oktober 18

13 Saboterende Spelletjes van je Mind die je tegenhouden om Succesvol te zijn op Social Media

Mindgames die jou tegenhouden om succesvol zichtbaar te zijn

Veel coaches en trainers in Nederland vinden het moeilijk om écht zichtbaar te zijn op social media. Maar juist die posts die spannend zijn om te publiceren – waarbij je met je muis zweeft boven de publiceerknop, terwijl je met je ogen dichtgeknepen, en met zweetdruppels op je voorhoofd aan het wachten bent op het moment dat je durft te klikken – zijn vaak de meest waardevolle. Dat zijn de berichten die echt impact hebben, die je volgers raken en een emotionele connectie creëren. 


Toch is het vaak een stemmetje in je hoofd dat je tegenhoudt. Dat stemmetje, dat je onzeker maakt en stress veroorzaakt, is de mind die overuren draait.


Wanneer je constant met de buitenwereld bezig bent, zit je brein in een overactieve toestand. Deze toestand kan worden verklaard door verschillende hersengolven, die invloed hebben op hoe je je voelt en reageert. Laten we eens kijken hoe de hersengolven werken en hoe ze een rol spelen in de saboterende spelletjes van je mind.

beta hersengolven (13 - 40 Hz)

Deze golven zijn actief wanneer je alert, gefocust, of gestrest bent. Ze ontstaan tijdens logische denkprocessen, besluitvorming en problemen oplossen. Wanneer je te veel tijd in de beta-toestand doorbrengt, kun je je overprikkeld en angstig voelen. Dit is de typische toestand waarin “wat als”-scenario’s ontstaan.

alpha hersengolven (8 - 13 Hz)

Alpha-golven ontstaan wanneer je ontspant maar nog wel wakker bent, zoals tijdens meditatie, dagdromen of een ontspannen wandeling. Dit is de brug tussen je bewuste en onbewuste geest. In deze toestand neemt je analytisch brein een stapje terug, en kun je creatiever en meer gefocust zijn.

theta hersengolven (4 - 8 Hz)

Theta-golven verschijnen tijdens diepe meditatie of net voor je in slaap valt. Dit is een staat van diepe ontspanning waarin je intuïtieve gedachten en creativiteit worden gestimuleerd. Theta-golven worden vaak geassocieerd met dromen, herinneringen en sterke emotionele inzichten.

delta hersengolven (0.5 - 4 Hz)

Delta-golven komen voor tijdens de diepste slaap. In deze fase is je brein vrijwel volledig uitgeschakeld en vindt fysiek en mentaal herstel plaats. Delta-golven zijn essentieel voor genezing en het regenereren van het lichaam en de geest.

De constante drukte, onrust, stress en angst die je ervaart, zijn simpelweg het resultaat van overactieve beta-hersengolven. Als coach of trainer, als je niet bewust ontspanning en zelfreflectie integreert in je routine, blijf je vastzitten in deze beta-staat. Dit zorgt ervoor dat je wordt tegengehouden door je eigen brein, dat overuren maakt met “wat-als”-scenario’s en je in een stressmodus houdt. Daarom zeg ik vaak: Je bent je eigen grootste vijand. Het gaat niet om externe kritiek, maar om het constante vuurgevecht van je analytische brein.


Om dit te doorbreken, is het cruciaal om je focus te verschuiven naar alpha en theta-hersengolven. Hier ligt je kracht als ondernemer: ontspanning, creativiteit en intuïtie. In deze toestanden vind je rust en krijg je toegang tot je diepere potentieel. Het is in alpha en theta dat je helderheid en focus vindt om echte stappen vooruit te zetten.

Mr. Mind en de 13 Saboterende Spelletjes

Mijn kinderen zijn hooggevoelig, en toen mijn dochter vier was, begon ik haar uit te leggen hoe haar brein werkt en hoe Mr. Mind, het stemmetje in haar hoofd, invloed heeft op haar gedachten. Mr. Mind is dat poppetje dat op de zolder van je hoofd woont. Als je brein in een staat van stress verkeert, in beta-hersengolven, wordt Mr. Mind actief. Hij schreeuwt, creëert chaos en zorgt ervoor dat je alles uit je handen laat vallen.


Wat ik mijn dochter heb geleerd, is om afstand te nemen van Mr. Mind door over hem te praten in de derde persoon. Door dat te doen, kun je zien welke spelletjes hij met je speelt. Eerst voelt het alsof hij je plotseling overvalt en in je oren schreeuwt, maar door oefening kun je hem steeds beter herkennen. Op den duur zie je hem zelfs van tevoren aankomen en weet je al wat hij gaat doen voordat hij zijn mond opent. Met die kennis kun je hem wegsturen of negeren.


Wanneer je hersengolven in de alpha- of theta-toestand komen, zoals tijdens ontspanning of meditatie, gaat Mr. Mind weer slapen. In deze staat heb jij de controle en ervaar je rust en helderheid. Maar zolang je in beta blijft, heeft Mr. Mind vrij spel en zal hij je blijven saboteren. Daarom is het zo belangrijk om niet alleen je gedachten, maar ook je hersengolven te beheersen.


Mr. Mind is een slechte meester, maar een goede slaaf. Als hij doet wat jij zegt, mag hij in je zolderkamer wonen en je helpen met praktische zaken, zoals je eraan herinneren dat je moet eten of aan de rechterkant van de weg moet rijden. Maar zodra hij te veel macht krijgt, begint hij spelletjes te spelen en neemt hij de controle over.


01

spelletje 01: Ik wil alles snel

Mr. Mind houdt van snelheid en haat vertragingen. Hij fluistert je in dat alles snel moet gebeuren, waardoor je ongeduldig wordt en vaak beslissingen overhaast.

VOORBEELD:
Lisa is aan het werk en voelt zich opgejaagd omdat haar collega’s trager werken dan zij wil. Haar mind zegt: “Doe het zelf, dat gaat sneller.” Lisa besluit alles over te nemen, zelfs als ze uitgeput raakt, omdat haar mind haar blijft aanmoedigen dat snelheid belangrijker is dan samenwerking.

02

Spelletje 02: Ik wil controle

Mr. Mind wil dat je alles onder controle houdt, vooral je emoties. Hij zegt dat gevoelens gevaarlijk en onvoorspelbaar zijn en dat je ze moet wegstoppen.

VOORBEELD:
Mark heeft een moeilijk gesprek met een vriend. Hij wil zijn gevoelens delen, maar zijn mind zegt: “Laat je emoties niet zien, dat is zwak.” In plaats van eerlijk te zijn, stopt Mark zijn emoties weg en doet alsof alles in orde is, terwijl hij zich innerlijk leeg en verward voelt.

03

Spelletje 03: Ik wil doen, doen, doen!

Mr. Mind haat rust en vindt stilzitten zonde van de tijd. Hij drijft je voortdurend om bezig te zijn, zelfs wanneer je rust nodig hebt.

VOORBEELD:
Sophie probeert te ontspannen na een drukke werkdag, maar haar mind zegt: “Wat doe je nu? Verspilling van tijd!” Ze staat op om iets nuttigs te doen, zelfs als haar lichaam om rust smeekt. Ze blijft druk bezig zonder ooit echt te ontspannen.

04

Spelletje 04: Ik wil alles herhalen

Mr. Mind houdt ervan om oude, negatieve gebeurtenissen steeds opnieuw af te spelen in je hoofd. Hij zorgt ervoor dat je blijft piekeren over dingen die al gebeurd zijn.

VOORBEELD:

Thomas blijft maar denken aan een opmerking die zijn baas maakte. Zijn mind herhaalt: “Wat bedoelde hij? Is hij boos?” Het gesprek blijft zich steeds opnieuw afspelen in zijn hoofd, waardoor Thomas zich steeds onzekerder voelt, zelfs al is er waarschijnlijk niets aan de hand.

05

Spelletje 05: Ik zie andere mensen

Mr. Mind zorgt ervoor dat je constant bezig bent met wat anderen van je denken. Hij maakt je bang voor afwijzing of kritiek.

VOORBEELD:

Anna wil tijdens een seminar een vraag stellen, maar haar mind houdt haar tegen: “Wat als iedereen je uitlacht?” Ze besluit stil te blijven, zelfs als ze weet dat ze een waardevolle bijdrage had kunnen leveren. Achteraf heeft ze spijt dat ze haar stem niet liet horen.

06

Spelletje 06: Ik wil alles weten

Mr. Mind wil altijd overal een verklaring voor hebben. Hij drijft je om eindeloos te zoeken naar antwoorden op onzekerheden, zelfs als dat nergens toe leidt.

VOORBEELD:

Janine voelt zich moe en besluit haar symptomen op te zoeken. Haar mind zegt: “Misschien is het iets ernstigs.” Ze blijft googelen en raakt steeds banger, ondanks dat er geen directe aanwijzing is dat er iets mis is. De angst groeit, en ze kan niet stoppen met zoeken naar nieuwe symptomen.

07

Spelletje 07: Ik wil wraak

Mr. Mind houdt van drama en conflict. Hij drijft je om boos te blijven en wraak te nemen in plaats van te vergeven of de situatie te laten rusten.

VOORBEELD:

Tom had ruzie met zijn partner. In plaats van te kalmeren, zegt zijn mind: “Hoe durft ze dat te zeggen? Geef haar een koekje van eigen deeg!” Tom bedenkt snedige opmerkingen en kleine wraakacties, maar uiteindelijk voelt hij zich alleen maar slechter en heeft hij spijt van zijn uitbarstingen.

08

Spelletje 08: Ik zie de toekomst

Mr. Mind projecteert altijd het ergste scenario. Hij zorgt ervoor dat je bang bent voor wat er mis zou kunnen gaan, zelfs al is het onwaarschijnlijk.

VOORBEELD:

Maria heeft volgende week een tandartsafspraak en haar mind heeft al de meest pijnlijke scenario’s bedacht: “Wat als de verdoving niet werkt? Het gaat vreselijk pijn doen.” Ze overweegt de afspraak af te zeggen, zelfs al is er niets dat op een probleem wijst.

09

Spelletje 09: Ik wil me goed voelen

Mr. Mind wil niet dat je je kwetsbaar voelt. Hij overtuigt je dat het tonen van je kwetsbaarheid zwakte is, en probeert negatieve emoties weg te duwen.

VOORBEELD:

Tess voelt zich overprikkeld na een lange werkdag. Ze wil even rust nemen, maar haar mind zegt: “Stel je niet zo aan, anderen hebben het ook zwaar.” Tess negeert haar gevoelens en blijft doorgaan tot ze emotioneel instort.

10

Spelletje 10: Ik wil alles af

Mr. Mind is geobsedeerd door perfectionisme. Hij zorgt ervoor dat je niets afmaakt, omdat het nooit goed genoeg is.

VOORBEELD:

Thomas werkt aan een presentatie die bijna af is, maar zijn mind zegt: “Het is nog niet perfect, je moet het verbeteren.” Hij blijft eraan werken, zelfs als de deadline nadert. Uiteindelijk is hij te laat en uitgeput door zijn eigen streven naar perfectie.

11

Spelletje 11: Ik zie het verleden

Mr. Mind houdt je vast in het verleden. Hij herinnert je constant aan oude fouten en negatieve ervaringen, waardoor je niet vooruit durft te gaan.

VOORBEELD:

Emma komt iemand tegen die haar ooit heeft gekwetst. Haar mind herhaalt wat er toen gebeurde: “Hij zal nooit veranderen, blijf uit zijn buurt.” Emma voelt zich ongemakkelijk en besluit de persoon te vermijden, ondanks dat er geen reden meer voor is.

12

Spelletje 12: Ik wil blijven bestaan

Mr. Mind houdt niet van verandering. Hij zorgt ervoor dat je vast blijft zitten in je comfortzone, omdat verandering eng en gevaarlijk lijkt.

VOORBEELD:

Johan overweegt een nieuwe baan, maar zijn mind zegt: “Dat is te riskant, blijf gewoon hier.” Johan blijft in zijn oude baan, zelfs als hij ongelukkig is, omdat zijn mind hem ervan overtuigt dat nieuwe dingen proberen te gevaarlijk is.

13

Spelletje 13: Ik heb (geen) verwachtingen

Mr. Mind stelt alles uit. Hij vertelt je dat je morgen kunt beginnen met nieuwe projecten of gewoontes, waardoor je nooit echt in actie komt.

VOORBEELD:

Linda wil al maanden beginnen met sporten, maar haar mind zegt steeds: “Morgen is een betere dag.” Uiteindelijk blijft ze vastzitten in hetzelfde patroon, omdat haar mind haar steeds opnieuw vertelt dat er geen haast is.

Hoe krijg je meer controle over Mr Mind?

Wanneer je Mr. Mind onder controle wilt krijgen, begint het met bewust worden van de spelletjes die hij met je speelt.


Een krachtige oefening hiervoor is het dagelijks bijhouden van een dagboek. In het begin zal je vaak pas achteraf zien wat er gebeurde, alsof Mr. Mind je van achteren overvalt. Door op te schrijven wat er gebeurde en welk spelletje gespeeld werd, leer je steeds sneller te herkennen hoe hij je saboteert. Hoe meer je dit doet, hoe kleiner hij wordt en hoe meer controle je krijgt.


Een prachtig voorbeeld hiervan is mijn dochter. Toen ze zes was, kwam ze thuis en vertelde:

“Papa, ik kwam de klas binnen en Bertha zei tegen mij: ‘We gaan echt niet praten.’ Maar ik heb haar een prop in de mond gestopt, handboeien omgedaan, en haar in een greppel getrapt. Toen ben ik gaan praten en de populairste jongen van de klas vroeg of ik met hem wilde lunchen!” Zelfs een zesjarige kan Mr. Mind temmen, en jij kunt dat ook.


Of je nu schrijft in een fysiek dagboek of je gedachten inspreekt via je telefoon, het helpt je om je eigen gebruiksaanwijzing te ontdekken. Het proces begint vaak met terugkijken, maar hoe vaker je dit doet, hoe sneller je Mr. Mind herkent, nog voordat hij in je oren begint te schreeuwen.


Geef hem een naam, zoals wij dat thuis doen—bij mij heet hij Sjel, bij mijn vrouw Rita—en je zult merken dat hij steeds minder grip op je krijgt.


Elke keer dat je hem doorziet, wordt hij kleiner. Eerst voelt hij als een reus die je overrompelt, maar uiteindelijk wordt hij zo klein dat hij geen invloed meer heeft. Blijf oefenen en je zult zien dat Mr. Mind steeds minder controle heeft over jouw keuzes en gedachten.


Tags

angst voor zichtbaarheid, controle, hersengolven, mindgames, mr mind


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze posts zijn ook interessant:

91. 5 Stappen om 3x Sneller Content te Maken
90. Veel coaches en trainers zijn fake (en hoe je dat vandaag verandert)
89. Ik hou van kritiek (en ik vertel je hoe ik dat doe)
88. Een angst voor techniek? Gefeliciteerd!

Heb je mijn laatste podcast al beluisterd?

In mijn "de online succesformule" podcast deel ik elke week waardevolle handige weetjes, technische tips en meer.

>