december 29

In 2021 rekende ik definitief af met deze 4 vormen van weerstand en behaalde ik een baanbrekend resultaat [checklist]

Als ondernemer vind ik het belangrijk dat ik elke maand, elk jaar opnieuw blijf groeien. Deze groei kan een groei in omzet inhouden, maar ook een persoonlijke groei van mezelf. Op het moment dat deze nieuwe groei minimaal 3 a 4 maanden aanhoudt, is het geen toevalstreffer meer, maar een patroon. Ik heb de afgelopen jaren geleerd, dat voordat mijn explosieve groei een patroon werd, ik eerst een aantal obstakels moest overwinnen. Ik heb geleerd dat zakelijke en persoonlijke groei nooit kan ontstaan, zonder dat het pijn doet. Daarmee behaalde ik in 2021 een baanbrekend resultaat.

More...

Ik ben er enorm trots op dat ik tot die 10% van ondernemers hoor die het wél redt. 

Dat komt omdat ik Skillz Online absoluut niet zie als een hobby. Elk bedrijf begint als een hobby. Om je hobby te laten uitgroeien tot een serieuze zaak is het belangrijk dat je met weerstand kan omgaan. Die weerstand komt vanuit alle hoeken, vanuit jezelf, maar ook vanuit je omgeving. Pas wanneer je het écht wilt, bereid bent om door die zure appel heen te bijten, en opgeven niet in je vocabulaire voorkomt, heb je een kans om tot die 10% te behoren. 

Is jouw bedrijf een hobby of een serieuze zaak?

Door de jaren heen heb ik best wel wat ondernemers gesproken. Ik heb veel ondernemers gezien die alles al goed hebben staan, en ook bijna zo'n baanbrekend resultaat hebben bereikt. Ze hebben alle tools in handen, en op het moment suprême stoppen ze omdat het toch te moeilijk wordt. Vaak was hun bedrijf achteraf toch een hobby en was het te moeilijk om hun bedrijf te laten uitgroeien tot een serieuze zaak.

Ik heb in 2021 voorgoed afgerekend met diverse vormen van weerstand. In veel gevallen was dat absoluut niet makkelijk. Maar ik weet dat wanneer je aan je bedrijf werkt, je ook werkt aan jezelf. Het een kan niet zonder het andere ontstaan. Pas als je bereid bent om ook op persoonlijk vlak de uitdaging aan te gaan, ben je in staat om van je hobby een winstgevend succes te maken.

Vormen van weerstand

Ik liep in de afgelopen 2 jaar dat ik Skillz Online oprichtte en groot maakte, tegen de volgende vormen van weerstand aan:

01
angst voor het onbekende

De angst voor het onbekende is een vorm waar ik eigenlijk nooit echt last van heb gehad. Tenminste, dat dacht ik. Pas op het moment dat mijn bedrijf enorm hard ging groeien, ik ging voor dat baanbrekend resultaat, en ik regelmatig met mijn business coach Veronique sprak, merkte ik dat de manier van ondernemen enorm hard verandert. Het aantal uren dat ik zelf in mijn trainingen stopte, moest omlaag. In mijn hoofd traject begeleidde ik mijn klanten in 15 sessies van 2 uur. Dat aantal moest echt omlaag, zodat ik meer klanten in minder tijd kon helpen. Dit vereiste dat ik op een hele andere manier naar mijn bedrijf ging kijken. De koers van mijn bedrijf werd gewijzigd in een richting, waarvan ik destijds nog niet wist waar dat naar toe zou gaan. Het voelde voor mij aan als een zwart gat waar ik in dook.

Bij mijn klanten zag ik het ook. De markt, en daarmee de denk- en handelswijze van onze klanten verandert. Veel ondernemers veranderen niet mee omdat de angst voor het onbekende hun tegenhoudt. Om je hoofd boven water te houden heb je een nieuwe strategie nodig die ook de nieuwe, onbekende klant aantrekt. De nieuwe manier van ondernemen, het online gaan, verdrijft voor een groot deel de manier van ondernemen waar we zo vertrouwd mee zijn: mond tot mond reclame. De toekomst is niet compleet offline, maar ook niet compleet online. De toekomst is de combinatie. Als de markt verandert, en je klant verandert ook, dan is het belangrijk dat je als ondernemer mee verandert, voordat de kloof tussen jou en je klant te groot wordt om te overbruggen.

Ondernemers die last hebben van deze vorm van weerstand zeggen vaak:

“Bij mij draait het niet om omzet”

“Online ondernemen is niets voor mij”

“Ik wacht wel totdat alles terugveranderd naar het oude”

“Ik mis het intensieve, interactieve contact met mijn klant. Dat kan niet via een beeldscherm”

Onzin natuurlijk, het is een totaal andere manier van ondernemen, die nog onbekend en niet vertrouwd aanvoelt. Maar ook via de online manier kun je een waardevolle en hechte band opbouwen met je klant. Als je het optimaal combineert, vult de online werkwijze de offline werkwijze perfect aan. Het een kan tegenwoordig echt niet meer zonder het andere.

02
angst voor techniek

Ik ben nooit weggelopen voor techniek. Sterker nog, elke keer als Thrive Themes, de leverancier van de plugins die ik gebruik, met een nieuwe update uit komt, voel ik me als een kind in een speelgoedwinkel. Gaaf al die nieuwe snufjes en nieuwe mogelijkheden die het nog mooier en nog beter maken! 

Daar waar mijn klanten echt een hekel hebben aan techniek, en er echt niet warm van worden, word ik er juist blij van. Mijn klanten geven aan dat het te veel tijd kost, en dat ze de kennis vaak niet hebben. Ze hebben er geen affiniteit mee. Het duurt te lang en het levert te veel frustraties op.  Vanwege die frustraties blijven veel klanten de stappen die nodig zijn, met deze techniek, constant uitstellen en blijft de maximale groei uit. 

Bij mij is het meer dat het veel tijd kost om alle techniek zelf te blijven uitvoeren. Op het moment dat het aantal klanten toenam, kom ik onmogelijk alle techniek voor alle klanten zelf blijven doen. Ik had meer handjes nodig die me zouden helpen om de techniek alsnog voor alle klanten op een kwalitatieve manier te kunnen toepassen. Maar meer handjes betekent ook dat ik de controle uit handen moet geven. Als perfectionist was dat een enorme uitdaging.

Zonder de juiste techniek is het tegenwoordig echt onmogelijk om de nieuwe markt van vandaag aan te boren.

Ondernemers die weerstand ervaren in de techniek, zeggen altijd:

“Ik zoek iemand die me compleet ontzorgt”

“Ik heb geen e-book nodig, dat heeft iedereen al”

“Ik wil niet tegen een beeldscherm praten, ik zoek interactie, dat is mijn ding. Dat kan alleen maar offline”

“Het versturen van e-mails zie ik als spammen. Dat past niet bij mij”

Deze ondernemers gaan niet mee met de nieuwe trend in de markt en houden zich enorm tegen. Zij staan stil, terwijl de ontwikkelingen in de markt, maar ook het denk- en handelspatroon van je klant gewoon door verandert. Hoe lang blijft dat goed gaan?

03
angst om nooit goed genoeg te zijn

Ik ben opgegroeid in een omgeving waar geen ruimte leek te zijn voor mijn hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid. Mijn ouders bedoelden het goed, maar vonden het erg lastig. Mijn broer en zussen hadden die uitdaging niet (of tenminste, zo leek het voor mij). Ik heb me een tijdje alleen en onbegrepen gevoeld. Mijn oudere broer leek alles beter te kunnen. Dit heeft er voor mij toe geleid dat ik de wereld wilde laten zien dat ik het wél kon. Zo is mijn perfectionisme ontstaan. 


Lange tijd kon ik niet genieten van mijn successen. Nooit leek het goed genoeg te zijn. Toen ik een bore-out kreeg en Sandra een TIA leek te hebben (wat later niet zo blijk te zijn gelukkig), ontdekte ik dat functioneren op 75% van je kunnen echt meer dan genoeg is.


Ook ontdekte ik dat als ik echt wil uitblinken in mijn vak, ik dingen moet loslaten. Ik vormde een team van mensen om me heen en werkte aan mijn perfectionisme. Ik liet dingen los en realiseerde me dat ook wanneer mijn team slechts op 75% van mijn kunnen functioneert, dat meer dan genoeg is.


Ondernemers die weerstand ervaren door dat ze perfectionistisch zijn, zeggen altijd:

"Ik ga deze online training nog niet publiceren, want hij is nog niet af"

"Ondanks dat mijn klanten enorm blij zijn met wat ik doe, blijf ik toch dingen zien waar ik niet tevreden over ben (ik kan er niet van genieten)"

Wanneer je als ondernemer maar alles zelf blijft doen, is er minder tijd over om die dingen te doen waar je écht uitblinkt. Dat betekent dat je een niveautje hoger mag stijgen in de dingen die je doet. Dat kan alleen als je de basis dingen door iemand anders laat doen en je realiseert dat de tijd die je daarmee vrij maakt voor jezelf belangrijker is dan dat deze werkzaamheden perfect, door je zelf, uitgevoerd moeten blijven worden.

04
angst voor weerstand vanuit mijn omgeving

Ik heb in het verleden veel samenwerkingen opgezocht. Ook uit onzekerheid als startend ondernemer, in de overtuiging dat ik dat nodig had. In slechts één jaar tijd ontdekte ik dat de een er met mijn ideeën vandoor ging, de ander misbruik van me maakte en zonder veel actie op mijn groei wilde meeliften, en dat weer een ander niet flexibel was en alles absoluut op haar eigen manier wilde doen.


Dit maakte mij onzeker. Was het niet goed wat ik deed? Ik voelde me bedreigd en gekwetst. Sommige gebeurtenissen hebben me echt geraakt. Ik heb er diverse vrienden en collega's door verloren.


Maar later realiseerde ik me weer dat niemand de dingen doet zoals ik ze doe. Niet iedereen zet zich in zoals ik dat doe en kan het grotere plaatje voor ogen houden zoals ik dat al die tijd voor ogen had. Voor sommigen is hun bedrijf een hobby, die niet snel zal uitgroeien tot een serieuze zaak.


Ook mijn positie als jongste zoon binnen een zakelijk gezin, deed me twijfelen. Kan ik het wel? Ik heb echter in 20 jaar tijd zo hard gewerkt aan mezelf (en ook aan mijn bedrijf) dat ik besloot dat niets en niemand nog tussen mij en mijn droom zou komen. Zo rekende ik af met deze weerstand!


Ondernemers die weerstand ervaren vanuit hun omgeving, zeggen altijd:

"Wat ik deed viel wel mee (ze houden zich klein of vinden het moeilijk complimenten te ontvangen)"

"Wat ik deed was wel goed, maar.... (een excuus om niet de volle waardering of respect te hoeven ontvangen)"

"Mijn omgeving zegt dat ik te veel bezig ben met mijn werk (ze begrijpen je passie niet)"

Deze vierde weerstand was voor mij persoonlijk de moeilijkste van allemaal. Ik groeide vele malen sneller dan vele anderen om me heen. Sommige mensen vonden dat ik te open was op social media, dat ik nooit mijn kinderen mocht noemen, of dat ik aannames deed die ik niet kon doen. Anderen vroegen zich af waarom ik zonodig persoonlijke dingen moest delen op social media.

Ik realiseerde me op een gegeven moment dat je het voor je omgeving nooit goed genoeg zal kunnen doen: er zijn altijd mensen die iets op te merken hebben. Soms is het te confronterend om te zien dat ik mijn bedrijf niet zie als een hobby maar dat het mijn passie is en dat er niets is wat ik niet doe om het groot te maken. Soms is er een andere reden voor. Het was voor mij een grote bevrijding om te realiseren dat als er dan toch altijd weerstand zal zijn vanuit de omgeving, ik net zo goed kan doen wat goed voelt voor mij (en mijn eigen gezin). Alleen zo kan ik succesvol zijn.

Ik heb echt hard gewerkt aan de weerstand die ik ervoer. Uiteindelijk kwam ik tot een quote, die mijn eigen kinderen nog zullen herhalen nadat ik er niet meer ben en die me het meest gebracht heeft:

"Ik hoef niet alles te weten"

"Ik hoef niet alles te zeggen"

"Ik hoef niet alles te doen"

Dit vat alles samen. Ik hoef niet alles te weten wat andere mensen over mij zeggen. Ik mag me meer richten op mijn eigen kunnen, op de dingen die goed voelen voor mij, waar ik euforisch enthousiast van word. Als ik me irriteer aan de weerstand of het gedrag van anderen, hoe ik daar niet altijd iets van te zeggen (er bestaat immers geen goed of fout en alles is oké). En qua verwachtingen die vanuit de omgeving op mij worden geprojecteerd: ik hoef niet alles te doen (alleen die dingen die echt goed voelen voor mij).

Dit is geen kwestie van egoistisch zijn. Juist niet. Tijd en energie is het kostbaarste goed wat ik bezit. Die energie gaat eerst naar mezelf, nog voordat het naar mijn gezin gaat. Dat moet ook, want anders heeft mijn gezin ook niets aan mij. Daarna gaat het naar mijn gezin en als ik daarna wat over heb, pas naar andere mensen. Ik omring me met mensen die me energie geven, niet met mensen die me energie kosten. Dit inzicht heeft me enorm geholpen om te blijven doen waar ik blij van wordt. Maar ook heeft het me geholpen om in een zeer korte tijd enorm succesvol te zijn en zowel op zakelijk als privé vlak dat baanbrekend resultaat te behalen.


Tags

upper limit bug, weerstand


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze posts zijn ook interessant:

91. 5 Stappen om 3x Sneller Content te Maken
90. Veel coaches en trainers zijn fake (en hoe je dat vandaag verandert)
89. Ik hou van kritiek (en ik vertel je hoe ik dat doe)
88. Een angst voor techniek? Gefeliciteerd!

Heb je mijn laatste podcast al beluisterd?

In mijn "de online succesformule" podcast deel ik elke week waardevolle handige weetjes, technische tips en meer.

>