april 26

De rode draad van falen: waarom losse flodders je publiek niet boeien

0  comments

Sarah schiet tot haar grote frustratie met losse flodders


Het is zaterdagmorgen en Sarah is al vroeg op. Ze is net wakker, en vanaf het moment dat ze haar ogen net open had, kreeg ze een geweldig idee voor een nieuwe post op social media over zelfliefde en veerkracht.

Nog in haar badjas gehuld opent ze de gordijnen, doet ze de openslaande deuren open, en neemt ze plaats op het balkon. Ze schuift haar stoel aan en plaats haar laptop op schoot, terwijl de zonnenstralen nieuwsgierig op haar gezicht branden. Met een sprankeling in haar ogen, type ze een bericht over het belang van zelfliefde en veerkracht, haar hart vervuld met de wens om anderen te helpen groeien.


Vol verwachting wacht ze op de vele enthousiaste reacties op haar waardevolle boodschap. Maar er gaan uren voorbij zonder enige like of commentaar. Haar telefoon blijft stil. 

De volgende dag, vastberaden om haar boodschap te verspreiden, deelt Sarah nog een bericht - deze keer over het belang van positieve mindset. Opnieuw hoopt ze op interactie en connectie met haar volgers. Maar opnieuw is er slechts stilte aan de andere kant van het scherm.


Ondanks haar aanstekelijke enthousiasme en goede bedoelingen voelt Sarah zich ontmoedigd. Ze vraagt zich af waarom haar posts geen respons krijgen. Is haar boodschap niet relevant? Mist ze iets essentieels in haar aanpak?

Die avond, terwijl ze haar gedachten overpeinst, beseft Sarah dat ze misschien een rode draad mist in haar content. Ze begint te begrijpen dat haar enthousiasme alleen niet genoeg is; ze moet haar passie kanaliseren in een consistente boodschap die haar volgers aanspreekt en betrekt.


"De meeste volgers op social media hebben wel een probleem, maar zien de volle ernst van dat probleem nog niet in. Ze hebben 7 tot 14 wakkerschud momenten nodig tot dat besef te komen."

Waarom losse flodders totaal niet boeiend zijn voor je doelgroep


Alhoewel Sarah's enthousiasme aanstekelijk is, en ze een fijne manier van schrijven hanteert, schiet Sarah met losse flodders. Met andere woorden: ze mist een duidelijke strategie en schrijft onsamenhangende posts. Hier zijn enkele redenen waarom dit soort content vaak niet het gewenste resultaat oplevert:

01

reden 01: gebrek aan focus

Te vaak zie ik bij mijn social media reviews dat posts van coaches en trainers de essentie missen. Ze delen enthousiast hun kennis, maar de boodschap raakt verloren in een wirwar van vaktermen en overbodige details. Het resultaat? Een onsamenhangende post die moeilijk te volgen is en niet de gewenste impact heeft op het publiek. Het gebrek aan focus leidt af van de kern van je boodschap. Wat wil je nu eigenlijk echt zeggen met je post? Een heldere, gerichte benadering is essentieel om je content effectiever te maken en meer dan 2.000 impressies te behalen op platforms zoals LinkedIn.

02

reden 02: verwarring bij je doelgroep

In mijn beginjaren als zelfstandig ondernemer maakte ik dezelfde fout: ik deelde te veel en te snel op social media, vaak op een wetenschappelijke toon waarbij ik veel tips deelde over het geven van een knallende webinar, in plaats van emotioneel aansprekend in de vorm van een verhaal wat leuk was om te lezen. Mijn brede focus zorgde voor verwarring bij mijn doelgroep; ik sprak over diverse onderwerpen zonder een consistente rode draad.


Ik besefte dat mijn volgers zich niet betrokken voelden bij mijn content omdat ze mogelijk andere interesses hadden dan ik dacht. Het is cruciaal dat je content aanspreekt en verbindt. Dat bereik je niet door alleen tips en adviezen te delen. Schrijf posts die leuk zijn om te lezen en een consistente boodschap bevatten, die als een rode draad door al je communicatie loopt. Zo maak je impact en creëer je waardevolle interactie met je doelgroep.

03

reden 03: gebrek aan relevantie

Als coach of trainer hebben we vaak een kristalheldere kijk op oplossingen voor problemen, waar we enorm enthousiast over kunnen zijn. Maar we vergeten vaak dat onze volgers mogelijk nog niet op hetzelfde niveau zitten.


Ze zijn zich misschien niet volledig bewust van de ernst van hun problemen. Terwijl wij als experts de diepere oorzaken zien, denkt de volger vaak op de korte termijn, met focus op het directe probleem van vandaag.


Wanneer we schrijven over de wortel van het probleem waarvan we weten dat het cruciaal is, kan het zijn dat veel volgers zich nog niet aangesproken voelen.


Een effectieve post moet direct herkenbaar zijn voor je volgers, waarbij ze denken: "Hé, dit is iets waar ik recentelijk tegenaan liep." De uiteindelijke onthulling van het cruciale inzicht kan wakkerschuddend zijn en een eyeopener bieden waar de volger zelf nog niet aan had gedacht.


Als we blijven schrijven vanuit ons eigen enthousiasme, zonder de relevantie voor de volger te erkennen, kan onze content als niet waardevol of zelfs irritant worden beschouwd. Het is essentieel om content te creëren die aansluit bij de directe behoeften en perceptie van je publiek, om zo waardevolle interactie en betrokkenheid te stimuleren.

04

reden 04: gemiste kans voor story telling

Storytelling is een krachtig mechanisme dat helpt om het kwartje bij je klant sneller te laten vallen. Door middel van een persoonlijk en kwetsbaar verhaal kun je een compleet nieuwe perceptie op zijn eigen probleem of uitdaging geven.


Het punt is echter dat verandering, zelfs een nieuwe perceptie, vaak gepaard gaat met weerstand. Sommige volgers zullen direct na het lezen van je post beseffen wat ze missen en meteen in actie komen, maar de meesten hebben meer tijd nodig - weken, maanden zelfs - voordat het kwartje valt.


Een goed verteld verhaal is niet alleen leuk om te lezen; het bevat ook een cruciaal inzicht dat je volger nodig heeft om zijn eigen kwartje te laten vallen.


Gemiddeld zijn er 7 tot 14 van deze 'wakkerschud momenten' nodig voordat je volger volledig begrijpt wat hij al die tijd heeft gemist. Met losse flodders bereik je slechts één zo'n moment; het is essentieel om consistente, boeiende verhalen te delen om waardevolle impact te creëren en je volgers echt te bereiken.

05

reden 05: onvoldoende planning

Vaak wordt er onvoldoende nagedacht over timing en planning van posts op social media.


Een effectieve post is er een die blijft hangen in het hoofd van je klant, zelfs nadat hij zijn telefoon heeft weggelegd of zijn laptop heeft dichtgeklapt. Het bevat een cruciaal inzicht dat zo pakkend is dat je volger er nog lange tijd over nadenkt.


Hoe waardevol is het dan om vervolgens met een tweede post te komen die dezelfde boodschap verkondigt, maar vanuit een nieuwe hoek?


Met één stuk content kun je verschillende emotionele connectie posts schrijven om nieuwe volgers aan te trekken, of je bestaande netwerk heractiveren en uitnodigen voor een masterclass of webinar. Door deze boodschap te herhalen via verschillende formats zoals podcasts, video's of Instagram reels, blijf je je volgers op een manier bereiken die bij hen past.


Een goede planning en herhaling zijn cruciaal om je boodschap effectief over te brengen en je volgers te blijven raken en betrekken.

Het is van cruciaal belang om deze uitdagingen te overwinnen door een consistente en doelgerichte contentstrategie te ontwikkelen. Dit omvat het definiëren van een duidelijke rode draad voor je content, waarbij je de behoeften en interesses van je doelgroep centraal stelt. Met een goed doordachte strategie kun je waardevolle en betekenisvolle content leveren die je publiek boeit en betrokken houdt.

"Een content plan is niet de oplossing: een content plan maak je alleen, zonder je klant. Een framework maak je samen met je mogelijke klant en laat een bewezen en unieke methode zien, die kwaliteit garandeert."

Hoe ga je dan wel te werk?


Een ondernemer als Sarah heeft een doeltreffende contentstrategie nodig om de aandacht van haar volger te trekken, om die ook vast te kunnen houden en om er betalende klanten uit te kunnen halen. De juiste strategie vormt de backbone van je bedrijf, een concrete en heldere aanpak die je hanteert bij alles wat je doet.


Ik ga je enkele tips geven voor zo'n concrete en heldere aanpak waarbij samenwerking met je klant centraal staat. Van het definiëren van doelstellingen tot het implementeren en optimaliseren van je contentstrategie, ontdek hoe je een effectief framework kunt opzetten om waardevolle en impactvolle content te leveren.

01

Stap 01: Ga in elke week in gesprek met minstens 4 van je trouwe volgers

Door elke week in gesprek te gaan en te blijven, voorkom je dat je in je ivoren toren gaat zitten. Het doel is om elkaar beter te leren kennen, om te achterhalen wat er speelt, wat nieuwe trends zijn, nieuwe problemen, nieuwe uitdagingen. Of om gewoon een toelichting te vragen van je volger zodat je kan achterhalen welke woorden je volger gebruikt. 


02

Stap 02: Doe een doelgroep analyse

Voer een grondige analyse uit van de doelgroep van je klant. Een doelgroepanalyse kan verschillende waardevolle inzichten opleveren die essentieel zijn voor het ontwikkelen van een effectieve contentstrategie. Enkele belangrijke dingen die een doelgroepanalyse kan opleveren zijn:

  • Diepgaand inzicht in de behoeften en interesses: Door de doelgroep te analyseren, krijg je een beter begrip van de specifieke behoeften, interesses, en pijnpunten van de doelgroep. Dit stelt je in staat om content te creëren die aansluit bij deze behoeften en relevant is voor je publiek.
  • Identificatie van demografische en psychografische kenmerken: Een doelgroepanalyse helpt bij het identificeren van demografische (zoals leeftijd, geslacht, locatie, inkomen) en psychografische (zoals waarden, levensstijl, attitudes) kenmerken van je doelgroep. Deze informatie is waardevol voor het personaliseren van de content.
  • Segmentatie van de doelgroepOp basis van de analyse kun je de doelgroep segmenteren in verschillende groepen of persona's met vergelijkbare kenmerken. Dit maakt het mogelijk om gerichte content te creëren die aansluit bij specifieke segmenten van je doelgroep.
  • Bepaling van communicatiekanalen: Door te begrijpen welke kanalen je doelgroep gebruikt, kun je bepalen op welke platforms je je content moet verspreiden. Dit zorgt ervoor dat je de juiste kanalen gebruikt om je doelgroep effectief te bereiken.
  • Verbeterde betrokkenheid en conversie: Een goede doelgroepanalyse leidt tot beter afgestemde en relevante content, wat op zijn beurt kan leiden tot verbeterde betrokkenheid en conversies. Wanneer je content aansluit bij de behoeften en interesses van je doelgroep, zijn ze eerder geneigd om actie te ondernemen.

Een goede doelgroep analyse doe je met behulp van Google Analytics, Social Media Analytics (demografische gegevens), Klantonderzoeken en enquetes, Concurrentie Analyse en kwalitatieve feedback.

03

Stap 03: Content Audit

Analyseer bestaande content om te bepalen wat wel en niet heeft gewerkt in het verleden. Identificeer sterke punten en gebieden die verbeterd kunnen worden.

04

Stap 04: Content Strategie Ontwikkeling

Tijdens deze fase werk je samen met je klant om de contentstrategie te definiëren. Dit omvat het identificeren van de belangrijkste boodschappen die je wilt overbrengen, het vaststellen van de doelgroep en hun behoeften, en het bepalen van de algemene benadering van de content.

  • Identificatie van Contentthema's en Boodschappen: Tijdens deze fase bepaal je samen met je klant de belangrijkste onderwerpen en boodschappen die in de content aan bod moeten komen. Dit omvat het vaststellen van de kernboodschappen die je wilt overbrengen aan de doelgroep.
  • Doelgroepanalyse en Persona's: Je voert een diepgaande analyse uit van de doelgroep van je klant en creëert persona's om de specifieke behoeften, interesses en pijnpunten van de doelgroep beter te begrijpen. Dit helpt bij het afstemmen van de content op de doelgroep.
  • Bepaling van Contentformats en Kanalen: Je selecteert de meest geschikte contentformats (zoals blogs, video's, infographics, podcasts, etc.) en kanalen (zoals website, sociale media platforms, e-mailnieuwsbrieven, etc.) op basis van de doelgroep en de doelstellingen.
  • Contentplanning en Frequentie: Samen met je klant ontwikkel je een contentplanning waarin je de frequentie van contentpublicatie bepaalt. Dit omvat het vaststellen van wanneer en hoe vaak verschillende soorten content worden gepubliceerd.
  • Tone of Voice en Stijlgids: Je definieert de tone of voice en ontwikkelt een stijlgids voor de content. Dit omvat richtlijnen voor de schrijfstijl, het gebruik van taal en visuele elementen om consistentie en herkenbaarheid te waarborgen.

Door deze elementen te ontwikkelen in samenwerking met je klant, kun je een contentstrategie op maat creëren die de doelstellingen van de onderneming ondersteunt en effectieve communicatie met de doelgroep mogelijk maakt. Dit vormt de basis voor het verdere uitwerken van het contentplan en de uitvoering van de contentstrategie.

05

Stap 05: Content Framework Creatie

Creëer een uniek contentframework samen met je klant. Dit framework omvat een overzicht van de contentthema's, -formaten, en -kanalen die zullen worden gebruikt. Zorg ervoor dat het framework flexibel is om in te spelen op veranderende behoeften en trends.

  • Grijp een stapel kleurrijke post-its en laat je gedachten vrij stromen terwijl je elk idee, elke gedachte en elk concept dat in je opkomt, vastlegt. Schrijf elke gedachte die in je opkomt op een post-it note. Dat kan echt van alles zijn, een oefening, een techniek, zelfs een hormoon, een voedingsstof, een supplement. Wees creatief en ga zo diep mogelijk. Het is een creatieve reis waarbij je jezelf uitdaagt om diep te graven en elk facet van jouw expertise te verkennen.
  • Eenmaal omringd door een zee van post-its, is het tijd om ze te ordenen tot een georganiseerd geheel. Neem de tijd om vergelijkbare ideeën te groeperen, patronen te herkennen en natuurlijke verbanden te vinden tussen je gedachten. Terwijl je je post-its herschikt en rangschikt, zullen de contouren van jouw framework langzaam zichtbaar worden. Je zult zien hoe verschillende concepten en categorieën zich organisch verbinden, waardoor een helder en samenhangend geheel ontstaat.
  • De uitdaging is om te streven naar niet minder dan drie, maar niet meer dan zes hoofdgroepen. Deze clusters vertegenwoordigen de ruggengraat van jouw framework, elk met zijn eigen unieke rol en betekenis. Ze bieden een kompas voor jezelf en anderen, en dienen als de basis voor jouw boodschap aan de wereld.

Een diepgaand begrip van jouw expertise, een duidelijk gedefinieerd framework en een krachtige boodschap die resoneert met jouw publiek. Deze oefening vormt de eerste stap op jouw reis naar het creëren van een onderscheidend framework dat jouw unieke stem weerspiegelt en jouw waarde op een authentieke en impactvolle manier communiceert.

06

Stap 06: Planning en Timing

Ontwikkel een gedetailleerde contentkalender met geplande posts, inclusief de timing en frequentie van publicatie. Stem de planning af op speciale gebeurtenissen, feestdagen en relevante industrietrends.

07

Stap 07: Implementatie en Uitvoering

Voer het contentplan uit volgens de opgestelde strategie en planning. Zorg voor consistente, boeiende content die de boodschap van je klant effectief overbrengt.

08

Stap 08: Monitoring en Optimalisatie

Monitor de prestaties van de content en analyseer de resultaten. Pas het plan aan op basis van wat wel en niet werkt, en blijf optimaliseren voor betere resultaten.

09

Stap 09: Evaluatie en Bijsturing

Evalueer regelmatig het succes van het contentplan aan de hand van de gestelde doelstellingen. Stuur bij waar nodig en blijf communiceren met je klant om de strategie te verbeteren en te laten groeien.

Door deze stappen te volgen en samen te werken met je klant, kun je een effectief contentplan ontwikkelen dat de doelstellingen van je onderneming ondersteunt en waardevolle resultaten oplevert voor je klant en hun doelgroep.


Conclusie


Een effectieve contentstrategie is de sleutel tot het opbouwen van een succesvolle online aanwezigheid en het bereiken van je bedrijfsdoelstellingen. Door samen te werken met je klant en een strategisch contentplan te ontwikkelen, kun je waardevolle en impactvolle content creëren die resoneren met je doelgroep.


Het ontwikkelen van een contentstrategie vereist een grondige analyse van de doelgroep, het definiëren van duidelijke doelstellingen, en het vaststellen van de juiste contentformats en kanalen. Door deze elementen in evenwicht te brengen en consistentie te waarborgen in je contentcreatie, kun je betrokkenheid vergroten, conversies stimuleren en de algehele merkpositie versterken.


Het is belangrijk om te onthouden dat contentcreatie een continu proces is dat iteratief moet worden aangepast op basis van feedback en analyse. Blijf luisteren naar je doelgroep, meet de prestaties van je content en pas je strategie aan om te blijven voldoen aan de behoeften en verwachtingen van je publiek.


Met een goed doordachte contentstrategie en een collaboratieve aanpak met je klant, kun je een impactvolle online aanwezigheid opbouwen die je bedrijf naar nieuwe hoogten zal brengen.


Tags


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze posts zijn ook interessant:

91. 5 Stappen om 3x Sneller Content te Maken
90. Veel coaches en trainers zijn fake (en hoe je dat vandaag verandert)
89. Ik hou van kritiek (en ik vertel je hoe ik dat doe)
88. Een angst voor techniek? Gefeliciteerd!

Heb je mijn laatste podcast al beluisterd?

In mijn "de online succesformule" podcast deel ik elke week waardevolle handige weetjes, technische tips en meer.

>