februari 2

Hoe blijf jij overeind staan in een tsunami aan coaches?

0  comments

Wist je dat er tegenwoordig een record aantal mensen zich coach noemen in Nederland? De cijfers van het TNO liegen er niet om. Alleen al op het gebied van leefstijl coaches is de groei gestegen van 478 coaches in 2013, naar 5071 coaches in 2021. Dat is een stijging van 960%! Hoe zorg jij ervoor dat jij als coach zijnde opvalt tussen deze tsunami van 5070 andere coaches in Nederland?

More...

our Pick

rtl nieuws

Tsunami van coaches overspoelt social media

Iedereen die weleens op Instagram of LinkedIn zit moet het herkennen. Het fenomeen 'coach' verschijnt steeds vaker in je tijdlijn. Coaches die jou willen helpen, bijvoorbeeld met het verwezenlijken van je dromen of met geld verdienen. Aan die toename van coaches kleven wel risico's.

Waarom zou je klant naar jou toe moeten komen?

Ik was een van die coaches die zo'n 6 jaar geleden begon als leefstijl coach. Ik vond het een geweldig vak en was dolenthousiast om anderen te helpen om met hun hooggevoeligheid, stress en burn-out om te gaan. Maar ik kwam er ook al snel achter dat het lastig is om als leefstijl coach echt op te vallen. Er zijn zoveel verschillende coaches (toen al, 6 jaar geleden), die vergelijkbare dingen doen. Waarom zou jouw klant naar jou toe komen en niet naar de buurvrouw die ongeveer hetzelfde doet?

"Je kan geen vast maandelijks inkomen verdienen door te verwachten dat klanten als vanzelf komen aanwaaien en dat je maandlasten als vanzelf worden betaald, alleen al omdat je liefdevol aan je passie denkt."

Ben jij een hobby coach of een echte serieuze professional?

Tijdens mijn eerste stappen als coach heb ik echt veel mensen gesproken die ook die stap waagden. Zo sprak ik veel mensen die spiritueel coach zijn. Daar is echt niets mis mee hoor, maar ik merkte wel dat vele collega's vonden dat hun bedrijf vanzelf moest ontstaan. Zolang zij met veel passie over hun vak praatten, zouden er vanzelf wel klanten naar hun toe komen. Een ander coach vertelde me tijdens een workshop: "als ik een groot rood kruis in mijn agenda zet, komen er die dag ook echt geen klanten naar me toe". Ik vond dat echt bizar. Je kan echt geen vast maandelijks inkomen verdienen door te verwachten dat klanten als vanzelf komen aanwaaien en dat je maandlasten als vanzelf worden betaald, alleen al omdat je liefdevol aan je passie denkt.

Met deze belangrijke ontdekkingen behoorde ik tot die 10% die het wél redt

Ik heb de afgelopen 6 jaar echt keihard gewerkt en heb uiteindelijk besloten om geen leefstijl coach te willen zijn. Ik ben geswitcht naar mijn huidige passie: ondernemers helpen om te groeien met hun bedrijf door online zichtbaar te zijn. Met grote trots kan ik nu zeggen dat ik tot die 10% hoor van alle ondernemers die het wél redt. In die zoektocht heb ik enkele belangrijke ontdekkingen gedaan, die ik hieronder met je deel:

01
laat iemand je gouden inzichten verklappen die meteen resultaat opleveren

Als ik terug kijk, zie ik dat ik echt met de verkeerde dingen bezig was. Ik hield me bezig met dingen waar ik niet goed in was, had geen focus en kon niet verkopen. Toch wilde ik niet opgeven. Ik naam Veronique in de hand, mijn huidige business coach waar ik nog steeds een traject volg. Zij heeft me jarenlang van zoveel tips voorzien, tips waar ik zelf nooit aan had kunnen denken, waardoor ik me nu alleen nog maar bezig houd met dingen waar ik goed in ben. Van haar heb ik geleerd hoe ik het beste met mijn klanten communiceer, hoe ik overtuigend kan zijn, hoe ik mensen kan wakker schudden en hoe ik kan verkopen. Ik weet nu dat zonder business coach je nooit écht succesvol kan zijn.

"Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden, als het al uit ís gevonden? Als een business coach je wel tot 10x sneller kan laten groeien, waardoor je meer opvalt, meer klanten aantrekt en meer omzet draait, waarom zou je daar dan niet in investeren?"
02
het draait niet om jou, maar om je klant

Ik maakte zelf ook de fout om in eerste instantie mijn levensverhaal te verkondigen. Later kwam ik er achter dat mijn klant niet zit te wachten op mijn verhaal. Zeker de klant die online naar je toe komt en jou nog niet kent, wil maar één ding: binnen 2 tot 5 minuten ontdekken of jij de persoon bent die hem van zijn probleem kan afhelpen. Houd je dus bezig met marktonderzoek, betrek alle mensen om je heen die je klant zouden kunnen zijn in je proces, ontdek wat er speelt, ontdek waar ze wakker van worden, wat hun pijn is, hun verlangen en het grote inzicht wat ze missen.

03
leer liefdevol confronteren en shockeren

Je wil niet weten hoeveel mensen ik tegenkwam die letterlijk zeiden dat ze het voor 90% van mond tot mond reclame moesten hebben. Wat is daar nu van over? Hoeveel coaches die voet bij stuk houden dat dat nog steeds zo is, zijn er nog over? De markt is verandert, en ook de denk- en handelswijze van onze klanten. De online klant heeft iets anders nodig, die kent jou en je werkwijze nog niet. Elke klant komt om gratis te shoppen en dat is prima. Maar alleen als jij jouw klant op een liefdevolle manier kan confronteren met het feit dat steeds meer mensen mentale problemen krijgen (wat ook bleek uit het onderzoek van TNO), dat daar wel 100 oorzaken voor kunnen zijn en dat jouw klant die echt niet in zijn eentje gaat vinden (en jou dus nodig heeft), zal hij in actie komen. Wees niet te lief voor je klant, maar confronteer hem met een inzicht waar hij nog niet mee bezig is geweest.

"Heb je er ooit bij stil gestaan dat je enorm veel klanten misloopt als jij jouw klant alleen offline helpt? Je kan deze klant blijven helpen en begeleiden zonder dat het jou veel tijd kost, waardoor hij later alsnog bij je aanklopt. Dan gaat het wél bijna vanzelf."
04
een stabiel bedrijf richt zich op offline én online

Toen ik al die ondernemers hoorde zeggen dat ze mond tot mond reclame zo fijn vonden, en juist connectie wilde houden met hun klanten, ontdekte ik al snel dat ze het mis hadden. Wat ze eigenlijk bedoelde, is dat ze het liefste offline werken. Dat snap ik, want dat doe ik ook. Maar door daar alleen maar hun focus op te houden liepen ze behoorlijk veel klanten mis. De meeste klanten, zeker nu, zijn nog niet toe aan een groot en duur traject. Wat helemaal nu is, is dat je in je eigen tijd en eigen tempo je volgers of potentiële klanten kan helpen, inspireren en motiveren. Dat zijn klanten die je normaal niet zou bereiken of die gewoon niet bij je zouden kopen. Die loop je mis. Met online technieken kun je ze blijven helpen tot op het moment dat ze wél toe zijn aan je grote traject. Normaal gesproken zouden ze bij je weglopen en was je ze kwijt, maar nu heb je een manier om hun aandacht vast te houden totdat ze er wél aan toe zijn. Offline en online is dus goud waard en zorgt voor een stabiel bedrijf.

05
het gaat om kwaliteit, niet om kwantiteit

Vooral in het begin raakte ik wel eens in paniek als ik zag hoe langzaam mijn mailinglijst groeide of hoe langzaam het aantal volgers op mijn social media kanaal steeg, of hoe veel mensen wel of niet meededen aan mijn workshop of masterclass. Nu weet ik dat je zelf met een masterclass waar maar 10 mensen in zitten, je nog steeds een omzet kan draaien van €10.000. Het draait dus niet om de aantallen, maar om de kwaliteit van je materiaal. Iedereen kan een website bouwen, je gezondheidstips geven en nog veel meer van zulke dingen. Maar hoeveel tips die al die coaches je geven zetten ook echt zoden aan de dijk en leveren een langdurig en kwalitatief resultaat op? Wanner je klant euforisch wordt, van zelfs de meest kleine tip, zal hij op het puntje van zijn stoel zitten en smachten naar meer.

Het grootste inzicht wat ik kreeg de afgelopen jaren, is dat je niet bang moet zijn om eerlijk en confronterend te zijn. Dat doe je via social media, via je nieuwsbrief, maar ook via de gesprekken die je offline en online met je klanten voert. Eerst dacht ik nog dat ik mijn klanten zou wegjagen als ik 'minder lief' voor ze zou zijn. Nu weet ik dat de echte serieuze klant het juist fijn vind en dat ik niet zijn beste vriend hoef te zijn. Het draait ook écht om kwaliteit. Ik ga voor kwaliteit, niet om een record aantal mensen te helpen. Ik weet ook dat ik tegen sommige klanten 'nee' mag verkopen. Dat hoort er allemaal bij! Als ik weet dat ik geen kwaliteit kan leveren, ga ik ook niet met de klant in zee. Alleen al deze insteek leverde me meer klanten op. Want mijn klanten zijn precies zo! Liever in een keer goed, dan meerdere keren maar half werk.


Tags

durven opvallen, opvallen, sterk merk


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>