luister hier naar mijn podcast

45. Heb jij een kind met een waterhoofd? [podcast]

De stem van Veronique Prins galmt soms nog steeds door mijn hoofd. "Roel, dit is een kind met een waterhoofd!", riep ze vaak. En alhoewel haar woorden soms pijn deden, wist ik ook meteen dat ze gelijk had. Mijn brein spuugt soms zoveel ideeën uit, dat ik het moeilijk vind om focus te houden. Tientallen ideeën schieten als paddenstoelen uit de grond en het liefste wil ik ze allemaal tegelijkertijd uitvoeren. Als zowel Veronique als Sandra dan met een rode stift een streep door mijn plannen zetten, kan er wel eens kortsluiting ontstaan.


Ik weet nog goed dat ik uit loondienst stapte. Mijn financiële vangnet waar ik bijna 20 jaar op heb mogen vertrouwen was opeens weg. Ik had eindelijk de vrijheid om te doen wat ik graag wilde doen! Ik werd nergens meer door tegengehouden en ging helemaal los. Ik richtte samen met andere ondernemers het Happy Life Festival op, organiseerde netwerkborrels en wilde een ondernemers academy oprichten. Tegelijkertijd had ik een vitaliteitsbedrijf waar weinig tot geen omzet uit kwam, omdat ik met te veel dingen tegelijkertijd bezig was. Er was geen focus, overzicht en structuur.


Tja, zonder financieel vangnet en een omzet die terugloopt, dat voel je wel. Ik besloot om in te stappen bij Veronique en het eerste wat ze zei was: "als je meerdere dingen naast elkaar wil blijven doen, moet je dat doen, maar realiseer je wel als je van alles een beetje doet, je ook van alles een beetje krijgt". In eerste instantie was ik gewoon eigenwijs, en bleef ik doen wat ik deed. Ik vond het namelijk zo leuk!


Je raad het al, het was uiteindelijk een onhoudbare situatie. Dus toen het festival voorbij was, nam ik afstand en ging ik op vakantie om na te denken over wat ik nu het beste kon doen. Mijn eerste besluit was om focus aan te brengen. Dus stapte ik uit de organisatie van het festival. Ik besloot om te stoppen met mijn vitaliteitsbedrijf. Ik besloot om te stoppen met het organiseren van netwerkborrels. Ik richtte me op mijn nieuwe doel: het oprichten van Skillz Online.


Het grootste besef wat ik kreeg is dat ik een kind aan het maken was met een waterhoofd. Ik was bezig met het opzetten van een academy voor ondernemers, maar er was niet eens een plan. Er was geen toestroom van ondernemers die interesse hadden omdat ik nog geen enkele post op social media had gezet. Ik had geen mailinglijst, er was alleen het festival en een klein groepje ondernemers die wel nieuwsgierig waren.


Dit is wat ik vaak zie. Ondernemers die retraites organiseren, challenges doen, VIP arrangementen in elkaar zetten, hele academies bouwen en elke keer weer hetzelfde verhaal vertellen. Wanneer ik kritische vragen stel en ze vraag hoe groot hun bereik is op social media is het stil. Wanneer ik vraag hoeveel mensen daadwerkelijk reageren en ook daadwerkelijk instappen is het stil. Wanneer ik vraag hoe groot de groep serieuze mensen is die twijfelen maar toch fan zijn, is het stil.


Het heeft gewoon geen zin om te snel te willen gaan. Elke succesvolle ondernemer begrijpt dat succes tijd kost. Dat je elke dag een klein stapje mag zetten, maar wel de juiste stappen in de juiste volgorde. Eerst maak je een plan, een plan waarmee je mensen nieuwsgierig maakt en je laat zien dat je altijd en overal kwaliteit levert. Met dat plan ga je verhalen vertellen op social media, waarmee je een record aantal mensen wakker schudt. Met een stijgend aantal, en maandelijks groeiend aantal fans, moet het mogelijk zijn om je mailinglijst elke maand te laten groeien. Met een groeiende mailinglijst is het mogelijk om ook je omzet te verhogen en om ervoor te zorgen dat die stabiel wordt. Dat je elke maand een vaste omzet behaalt en dat er dus echt financiële vrijheid ontstaat.


Dit is dus wat ik heb gedaan toen ik op vakantie ging. Ik kwam terug, richtte Skillz Online op en behaalde in mijn eerste jaar meteen een omzet van €100.000. Een academy oprichten zonder plan was natuurlijk een absurd idee. Maar weet je? Nu ik eindelijk het bedrijf heb waar ik zo lang van droomde, is ook die ondernemers academy geboren. Ik nodig experts uit om gast masterclasses te organiseren, en samen hebben wij een gave kerstactie opgezet om onze gezamenlijke doelgroep te ondersteunen in deze moeilijke tijden.


Dus je dromen waarmaken kan altijd! Maar ga niet te snel als een kip zonder kop van alles doen. Daarmee creëer je kinderen met waterhoofden. Liever wat langzamer gaan en de dingen die je doet meteen goed doen, met de juiste aandacht en concentratie, dan dingen te snel en maar half doen.

Volg ons op ons

Spotify Kanaal

>