De kracht van nonverbale communicatie bracht mij groot succes
Wie zegt dat gevoelig en introvert zijn niet kan leiden tot succes?
Ik ben de jongste thuis, en vanaf het moment dat ik me kan herinneren had ik letterlijk en figuurlijk een achterstand op de rest. Ik ben het dromerige, de gevoelige en het introverte kind. Mijn broer is het stoere, vlotte, extraverte kind. Mijn ouders hebben altijd moeite gehad met mijn gevoelige aard, en vroegen letterlijk aan me, waarom ik niet wat meer op mijn broer kon lijken.
Ik kreeg werd hier enorm onzeker van, leed aan faalangst, en wilde daardoor de wereld graag bewijzen dat ik absoluut wel in staat was om op mijn eigen manier succesvol te zijn. Lange tijd werd daar wat lacherig over gedaan. Alsof een gevoelig iemand niet succesvol kan zijn. Alsof allen vlotte en extraverte mensen succesvol kunnen zijn.
"Ik sta liever bij de kaas en de wijn"
Introvert zijn wordt vaak als iets negatiefs gezien. Als Sandra en ik naar een feest gaan, sta ik vaak bij de kaas en de wijn. Sandra staat feestend op de dansvloer. Als je niet goed kijkt, zou je zeggen dat Sandra het naar haar zin heeft en ik niet. Maar iets is minder waar. Ik observeer en analyseer, en ik zie alles wat er gebeurt. Omdat ik een expert ben in non-verbale communicatie, hoor ik wat er letterlijk gezegd wordt, maar zie ik ook wat mensen niet (willen) zeggen. Terwijl ik aan het genieten ben van de kaas en de wijn, is mijn brein actief en ontstaan er geniale ideeën.
Toch heb ik nu mijn grootste droom verwezenlijkt: juist dankzij mijn gevoelige en introverte karakter ben ik succesvol. Juist door schaamteloos mezelf te zijn kan ik zeggen dat in enkele jaren een succesvol bedrijf heb neergezet, juist doordat ik uniek ben en daar zowel offline als online heel open in ben. Daar ben ik maar wat trots op!
Wat me zover heeft gebracht? Een flinke lading mindset, maar ook meer begrip hoe mijn brein werkt en hoe ik trauma's en angsten om kan zetten in iets positiefs.
Amy Cuddy liet me zien dat ik met een bewuste groeiende mindset elk obstakel kan overwinnen
Amy Cuddy heeft ook zo'n verleden. Jarenlang was ze een veelbelovende student en haar grote droom was dat ze naar de universiteit zou gaan om psychologie te studeren. Toen kreeg ze een zwaar auto ongeluk waardoor haar droom in duigen viel. Haar omgeving leek haar alleen maar te confronteren met het feit dat ze haar droom moest opgeven en dat dit voor haar gewoon echt niet weggelegd was. Maar... ze legde zich er niet zomaar bij neer.
Amy Cuddy is een sociaal psycholoog, spreker en auteur. Ze is vooral bekend van haar onderzoek naar lichaamstaal en haar TED-talk "Je lichaamstaal vormt wie je bent", die miljoenen keren is bekeken. Cuddy heeft onderzoek gedaan naar hoe niet-verbale signalen zoals lichaamshouding invloed kunnen hebben op zelfvertrouwen en gedrag. Haar werk richt zich ook op onderwerpen als kracht en beïnvloeding. Ze heeft meerdere boeken geschreven, waaronder "Presence: Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges".
In haar TED Talk, die je hierboven kan terugkijken, verklapt ze haar geheim: je kan eigenlijk vrij makkelijk je brein, die in eerste instantie alleen maar rampscenario's lijkt te produceren, tot rust kan brengen met een geweldige techniek: non-verbale communicatie.
Bewust je brein herprogrammeren het doe je dat?
Veroorzaak bewust kortsluiting in je brein
Ik schreef eerder al een artikel hoe je brein werkt en hoe je, door je bewust te zijn hoe hersengolven en neotransmitters werken, je daar invloed op kan uitoefenen. Deze techniek van Amy Cuddy gaat nog een stapje verder.
"Veroorzaak bewust kortsluiting in je brein, doordat je je er bewust van bent dat je brein stress en angst signalen je lichaam in stuurt, en door bewust positieve en krachtige lichamelijke signalen terug te sturen naar je brein."
De werking van ons brein is heel complex. Toch als je het volledig platslaat, wordt het heel eenvoudig. Tijdens mijn opvoeding werd ik blootgesteld aan te hoge verwachtingen van mijn ouders, waardoor ik gestresst en onzeker raakte. Mijn brein werd overspoeld door negatieve prikkels. Ook in Amy's situatie, werd haar brein overspoeld door mensen die haar vertelden dat ze haar droom om aan de universiteit te gaan studeren, beter kon opgeven.
Wat er dan gebeurt in je brein is heel eenvoudig: het brein stuurt angst, stress en trauma prikkels je lichaam in. Je lichaam geeft daar een lichamelijke reactie op en stuurt een seintje terug naar je brein. Maar wat nu als je iets heel anders terugstuurt? Wat nu als je brein stress, trauma en angst je lichaam in stuurt en je lichaam daar een positief en geweldig euforisch gevoel voor terugstuurt?
Er ontstaat dan kortsluiting in je brein. Je brein is even letterlijk van het padje af. Hoe kan dit?! Er wordt stress, trauma en angst je lichaam in gestuurd, maar er komt een gelukkige en euforische reactie terug. Je brein wil dat dit in balans blijft en dus besluit je brein, na een aanhoudende stroom aan positieve signalen, om dan ook maar te stoppen met stress, trauma en angst signalen en ook gelukkige signalen het lichaam in te sturen.
Zo ben je in staat om je eigen brein te herprogrammeren!
Doe alsof!
Een beroemde uitspraak van Amy Cuddy is: "Don't fake it until you make it, fake it until you become it!". Ik herken me er direct in.
Ik zeg zo vaak tegen Sandra dat ik vele jaren eerder uit loondienst had moeten stappen om mijn eigen bedrijf op te zetten. Maar... ik was er niet klaar voor. Ik liet me tegenhouden door de vele meningen van mensen om me heen die me adviseerde om heerlijk veilig in loondienst te blijven. Maar ik was er niet gelukkig en werd uiteindelijk door mijn Bore-out toe gedwongen om alsnog uit loondienst te stappen.
Drie maanden na de paniekaanval die volgde, kreeg ik het besef dat ik de juiste keuze had gemaakt. Toen besefte ik me dat ik over gaven en talenten beschikte die ik lange tijd onbenut had gelaten. Ik zat in principe nog midden in mijn Bore-out, en mijn brein bleef maar wat-als scenario's op me afvuren. "Wat als ik het nu niet kan?", "Wat nu als ik er niemand zit te wachten op wat ik te vertellen heb?", "Wat nu als ik al mijn spaargeld opbras, omdat ik niet meer werk in loondienst, en ik niet meer rond kom?", "Hoe moet ik dan voor mijn gezin zorgen?".
Drie maanden later besloot ik om te doen alsof. Ik hield mezelf voor dat ik uniek was. Dat ik heel bijzonder ben, en dat ik over heel veel kennis bezit, waar elke coach, trainer, therapeut en specialist op zat te wachten. Ik vertelde mezelf dat ik steengoed was in mijn vak, dat ik heel goed schrijf, dat mensen enthousiast worden over wat ik doe en schrijf, dat ik een goed spreker ben, en dat ik in het eerste jaar van Skillz Online meteen een ton zou verdienen. Ik bleef het mezelf elke dag voorhouden. Ik schreef mijn affirmaties op, schreef in mijn dagboek, dacht er elke dag aan, praatte er elke dag over.
En stiekem... bleef mijn brein de ene angst naar de andere op me afvuren. En toch hield ik vol. En toen... naar verloop van tijd... werd het rustig in mijn hoofd.
In het eerste jaar van het bestaan van Skillz Online ging mijn omzet van een lege bankrekening naar €100.000. Een krachtig begin!
'Don't fake it until you make it, fake it until you become it!"
Hoe non-verbale communicatie je brein herprogrammeert
Met de bus naar school
Mijn kinderen gaan twee keer per week met de bus naar school. Met andere woorden: 's ochtends vroeg en laat in de middag, is de bus gevuld met pubers. Zoals ik al zei, ben ik van de kaas en de wijn. Dat betekent dat ik ervan geniet om te kijken wat er dan in die bus gebeurt. Terwijl ik stiekem geniet van een blokje kaas en een slokje wijn, houd ik al die pubers in de gaten en zie ik precies wat er gebeurt.
Een gemengd gezelschap
Ik zie een gemengd gezelschap. De ene puber hangt onderuit gezakt op zijn stoel, terwijl hij met zijn benen op de stoelen tegenover hem hangt. Hij kijkt wat ongeïnteresseerd uit zijn ogen en probeert er mega cool uit te zien. Aan de andere kant, bij het raam, zie ik een andere verlegen puber in elkaar gedoken, netjes op zijn eigen stoel zitten, terwijl hij wat angstig uit het raam kijkt. Hij doet geen ene poging om contact te zoeken met de rest. Waarschijnlijk uit angst dat er een rotopmerking wordt gemaakt over zijn bril, zijn haar of zijn kleding.
Non-verbale communicatie zegt van alles over macht
Ik kan daar van alles van vinden, van de stoere puber die de angstige puber pest. Maar nog interessanter vind ik de non-verbale communicatie, wat beide pubers uitstralen en hoe dat hun macht beïnvloedt. De stoere puber krijgt de bewondering van alle andere pubers. Het lijkt soms wel dat hij dat niet verdient omdat hij ook heel gemeen kan zijn. Ik vind het sneu voor de angstige puber, die duidelijk vermeden wordt door de rest.
De 'high power pose'
Een high power pose is een zelfverzekerde en assertieve lichaamshouding die geassocieerd wordt met gevoelens van macht en dominantie, gekenmerkt door een open en ruimtelijke lichaamshouding, zoals rechtop staan met de schouders naar achteren, de borst vooruit en het hoofd omhoog.
De 'low power pose'
Een low power pose is een terughoudende en onderdanige lichaamshouding die geassocieerd wordt met gevoelens van onzekerheid en ondergeschiktheid, gekenmerkt door een gesloten en ingeperkte lichaamshouding, zoals het krimpen van de schouders, het buigen van het hoofd en het omarmen van het lichaam.
Een niet-bewuste levensstijl leidt vaak tot de 'low power pose'
Wanneer je niet bewust kijkt naar jezelf, waar die negatieve of onzekere gevoelens vandaan komen, leef je op de automatische piloot (= ons reptielenbrein). In die situatie wordt ons "lichamelijk brein" geraadpleegd. Daar zitten herinneringen opgeslagen die we koppelen aan de stress- en angstervaringen die we in het verleden hebben gehad. Een automatische reactie zou dan zijn om een low power pose aan te nemen.
Daar reageert je omgeving meteen op: de andere pubers in de bus zullen je negeren. Wanneer je dat doet in een salesgesprek is de kans groot dat je klant niet gaat instappen.
Maar met name: jouw brein stuurt negatieve prikkels je lichaam in, je lichaam reageert erop volgens de voorspelbare manier en stuurt ook negatieve prikkels terug. De situatie blijft in stand.
Een bewuste levensstijl leidt vaak tot de 'high power pose'
Wanneer je echter bewust kijkt naar jezelf, affirmaties opschrijft, mediteert, visualiseert, je dromen in kaart brengt, doelen stelt en je vastbesloten bent om je doel te behalen, neem je bewust afstand van wat je "lichamelijk brein" je voorzegt. Bij elke prikkel die binnenkomt denk je bewust na of het wel klopt en of dit wel is wat je wil.
Door te doen alsof, fop je je brein. Je neemt een high power pose aan en zegt misschien wel 100 keer achter elkaar: "Ik ben hier goed in, dit is wat ik goed kan en ik ga er ongelofelijk veel geld mee verdienen. Ik ga ongelofelijk veel mensen blij maken en ik ben uniek in wat ik doe". Je ondersteunt deze denkwijze met een high power pose.
Je zult zien dat je brein dan een kortsluiting ervaart. Omdat je brein alles in balans wil houden, zal hij uiteindelijk ook positieve signalen het lichaam in sturen.
Maar met name: jouw lichaam is altijd in staat om elke situatie om te buigen. Met de high power pose en met positieve gedachten, ben je in staat om je eigen brein te herprogrammeren. Je hebt er wel wat geduld voor nodig. Gemiddels zijn er 90 tot 100 dagen voor nodig voordat je brein het opgeeft en zich erbij neerlegt dat hij andere signalen moet versturen.
Succesverhalen in de praktijk
Vele beroemdheden hebben hun succes te danken, juist aan de high power pose en aan een gezonde groeiende mindset. Het zijn personen die bekend staan om hun krachtige energie, waarmee ze direct veel impact maken en een grote invloed uitoefenen op hun fans.
Amy Cuddy
Na een ernstig auto-ongeluk tijdens haar studententijd, dat haar zelfbeeld en zelfvertrouwen aantastte, ontdekte Amy Cuddy de kracht van high power poses. Door deze techniek toe te passen, kon ze haar zelfvertrouwen herbouwen en haar professionele impact versterken. De transformatie die ze doormaakte, van een persoon die worstelde met onzekerheid tot een inspirerende spreker en wetenschapper, toont aan hoe lichaamstaal een cruciale rol kan spelen bij het overwinnen van persoonlijke uitdagingen en het bereiken van succes.
Oprah Winfrey
Als kind ervoer Oprah Winfrey armoede en traumatische ervaringen, wat haar zelfbeeld en zelfvertrouwen aantastte. Naarmate ze haar carrière opbouwde, omarmde ze bewust high power poses als middel om haar lichaamshouding en zelfvertrouwen te versterken, ondanks innerlijke onzekerheden. Deze positieve lichaamstaal hielp haar niet alleen haar zelfbeeld te transformeren, maar stelde haar ook in staat om anderen te inspireren en uiteindelijk uit te groeien tot een van 's werelds meest invloedrijke en succesvolle persoonlijkheden.
Mick Jagger
Mick Jagger, aanvankelijk geconfronteerd met twijfels over zijn talent, ontdekte de kracht van high power poses om zijn zelfvertrouwen te vergroten. Door bewust krachtige lichaamstaal aan te nemen op het podium, transformeerde hij niet alleen zijn uitstraling, maar versterkte hij ook zijn eigen zelfbeeld. Deze positieve veranderingen droegen bij aan zijn transformatie van een onzekere jonge artiest tot een legendarische en invloedrijke figuur in de muziekgeschiedenis.
De theorie van Amy Cuddy bracht mij groot succes
De meeste succesvolle ondernemers zijn tegelijkertijd ook sensitieve ondernemers. Daarmee heb ik meteen de theorie ontkracht dat sensitieve mensen geen ondernemers zouden zijn. Het zijn wel doorzetters, mensen waarbij opgeven niet in hun vocabulaire staan.
Door de jaren heen heb ik me laten inspireren door veel ondernemers waaronder Joe Dispenza, Jim Rohn, Kazimierz Dabrowski en Gay Hendricks. Wat me daarin opvalt is dat elk van deze ondernemers hun succes hebben bereikt met vallen en opstaan. Maar met name hebben ze het ook bereikt door nooit op te geven en door elke dag bewust bezig te zijn met persoonlijke groei. Immers, zonder persoonlijke groei is er een zakelijke groei.
Ik kijk dus met trots terug op mijn leven, dat misschien wel begon in een onzekere positie, maar door constant bewust bezig te zijn met persoonlijke groei, mijn dromen en ambities, heb ik mijn succes gegrepen. Door aan mijn angsten, en stress te werken, elke dag opnieuw, heb ik inmiddels het bedrijf van mijn dromen opgezet.
En weet je, dat kan iedereen.