Ik heb een angst voor zichtbaarheid...!!

Ik vond het spannend om mijn eigen ding te doen

Rond mijn zevende veranderde alles drastisch


Als ik terug kijk naar mijn kindertijd, herinner ik me dat ik altijd zo vrolijk was. Ik zong liedjes, praatte met alles en iedereen die me maar wilde aanhoren. Ik was altijd vrolijk en enthousiast.


Op mijn zevende verjaardag werd alles opeens anders. Tot die tijd leek het alsof ik in een donkere kamer speelde, onbezorgd en de volle focus op mezelf. Maar op mijn zevende verjaardag ging er plotseling een lampje aan dat de hele ruimte verlichtte. Ik kon opeens om me heen kijken, en plotseling begon ik te begrijpen dat er iets niet klopte aan het gedrag van mijn moeder, dat ze diepere pijn met zich meedroeg van traumatische gebeurtenissen uit haar jeugd. Op jonge leeftijd was ik de enige die dit zag. Tegelijkertijd voelde ik dat mijn vader een sterke voorkeur had voor mijn broer, en ik leek nooit aan zijn verwachtingen te kunnen voldoen. Waar ik voorheen altijd vrolijk en energiek was veranderde ik plotseling in een angstig en verlegen kind.


Ik wilde zo graag 'goed genoeg' zijn


Al die nieuwe prikkels maakten me bang en angstig, omdat ik niet wist hoe ik er mee om moest gaan. Er reden bussen serotonine door mijn lichaam heen (het hormoon wat ervoor zorgt dat prikkels extra hard binnen komen en diep verwerkt worden, de wetenschappelijke verklaring voor hooggevoeligheid), en ik had geen idee hoe ik daarmee moest omgaan. 


Ik verlangde ernaar om "goed genoeg" te zijn en zette alles op alles om te voldoen aan de verborgen regels van onze maatschappij. Mannen moesten stoer zijn, niet emotioneel, maar een "echte vent". Maar ik kon me daar niet aan aanpassen. In de ogen van mijn vader was ik een teleurstelling, dus besloot ik maar rebels te zijn. Ik verzette me tegen alles en besloot dat als mijn daden toch niet 'goed genoeg' waren, ik dan maar moest doen wat goed voelde voor mezelf.


Het werken in loondienst voelde niet goed


Ik voelde me anders binnen het gezin, maar ook in mijn werk. Ik merkte dat ik de laatste vier jaar van mijn carrière in loondienst bepaald niet gelukkig was en dat ik de keuze om ontslag te nemen te lang had uitgesteld. Door een zware burn-out werd de keuze voor me gemaakt en nam ik in 2016 ontslag. Ik startte mijn eigen bedrijf, Skillz Online. Het was echt heel spannend om deze stap te zetten, maar toch voelde het in elke vezel van mijn lichaam als de juiste beslissing.

10 Vormen van Angst die elke coach of trainer wel eens ervaart

Ik had totaal geen plan toen ik uit loondienst stapte en mijn eigen bedrijf begon. Ik had geen focus en richtte me op alles wat voorbij kwam. Ik organiseerde netwerkborrels en zette mijn eigen festival op in een grote park tuin in Oosterhout. Ik ontvang al een aantal klanten, maar mijn bedrijf liep stroef. Ik voelde me onrustig en merkte dat ik voor mijn gevoel bijna constant in paniek was.

01

Zelftwijfel

Zelftwijfel was een constante strijd. Telkens als ik mijn kennis wilde delen, twijfelde ik of het wel waardevol genoeg was. De angst om door de mand te vallen als een bedrieger weerhield me ervan om mijn stem te laten horen. Pas door stap voor stap mijn successen te erkennen en te blijven leren, kon ik deze angst overwinnen en meer vertrouwen opbouwen in mijn vaardigheden.

02

Angst voor afwijzing

Angst voor afwijzing hield me vaak tegen om mijn kwetsbare kant te laten zien, vooral op social media. Toen mijn schoonmoeder sarcastisch vroeg waarom ik mijn kinderen zo bijzonder moest noemen, en een ex-collega mijn schrijven over mijn kinderen als ethisch onverantwoord bestempelde, voelde ik me geremd. Ik was bang voor kritiek en veroordeling, wat me even deed twijfelen aan mijn zichtbaarheid. Uiteindelijk besefte ik dat mijn authenticiteit belangrijker is dan de mening van anderen, en leerde ik mijn kwetsbaarheid als kracht te omarmen.

03

Perfectionisme

Perfectionisme werd een obstakel toen ik besefte dat mijn vader altijd hoge verwachtingen van me had. Zijn constante druk om perfect te zijn, zorgde ervoor dat ik te lang aan berichten bleef werken uit angst voor fouten. Gelukkig heb ik geleerd dat perfectie niet nodig is om waarde te bieden. Nu gebruik ik mijn streven naar perfectie om mijn werk te verbeteren en omarm ik mijn fouten als leermomenten.

04

Vergelijking met anderen

Door mijn gevoeligheid kon ik altijd haarfijn aanvoelen wat anderen van me verwachtten, en dat zorgde ervoor dat ik vroeger op de automatische piloot bleef aanpassen. Nu begrijp ik dat juist door als rebel tegen deze verwachtingen in te gaan, ik echt opval en mijn eigen succes kan creëren op social media.

05

Faalangst

Het delen van mijn expertise voelde aanvankelijk eng; de angst om iets verkeerds te zeggen of dat mensen het niet eens zouden zijn, hield me tegen. Ook was ik bang om verkeerde feiten of informatie te delen, of dingen die iedereen al wist. Nu schrijf ik echter met een persoonlijke en emotionele connectie, wat mij nu uniek maakt, met twee vingers in mijn neus, zonder erbij na te denken.

06

Bang om uit je comfortzone te stappen

Bang om uit je comfortzone te stappen? Dat gevoel is mij niet vreemd. Elke stap richting meer persoonlijkheid, kwetsbaarheid en emotie op social media voelde als een sprong in het diepe. Het was balanceren op de rand van mijn comfortzone, wetende dat succes vaak gepaard gaat met een beetje pijn. Mijn eerste posts waarin ik echt mezelf liet zien, twijfelde ik enorm. Zouden mensen het begrijpen, waarderen? Maar juist die posts bleken het beste te werken. Ze raakten mensen op een dieper niveau en zorgden voor echte verbinding. Dus laat je niet weerhouden door angst. Stap uit je comfortzone, omarm je eigenheid, en zie hoe krachtig dat kan zijn. Nu deel ik mijn verhaal moeiteloos, wetende dat echtheid altijd wint.

07

Kritiek en negatieve feedback

Bang voor kritiek en negatieve feedback? In het begin van mijn reis op social media, deed elke negatieve reactie pijn. Het voelde als een persoonlijke afwijzing, een bevestiging van mijn twijfels. Waarom zou ik mezelf zo blootstellen aan de oordelen van anderen? Toch besloot ik door te zetten. Ik leerde dat kritiek niet altijd slecht is; het biedt kansen tot groei en verbetering. Elke negatieve opmerking hielp me mijn boodschap te verfijnen en mijn stem te versterken. Sterker nog, ik ben er nu van overtuigd dat elke succesvol ondernemer kritiek te verduren krijg. Ik zie het nu als een bevestiging dat ik goed bezig ben. Dus laat je niet verlammen door angst voor afwijzing. Omarm de lessen die kritiek biedt en zie het als een kans om sterker te worden. Nu kan ik met opgeheven hoofd mijn verhaal vertellen, wetende dat ik gegroeid ben door elke uitdaging die ik ben tegengekomen.

08

Onwetendheid over technologie en sociale media

"Onwetend over technologie en sociale media? Dat was ik aan het begin van mijn reis op social media. Elke nieuwe functie, elk algoritme leek een mysterie dat ik moest ontrafelen. Ik voelde me achter op de curve, onzeker over mijn vermogen om bij te blijven in deze snel veranderende wereld. Maar in plaats van me te laten ontmoedigen, besloot ik me te verdiepen. Ik leerde door te experimenteren, te observeren en vooral door te doen. Elke stap vooruit bracht meer begrip en zelfvertrouwen. Nu navigeer ik met gemak door de digitale landschappen, mijn onwetendheid vervangen door kennis en mijn angst voor technologie omgezet in kracht. Dus als je je overweldigd voelt door technologie, weet dat elke stap richting kennis je dichter bij succes brengt.

09

Imposter-syndroom

Het imposter-syndroom hield me lange tijd klein, belemmerde me om mijn volledige potentieel te omarmen. Ik zag mezelf niet als een leider, maar eerder als een bedrieger die op elk moment ontmaskerd kon worden. Nu besef ik dat mijn unieke perspectief en ervaringen juist mijn kracht zijn. Met elke stap die ik zet, omarm ik mijn leiderschap en laat ik mijn stem horen, wetende dat mijn bijdrage waardevol is. Ik durf nu echt hardop te zeggen dat ik echt heel goed ben in mijn vak.

10

Gebrek aan ondersteuning en begrip

Het gebrek aan ondersteuning en begrip heeft me lange tijd doen twijfelen aan mezelf. Ik voelde me vaak alleen en onbegrepen, wat mijn zelfvertrouwen ondermijnde. Nu, met de onvoorwaardelijke steun van mijn vrouw en kinderen, voel ik me sterker dan ooit tevoren. Hun geloof in mij geeft me de kracht om door te zetten en mijn pad te volgen, wetende dat ik niet alleen sta in mijn reis naar succes.

...en 10 tips voor een groeiende mindset die daarmee afrekent!

Tegenwoordig realiseer ik me dat alles wat ooit die angsten gevoed heeft, ook een kracht is die me authentiek en uniek maakt! Ik ben een voorbeeld voor zovele coaches en trainers, die nu op dit moment een van de angsten voelt die ik zelf ooit ervaren heb. Door niet alleen de leraar te zijn en alleen maar tips en adviezen te delen, maar mezelf te laten zien als mens, in mijn geuren en kleuren, trok ik veel meer coaches en trainers aan die zich herkende in mijn verhaal.


Dat is het geheim van succes op social media! Dat je altijd en overal jezelf durft te zijn en dat je zo een gunfactor ontwikkelt. Nu kan ik echt hardop zeggen dat ik echt ontzettend goed ben in mijn vak en dat ik daar uniek in ben.

De volgende 10 tips hebben mij daarbij geholpen, om een groeiende mindset te ontwikkelen:

01

Zelftwijfel

Ik ben opgegroeid in de omgeving van Roermond in Limburg. Limburgers zijn bepaald niet echt open over hun gevoel en communiceren daar ook niet echt over. Dat maakte me lange tijd onzeker, omdat ik een van de weinigen leek die dit wilde doorbreken. Maar ik ontdekte ook dat wanneer jij je ongezouten mening of je kennis niet durft te delen op social media, je beter in loondienst had kunnen blijven. Ik ontdekte dat:

  • kwetsbaarheid een kracht is: ik deel in dit artikel, heel open, over de angsten die ik ooit had. Ik zie dat niet als iets wat kwetsbaar is of dat niemand mag weten, maar eerder als een signaal dat mijn volgers die angst onder ogen mogen zien, net zoals ik dat ooit deed. Door daar open over te zijn, creëer ik een gunfactor.
  • perfectionisme belemmert en blokkeert: in eerste instantie was elke blog, post of artikel een bevalling, omdat het perfect zijn. Dat eiste ik ook van het team waarmee ik werkte. Het zorgde er ook voor dat het te lang duurde voordat ik een artikel durfde te plaatsen, maar ook voor stress binnen het team. Je volgers gaan niet aan van perfectie, maar juist van persoonlijkheid en kwetsbaarheid. Maar ook: als je met een team werkt en dat team werkt slechts op 75% van jouw kunnen, dan is het nog steeds goed genoeg.
  • ik offline en online dezelfde persoon mag zijn: ik realiseerde me dat het gek is dat wanneer mensen me persoonlijk spreken, ik dan een heel ander persoon was dan dat ik online overkom. Online was ik voorzichtig en op mijn hoede. Vanaf het moment dat ik online op dezelfde manier communiceer dan offline, kom ik niet alleen authentieker en unieker over, maar val ik op en kiezen mijn volgers eerder voor mij dan voor mijn concurrent.
  • kwetsbaarheid leidt tot meer connecties: door mijn persoonlijke en emotionele verhaalstijl krijg ik wekelijks enthousiaste berichten van volgers die zich enorm herkennen in mijn verhalen. Dat creëert vanaf het begin een lange termijn relatie met volgers.
  • ik risico's durf te nemen: doordat ik me meer richt op mijn eigen dromen en ambities, en ik me alleen nog maar richt op mensen die me daarbij steunen, rekende ik af met mijn angst voor afwijzing.

Moed van imperfectie

Het boek "De moed van imperfectie" van Brené Brown kan een waardevolle bron zijn voor mensen die twijfelen aan hun kennis en expertise. Brené Brown moedigt lezers aan om perfectionisme los te laten, zichzelf te accepteren zoals ze zijn, en zich niet te laten weerhouden door angst voor kritiek of falen. Door haar inzichten over kwetsbaarheid en moed aan te nemen, kunnen mensen meer zelfvertrouwen opbouwen en zich comfortabeler voelen bij het delen van hun kennis en ervaringen.

02

Angst voor afwijzing

Mijn moeder deelde in haar laatste brief voor haar dood nog een wijze les: "wees als een ring van 5". Later ontdekte ik dat Jim Rohn deze theorie ook hanteert. Jij bent als persoon het gemiddelde van de 5 personen die het dichst bij je staan. Wie zijn deze personen dan en bieden ze een positieve of een negatieve bijdrage?

Ik heb geleerd om me te concentreren op mijn eigen ring van 5: mijn vrouw, mijn zoon, mijn dochter en zelfs mijn hond Zola (een witte herder). Tegenwoordig richt ik mijn energie met name op hen. Alleen als ik energie over heb deel ik mijn energie met anderen. Samen met mijn gezin sta ik sterk en kan ik alles aan!

Door alles wat van buitenaf komt, niet meteen persoonlijk aan te trekken, en me te richten op mijn ring van 5, heb ik geleerd om met deze angst voor afwijzing om te gaan. Is het überhaupt belangrijk wat er gezegd wordt?

de ring van 5

De ring van 5 theorie is een theorie waar we binnen mijn gezin bijna dagelijks over praten. Het gaat over focussen op personen die belangrijk voor je zijn en waar je op kan vertrouwen als je je even onzeker voelt. Maar het gaat ook over hoe jij met je eigen energie om gaat.

Ik heb er een artikel over geschreven. Ik ben ervan overtuigd dat het wonderen doet als je deze theorie integreert met je levensstijl.

03

Perfectionisme

Lange tijd heb ik gezegd: "Ik doe iets goed, of ik doe het niet". Alles wat uit mijn handen kwam moest perfect zijn voordat ik het durfde delen. Toen mijn toenmalig business coach, Veronique Prins, me vroeg waarom ik nog geen podcast had gemaakt, vertelde ik verontwaardigd dat ik daar gewoon geen tijd voor had (doordat ik alles perfect wilde doen).

Veronique zei vrolijk: "Dan maak je daar maar tijd voor, want die tijd ga je nooit krijgen!".

Ze had groot gelijk. Ik besloot toen om:

  • perfectie los te laten: ik verwachtte minder van Sandra en mijn teamleden, omdat ik wist, dat als zij zich "slechts" op 75% van mijn kunnen zouden inzetten, dat nog steeds waardevol en goed genoeg zou zijn.
  • tijd te maken voor alles wat belangrijk is: ook als mijn agenda overvol lijkt, is er altijd ruimte om te schuiven voor zaken die dringend zijn.
  • van elke fout te leren: achter elke fout zit een cadeautje verstopt, een les die je mag leren. Het is een leermoment, geen mislukking.
  • elk succesmoment te vieren: elk succesmoment, hoe klein of groot dan ook mag gevierd worden! Zo blijf ik gemotiveerd en vol van vertrouwen.
  • steun te zoeken: zodat anderen me er op kunnen wijzen dat wanneer ik iets als niet waardevol genoeg beschouw, het nog steeds mega waardevol is voor mijn volgers
  • alles te vereenvoudigen: niet alles hoeft overbedacht te worden, daar wordt het alleen maar complex van. Alles moet zo eenvoudig zijn dat iedereen het kan begrijpen.
  • consistent te zijn: consistent zijn, met een voorspelbare frequentie, is belangrijker dan dat alles wat je produceert perfect is! Beter 3x in de week zichtbaar met waardevolle content, dan 1x per week met perfecte content

INTERVIEW MET VERONIQUE PRINS

Ik ken Veronique al zo'n 8 jaar, als het niet veel langer is. Het eerste moment dat ik Veronique sprak, was ik nog zo groen als gras en kwam ik heel trots met mijn kersverse pakkende titel aanzetten: "word de beste versie van jezelf", was het. Veronique ging plat op de tafel liggen en deed net alsof ze sliep. Ze werd wakker en riep:"ik word al weken elke ochtend, badend in het zweet, wakker van enthousiasme omdat ik eindelijk de beste versie van mezelf kan worden!". Ik moest direct hard lachen, want ze had gelijk! In dit interview praat ik met Veronique over wat je absoluut moet doen om tot de selecte groep van ondernemers te kunnen behoren die het wél red. In bijna een uur tijd praten we over diverse onderwerpen, zoals het belang van een ideale klant, de rol van social media, het belang van een mailinglijst en hoe je daar het maximale uit haalt.

04

Vergelijking met anderen

Ik ben opgegroeid in een gezin met vier kinderen, waarvan ik de jongste was. Eén ding was opvallend: daar waar mijn broer extraverter en stoerder was, was ik gevoeliger, introvert en een dromer. In die tijd was er weinig bekend over gevoelig zijn, en binnen mijn gezin werd er niet over gevoelig zijn gepraat.


Ik probeerde me aan te passen aan mijn omgeving, om extraverter te zijn, om minder gevoelig te zijn, en meer een doener, in plaats van een dromer. Maar tot mijn grote frustratie lukte dat niet. Ik voelde me anders en soms ook alleen.


Dit veranderde toen ik in aanraking kwam met de theorie van Kazimierz Dabrowski. Zijn concept van Positieve Desintegratie, waarbij innerlijke conflicten kunnen leiden tot persoonlijke groei en een hogere laag van bewustzijn, gaf me inzicht in mijn eigen gevoel van anders zijn.


Dit verklaarde waarom ik me anders voelde en maakte duidelijk dat dit juist iets positiefs was. Ik begreep dat mijn eigen pad volgen en mijn eigen waarde ontdekken essentieel waren voor zowel mijn persoonlijke groei als mijn succes als ondernemer.


Door het stoppen met vergelijken, kon ik me volledig richten op mijn persoonlijke en zakelijke groei. Hierdoor heb ik geleerd dat het belangrijk is om mijn eigen pad te volgen, mijn eigen waarde te ontdekken, en mijn unieke kwaliteiten te omarmen. Deze inzichten, geïnspireerd door Dabrowski's theorie, hebben mijn leven en onderneming getransformeerd. 


DE POSITIEVE DESINTEGRATIE THEORIE

In de theorie van Positieve Desintegratie benadrukt Dabrowski het belang van innerlijke conflicten en het loslaten van oude overtuigingen om te groeien naar een hoger bewustzijn. Het voortdurend vergelijken met anderen, zoals ik dat deed met mijn broer, kan deze groei belemmeren. Vergelijken creëert een vals gevoel van tekortkoming en houdt ons gevangen in een cyclus van perfectionisme en onzekerheid. Door te stoppen met mezelf te vergelijken, kon ik mijn unieke eigenschappen omarmen en mijn persoonlijke en zakelijke groei versnellen.

05

Faalangst

Toen Sandra dit jaar aangaf dat we ons eerste live event gaan organiseren, dacht ik meteen: "kan ik dit wel?", "wat ga ik in hemelsnaam zeggen dan?", en "is het wel waardevol genoeg?". Dit is wat mijn brein nog steeds doet, en die wat-als scenarios verschijnen altijd wel in mijn hoofd, ook al is het maar 1 seconde.


Joe Dispenza leerde me dat we in feite over twee breinen beschikken: een lichamelijk brein en een werkelijk brein. In ons lichamelijk brein zitten alle herinneringen opgeslagen uit onze jeugd, dus ook onze angsten. Wanneer er een stressvolle gedachte onze werkelijke hersenen binnen dringt, haalt ons reptielen brein (ofwel de automatische piloot) de bijhorende herinnering op uit ons lichaam. Ons werkelijk brein borduurt daar vrolijk op voort door talloze wat-als scenario's te produceren. Fijn!


We beschikken over hersengolven, energiefrequenties als het ware, die in het ziekenhuis meetbaar zijn met een ECG apparaat. Het zijn de beta hersengolven die ons zoveel stress bezorgen: de meest actieve hersengolven die we hebben. Zolang we die frequentie ervaren, zijn we in extreme mate met de buitenwereld bezig en slaat ons analytisch brein op hol. Wanneer we die beta hersengolven weten terug te brengen naar alpha hersengolven, ontstaat er pas echt rust. We zijn dan meer in dagdroom toestand en dus niet meer bezig met de buitenwereld. Dan kunnen we zien dat de wat-als scenario's die voorbij blijven komen, niet gebaseerd zijn op feiten maar op angsten.

MEER CONTROLE OVER JE HERSENGOLVEN

Te midden van een storm van verwachtingen en innerlijke onrust vond ik de sleutel tot rust en kalmte in de wereld van hersengolven. Joe Dispenza leerde me dat mijn brein een fabriek was die op volle toeren draaide, aangestuurd door stress en angst. Maar door bewust mijn hersengolven te vertragen, ontdekte ik de kracht van alfa- en theta-golven. Meditatie, wandelingen in het bos, leven op basis van prana, en momenten van reflectie hielpen me om die constante druk los te laten. Kritiek, oordelen en verwachtingen van anderen verloren hun greep op mij. Deze technieken brachten me niet alleen rust, maar ook de vrijheid om mijn eigen pad te volgen en de genialiteit van mijn hooggevoeligheid te omarmen.

06

Bang om uit je comfortzone te stappen

Wanneer je bijna dagelijks te horen krijgt dat andere mensen het zoveel beter doet dan jij, doet dat iets met je gevoel van eigen waarde. Wanneer je jarenlang bijna continue het gevoel krijgt dat anderen het zoveel beter doen dan jij, ontstaat er vanzelf de angst om buiten je comfort zone te gaan.


Maar ik heb geleerd dat je je brein kan foppen als het ware. Wanneer je doet alsof je het kan, alsof je heel erg goed bent, terwijl je dat niet helemaal zo voelt, ontstaat er kortsluiting in je brein.


Amy Cuddy is een sociaal psycholoog, spreker en auteur die onderzoek heeft gedaan naar non verbale communicatie. Na een zwaar auto ongeluk werd ook haar gezegd dat ze het niet kon, dat ze de universiteit niet kon volgen, en dat spreken op een podium voor haar niet weggelegd was. 

Zij bedacht de quote: "Don't fake it until you make it, fake. it until you become it". Een geniale quote die je leert om alsof te doen. Door alsof te doen dat je een expert bent, door met knikkende knieën dat podium te beklimmen, maar door alsof te doen dat je het al jaren doet, hou jij je brein voor de gek.


Wanneer je brein stress reacties je lichaam in stuurt, en het krijgt fijne reacties terug... raakt je brein in de war. Als je het volhoudt, zul je merken dat het brein dan maar ook fijne reacties je lichaam in stuurt. Dan heb je je angst definitief overwonnen!

de kracht van non verbale comminucatie

Het verband tussen uit je comfortzone stappen en de theorie van Amy Cuddy is essentieel voor persoonlijke groei en succes. Amy Cuddy benadrukt dat het aannemen van een krachtige lichaamshouding, zelfs als je je niet zelfverzekerd voelt, je brein kan herprogrammeren en zelfvertrouwen kan vergroten. Dit concept moedigt ons aan om bewust situaties te zoeken waarin we ons ongemakkelijk voelen, omdat dit de weg vrijmaakt voor persoonlijke ontwikkeling en potentieel succes. Door uit onze comfortzone te stappen en ons bloot te stellen aan nieuwe ervaringen, kunnen we groeien, onze capaciteiten uitbreiden en uiteindelijk onze doelen bereiken.

07

Kritiek en negatieve feedback

Ken je die uitdrukking: "Hoge bomen vangen veel wind"? Jaren geleden kon ik zo gestresst raken als ik ook maar één negatieve reactie kreeg op mijn materiaal of mijn bedrijfsvoering. Tegenwoordig wordt vaak gezegd: "Je weet wie het zegt". Dat geeft vaak rust.

Op het moment dat ik me echt realiseerde wat dit betekent, gaf dat me meteen veel rust. Mijn artikel over de "ring van 5" bracht me focus en vertrouwen doordat ik me omringde met mensen die me begrijpen en me steunen. Mijn artikel over de "positieve desintegratie theorie" vertelde me waarom sommige andere mensen zo anders en negatief kunnen zijn. 

Maar ook binnen Skillz Online liep ik tegen kritiek en negatieve feedback aan. Volgers die zich de moeite nemen om typefouten uit mijn blogs te halen. Of mensen die het etisch niet verantwoord vinden wat ik zeg of deel. 

Door focus aan te brengen in het type ondernemer waar ik graag mee werk, bracht ik nog meer rust aan. Dat begint bij een goede doelgroep analyse, maar ook bij het hanteren van een ondergrens. Wie is nu je klant? 

Er zijn altijd mensen die niet toe zijn aan het niveau van begeleiding die je aanbiedt. Door alleen nog maar te werken met mensen die er aan toe zijn om je kennis en ervaring te mogen ontvangen, wordt de hele energie anders. Dat is de ondergrens.

Mijn volgers mogen van alles van mij verwachten, logisch ook. Maar ik verwacht ook iets van mijn klanten. De ene klant is toe aan mijn intensieve begeleidingsvorm, en daar werk ik mee. Maar andere klanten zijn daar nog niet aan toe. Die bied ik iets anders aan. 

Door te realiseren "wie het zegt" en of ze wel of niet voldoen aan de ondergrens kun je veel beter relativeren.

PRAKTISCHE OEFENING: DE ONDERGRENS

Het bepalen van je ondergrens is cruciaal voor het effectief omgaan met kritiek en negatieve feedback. Door duidelijke criteria vast te stellen voor welke klanten je programma echt kunnen benutten, kun je zelfverzekerd "nee" zeggen tegen diegenen die niet passen. Dit helpt bij het waarborgen van kwaliteit en focus, waardoor je impact groter wordt door gerichte samenwerkingen aan te gaan met klanten die echt baat hebben bij je expertise. Dit proces versterkt niet alleen je professionaliteit, maar ook je vermogen om constructieve kritiek te ontvangen en te gebruiken ter verbetering van je diensten.

08

Onwetendheid over technologie en sociale media

Social Media lijkt soms onvoorspelbaar. De ene post waar je uren over gedaan hebt om het te schrijven, doet vrijwel niets, terwijl die spontane post waar je 5 minuten over gedaan hebt juist wel werkt. Of andersom.

Toen ik nog niet zoveel kennis had over social media, hoe het werkt, en waarom sommige posts het goed doen en anderen niet, leverde dat veel frustaties op.

Zo ook de ontdekking dat wanneer je niet weet wat je doet, je posts slechts 10% van al je volgers bereikt. Heeft het dan nog wel zin om een post te delen op social media?

Een grondige analyse van de algoritmen op social media, maar ook diverse theorie rondom neuromarketing, brachten me tot de volgende conclusies:

  • lage impressies: betekent dat je post niet opvalt op een drukke tijdlijn en dat hij dus nauwelijks tot niet gelezen wordt.
  • minder likes: betekent dat je volger zich niet herkent in je verhaal en dat je eerder aan infotainment doet (tips en adviezen delen waar niemand op zit te wachten), dan aan entertainment (een persoonlijk verhaal vertellen wat leuk is om te lezen).
  • minder reacties: betekent dat je volger de noodzaak om in actie te komen nog niet inziet. Grote kans dat je schrijft op verlangen (bijvoorbeeld "meer rust in je hoofd"), en niet op impact (bijvoorbeeld "ingrijpen voordat het te laat is en kansen pakken"). Verlangen betekent: dit kan over 3, 6 of 12 maanden ook nog wel.
  • geen 2e graad connecties die je post liken: betekent dat je te veel vanuit je eigen beleving schrijft. Dat is alleen interessant voor volgers die je kennen. Volgers die je niet kennen denken met name: "wat heb ik er aan?" en dat is dus niet duidelijk genoeg.

Deze angst voor technologie is de eenvoudigste angst om te overwinnen: je hoeft je alleen maar te wapenen met kennis.



LINKED IN STATISTIEKEN LEZEN

Het begrijpen en interpreteren van statistieken op LinkedIn kan helpen bij het overwinnen van technologieangst door ondernemers te wapenen met concrete inzichten. Door te leren hoe je impressies, bereik, likes, reacties en andere metrics kunt analyseren, kunnen ze effectiever hun online aanwezigheid beheren, hun contentstrategieën optimaliseren en gerichte acties ondernemen om hun professionele doelen te bereiken. Dit proces van datagestuurde besluitvorming geeft hen niet alleen meer controle over hun LinkedIn-prestaties, maar vergroot ook hun zelfvertrouwen in het gebruik van technologische tools voor zakelijk succes.

09

Imposter-syndroom

Toen ik net begon met Skillz Online schreef ik mijn posts altijd op een wetenschappelijke manier. Het was bijna letterlijk een dump van mijn brein en alles wat daarin gebeurde. Het effect was dat veel mensen mijn punt niet begrepen dat ik probeerde te maken. Het was te complex en veel volgers haakte daardoor af. Het gebrek aan bereik, likes en reacties zorgde ervoor dat ik onzeker werd over de kwaliteit van mijn posts.

Pas toen ik de kracht van persoonlijke en emotionele posts ontdekte, kwam de doorbraak. Toen pas reageerde vele volgers, namen ze zelf contact met me op, en werd ik bedolven met complimenten hoe mooi ik kon schrijven. Toen pas herkende mijn volgers zich in mijn posts. 

de ideale opbouw van een emotionele connectie post

Het hanteren van de ideale opbouw voor een emotionele connectie post, zoals het starten met een persoonlijk verhaal, gevolgd door relevante expertise en het bieden van waarde aan de lezer, kan helpen het impostersyndroom te overwinnen door zowel je authenticiteit als je kennis te benadrukken. Dit geeft je de mogelijkheid om jezelf op een echte en competente manier te presenteren, waardoor je zelfvertrouwen groeit en je gevoel van eigenwaarde versterkt wordt.

10

Gebrek aan ondersteuning en begrip

Ik kan echt genieten van de groei die ik in de afgelopen jaren heb doorgemaakt. Maar helaas is het ook zo dat ik veel vrienden en kennissen heb verloren en dat ook de banden met familieleden wat verwaterd zijn. Dat komt niet zozeer door dat er spanningen waren, maar eerder dat ik me realiseer dat zakelijke groei niet kan zonder persoonlijke groei. Voor mij is dat heel normaal, maar soms kan er jaloezie of afgunst ontstaan. 

Je kent die quotes op instagram vast wel: "wie wil er verandering?" en alle handen gaan om hoog. "Wie wil er veranderen ?" en het blijft opeens stil in de zaal.

Wanneer jij echt gaat groeien, zowel persoonlijk als zakelijk, zijn er altijd mensen die lijken te denken: "waarom jij wel en ik niet", terwijl je daar jarenlang, dag in, dag uit keihard voor gewerkt hebt.

De belangrijkste les die ik geleerd heb is: hou privé en zakelijk gescheiden. Wanneer jij trots en enthousiast met mensen die geen ondernemer zijn vertelt over het feit dat je je omzet verdubbelt hebt, zullen ze dat niet begrijpen. Ik denk vaak aan de instagram reels die ik tegenkom: wanneer je succesvol bent of wordt, deel je dat met niemand. Dat is soms pittig, maar het is wel waar.

INTERVIEW MET PATRICIA SMEEKES

Het interview met Patricia Smeekes over authenticiteit draagt bij aan meer begrip en steun door de schijnwerper te richten op het verschil tussen online en offline zelfpresentatie. Door dit onderwerp te verkennen, nodigt ze lezers uit om na te denken over hun eigen gedrag en motivaties achter hun online persona's. Dit helpt bij het creëren van een ruimte waarin mensen worden aangemoedigd om hun ware zelf te omarmen en hun unieke verhalen te delen, zonder de druk van externe verwachtingen.

Mijn conclusie

Zonder persoonlijke groei is zakelijke groei ondenkbaar. Deze rode draad vormt de kern van mijn persoonlijke en professionele reis. Als kind was ik vol energie en vreugde, maar op mijn zevende verjaardag veranderde alles. Ik ontdekte de diepere pijnen van mijn moeder en voelde de onvervulde verwachtingen van mijn vader, waardoor ik mijn eigen angsten en onzekerheden begon te internaliseren.


Deze ervaringen vormden de basis van mijn zoektocht naar zelfacceptatie en groei. In mijn loopbaan voelde ik me vaak niet goed genoeg, zowel binnen mijn gezin als in loondienst. De keuze om mijn eigen bedrijf te starten, Skillz Online, was een keerpunt dat angst en onzekerheid uitdaagde. Maar pas toen ik mijn persoonlijke uitdagingen aanging - perfectionisme, angst voor afwijzing, en de drang om aan verwachtingen te voldoen - begon mijn zakelijke groei vorm te krijgen.


Door kwetsbaar te durven zijn en mijn eigen weg te vinden, creëerde ik een bedrijf dat niet alleen succesvol was, maar ook mijn eigen authenticiteit weerspiegelde. Ik leerde dat het omarmen van mijn hooggevoeligheid en het doorbreken van mijn persoonlijke barrières cruciaal waren voor mijn zakelijke succes. Mijn verhaal toont aan dat echte groei begint bij persoonlijke transformatie. Alleen door jezelf te ontwikkelen en te omarmen wie je werkelijk bent, kun je de ruimte creëren voor zakelijke bloei en innovatie.


Daarom geloof ik sterk dat zonder persoonlijke groei, geen enkele vorm van zakelijke groei duurzaam of vervullend kan zijn. Het is de innerlijke reis die de weg vrijmaakt voor externe successen en diepgaande impact.

Reken af met je angst voor zichtbaarheid

Angst voor zichtbaarheid is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen tegenhoudt om hun volledige potentieel te bereiken. In deze podcastreeks duiken we diep in de verschillende vormen van angst die je kunt ervaren als je jezelf en je werk in de schijnwerpers zet. Van angst voor kritiek tot angst voor afwijzing, we bespreken de oorzaken, gevolgen en, belangrijker nog, strategieën om deze angsten te overwinnen.

>