oktober 13

Masterclass of Webinar: de sleutel tot zakelijk succes

0  comments

Waarom een masterclass of webinar?

Het bewijs: de hele wereld omarmt het digitale tijdperk

"Online gaat er helemaal uit. Het gaat om verbinding, dat kan gewoon niet online." Het was een kreet die ik regelmatig hoorde in die tijd. Het zijn ondernemers die het liefste offline werken. En natuurlijk, dat snap ik. Ook ik ben op mijn best in een trainingsruimte vol met ondernemers. Maar dat is niet hoe de markt in elkaar zit. De hele wereld omarmt het digitale tijdperk. Ja, er werd aanvankelijk geklaagd door mensen die wat weerstand ervoeren en zich afvroegen waarom alles nu ineens online moest. Maar niet veel later waren het juist diezelfde mensen die erkenden hoe ongelooflijk handig het kan zijn.

Online blijft niet alleen behouden, het wordt zelfs steeds meer gewaardeerd. Kijk maar naar deze opvallende cijfers:

 • Bijna de helft van de wereldbevolking maakt gebruik van sociale media.
 • LinkedIn-gebruikers zijn gestegen van 4.302.770 in 2017 naar 5.000.000 in 2022, wat neerkomt op een groei van 16,2%.
 • YouTube-gebruikers groeiden van 7.513.851 in 2017 naar 9.295.541 in 2022, een stijging van 23,7%.
 • Het aantal Instagram-gebruikers is meer dan verdubbeld, van 3.224.932 in 2017 naar 6.584.392 in 2023, wat neerkomt op een groei van 104%.
 • Hoewel het gebruik van Facebook licht is afgenomen, blijft het een platform met 10.302.230 gebruikers in 2022.
 • Maar liefst 40% van alle kleine bedrijven maakt gebruik van sociale media-advertenties om hun digitale producten te promoten en inkomsten te genereren.
 • Een gemiddelde gebruiker besteedt bijna 2 uur en 25 minuten per dag op sociale media (bron: We Are Social).
 • Ongeveer 57% van de klanten geeft er de voorkeur aan om via een social media platform contact op te nemen met de klantenservice (bron: Ameyo).
 • Interactie met Instagram-advertenties is maar liefst 10 keer hoger dan bij Facebook.
 • Het aantal gebruikers van sociale media zal naar verwachting groeien tot 4,41 miljard in 2025 (bron: Statista).
 • Zowel LinkedIn als Facebook blijven de eerste keuze van bedrijven om in contact te komen met hun klanten (bron: Hootsuite).

Dit alles wijst erop dat de hele wereld steeds meer de digitale weg inslaat, en dat geldt zowel voor de markt, de concurrentie als jouw klanten. Tegenwoordig hoor je ondernemers dan ook niet meer zeggen: "Online gaat er helemaal uit." In plaats daarvan is er een ware explosie van coaches, trainers, therapeuten en specialisten die niet alleen online aanwezig zijn, maar ook webinars, seminars en masterclasses organiseren om zoveel mogelijk mensen te bereiken via sociale media.


Skillz Online | Roel van Heel

De noodzaak om een masterclass of webinar te geven

Bijna twee decennia lang bevond ik me middenin de IT-wereld, en natuurlijk heb ik de opkomst van de digitale revolutie van dichtbij meegemaakt. Toen ik de sprong waagde naar het ondernemerschap, begon ik echter te merken dat het via mijn vertrouwde offline netwerk steeds moeilijker werd om nieuwe klanten aan te trekken. Het bleek dat iedereen in mijn kringen me al kende en wist wat ik deed. Het werd me duidelijk dat ik een frisse benadering nodig had om deze doelgroep te bereiken.


Webinars en masterclasses leken het antwoord te zijn, en vol enthousiasme begon ik eraan om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Maar eerlijk gezegd, mijn eerste webinar was een fiasco. Met veel moeite wist ik slechts 20 aanmeldingen te verzamelen toen ik het voor de tweede keer probeerde. De voornaamste reden? Ik viel niet op in de wirwar van social media, sloeg enkele essentiële stappen over, en was weinig meer dan een grijze muis. Mijn aanpak leek op die van vele andere ondernemers, en misschien had ik me wel te veel gespiegeld aan hun werkwijze in die tijd.


Ik droomde ervan webinars te geven waarmee je minstens €10.000 aan omzet kon genereren. Ik verslond alle beschikbare kennis over webinars, maakte een gedegen plan en, twee maanden later, werd mijn droom werkelijkheid: meer dan €10.000 omzet uit slechts één enkele webinar.


In dit artikel deel ik enkele cruciale stappen die je moet nemen om met succes een webinar of masterclass te kunnen geven. Dus, als je net als ik was en graag wilt leren hoe je opvalt, impact maakt en zakelijk succes behaalt met digitale evenementen, dan is dit artikel jouw eerste stap naar die droom.

7 stappen die je nodig hebt om een succesvolle masterclass of webinar te geven

01

Stap 01: Maak je keuze: masterclass of webinar?

Het geven van maandelijkse masterclasses of webinars kan een geweldige manier zijn om op voorspelbare wijze nieuwe volgers aan te trekken en vervolgens op slimme wijze betalende klanten te verwelkomen. Maar het is belangrijk dat deze digitale ontmoetingen niet alleen bij jou passen, maar ook bij je volgers.


Een juiste keuze maken is dus essentieel, en laten we eerlijk zijn, de termen "webinar" en "masterclass" worden vaak door elkaar gebruikt.


Voor mij is een masterclass een intieme sessie die plaatsvindt op platforms zoals Zoom of Microsoft Teams, waarbij ik met maximaal 10 tot 20 mensen in een diepgaande dialoog treed over een specifiek onderwerp. Het kan zowel gratis als betaald zijn.


Gratis masterclasses draaien vooral om het leren kennen van je klant en het verfijnen van je strategie op basis van de inzichten die tijdens de sessie en de bijbehorende communicatie naar voren komen. Betaalde masterclasses bieden extra kennis en waarde waar je klanten direct mee aan de slag kunnen. In beide gevallen staat niet de directe omzet centraal, maar draait het om marktonderzoek, klantenbinding en het opbouwen van vertrouwen.


Een webinar, daarentegen, is een grootschalige sessie waarbij je een breed publiek bedient, terwijl jij als ondernemer centraal staat en deelnemers met hun camera en microfoon uitgeschakeld op hun gemak vanaf de bank luisteren. Een webinar geef je pas nadat je je klanten echt hebt leren kennen, vaak na het organiseren van meerdere masterclasses en grondig marktonderzoek. Het hoofddoel is om een groot aantal nieuwe volgers aan je mailinglijst toe te voegen en tegelijkertijd een voorspelbare omzet te genereren.


Het is duidelijk: als je als ondernemer begint, begin dan klein en organiseer eerst masterclasses. Pas als je je klanten echt goed begrijpt, mede dankzij je masterclasses, en voldoende inzicht hebt verzameld in hun gedachten en gedrag, kun je overwegen een webinar te organiseren en groter uit te pakken. Het draait allemaal om de juiste timing en strategie die bij jou en je doelgroep passen.

02

Stap 02: Doe aan marktonderzoek

Webinars en masterclasses die alleen om jou draaien, kunnen behoorlijk saai zijn. Deelnemers aan mijn webinars geven bijna unaniem aan dat ze aangenaam verrast waren door de buitengewone kwaliteit en dat ze van het begin tot het einde op het puntje van hun stoel zaten. Ze roemen het feit dat er geen enkel saai moment was en beschouwen mijn webinars als een van de meest boeiende ervaringen die ze online hebben gehad. Een enorm compliment!

De reden waarom mijn webinars zo meeslepend zijn, is dat ik er altijd naar streef mijn klanten eerst grondig te begrijpen voordat ik een webinar ontwikkel. Dit betekent dat ik me bezighoud met intensief marktonderzoek en wekelijks in gesprek ga met 4 à 5 volgers, waarbij ik ze kritische vragen stel. Op deze manier onthul ik de denkfouten die mijn volgers maken. De meest indrukwekkende onthulling is vaak dat mijn volgers iets verlangen wat ze eigenlijk niet nodig hebben. Door dit in kaart te brengen, maak ik mijn webinars ongelooflijk meeslepend.


Stel je klant dus altijd deze cruciale vragen:

 • Waar is je klant nu met name mee bezig?
 • Wat lukt er wel of niet?
 • Kun je zien dat je klant op korte termijn denkt, en dus niet bezig is met andere zaken die net zo belangrijk zijn?
 • Welke zaken ziet jouw klant over het hoofd?
 • Kun je dit terugvertalen naar je werkwijze (dus je klant is bijvoorbeeld bezig met stap 4, en slaat stap 1, 2 en 3 over)?
 • Kun je voldoende anekdotes verzamelen over deze denkfouten die je later kan gebruiken in je webinar of masterclass?

Deze techniek, die ik "liefdevol confronteren en shockeren" noem, vormt de essentie van mijn aanpak. Content wordt pas echt waardevol als het de klant in staat stelt om anders te denken, voelen, geloven en ervaren. Dit is de sleutel tot echt succes: je blijft bij je volgers hangen, zelfs nadat ze hun telefoon hebben neergelegd of hun laptop hebben gesloten. Je maakt een blijvende impact.

03

Stap 03: Verzamel Anekdotes

In de kern van mijn aanpak staat de nauwe interactie die ik elke week onderhoud met minstens 4 à 5 volgers (soms zelfs meer). Dit biedt mij de kans om levendige anekdotes te delen over de denkfouten die zij maar al te vaak maken.


Denk aan opmerkingen zoals: "Ik worstel altijd met wat ik moet delen op social media; het kost me uren om iets op papier te krijgen." Of "Mijn berichten worden steeds alleen geliket door dezelfde mensen." Of "Social media werkt gewoon niet voor mij; ik maak gewoon een online training." Of "Ik moet eerst mijn website bouwen voordat ik aan social media denk."


Achter elke van deze uitspraken schuilt een denkfout, en achter elke denkfout gaat een verhaal schuil. Een verhaal dat ik kan gebruiken in mijn posts, maar ook als een waardevol onderdeel van mijn webinars. Het is deze persoonlijke anekdotische benadering die mijn webinars licht en plezierig maakt om te volgen. De deelnemers herkennen zich sneller in de verhalen die ik deel.


Daarom is het van groot belang om meer te weten te komen over:

 • De exacte woorden die je klanten gebruiken
 • Waarom wat je klanten zeggen niet klopt
 • Het cruciale inzicht dat je klanten missen
 • Wat er wel nodig is voor succes
 • De impact wanneer je klanten dit essentiële inzicht dagelijks toepassen

Door deze elementen helder te begrijpen, creëer je een onuitputtelijke bron van verhalen die je kunt delen op social media en tevens een solide structuur waarop je de verdere inhoud van je masterclass of webinar kunt baseren. Dit is de sleutel tot het effectief overbrengen van waardevolle inzichten en het maken van een blijvende indruk op je publiek.

04

Stap 04: Hanteer een framework

Een framework is als een kaart die complexe zaken tot begrijpelijke proporties terugbrengt. Maar nog belangrijker, het is een instrument waarmee je je volgers confronteert met de omvang van het probleem dat ze ervaren, meestal veel groter dan ze aanvankelijk dachten.


In mijn jarenlange ervaring heb ik geleerd dat wat je volgers vragen zelden overeenkomt met wat ze écht nodig hebben. Met behulp van een framework, dat ook wel jouw unieke methode of werkwijze kan zijn, toon je hen het volledige proces, bijvoorbeeld bestaande uit 6 essentiële stappen. Je laat hen zien dat ze momenteel slechts bezig zijn met één van die stappen.


Vaak ervaren je volgers frustratie omdat die ene stap niet vlot verloopt. Een framework onthult waarom dit gebeurt: ze slaan enkele cruciale stappen over. Ze kennen één van de 6 stappen, maar missen er nog 5, en de stap die ze dachten te beheersen, hebben ze niet volledig onder controle.


In mijn webinars vertel ik doorgaans over 3 van de 6 stappen. Het besef dringt snel door bij mijn volgers dat ik 3 stappen onbehandeld laat. Zelfs met de 3 stappen die ik wel behandel, kan ik niet in een uurtje alle details uiteenzetten. Het vormt een uitstekende manier om zowel bewust als onbewust te laten zien dat er veel meer nodig is dan de ene stap waarmee jouw volgers zich op dat moment bezighouden.


Wil je een voorbeeld van hoe ik dit aanpak met mijn framework voor Skillz Online? Neem een kijkje en ontdek welke stappen ik hanteer en waarom ze van onschatbare waarde zijn. Dit is de sleutel tot het bieden van een nieuw perspectief op problemen en het aantonen van de diepere lagen van de oplossingen die je te bieden hebt.


05

Stap 05: Waarom moet jouw volger blijven kijken?

Wanneer je aandachtig de eerste vier stappen uit dit artikel doorloopt, zul je al snel merken dat je beschikt over een schat aan informatie om een waardevolle webinar of meesterlijke masterclass te creëren. Maar wat vervolgens van cruciaal belang is, is het omzetten van de denkfouten die je hebt verzameld in een overtuigende openingsact van je webinar:

 • Begin met het schetsen van het ultieme droomresultaat dat jouw klant voor ogen heeft.
 • Begin met het schetsen van het ultieme droomresultaat dat jouw klant voor ogen heeft.
 • Reik 3 suggesties aan voor waar jouw klant zou willen zijn.
 • Presenteer 3 suggesties over wat er momenteel ontbreekt en wat het bereiken van dat doel in de weg staat.
 • Leg uit waarom het op dit specifieke moment van essentieel belang is om op deze kwesties in te gaan.

Dit vormt het fundament van je webinar of masterclass en moet van een verpletterende kracht zijn, zodat de overgrote meerderheid van je volgers zich erin herkent en niets liever wil dan blijven kijken. Realiseer je wel dat je dit alleen adequaat kunt neerzetten als je grondig marktonderzoek hebt uitgevoerd. Het zijn deze inzichten die de sleutel zijn tot het overbrengen van waardevolle informatie en het vasthouden van de aandacht van je publiek.

06

Stap 06: Bepaal het ideale aanbod

In je webinar of masterclass draait alles om het aanspreken van je meest ideale klant. Je hebt slechts één kans om een onuitwisbare indruk te maken, wat de druk om een onweerstaanbaar aanbod aan het einde van je evenement te presenteren des te groter maakt.


Wanneer je meerdere opties aanbiedt, loop je het risico dat de deelnemer verward raakt, bevriest en niet kan beslissen. Daarom is het van essentieel belang om slechts één aanbod te doen tijdens je event.


Het wordt allemaal wat overzichtelijker zodra je beseft dat je drie verschillende typen deelnemers hebt:

 • De startende deelnemer: een volger op social media die jou pas net heeft ontdekt, nog enige terughoudendheid voelt, of niet volledig beseft dat zijn probleem groter is dan hij aanvankelijk dacht.

 • De gevorderde deelnemer: een volger die je al een tijdje op social media volgt, met enthousiasme je nieuwsbrieven leest, en mogelijk zelfs al wat andere content heeft bekeken. Hij erkent de noodzaak tot actie, maar heeft nog dat laatste zetje in vertrouwen nodig.

 • De expert deelnemer: een volger die je door en door kent en volledig heeft ingezien wat je te bieden hebt. Hij laat de eenvoudige tips, e-books, workshops en masterclasses achter zich en is klaar voor een diepgaande samenwerking. Het enige wat hij nog nodig heeft, is het perfecte aanbod.

Een masterclass of webinar is met name gericht op de gevorderde klant, met als doel hem voldoende vertrouwen te geven om direct in te stappen. Tijdens je event presenteer je dan ook een aanbod dat naadloos aansluit bij zijn behoeften en verwachtingen. Buiten je evenement om kun je echter ook de andere twee doelgroepen van dienst zijn: de startende klant kun je een "downsell" aanbieden, iets voordeligers en toegankelijkers dat hij zelfstandig kan volgen, zonder jouw directe begeleiding. Voor de expert deelnemer kun je een alternatief aanbieden, iets dat intensiever is en jouw persoonlijke begeleiding omvat. Tijdens je evenement kun je deze klanten al herkennen en uitnodigen voor een persoonlijk gesprek na afloop van het evenement. Dit alles draagt bij aan een succesvolle en gerichte strategie voor het aanbieden van jouw waardevolle content.

07

Stap 07: Volg de deelnemers op

Laat je niet misleiden: de webinar markeert slechts het begin van de reis. Persoonlijk reserveer ik altijd 3 dagen na elke webinar om mijn deelnemers te vervolgen, maar eigenlijk begint het proces al voordat de masterclass plaatsvindt.


Ik vind het van cruciaal belang om vooraf contact te leggen met elke deelnemer die zich aanmeldt. Op dat moment bouw ik de fundamenten voor een langdurige relatie, waarbij ik een connectie maak via platforms zoals LinkedIn of Instagram en alvast het gesprek aanga. Dit creëert onmiddellijk een band.


Verder nodig ik mijn deelnemers uit om vooraf enkele vragen te beantwoorden. Dit biedt mij niet alleen de kans om de inhoud van de webinar nauwkeuriger af te stemmen op mijn deelnemers, maar ook om potentiële serieuze kandidaten te identificeren. Iedereen die de vragenlijst invult, is serieus geïnteresseerd.


Achteraf ga ik in gesprek met deze serieuze kandidaten en maak ik gebruik van mijn framework, liefdevolle confrontatie en schoktechnieken, evenals vele andere effectieve methoden om diepgaande gesprekken te voeren. Zodra zo'n gesprek begint, weet ik al bij voorbaat dat ik een hoge conversieratio kan verwachten.


Dit volledige proces illustreert mijn toewijding om waardevolle en blijvende relaties op te bouwen met mijn deelnemers. Het begint met de eerste stap, voorafgaand aan de webinar, en vormt de basis voor een vruchtbare samenwerking op lange termijn.

Tot slot


Wat je zojuist hebt gelezen, vormt slechts het topje van de ijsberg als het gaat om het organiseren van een succesvolle masterclass of webinar. Benieuwd naar alle ins en outs van mijn aanpak? Reserveer dan jouw plek voor mijn webinar via deze link >>>.


Een belangrijke tip: wees geduldig en haast je niet. Het uitvoeren van de bovengenoemde stappen is niet altijd een kwestie van instant succes, maar het is wel van onschatbare waarde. Wanneer je stappen halfslachtig uitvoert of zelfs helemaal overslaat, zul je al snel merken dat dit een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van jouw evenement.


Als je na het lezen van dit artikel behoefte hebt aan wat persoonlijke begeleiding of gewoon even wilt sparren over jouw specifieke situatie, dan nodig ik je van harte uit voor een gratis belafspraak van 30 minuten. Klik op de onderstaande link om jouw plek te reserveren. Wees er snel bij, want mijn agenda vult zich tegenwoordig behoorlijk snel!

Plan een gratis belafspraak van 30 minuten

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zou je nog even  willen sparren? Plan dan geheel vrijblijvend een belafspraak in. Ik kijk dan mee naar wat jij in jouw specifieke situatie nodig hebt om een succesvolle webinar of masterclass te organiseren.


Tags


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>