. Zodra thrive themes, de leverancier van de tools waarmee ik werk, met een nieuwe update uitkomt, voel ik me als een kind in een speelgoedwinkel. Ik offer zelfs mijn waardevolle privé tijd op om uit te vinden hoe alles werkt.


Mijn hoofd staat nooit stil

Maar ook het feit dat mijn hoofd nooit stilstaat en bijna altijd overstroomt met nieuwe ideeën zie ik iets als wat ik leuk vind om te doen. Ik leg verbanden met alle andere dingen die ik weet en zie op die manier tientallen mogelijkheden om die ideeën toe te passen. op die manier kan ik nog meer waarde bieden aan mijn klanten. 


Ook vind ik het heerlijk om groepstrainingen te organiseren, maar ook lezingen te houden en interviews te geven. Daar krijg ik veel energie van.

02
Wat doe je wat niet als werk aanvoelt?

Ik werd meteen al enorm enthousiast toen ik het buitenste poppetje weghaalde. Ik merkte dat vrijwel meteen alle grenzen verdwijnen en ik zomaar al mijn vrije tijd op offer omdat ik het zo gaaf vind wat ik mag doen en dat het uiteindelijk ook nog eens omzet oplevert. Maar eerlijk is eerlijk, niet alles geeft me energie.


Van de week had ik een werkweek. Een werkweek levert bij mij altijd stress op omdat ik gewoon te veel dingen wil doen in slechts één week tijd. Te veel ideeën en te weinig tijd. Ik merk als ik terugkijk naar de vorige week, dat de tijdsdruk me zowat stress oplevert. Maar die dingen die ik wel gedaan heb, geven me energie!


Een stricte scheiding

Ik haalde nog een Russisch poppetje weg doordat ik een strikte scheiding aanbracht in dingen die me stress geven en dingen die ik moeiteloos doe en waarbij ik het niet erg vind als ik er mijn privé tijd voor moet op opofferen.


Afstand nemen

In het verleden heeft me dat al vaker successen gebracht. Door afstand te nemen, de rust op te zoeken en voldoende tijd voor mezelf te nemen, kan ik beter inschatten wat belangrijk is en wat niet. Op die manier kreeg ik diverse geniale ingevingen. Zo heb ik een nieuwe werkwijze bedacht voor mijn team waarmee ik veel tijd en geld bespaar. Ik heb een nieuwe huisstijl bedacht voor de website van een van mijn klanten. Creatief bezig zijn, dingen ontwikkelen, niet alleen ideeën genereren maar ook de uitvoering ervan bedenken, dat is mijn ding. Om van complexe zaken iets eenvoudigs te maken.

Als ik daar eenmaal mee bezig ben, merk ik dat ik de tijd vergeet en dan voelt het niet aan als werken!

03
Wat doe je, wat uiteindelijk de meeste waarde oplevert voor je klant?

Hoe kleiner de Russische poppetjes worden, hoe enthousiaster ik word doordat het beeld wat ik krijg steeds scherper wordt. Ik weet dat mijn grootste goed mijn ideeën generator is. Mijn hoofd bruist altijd van de ideeën, en ook al word ik daar soms behoorlijk moe van, het is meteen ook heel waardevol! Ik kan me goed verplaatsen in mijn klanten, ik luister ook echt naar wat ze zeggen. Als ik dan wat afstand neem en mijn bruisende hoofd "aan zet", dan komen er geniale ideeën uit waar mijn klant ook echt iets aan heeft.


Mijn eigen unieke methode

Zo heb ik een aanpak gedefinieerd die mijn klant helpt om zijn eigen unieke methode te beschrijven. Daarnaast heb ik een andere techniek ontwikkeld die mijn klant helpt om zijn eigen klant op een liefdevolle manier te confronteren en te shockeren. Immers, een klant die jou nog niet kent, komt alleen in actie als je hem wakker schudt.

Ik weet dat daar mijn ware talent ligt. Van iets complex maak ik iets eenvoudigs zodat mijn klant, desnoods in Jip en Janneke taal kan leren hoe hij complexe marketing zaken toch onder de knie krijgt.

04
Wat is jouw unieke eigenschap?

Het kleinste poppetje, mijn ware talent wat mij uniek maakt onder mijn concurrenten is dat ik van iets complex iets heel eenvoudigs kan maken. Zo ben ik een expert in non-verbale communicatie. Doordat ik hooggevoelig én hoogbegaafd ben, kan ik én mezelf heel goed verplaatsen in de belevingswereld van mijn klant. Doordat mijn hoogbegaafdheid ervoor zorgt dat er in no-time honderden ideeën als paddestoelen uit de grond schieten, en ik die naadloos kan laten aansluiten bij de belevingswereld van mijn klant, onderscheid ik mezelf van mijn concurrenten.

Ik zie en voel wat er speelt bij mijn klant, voordat hij het zelf weet. Ik zie wat ze nodig hebben en wat hun grootste frustratie is. Ik confronteer en shockeer ze ermee op een liefdevolle manier en laat ze op een hele andere manier naar hun bedrijf kijken, zodat ze zich opeens realiseren wat het nu is wat hun daadwerkelijk blokkeert op dit moment.

De meeste ondernemers weten niet waar hun unieke gave of talent ligt

Annek Tol schreef ooit het boek "hoogsensitiviteit professioneel gezien", waarin ze stress vergelijkt met een glas water. Als je mensen vraagt op welke manier ze stress hebben, vertellen ze alleen over de dagelijkse stress. Over wat er die dag speelde. Dat hun man, kind, werkgever of collega vervelend was. Ze beschrijven de bovenste laag water. Maar niet wat er echt speelt, wat daaronder zit, de tweede, derde en vierde laag water.

Ga op zoek naar de kern

Zo is het ook met jouw unieke gave of talent. Als ik het jou vraag, kom je waarschijnlijk met iets vaags aanzetten. Dat je veel kennis hebt over een bepaald onderwerp. Dat je het leuk vind om workshops te geven of zo, of dat je het leuk vind om mensen te helpen. Maar dat is slechts het begin! Dit is de bovenste laag water, of het buitenste rusissche poppetje. Als je verder graaft, en jij je de vragen stelt die je hierboven ziet, ga je steeds een laagje dieper. Je haalt er weer een russisch poppetje af en komt een stap dieper bij de kern.

Een passieve houding leidt tot niets

Zo ook met de teksten op je website. Als jij alleen maar naar het buitenste poppetje blijft kijken, zal jouw klant nooit in actie komen en zich nooit realiseren dat een passieve houding tot niets leidt. Als jij concreet bent en wel tot de kern doordringt, doordat je laat zien dat jij wél op zoek gaat naar dat kleinste poppetje en jouw klant daarvan op de hoogte kan stellen, dan zend je pas een scherp signaal uit waar je echt iets aan hebt!


Tags

gave en talenten, profileren, succesvol, talent, uniek, upper limit bug


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze posts zijn ook interessant:

Je mag je klant best Liefdevol Confronteren en S.H.O.C.K.eren!
84. Ik had enorme faalangst tijdens mijn eerste spreekklus
De naakte waarheid: waarom spontaan posten echt niet werkt!
83. Ik leverde een onzichtbare strijd: hoe het vergelijken met anderen je onzekerheid voedt

Heb je mijn laatste podcast al beluisterd?

In mijn "de online succesformule" podcast deel ik elke week waardevolle handige weetjes, technische tips en meer.

>