februari 2

Waarom stoppen sommige ondernemers met groeien?

0  comments

Met je volledige gewicht op het rempedaal

Elke stap was spannend


Zeven jaar geleden begon ik mijn ondernemersreis als een compleet ander individu. Als hoogsensitief en hoogbegaafd persoon leek mijn lichaam constant te worden overspoeld met bussenvol serotonine - het gelukshormoon dat tegelijkertijd al mijn zintuigen op scherp zette. Elke stap voelde als een spannend avontuur.


Ik was het kleine broertje


Ik was het kleine broertje, opgegroeid in een omgeving die weinig ruimte bood voor mijn gevoeligheid. Extravert zijn, vlotter overkomen, minder dromerig zijn - dat waren de verwachtingen. Als jongste in een gezin van vier kinderen ontwikkelde ik perfectionisme, een innerlijke drang om aan de wereld te bewijzen dat ik het wel kon. Dankzij mijn 'ring van 5' vond ik de veiligheid en het vertrouwen om mijn droom waar te maken: Skillz Online, een bloeiend bedrijf.


Ik werd niet serieus genomen


Toch achtervolgde het gevoel van niet serieus genomen worden me lang. Als startende ondernemer kreeg ik vaak te horen: "Hoe gaat het met je bedrijfje?" Het gebrek aan erkenning maakte elke stap angstig. Schrijven over mezelf, mezelf tonen, opstaan en zeggen dat ik ergens goed in was - het voelde allemaal als een uitdaging. Mocht ik dit wel doen? Kon ik het wel? Wie was ik eigenlijk? En wie zat er nu echt op mij te wachten?


Ik ben ook een rebel


Maar ik ben ook een rebel, een persoon die extra gas geeft als anderen zeggen dat iets onmogelijk is. Wanneer ze roepen "je mag niet linksaf," sla ik juist linksaf. Toen ze zeiden "een eigen bedrijf is niets voor jou," haastte ik me naar de Kamer van Koophandel. Als MarketingRebel ontwikkelde ik technieken om gefocust te blijven en mijn dromen waar te maken, ongeacht de afleidingen.


Nu, met een succesvol bedrijf op mijn naam, deel ik mijn geheim met jou. Ik heb besloten dat niets of niemand tussen mij en mijn dromen zou komen. In dit artikel onthul ik hoe ik focus aanbracht, obstakels trotseerde, en mijn overtuiging volgde om mijn doelen te bereiken. Benieuwd naar mijn reis? Lees verder en ontdek mijn persoonlijke transformatie.


Gay Hendricks is een invloedrijke auteur, spreker en psycholoog die wereldwijd bekend staat om zijn bijdragen aan het veld van persoonlijke ontwikkeling. Met een indrukwekkende achtergrond en jarenlange ervaring heeft Hendricks zich toegelegd op het inspireren van mensen om hun volledige potentieel te bereiken. Zijn boeken, waaronder het veelgeprezen "The Big Leap", richten zich op het doorbreken van beperkende overtuigingen en het ontdekken van de "zone of genius" om een vervuld en succesvol leven te leiden. Hendricks' inzichten en benaderingen hebben velen geholpen om persoonlijke groei te omarmen, relaties te verbeteren en positieve transformaties in hun levens te bewerkstelligen.


Het boek van Gay Hendricks vind je hier >>>

Mijn 'upper limit' blokkeerde mijn groei

Het model van Gay Hendricks, de vier zones van genialiteit, onthult hoe zelfbeperkende overtuigingen ons kunnen tegenhouden op elke stap. Hendricks belicht het concept van het "Upper Limit Problem," waarbij we onbewust saboteren wanneer we te dicht bij ons volledige potentieel komen. 

Dit model kent dus vier lagen:

01

laag 1: zone van incompetentie

Toen ik Skillz Online net had opgericht, deed ik alles zelf:

  • Ik coachte mijn klanten
  • Ik maakte websites 
  • Ik maakte leeromgevingen
  • Ik beheerde mijn eigen website
  • Ik schreef blogs, maakte videos en podcasts
  • Ik deed de administratie
  • ik bouwde funnels
  • ik belde mijn klanten
  • ik deed de hosting voor websites en leeromgevingen
  • ik maakte backups
  • ...en nog veel meer!

In die begindagen leek alles soepel te verlopen. Met nog niet veel klanten had ik de luxe om zelf de touwtjes in handen te nemen.


Maar er was een constante bron van frustratie: mijn boekhouder. Net wanneer ik dacht dat alles op rolletjes liep, kwam hij met een schijnbaar eindeloze lijst aan punten die ik moest aanpakken. Het plezier in mijn werk begon te tanen, verstikt door de overvloed aan taken, waaronder enkele waar ik simpelweg niet in uitblonk.


Toen drong het besef door: mijn tijd en energie moesten beter worden ingezet. Gewapend met pen en papier schreef ik alle taken op waarmee ik bezig was en gaf ze een score op basis van mijn bekwaamheid.


Wat ik ontdekte, deed me stilstaan. Veel van die taken slurpten niet alleen kostbare tijd en energie op, maar brachten me ook weinig vreugde.


Ik nam een gedurfd besluit. De taken waar ik het minst gelukkig van werd, zou ik niet langer zelf op me nemen. Hosting en back-ups waren de eerste op de lijst. Ik zocht naar een betrouwbare partij die dit van me overnam, en zo schiep ik kostbare ruimte.


Toen kwam Sandra in beeld bij Skillz Online, en zij nam de administratie, social media beheer, planning en verkoop moeiteloos van me over.


Ik merkte dat mijn perfectionisme zich vertaalde in faalangst. Ik hield me bezig met dingen die me energie kostten en die me deden twijfelen aan elke stap die ik zette. Het drong tot me door dat het oké is om hulp te vragen, dat je niet overal in uitblinkt, en dat sommige taken simpelweg beter worden uitgevoerd door mensen die er niet alleen goed in zijn, maar er ook vreugde uit halen.


Dit betekende niet alleen meer rust, maar ook het besef dat ik in de overgebleven taken écht uitblonk! Voor het eerst in jaren kon ik vol overtuiging zeggen: "Ik ben goed in wat ik doe." Ik voelde het ook! En zo zette ik mijn stappen richting de volgende laag.

Tips om de zone van incompetentie te verlaten

Veel coaches, trainers, therapeuten en specialisten blijven in de zone steken omdat ze bang zijn om te investeren. Ze denken dat wanneer ze het zelf blijven doen, ze kosten besparen. Maar ze beseffen niet dat ze op die manier hun eigen groei tegenhouden. In de tijd die je nodig hebt om alles zelf te doen, kun je niet uitblinken in je vak en trek je minder klanten aan.

Tips om dit tegen te gaan:

  • Zelfreflectie - Neem de tijd om na te denken over je dagelijkse taken en activiteiten. Identificeer specifieke taken waarin je worstelt of die veel energie kosten.
  • Delegeer - Erken dat je niet alles hoeft te kunnen en dat het krachtig is om hulp te vragen.Delegeer taken in de Zone van Incompetentie aan anderen die er beter in zijn.
  • Focus op sterke punten - Identificeer je sterke punten en vaardigheden waar je natuurlijk goed in bent.Besteed meer tijd aan activiteiten die deze sterke punten benutten.
  • Leer nieuwe vaardigheden - Als er essentiële taken zijn die je niet kunt delegeren, overweeg dan om de nodige vaardigheden te leren.Zoek naar trainingen, cursussen of mentors om je competenties te vergroten.
  • Prioriteiten stellen - Breng duidelijk in kaart welke taken van essentieel belang zijn voor je persoonlijke en professionele doelen.Prioriteer deze taken en besteed minder tijd aan minder belangrijke activiteiten.
  • Vraag om feedback - Vraag collega's, vrienden of mentors om eerlijke feedback over je sterke punten en zwakke punten.Gebruik deze inzichten om je prioriteiten aan te passen.
  • Accepteer imperfectie - Begrijp dat niemand perfect is en dat het oké is om niet alles te kunnen.Accepteer je beperkingen en focus op wat je wel kunt doen.
  • Leer nee zeggen - Ontwikkel de vaardigheid om 'nee' te zeggen tegen taken die niet in lijn zijn met je sterke punten.Wees assertief en bescherm je tijd en energie.
  • Creëer een ondersteunend netwerk - Werk samen met collega's, vrienden of familie om taken efficiënt te verdelen op basis van ieders sterke punten.Bouw een ondersteunend netwerk op waarin taken worden verdeeld op basis van bekwaamheden.

Door bewust te zijn van de Zone van Incompetentie en proactief stappen te ondernemen, kun je je energie en tijd effectiever inzetten, wat uiteindelijk leidt tot meer vervulling en succes in de Zones van Competence, Excellence, en uiteindelijk, Genius.

02

laag 2: zone van competentie

Door taken te delegeren, betrad ik de laag van competentie. Hier concentreerde ik me uitsluitend op wat ik werkelijk goed kon. Ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk, begon te ontstaan, en met die ruimte kwamen nieuwe inzichten. Wat voorheen overweldigend druk leek, ontsproot nu tot geniale ideeën. Ik schiep mijn eigen unieke methode, leidde brown paper sessies met klanten en legde de basis voor wat nu bekend staat als de training "Van Volger naar Klant".


Een persoonlijkere schrijfstijl vond zijn weg in mijn blogs. Voorheen vrij wetenschappelijk, besloot ik een emotionele connectie te leggen en mijn volgers werkelijk te raken met persoonlijke verhalen. De spanning van het delen van mijn eerste blog, waarin ik openlijk toegaf hoogsensitief en hoogbegaafd te zijn, leidde tot een nieuwe techniek die ik mijn klanten nog steeds leer: "liefdevol confronteren en shockeren".


Deze periode was er een van ongekende groei. Maar na verloop van tijd sloop er een gevoel van onvoldoening in mijn werkzaamheden, alsof ze plotseling saai werden. Mijn toenmalige business coach stelde de cruciale vraag: "Zie je jezelf over 5 tot 10 jaar nog steeds doen wat je nu doet?" Het was dit moment van zelfreflectie dat de oplossing onthulde.


Ik nam het besluit om mijn team uit te breiden met een nieuwe medewerker, iemand die alles overnam op het gebied van techniek: het bouwen van funnels, het instellen van Google Tag Manager en Google Analytics, alles gerelateerd aan plugins en configuratie, enzovoort. Hoewel ik hier zelf bekwaam in was, merkte ik dat het te veel tijd in beslag nam. Belangrijker nog, ik realiseerde me dat dit me belemmerde in mijn persoonlijke groei. Mijn verlangen om meer advies te geven aan mijn klanten, meer masterclasses, masterminds en trainingsdagen te organiseren, botste met het gebrek aan tijd.


En zo evolueerde ik naar de volgende laag.

Tips om de zone van competentie te verlaten

Wanneer de agenda van veel ondernemers volstromen, besluiten de meeste ondernemers te stoppen met groeien. Omdat ze gewoonweg de mogelijkheden niet zien. Maar er zijn altijd manieren om te blijven groeien. 

Tips die hierbij helpen:

  • Identificeer je passies - Neem de tijd om je diepste passies en interesses te identificeren.Onderzoek welke activiteiten je niet alleen competent maakt, maar waar je ook echt van geniet.
  • Stel lange termijn doelen op - Definieer heldere langetermijndoelen voor jezelf, zowel persoonlijk als professioneel. Visualiseer waar je wilt staan over 5 tot 10 jaar.
  • Wees kritisch over voldoening - Reflecteer regelmatig op je huidige werkzaamheden en de mate van voldoening die je daaruit haalt.Stel jezelf de vraag of je jezelf dezelfde taken ziet doen over een langere periode.
  • Blijf innoveren - Blijf zoeken naar nieuwe manieren om je competenties te verbeteren. Sta open voor innovatie en ontwikkeling binnen je vakgebied.
  • Overweeg uitbreiding van je team - Analyseer welke taken je nog steeds bezighouden, ook al ben je competent, en waar je minder voldoening uithaalt.Overweeg het uitbreiden van je team om deze taken over te nemen, zodat jij je kunt richten op hogere taken.
  • Leer nieuwe vaardigheden - Blijf jezelf uitdagen door nieuwe vaardigheden aan te leren die aansluiten bij je passies en langetermijndoelen. Dit vergroot niet alleen je competenties, maar opent ook deuren naar nieuwe mogelijkheden.
  • Omarm verandering - Wees niet bang om je werkzaamheden te veranderen als je merkt dat ze niet langer bijdragen aan je persoonlijke groei en voldoening.Sta open voor nieuwe kansen, zelfs als ze buiten je comfortzone liggen.
  • Creëer ruimte voor creativiteit - Zorg voor voldoende ruimte in je agenda om creatief te zijn en te experimenteren met nieuwe ideeën.Dit kan leiden tot innovaties en doorbraken in je vakgebied.
  • Verzamel feedback - Verzamel feedback van collega's, klanten of mentors over je sterke punten en gebieden voor verbetering.Gebruik deze inzichten om jezelf verder te ontwikkelen.

Door deze tips toe te passen, kun je de laag van competentie overstijgen en jezelf positioneren voor groei naar de volgende niveaus, zoals de Zone van Excellence en uiteindelijk de Zone van Genius. Het is een voortdurende reis van zelfontdekking en verbetering.

03

laag 3: zone van excellence

In een keerpunt besloot ik mijn focus te verschuiven naar het adviseren van mijn klanten. Voorheen lag mijn nadruk vooral op uitvoerende taken, zoals het bouwen van marketingwebsites en funnels. Hoewel er enig advies in zat, beperkte het zich tot slechts enkele brown paper sessies. Nu kreeg ik de kans om daarin uit te blinken.


Mijn benadering van bloggen veranderde drastisch, doordrenkt met meer emotie. Mijn webinars kregen een make-over met mijn nieuwe techniek, en social media kwam tot leven. Ik produceerde video-advertenties en elke maand trok ik 300 tot 400 mensen naar mijn webinars.


Wat me het meest trof, waren de reacties van mijn webinarbezoekers. Ze vertelden me dat ze nog nooit zo'n eenvoudig, helder en boeiend webinar hadden bijgewoond van begin tot eind.


Een moment lang raakte mijn brein op hol. De verleiding om meer aan mijn diensten toe te voegen was groot. Meer, meer, meer...! Echter, na het lezen van vakbladen en het volgen van experts, kwam één gouden tip steeds naar voren: less is more! Niet meer doen, maar excelleren in wat je al doet. Niet van alles een beetje, maar buitengewoon goed worden in je kernactiviteiten.


En dus nam ik een gedurfde stap: het afschaffen van bepaalde diensten. Ik stopte met het creëren van leeromgevingen en nam strategische beslissingen om mijn trajecten eenvoudiger te maken, met als doel dat mijn klanten sneller hun droomresultaat zouden bereiken.


Deze onverwachte wending resulteerde in een verbazingwekkende verdubbeling van mijn omzet. Het bleek dat in de wereld van uitblinken, minder echt meer was.

Tips om de zone van excellence te verlaten

Ik kom veel 'copy cats' tegen, soms ook onder mijn eigen klanten. Dat zijn mensen die ideëen van anderen blijven kopiëren in de hoop zo meer omzet te gaan draaien. Dit heeft echter zelfden resultaat, omdat ze daarmee hun focus verbreden en zaken oppakken die niet passend zijn. Om succesvol te zijn, breng je meer focus aan, in plaats van de focus te verbreden.


Tips die hierbij helpen:

  • zelfreflectie - Neem regelmatig de tijd voor zelfreflectie. Evalueren waar je staat en waar je naartoe wilt, is essentieel voor persoonlijke groei.
  • Identificeer je Passies - Onderzoek je diepste passies en kijk hoe je ze kunt integreren in je huidige excellentiegebieden.
  • Leer van Experts - Blijf leren van experts in jouw vakgebied en daarbuiten. Het opdoen van nieuwe kennis kan innovatie en groei stimuleren.

  • Vraag Feedback - Verzamel feedback van klanten en collega's. Wat waarderen ze het meest aan je diensten en waar zien ze ruimte voor verbetering?

  • Wees Open voor Verandering - Sta open voor het heroverwegen van je dienstenaanbod. Is er ruimte voor verbetering of optimalisatie?

  • Focus op Impact - Richt je op de impact van je diensten op klanten. Hoe draagt het bij aan hun succes en voldoening?

  • Inovatie binnen Expertise - Zoek naar innovatieve manieren om je bestaande diensten te verbeteren. Technologische vooruitgang kan nieuwe mogelijkheden bieden.
  • Uitdagingen Zoeken - Zoek doelbewust naar nieuwe uitdagingen binnen je expertisegebied. Dit kan nieuwe vaardigheden aanscherpen en creativiteit stimuleren.

  • Delegeren - Overweeg welke taken je kunt delegeren, zelfs binnen je excellentiegebied. Dit opent ruimte voor verdere groei en ontwikkeling.
  • Creëer Ruimte voor Creativiteit - Zorg ervoor dat je voldoende ruimte in je agenda hebt voor creatieve denkprocessen. Innovatie komt vaak voort uit momenten van stilte en reflectie.

  • Stel Nieuwe Doelen - Formuleer nieuwe, uitdagende doelen die verder gaan dan wat je al hebt bereikt. Dit motiveert en stuwt je voorbij je huidige excellentie.
  • Onderzoek Nieuwe Gebieden - Verken nieuwe gebieden die aansluiten bij je passies en waar je denkt dat je unieke waarde kunt toevoegen.

Door deze tips toe te passen, kun je de overgang maken van uitblinken in je vakgebied naar het ontdekken van je unieke bijdrage, wat je uiteindelijk naar de Zone van Genius kan leiden. Het draait om voortdurende zelfontwikkeling en het streven naar het vervullen van je diepste potentieel.

04

laag 4: zone van Genialiteit

In alle eerlijkheid... mijn reis naar de Zone van Genialiteit was geen recht pad. Ik heb vrij lang vertoefd in de comfortabele Zone van Excellence. Soms liet ik mijn focus te veel verslappen, en als dingen niet liepen zoals gepland, aarzelde ik om door te pakken.


De game-changer kwam toen Sandra en ik besloten om te gaan werken met 'projecten'. Eerst was er het "social media" project, waarbij we zochten naar de perfecte schrijfstijl en hier net zo lang aan werkten totdat we tevreden waren.


Daarna volgde het "webinars" project, waarbij we de opzet van onze webinars bleven optimaliseren totdat ze wekelijks minstens twee nieuwe klanten opleverden. Deze vernieuwde focus bracht ongekend succes met zich mee.


Plotseling kwamen mijn klanten als vanzelf naar me toe, zij vonden mij in plaats van andersom. Tijdens live sessies gaven ze aan dat mijn aanpak uniek was, ongeëvenaard door anderen.


Maar er is meer. Ik ben een fervent voorstander van eerlijke marketing. Ik verkoop geen producten aan mensen waarvan ik denk dat ze er nog niet klaar voor zijn. Mijn boodschap is helder: ik ga voor kwaliteit en ik garandeer kwaliteit. Maar daar verwacht ik ook iets voor terug: een minimale inzet van mijn klanten.


Sommige klanten zijn zo blij dat ik ze NIETS probeer te verkopen, dat ik daar open over ben. "Zoveel mensen proberen me van alles te verkopen, jullie zijn tenminste eerlijk," kreeg ik vandaag nog als reactie.


Mijn marketing is persoonlijk, het is uniek. Durf ik te zeggen dat geen enkele ondernemer het op dezelfde manier doet als ik? Absoluut. De rode draad blijft dat marketing persoonlijk is en dat het vermogen om een emotionele connectie te leggen cruciaal is.


Elke ochtend word ik wakker met het besef dat ik in slechts een paar jaar een prachtig bedrijf heb opgebouwd, dankzij de stappen van dit model.


Concurrentie is een vergeten begrip, de angst voor kopieën is verdwenen.


Alles wat ik doe geeft me energie in plaats van dat het energie kost. Ik functioneer op mijn hoogste potentieel en geniet er elke dag van!


Dit prachtige resultaat werd alleen mogelijk door focus aan te brengen, goed te luisteren naar mijn klanten, grondig marktonderzoek te doen en te blijven finetunen aan mijn producten en diensten totdat ze perfect aansluiten bij wie ik ben en wat de klant verwacht.

Tips bij de zone van genialiteit

Lange tijd heb ik gedacht dat de zone van genialiteit alleen geschikt is voor ondernemers die ondernemen vanuit hun hangmat in Ibiza. Ze worden slapend rijk zonder dat ze hun klanten uberhaupt zien. Daarin heb ik me sterk vergist. De zone van genialiteit ontstaat wanneer je naar jezelf blijft kijken, je eigen passies en hoe je daar uniek in kan zijn.


Tips die hierbij passen:

  • Blijf Authentiek - Behoud je authenticiteit. Je unieke zelf zijn is wat jou onderscheidt en maakt wat je doet geniaal. Laat je niet te veel beïnvloeden door trends, maar blijf trouw aan je eigen stijl en waarden.
  • Innovatie Blijft Cruciaal - Stop niet met innoveren. Zelfs in de Zone van Genialiteit is er altijd ruimte voor verbetering en vernieuwing. Houd jezelf uitgedaagd en zoek constant naar manieren om je diensten of producten te verbeteren.
  • Focus op Je Unieke Bijdrage - Blijf je richten op wat jouw bijdrage uniek maakt. Wat maakt jou anders dan anderen in jouw vakgebied? Identificeer en versterk dat aspect.

  • Luister Naar Je Klanten - Blijf in contact met je klanten en luister naar hun behoeften en feedback. Dit helpt niet alleen om je diensten te verbeteren, maar het toont ook dat je waarde hecht aan hun mening.

  • Blijf Leren - Houd jezelf scherp door voortdurend te blijven leren en groeien. Investeer in je eigen ontwikkeling en blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in jouw vakgebied.

  • Netwerken en Samenwerken - Blijf betrokken bij je industrie en bouw sterke relaties op met anderen in jouw vakgebied. Samenwerkingen kunnen nieuwe inzichten brengen en deuren openen voor nieuwe mogelijkheden.

  • Deel Je Kennis - Laat anderen profiteren van jouw expertise. Of het nu via blogs, lezingen, of andere kanalen is, het delen van je kennis versterkt niet alleen je positie als expert, maar het kan ook nieuwe kansen creëren.
  • Behoud Work-Life Balans - Bewaak je work-life balans zorgvuldig. Genialiteit floreert het beste in een gezonde en evenwichtige levensstijl. Zorg voor voldoende rust en ontspanning om je creativiteit te stimuleren.

  • Durven Loslaten - Durf taken of projecten los te laten die niet meer in lijn zijn met je genialiteit. Soms is loslaten net zo belangrijk als vasthouden.

  • Visie voor de Toekomst - Denk aan de toekomst en ontwikkel een visie voor waar je bedrijf naartoe gaat. Wat wil je bereiken in de komende jaren en hoe kun je je genialiteit verder laten bloeien?

Door deze tips toe te passen, kun je niet alleen je huidige niveau van genialiteit behouden, maar ook blijven groeien en evolueren in je ondernemersreis.

In conclusie is het opvallend hoeveel ondernemers vast komen te zitten in bepaalde lagen van groei, en dit model van Gay Hendricks biedt een verhelderende kijk op waarom dat gebeurt en hoe ze verder kunnen gaan.


Vaak stoppen ondernemers met groeien omdat ze comfortabel zijn geworden in wat Gay Hendricks de "Zone van Competentie" noemt. Hier voelen ze zich bekwaam en vertrouwd, maar de uitdaging ontbreekt. Angst voor het onbekende en de drang naar stabiliteit kunnen hen belemmeren om door te gaan naar de volgende niveaus van groei.


De "Upper Limit Problem" is een intrigerend aspect van het model. Ondernemers bereiken een bepaald niveau van succes, maar angst, zelfsabotage of onzekerheid houdt hen tegen om verder te groeien. Het bewust worden van deze upper limits en deze overwinnen is cruciaal voor het doorbreken naar de Zone van Genialiteit.


Het model benadrukt het belang van focus, zelfreflectie, en het durven nemen van risico's om uit de comfortzones te stappen. Het vasthouden aan wat bekend is, hoeft niet per se te leiden tot echte groei en vervulling. Het vereist moed om te evolueren, om steeds opnieuw te luisteren naar klanten, de markt, en vooral naar zichzelf.


In essentie is het model van Gay Hendricks een uitnodiging voor ondernemers om te blijven streven naar hun hoogste potentieel, om hun unieke bijdrage aan de wereld te ontdekken en te omarmen. De reis gaat verder dan comfort; het gaat om voortdurende evolutie en het aannemen van de uitdagingen die inherent zijn aan groei.


Tags


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze posts zijn ook interessant:

Je mag je klant best Liefdevol Confronteren en S.H.O.C.K.eren!
84. Ik had enorme faalangst tijdens mijn eerste spreekklus
De naakte waarheid: waarom spontaan posten echt niet werkt!
83. Ik leverde een onzichtbare strijd: hoe het vergelijken met anderen je onzekerheid voedt

Heb je mijn laatste podcast al beluisterd?

In mijn "de online succesformule" podcast deel ik elke week waardevolle handige weetjes, technische tips en meer.

>