luister hier naar mijn podcast

47. Persoonlijk dagboek of marketing website? [podcast]

Jaren geleden werkte ik samen met een spontane enthousiaste vrouw. Elke keer als ze over haar bedrijf sprak, zag ik haar ogen fonkelen. Ze was een wandelende encyclopedie en wist alles over vitaliteit en natuurgeneeskunde. Ook vond ze het leuk om verhalen te schrijven en te delen op social media. Top! Maar... toen ik haar verhalen las, gingen de verhalen hoofdzakelijk over haar, over wat ze meemaakte. Ook plaatst ze er vakantiekiekjes in, hoe ze met een glas wijn op een frans terras zat. Later vertelde ze enthousiast dat haar dochter een nieuwe website voor haar had gemaakt. Maar toen ik keek, was het geen marketing website, maar een hobby website.


Cruciale onderdelen ontbreken om €100.000 te kunnen verdienen

Voor mij is dat soms frustrerend, en ik heb geleerd dat ik soms gewoon blij moet zijn, mijn mening voor me moet houden en haar moet vertellen dat het echt leuk is. Maar diep van binnen denk ik: "dit is geen marketing website". Eerder nog vertelde ze me dat ze dit jaar een ton wilde verdienen. Maar vervolgens zie ik dat er een aantal cruciale onderdelen ontbreken om daar te komen.


Jouw online volger is niet geïnteresseerd in jou

De grootste fout die veel ondernemers met hun website maken is dat ze enthousiast vertellen over hoe leuk ze het vinden om hun bedrijf te runnen. De uitingen op hun website gaan dan te veel over wat ze ZELF leuk vinden. Maar heel eerlijk? Jouw online volger is echt niet geïnteresseerd in jou persoonlijk. Ook niet in welke producten of diensten die je hebt, of dat je bepaalde opleidingen hebt gevolgd, certificaten hebt, of bent aangesloten bij een vakbond. Hij is geïnteresseerd in 1 ding: of jij zijn probleem vandaag kan oplossen en of jij de juiste persoon daarvoor bent.


"Wanneer jouw boodschap op jouw website te veel over jou gaat en niet over je klant, verliest die boodschap al snel 70% tot 80% van zijn waarde"


5 tips om van jouw website een marketing website te maken

Een website die een persoonlijke CV of een persoonlijk dagboek is heeft een "oh leuk" gehalte, maar zal geen enkele klant aanzetten tot actie. Een marketing website is gemaakt om impact te maken, om je klant aan te zetten tot actie. Ik geef je een aantal tips om over na te denken, maar beluister vooral de volledige podcast om een compleet beeld te krijgen.

01
Tip 01: Je meest belangrijke visvijver bovenaan

Zet je meest belangrijke visvijver, je webinar, je masterclass of je weggever bovenaan. Zet je volger aan het werk zodra hij er om vraagt.

02
Tip 02: Het meest confronterende inzicht duidelijk op je homepage

Jouw volger mag zich realiseren dat zijn probleem groter is dan dat hij denkt. Zet daarom het meest confronterende inzicht duidelijk op de homepage. Bijvoorbeeld: "3 van de 4 ondernemers doen uitingen op social media waar geen slapende hond wakker van wordt". Daaronder een korte uitleg waarom je dat zegt.

03
Tip 03: Jouw werkwijze grafisch in Jip en Janneke taal op de homepage

Waar jouw klant om vraagt is meestal NIET wat hij nodig heeft. Door jouw werkwijze grafisch en in Jip en Janneke taal op de homepage te zetten, kan jouw klant zelf tot de conclusie komen dat hij maar 1 stap kent, en er 3 overslaat. Je hebt zo al laten zien dat het complexer is dan dat hij dacht!

04
Tip 04: Doe aan verwachtingsmanagement (en wees persoonlijk)

Er zit altijd een kloof tussen jou en je klant. Wees persoonlijk en werk met video's. Een video op je product- of traject pagina waarin je uitlegt wanneer jouw product wel of niet geschikt is voor jouw klant. Een video op de bedanktpagina waarbij je uitlegt wat er vanaf de aankoop gaat gebeuren (en dat je laat zien dat je je klant niet loslaat). Bel je klant 2 dagen na aankoop op, wees weer persoonlijk en vraag of alles gelukt is.

05
Tip 05: Vraag om input

Een standaard bedanktpagina is doodzonde. Leidt je klant naar je social media pagina, waar hij meer informatie kan vinden en plaats een vragenlijst waarbij je om input vraagt. Met de antwoorden alleen al kun je een heel event bouwen!

Impact maken zodat je volger een klant wordt

Een marketing website heeft dus een doel: impact maken op je volger zodat hij een klant wordt. Daar heb je natuurlijk een scherp social media beleid voor nodig, om ze überhaupt naar je website te loodsen. Maar als ze daar aankomen moet er ook iets te doen zijn, zonder dat jij er tussen zit. Je hebt dus funnels nodig! Een funnel voor je weggever, of voor je masterclass of webinar. Bij elke actie die ze doen, komen ze op je mailinglijst terecht.


Geef je op voor de funnel review

Heb je zelf al een funnel gemaakt en wil je hem aan me voorleggen zodat ik hem kan voorzien van feedback? Geef je dan snel op voor de funnel Q&A. Ik haal er enkele funnels uit en bespreek ze met je. Heb je er nog geen en wil je graag meekijken en leren van de feedback die ik geef? Ook dan kun je je opgeven. Je kunt je opgeven met deze link >>>.

Volg ons op ons

Spotify Kanaal

>