juni 3

Hoe geef je persoonlijk advies aan jouw klant, zonder dat je daar zelf tussen zit?

0  comments

In de eerste maanden dat ik Skillz Online oprichtte, werkte ik er keihard aan om 100+ e-mailadressen per maand aan mijn lijst toe te kunnen voegen. In het begin was dat echt een uitdaging, maar dat lukt nu prima. Vervolgens kwam ik aan bij de volgende stap. Hoe weet ik hoeveel van die 100+ mensen ook echt serieus en actief zijn? Hoe weet ik waar de grootste aandachtspunten echt liggen? De oplossing was simpel en waardevol: het inzetten van een online test! In deze blog laat ik je zien hoe je moeiteloos je mogelijke klanten kan adviseren zonder dat het jou extra tijd kost.

More...

Doordat ik elke maand 100+ mensen toevoeg aan mijn lijst, groeit die lijst, en dus mijn bedrijf, keihard. Daar ben ik echt trots op. Ok, je hebt dan een grote lijst, maar wat heb je daar dan aan? Het is de bedoeling dat je die lijst gaat verrijken met extra informatie rondom het gedrag van je mogelijke klant. Hoe meer je weet over je klant, hoe makkelijker het wordt om hem op een krachtige manier op te volgen.


Waarom is een online test onmisbaar voor een succesvol ondernemer?

01
om keuzestress bij jouw klant te vermijden

Ik werk voornamelijk met gedreven ondernemers die honderden ideeën hebben en dus een groot aanbod. Dat is ontzettend gaaf, maar wanneer jouw klant keuzestress ervaart, kiest hij niet, en zal hij niet tot actie overgaan. 

Met een online test kun je jouw klant scherpe vragen stellen. Aan de hand van de antwoorden die hij geeft weet je precies waar zijn uitdaging ligt en kun je hem dus een persoonlijk en specifiek advies geven dat goed bij hem past. Dat is enorm waardevol! Jouw klant kan in zijn eigen tijd, wanneer het hem uit komt jouw test doen en op die manier een persoonlijk advies ontvangen waarmee hij direct aan de slag kan.

02
om in te schatten of jouw mogelijke klant wel toe is aan je traject

Ik ben er een enorm fan van om voordat je jouw klant spreekt al van alles over je klant te weten. Ik stel mijn klanten dus scherpe vragen, zodat ik kan inschatten of mijn klant echt wel toe is aan een traject. Door mijn drukke agenda heb ik geen zeeën van tijd om iedereen zomaar te spreken. Ik ben dus selectief in de gesprekken die ik voer. Met de resultaten van de online test kan ik dus heel goed inschatten of :

  • mijn klant eerst nog een website nodig heeft
  • of dat hij eerst een business coach nodig heeft voordat hij met mij aan de slag gaat
  • of hij er aan toe is om  met e-mailmarketing aan de slag te gaan
  • of hij er aan toe is om een webinar te geven
  • ...en nog veel meer!

Ik help elke klant graag op weg, maar ik wil hem ook een kwalitatieve oplossing bieden. Als blijkt uit de test dat mijn klant nog niet klaar is voor een traject, denk ik wel graag met hem mee en geef ik aan welke stappen dan wel geschikt voor hem zijn. Dat kan ook in de vorm van een e-book, een videoreeks of een masterclass. De online test geeft mij de kans om mijn klant te bieden waar hij het meest naar op zoek is.

03
markt onderzoek doen

Wat ik zo gaaf vind is dat ik ondernemers spreek die echt enorm enthousiast zijn over hun eigen aanbod. Als ze beginnen te praten over hun diensten, beginnen hun ogen meestal te fonkelen. Het risico is echter dat je door je enthousiasme te veel in je eigen beleving blijft steken, in je eigen ivoren toren. Alle plannen die je dan maakt, zijn dan wel gaaf, maar zit je klant daar dan ook op te wachten? Hoe zonde is het als je maanden aan je plannen hebt gewerkt, en je klant haakt meteen af omdat hij zich niet aangesproken voelt?

Met een online test kun je marktonderzoek doen. Je kan toetsen of je eigen beleving aansluit bij die van je klant. Stel dat je een loopbaancoach bent en je doet onderzoek naar sleur. Het zou jouw aanname kunnen zijn dat mensen die sleur ervaren ook depressief zijn. Als je daar dan je diensten op richt, en je blijkt er later naast te zitten, is het zonde van je tijd. Met een online test kun je onder andere toetsen of mensen die sleur ervaren ook depressief zijn. Als blijkt dat het niet zo is, kun je jouw strategische keuzes, en je social media- en content plan daar op afstemmen. Super waardevol!

Hoe ga je te werk?

Wanneer ik een online test maak met mijn klant, focus ik me in eerste instantie op het groeiproces van mijn klant. Toen ik nog met vitaliteit werkte, had ik op die manier het proces van mijn klant in drie stukken gehakt: 

  • ontspannen: eerst moet je kunnen ontspannen en zorgen dat je de dag begint met veel meer energie. Zonder energie zul je op vitaliteitsvlak nooit grote stappen kunnen zetten.
  • mentaal (ik): als je kan ontspannen en kan luisteren naar je lichaam, je op tijd pauzes neemt en over meer energie beschikt, heb je letterlijk en figuurlijk meer ruimte in je hoofd. Dan kun je pas met een heldere blik kijken wat er mentaal nodig is. Wanneer is iets jouw probleem? Waar ligt de wortel van jouw probleem echt? Welke denk- en handelswijzen pas je toe die eigenlijk giftig zijn?
  • gaven en talenten (omgeving): als je zelf sterk in je schoenen staat en niet van alles je eigen probleem maakt, kun je ook veel beter aan voelen wat jij wil en waar je grenzen liggen. Het wordt dan veel makkelijker om anders te communiceren met je omgeving. Wanneer je werkgever je dan een flinke stapel extra werk geeft, kun je dan op rustige toon aangeven dat dit niet jouw sterkste kant is, maar dat collega Pietje dat voor 50% sneller kan afhandelen dan jij. Jij bent goed in onderwerp <X>. Het is zinvoller om jouw een andere taak te geven. Zo kun je alle stressvolle situaties makkelijker naar eigen hand zetten.

Zo'n groeiproces van je klant, ook wel customer journey, kun je ook schetsen voor je eigen bedrijf. Als je dat helder voor ogen hebt, kun je jouw grote product aanbod daar ook op afstemmen. Vervolgens stel je kritische vragen over elke peiler. Bijvoorbeeld: hoeveel tijd voor jezelf neem je nu echt (met als antwoorden: geen, tot 2,5 uur per dag, meer dan 2,5 uur per dag). Het gemiddelde ligt op 2,5 uur per dag. Geef jouw klant aan dat hij echt niet aan die 2,5 uur komt, is dat een teken dat hij een product nodig heeft die hem helpt te ontspannen en meer tijd te nemen voor zichzelf. Hij heeft daar nog wat inzichten voor nodig. Deze klant zal nooit het maximale halen uit het mentale deel, of het gaven en talenten deel, als hij deze les niet eerst onder controle heeft. Biedt hem in dat geval dus een product aan waar hij echt iets aan heeft!


Hoe maak je zo'n online test?

Een online test kun je vrij eenvoudig maken. Wat voor mij absoluut een criterium is, dat ik de resultaten van de test kan opslaan in mijn e-mailmarketing systeem. De resultaten zullen altijd aangeven of:

  • hij een starter is: hij is nog zo groen als gras en heeft alles nodig
  • hij gevorderd is: hij weet al van alles en heeft alleen nog een steuntje in de rug nodig
  • hij een expert is: hij weet al (bijna) alles en is op zoek naar een oplossing voor een specifiek probleem (bijvoorbeeld meer klanten kunnen begeleiden in minder tijd)

Hoe dan ook, ik wil mijn e-mail lijst graag verrijken met deze kennis, vooral omdat ik dan via de funnels die ik maak gerichte aanbiedingen kan doen. Bovendien: iedereen die de test daadwerkelijk invult, is een serieuze klant die jouw aandacht verdient!


Met dit criterium in gedachten, heb ik de volgende tools geselecteerd die je kunnen helpen:

optie 1 : google forms (gratis)


Met Google Forms kun je formulieren maken, die geïntegreerd worden met een excel sheet. Dat is super gaaf, want dan kun je met de resultaten zelf grafiekjes maken enz. De resultaten uit het formulier kun je ook doorzetten naar MailBlue. Top.


Voordeel:

Google Forms is gratis en biedt de basisfunctionaliteit die je nodig hebt. Met de excel sheet kun je als je handig bent makkelijk zelf extra functionaliteit toevoegen. Het resultaat is makkelijk op te slaan in MailBlue.


Nadeel:

Het oog wil ook wat. Ik vind persoonlijk Google Forms er minder professioneel uitzien. Aangezien je maar één keer een eerste indruk kan wekken, wil ik dat het er echt top uit ziet. Bovendien wil ik mijn mogelijke klant niet van mijn website af leiden en vind ik het belangrijk dat het zo goed geïntegreerd is, dat hij niet eens door heeft dat ik stiekem een andere tool gebruik. Dat is met Google Forms lastig.

optie 2 : TypeForm (deels gratis)


TypeForm is een tool die gratis is, tot op het moment dat je hem op grote schaal gaat gebruiken. Het biedt echter veel meer mogelijkheden dan Google Forms. Ook kun je kiezen uit vele templates en is de test op allerlei manieren aan te passen. Het grootste voordeel is dat het er echt profi uit ziet en dat je meteen een verpletterende indruk maakt.


Voordeel:

Het is zeer makkelijk te integreren met MailBlue en het ziet er echt professioneel uit. Dankzij de vele mogelijkheden om het aan te passen, kun je hem naar eigen smaak aanpassen en inzetten.


Nadeel:

TypeForm is nog niet volledig te integreren met MailBlue maar zijn er wel hard mee bezig. Zodra de integratie helemaal klaar is, is dit absoluut een waardevolle tool.

Als je de test op grote schaal wil inzetten betaal je er wel voor. In dat geval zou ik hem niet alleen inzetten als marktonderzoek instrument, maar ook als onderdeel van je intake en evaluatie om de groei van je klant te meten. Als je meerdere test resultaten naast elkaar zit, is de groei van je klant ook zichtbaar en biedt het een meerwaarde en hogere kwaliteit voor je trajecten.

optie 3 : Thrive Quiz Builder


Ik ben nog een groter van van de plugins van Thrive. Ze zijn innovatief en houden de trend in de markt nauwlettend in de gaten. Deze quiz builder sluit naadloos aan bij de content builder van mijn website, maar ook bij de overige plug-ins die ik gebruik voor testimonials, lead generation en call to actions. Ook integreert het goed met MailBlue.


Voordeel:

Je krijgt hem gratis van me als je een traject aanschaft. Bovendien integreert het naadloos bij diverse andere tools die heel waardevol zijn als je aan e-mailmarketing begint. 


Nadeel:

Het is nog niet mogelijk om alle antwoorden ook door te geven aan MailBlue, maar je kan wel het meest belangrijke doorgeven: het resultaat. Dit resultaat gebruik je in de funnels om te bepalen of je jouw klant een bepaald product wel of niet gaat aanbieden (omdat hij er bijvoorbeeld nog niet aan toe is).

Je ziet dus dat een online test meerdere vliegen in één klap slaat: jouw klant kan bepalen wat voor hem de eerstvolgende meest logische stap is. Jij kan je online producten inzetten en je klant kan meteen aan de slag. Het biedt jou als ondernemer de kans om aan marktonderzoek te doen en om te kijken of jouw beleving in voldoende mate aansluit bij de beleving van je klant. Maar belangrijker nog: het geeft jou zoveel concrete informatie over jouw specifieke klant, zodat jij kan laten zien dat je klanten geen nummertje zijn. Elke klant verdient jouw specifieke aandacht en met een online test wordt dat vele malen makkelijker.


Dus... wanneer begin jij aan het maken van jouw online test?


Tags

advies op maat geven, online test


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze posts zijn ook interessant:

89. Ik hou van kritiek (en ik vertel je hoe ik dat doe)
88. Een angst voor techniek? Gefeliciteerd!
87. Mijn strijd tegen het imposter syndroom: na groot succes trapte ik alsnog op de rem
86. Ik voel me alleen en onbegrepen

Heb je mijn laatste podcast al beluisterd?

In mijn "de online succesformule" podcast deel ik elke week waardevolle handige weetjes, technische tips en meer.

>