Oké, de markt verandert dus razendsnel, en blijft dat voorlopig ook gewoon doen. Jouw concurrent, maar ook jouw klant verandert gewoon mee met alle veranderingen in de markt. Waarom blijf jij dan achter? Waarom blijf jij dan hulpeloos toekijken hoe alles verandert, en sta je toe dat de kloof die tussen jou en je klant ontstaat alleen maar groter wordt? Wat ga je daar aan doen?

"Als je altijd blijft doen wat je altijd al deed, zul je blijven krijgen wat je altijd al kreeg"

Begrijp jij wel écht wat deze quote inhoudt?

Dit is een bekende spreuk voor ons ondernemers, maar besef je wel echt wat het inhoudt? Het houdt in dat écht ondernemen geen hobby is, maar een serieuze zaak. Het laat zien dat in Nederland maar 10% van alle ondernemers het echt red, omdat ze als enige deze spreuk écht begrijpen. Ondernemen moet pijn doen, moet ongemakkelijk voelen, omdat het eist dat je dingen doet die nieuw voor je zijn. Wanneer de markt verandert, en de klant anders gaat denken en handelen, verander jij gewoon met ze mee! En dat gaat nooit zonder slag of stoot.


Ga jij over tot actie en verander je mee, of stel je het uit?

Wanneer jij merkt dat je omzet, en het aantal betalende klanten terugloopt, is het belangrijk dat je ingrijpt. Dat betekent meestal dat je nieuwe dingen moet doen, zoals online gaan bijvoorbeeld. Toch vertonen veel ondernemers uitstelgedrag. Veel ondernemers geven aan:

  • dat online niet echt hun ding is
  • dat wat zij doen niet online kan
  • dat ze geen nieuwe website nodig hebben (die impact maakt)
  • dat emailen vies en verkoperig is
  • dat klanten uiteindelijk wel vanzelf bij hun aan klopppen

Maar is dit echt zo? Of zijn ze gewoon bang voor verandering?


Nieuwe gewoonten aanleren is moeilijk

Het is erg makkelijk om als ondernemer je slechte, of minder handige gewoonten te blijven herhalen. Misschien dat je een vorm van angst voelt, met alle veranderingen die op komst zijn. Een vorm van weerstand, of gewoonweg paniek. 


"Succes kan alleen volgen als jij als ondernemer meedanst met de veranderingen die je klant doormaakt"

Het aanleren van nieuwe gewoonten is moeilijk. Het is alsof je letterlijk nieuwe paden moet aanleggen in je brein. Een nieuw pad aanleggen in die jungle in je hoofd kost veel energie. En wanneer je een nieuw pad maakt door alle takken en wildgroei weg te kappen, ontstaat er een paadje wat maar moeilijk begaanbaar is. Dat pad zal alleen makkelijker worden, veranderen in een snelweg als je daar vaak overheen loopt en je moeite blijft doen. De snelwegen in je hoofd zijn de wegen die je het meest bewandelt. Dit zijn de wegen die automatisch gevolgd worden, zonder dat jij je daar moeite voor doet.


Het is dan ook logisch dat slechts 10% van alle ondernemers het red. Hoe groot is de kans dat je blijft terugvallen in je oude gewoonten? Dat je nieuwe vaardigheden niet aanleert, omdat je na een periode van enthousiasme weer terugvalt? Hoe groot is de frustratie als je wel wil veranderen, maar het gewoon niet lukt (denk bijvoorbeeld aan stoppen met roken op afvallen).


Niveaus van verandering

01
niveau 1: resultaat (wat je krijgt)

De meeste ondernemers richten zich op het resultaat. Ze willen meer omzet, meer klanten. Wanneer je je alleen richt op resultaatgerichte veranderingen, ben je bezig met de korte termijn. Ondernemers die dit doen, zullen na korte tijd weer terugvallen in hun oude patroon. Ze houden het niet vol en raken gefrustreerd. 

02
niveau 2: proces (wat je doet)

Om de resultaten waar je al zo lang naar verlangt ook echt de bemachtigen, zul je ook in staat moeten zijn om datgene wat je doet aan te passen. De oude manier van ondernemen, mond tot mond reclame, is niet meer voldoende. Wanneer de hele wereld om je heen verandert, heb je maar één keuze: meeveranderen. Dat kan alleen als je ook bereid bent om nieuwe technieken toe te voegen aan de manier van ondernemen die je nu al kent. Dus niet alleen maar offline ondernemen met mond tot mond reclame, maar in combinatie met allerlei online technieken. Je gaat dus veel meer kijken naar je vaardigheden, je werkwijze.

03
niveau 3: identiteit (waar je in gelooft)

De diepste laag gaat over je identiteit, de dingen waar je in gelooft. Kijk je meer naar je omgeving dan dat je naar jezelf kijkt? Kleineer je jezelf doordat je het hebt over je "bedrijfje"? Dit gaat over je overtuigingen en de oordelen die je ervaart, vanuit jezelf en vanuit je omgeving.

"Definitief veranderen en geweldige resultaten bereiken kan alleen als je verandert op persoonlijk vlak, proces vlak en resultaat vlak"

Definitieve verandering (op lange termijn)

Te vaak zie ik ondernemers roepen dat ze graag een ton omzet willen draaien. Maar als ik laat zien wat je daarvoor moet doen, haken ze snel af. Het kost wel heel veel moeite. Tja, voor niets gaat de zon op. Als je echt je dromen wil realiseren, zul je mee moeten met de trend. Dat houdt in dat je verandert op alle niveaus. Als je alleen op resultaten richt, kun je er zeker van zijn dat je er niet gaat komen. Waarschijnlijk zit er dan nog wat angst of weerstand verstopt.


Ondernemers roepen dan "ik wil meer omzet maar online gaan is niets voor mij", of "ik wil meer trouwe fans maar emailen vind ik vies en zie ik als spammen". Dit gaat dan niet langer over een bewezen techniek die echt wel werkt en anno nu is. Dit gaat over verstopte angst, de angst voor techniek of om niet goed genoeg te zijn.


Mijn verandering in de afgelopen 2 jaar

Ik begon mijn bedrijf, Skillz Online en liep vrijwel meteen tegen een grens aan. Mijn vrouw Sandra stapte in het bedrijf en in eerste instantie liepen we elkaar enorm in de weg, tot grote frustratie. Dat kwam voor een groot deel omdat ik perfectionistisch van aard was, een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, en doordat ik moeilijk dingen kon loslaten:

  • niveau 3: identiteit. Toen mijn coach Veronique tegen me zei dat Sandra en ik onze werkzaamheden beter moesten scheiden, zag ik opeens dat Sandra enorm goed is in de dingen waar ik een hekel aan heb. We gingen onze werkzaamheden beter verdelen, en ik deed me meer moeite om dingen los te laten. Ik realiseerde me dat als zij de werkzaamheden die ik deed ook maar voor 75% zou doen, het al enorm waardevol zou zijn. We besloten dat ik trainingen ontwikkelde, coaching en advies zou geven en dat zijn de planning, social media en sales zou doen. Een goede verdeling. Ik leerde om de controle los te laten en minder perfectionistisch te zijn.
  • niveau 2: processen. Ik liep al snel tegen de volgende grens aan. Ook met de goede werkverdeling had ik het te druk. Ik had een team nodig. Maar dan moet je wel de controle los kunnen laten, mensen inwerken en accepteren dat ze het soms minder goed doen dan wanneer je het zelf zou doen. Dat het tijd kost om ze in te werken en dat je het dan ook echt niet zelf gaat doen. Kortom: mijn werkwijze moest veranderen, zodat ik de tijd en de ruimte zou krijgen om nieuwe ideeën te ontwikkelen en te beginnen aan mijn eerste podcast.
  • niveau 1: resultaat. Ik heb een jaar lang, nu 2 jaar, veel aandacht besteed aan het optimaliseren van mijn processen, mijn producten, het inwerken van mijn team en nog veel meer van die dingen. Veel acties om meer klanten te kunnen helpen in minder tijd. Wanneer je wil groeien, moet je immers die groei ook aan kunnen. Dit leidde er toe dat ik in het eerste jaar al € 100.000 omzet draaide.

Het is dus noodzaak dat je met je bedrijf mee verandert, dat je meedanst met je klant. Wanneer jij je realiseert dat jouw bedrijf geen hobby is, maar een serieuze zaak, en dat het nodig is dat je je daar regelmatig voor uit je comfort zone moet halen, en je bent bereid om dat te doen, dan behoor jij tot de 10% van alle ondernemers die het wél red. Bespeur op tijd dat er een kloof is aan het ontstaan tussen jou en je klant en kijk op tijd wat je kan doen om die kloof te dichten. Je kan je klant niet veranderen, verandering begint altijd bij jezelf. Dus begin bij niveau 3 (identiteit) en eindig bij niveau 1 (het resultaat) voor het optimale resultaat.

gratis LIVE TRAINING

Succesvol zichtbaar op social media

Heb ik je geraakt met deze video? Ben jij benieuwd hoe je met persoonlijke, en effectieve marketing, zonder trucjes jouw betalende klanten sneller en makkelijker kan vinden op social media? 

Geef je dan snel op voor mijn live training, je bent van harte welkom!

>