juli 19

Doelgroepanalyse en Exclusiviteit: Hoe Coaches de Juiste Klanten Aantrekken [update 19-07-2024]

0  comments

Mijn gebrek aan focus en exclusiviteit leidde bijna tot mijn ondergang


Als coach of trainer is het cruciaal om een grondige doelgroepanalyse uit te voeren en exclusiviteit toe te passen om de juiste klanten aan te trekken. Deze benadering helpt bij exclusieve coaching en klantgericht werken.


Midden in een zware burn-out, stapte ik uit loondienst

Toen ik in 2016 uit loondienst stapte, midden in een zware burn-out, kreeg ik een enorme paniek aanval. Ik had zonet mijn financiële vangnet volledig weggeknipt en moest voorlopig mijn gezin onderhouden van mijn spaargeld. Ik voelde de druk toenemen, en vroeg me 3 maanden lang af of ik er wel goed aan had gedaan om deze stap te zetten. Na die 3 maanden realiseerde ik me dat dit toch de enige juiste keuze was. Ik besloot er helemaal voor te gaan.


gebrek aan focus

Mijn elastiek effect

Terwijl mijn paniekaanval langzaam verdween, besloot ik te genieten van mijn vrijheid. Ik kon elke dag indelen zoals ik dat wilde en hoefde alleen nog maar te doen waar ik zelf zin in had. Dat deed ik dus ook: ik organiseerde een festival, netwerk borrels, workshops, lezingen en nog veel meer, terwijl ik mijn vitaliteitsbedrijf, wat ik toen had, winstgevend probeerde te maken. Dat lukte uiteindelijk niet, ik verdiende toen slechts €20.000 per jaar!


Wat ging er fout?

Na een grondige analyse kwam ik tot de conclusie dat ik vanuit mijn enthousiasme gewoon zonder nadenken van alles deed, en dat mijn gebrek aan focus leidde tot:


  • een te brede doelgroep: iedereen was mijn klant, wat er toe leidde dat niemand zich echt aangesproken voelde in wat ik deed (ik viel niet op).
  • ik had geen duidelijke strategie: ik schoot met losse flodders op social media en mijn volgers begrepen in feite niet goed wat ik nu eigenlijk wilde zeggen in mijn posts.
  • ik kende de markt niet: ik was eigenlijk alleen bezig met mezelf en met hoe ik tegen dingen aan keek, maar dat leidde tot een steeds groter groeiende kloof tussen mij en mijn klant.
  • ik besteedde mijn tijd niet efficiënt: doordat ik mijn doelgroep niet kende, maakte ik producten waar uiteindelijk weinig tot geen behoefte aan was
  • ik was niet uniek in wat ik deed: omdat ik geen specifieke niche had, niet opval in wat ik deed op mijn geheel eigen en unieke werkwijze, bouwde ik geen sterke marktpositie op
  • ik deed te veel tegelijkertijd: ik dacht hoe meer materiaal ik produceer, artikelen, blogs, videos, trainingen, webinars enz. hoe meer omzet ik ga draaien, maar het tegendeel was waar. Ik deed veel dingen maar half, in plaats van 1 ding goed
  • ik had geen consistente branding: ik was wel aanwezig op social media, maar niet op een consistente manier, waardoor mijn volgers mij al snel weer vergeten waren
  • ik maakte geen onderscheid in het type klant: ik hield er geen rekening mee dat een klant die me helemaal niet kent, een heel ander soort klant is dan de klanten die ik via mond tot mond reclame aantrok
  • ik zocht geen feedback van mijn klant: ik maakte mezelf wijs dat ik daar geen tijd voor had, waardoor ik mijn diensten ook niet kon verbeteren

Deze inzichten deden me realiseren dat ik in feite volledig was losgeslagen. Ik deed van alles zonder plan, en was ervan overtuigd dat iedereen het geweldig zou vinden wat ik deed. Maar mijn gebrek aan focus en exclusiviteit zorgde ervoor dat ik een grijze muis was. Ik was een van de vele coaches en trainers op vitaliteitsvlak en zou op deze manier nooit in staat zijn om mijn gezin te onderhouden. 

"Ik was niet meer dan een grijze muis. In 2024 bleek dat het aantal coaches en trainers in Nederland met 1300% is toegenomen (bron: Algemeen Dagblad)"

Stap 01: Waarom Doelgroepanalyse Essentieel is voor Coaches


Als ondernemer is het verleidelijk om je diensten aan te bieden aan iedereen die interesse toont. Het lijkt een logische stap om je potentiële markt zo groot mogelijk te maken. Maar in werkelijkheid kan deze aanpak je bedrijf schaden. Niet iedereen is geschikt als klant voor jouw specifieke aanbod, en dat is helemaal oké. Door te weten wie je niet wilt bedienen, kun je je focus en middelen richten op die klanten die echt waarde toevoegen aan je bedrijf en waarmee je duurzame relaties kunt opbouwen.

Doelgroepanalyse en exclusiviteit voor coaches in actie

METAFOOR: DE KLEDINGWINKEL MET ALLE MATEN

Stel je voor, je loopt een kledingwinkel binnen. De rekken hangen vol met allerlei maten, van de kleinste tot de grootste. Je verwacht dat dit een paradijs is voor iedereen, maar al snel merk je dat de winkel een ander effect heeft.


Een slanke vrouw ziet een rij met grote maten en voelt zich ongemakkelijk. Ze denkt: “Deze winkel is niets voor mij.” Aan de andere kant van de winkel ziet een vollere vrouw de slanke maten en denkt hetzelfde: “Hier hoor ik niet thuis.” Beide klanten voelen zich niet aangesproken en verlaten de winkel zonder iets te kopen.


De winkel lijkt een alles-in-één oplossing, maar in werkelijkheid heeft het geen duidelijke focus en mist het een eigen identiteit. Dit leidt tot verwarring en afleiding, waardoor klanten zich niet thuis voelen en geen binding met de winkel ontwikkelen.

Waarom het niet werkt

Als je probeert iedereen aan te spreken, voelt niemand zich echt aangesproken. Klanten worden verward en afgeleid door de mix van maten en stijlen die niet specifiek op hen gericht zijn. Dit gebrek aan focus resulteert in een winkel zonder duidelijke identiteit, wat uiteindelijk leidt tot minder klantloyaliteit en verkoop.

Wat moet je doen om het wel te laten werken

Richt je op een specifieke doelgroep. Kies één maat of stijl en specialiseert je hierin. Door een duidelijke boodschap te creëren, laat je je doelgroep weten dat jouw winkel speciaal voor hen is. Bouw een sterke merkidentiteit op die herkenbaar en betrouwbaar is voor je gekozen doelgroep. Hierdoor voelen klanten zich begrepen en gewaardeerd, wat leidt tot een sterkere binding en hogere klanttevredenheid.

Hoe heb ik dat toegepast?

Door een specifieke doelgroep te definieren en daar al mijn content op te baseren groeide mijn focus en begon ik op te vallen. Maar ik trok nog steeds de verkeerde doelgroep aan: kunstenaars, bloemisten, webshops, enz. Dat is niet mijn doelgroep en ik kan er niet zo veel mee. Door mijn doelgroep specifieker te maken en dat overal zo te communiceren, bracht ik een filtering of segmentatie aan. Kunstenaars, bloemisten en webshops voelden zich niet meer aangesproken en melden zich minder aan voor mijn webinar. Precies wat ik wilde.

gratis e-book

download: In 4 Stappen naar een Effectieve Doelgroepanalyse: Jouw Gids naar Gerichte Groei

Doelgroepanalyse is de eerste stap in succesvolle coachingstrategieën. Door klantgericht te werken, trek je de juiste klanten aan.


Voordat je kunt bepalen welke klanten het beste bij jouw bedrijf passen, is het essentieel om een grondige doelgroepanalyse uit te voeren. Dit helpt je om je markt beter te begrijpen en je marketingstrategieën nauwkeurig af te stemmen. Om je op weg te helpen, raad ik aan het e-book over doelgroepanalyse te downloaden. Dit e-book biedt waardevolle inzichten en praktische tools om je doelgroep effectief te analyseren, waardoor je gerichter kunt communiceren en de juiste klanten aantrekt.

Stap 02: Hoe Exclusieve Coaching Kwaliteit en Succes Garandeert


In stap 1 heb je geleerd hoe je een doelgroepanalyse uitvoert om te bepalen wie jouw ideale klant is. Hiermee heb je inzicht gekregen in welke klanten echt bij jouw bedrijf passen en welke niet. Maar het is niet genoeg om alleen te weten wie je ideale klant is; je moet ook bepalen of deze klant klaar is voor jouw intensieve begeleiding. Dit is waar de ondergrens in beeld komt.


Niet iedereen die binnen jouw doelgroep valt, is automatisch geschikt voor jouw programma. Sommige klanten zijn misschien nog niet klaar voor de intensieve begeleiding die jij biedt. Daarom is het belangrijk om een ondergrens te stellen: criteria waaraan jouw ideale klant moet voldoen voordat je met hen gaat werken. Dit helpt je om je tijd en middelen effectief in te zetten en je te richten op klanten die echt klaar zijn om te profiteren van jouw expertise.


Door vanaf vandaag niet zomaar iedereen meer toe te laten, zorg je ervoor dat je alleen werkt met klanten die zowel bij jouw ideale klantprofiel passen als klaar zijn voor jouw intensieve begeleiding. Dit leidt tot betere resultaten voor zowel jou als je klanten, en zorgt voor een efficiëntere en effectievere bedrijfsvoering.


Het bepalen van de ondergrens voor je klanten is cruciaal om je bedrijf effectief te kunnen runnen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  • Analyseer je huidige klanten: Kijk naar je bestaande klanten en identificeer wie de meeste waarde opleveren. Wat zijn hun gemeenschappelijke kenmerken? Wat maakt hen een goede match voor jouw bedrijf?
  • Bepaal je unieke waarde: Wat maakt jouw product of dienst uniek? Wie profiteert hier het meest van? Door je unieke waardepropositie helder te hebben, kun je beter bepalen wie je ideale klant is.
  • Stel duidelijke criteria: Maak een lijst van criteria waaraan jouw ideale klant moet voldoen. Dit kunnen demografische kenmerken zijn, maar ook specifieke behoeften, gedrag of waarden.
  • Wees niet bang om nee te zeggen: Het is belangrijk om te durven nee zeggen tegen klanten die niet aan je criteria voldoen. Dit helpt je om je energie en middelen te richten op die klanten die echt bij je passen.
  • Visualiseer je ideale klant: Geef je ideale klant een naam en een gezicht. Denk na over hun dagelijkse leven, hun uitdagingen en doelen. Dit helpt je om een beter beeld te krijgen van wie je wilt aanspreken.
  • Vraag om feedback: Praat met je klanten en vraag om hun mening. Dit helpt je om je klantprofiel verder te verfijnen en beter te begrijpen wat ze nodig hebben.

Door deze stappen te volgen, kun je een duidelijke ondergrens bepalen en je marketingstrategieën richten op die klanten die echt waarde toevoegen aan je bedrijf en waarmee je duurzame relaties kunt opbouwen.

Hoe heb ik dat toegepast?

Na mijn eigen ervaringen en fouten heb ik geleerd hoe belangrijk het is om duidelijke criteria te stellen voor de klanten waarmee ik werk. Door een ondergrens te bepalen, heb ik mijn focus kunnen richten op die klanten die niet alleen bij mijn ideale klantprofiel passen, maar ook klaar zijn voor de intensieve begeleiding die ik bied. Dit heeft geleid tot betere resultaten en effectievere samenwerkingen. Hier zijn de criteria die ik heb toegepast:

  • Je bent een coach, trainer of therapeut: Dit zijn de professionals waarvoor mijn programma’s zijn ontworpen.
  • Je wilt minstens €50.000 per jaar verdienen (of meer): Mijn klanten hebben ambitieuze financiële doelstellingen.
  • Je werkt niet met losse sessies, maar met trajecten (of je wil daar graag mee beginnen): Langdurige begeleiding is cruciaal voor diepgaande resultaten.
  • Je wilt je omzet verhogen met minstens 30% en hebt concrete groeiambities: Mijn klanten zijn gericht op groei en uitbreiding.
  • Je streeft naar meetbare zakelijke doelen zoals meer omzet, klanten en kwaliteit: Resultaatgericht werken is essentieel.
  • Je bent bereid om stappen te zetten buiten je comfortzone om te groeien: Groei komt vaak met uitdagingen die buiten de comfortzone liggen.
  • Je begrijpt dat succes afhangt van het volledig implementeren van de aangeboden strategieën: Toegewijd zijn aan het programma is een must.
  • Je hebt misschien angst voor zichtbaarheid maar je bent bereid je moeite te doen omdat je weet dat het nodig is: Bereidheid om aan zichtbaarheid te werken, ondanks eventuele angst.
  • Je bent bereid minstens 4 uur per week vrij te maken om te besteden aan zelfstudie en het uitwerken van de opdrachten: Tijd en inzet zijn nodig om succes te behalen.

Door deze ondergrens te hanteren, kan ik ervoor zorgen dat ik alleen werk met klanten die echt baat hebben bij mijn programma’s en klaar zijn om te groeien. Alleen op die manier kan ik kwaliteit garanderen en worden mijn diensten onweerstaanbaar aantrekkelijk voor elke coach of trainer.


gratis video

praktische opdracht: hoe definieer je een ondergrens?

Exclusieve coaching betekent dat je niet met iedereen werkt, maar alleen met die klanten die echt passen bij jouw programma


Leer om je ondergrens te bepalen en effectief "nee" te zeggen tegen klanten die niet passen bij je programma. In deze opdracht ontdek je hoe je kwaliteit kunt waarborgen door te selecteren welke klanten echt baat zullen hebben bij jouw intensieve begeleiding. Je leert de criteria voor je ondergrens vast te stellen en hoe je klanten kunt begeleiden naar alternatieve oplossingen wanneer ze nog niet klaar zijn voor je programma. Bereid je voor om jouw impact te vergroten door gerichte en effectieve samenwerkingen aan te gaan.

Stap 03: De Startende, Gevorderde en Expert Klant


Het bepalen van je ideale doelgroep en ondergrens helpt je om klanten aan te trekken waarmee je echt iets kunt bereiken en kwaliteit kunt garanderen. Maar om echt succesvol te zijn, is het ook cruciaal om te weten hoe serieus en klaar jouw klant is voor jouw begeleiding. Dit kun je doen door je klanten in te delen in drie categorieën: de startende klant, de gevorderde klant en de expert klant.

startende klant

de startende klant heeft weerstand

De startende klant is vaak sceptisch en gelooft niet dat ze hulp nodig heeft. Ze moet nog wakker geschud worden en vertoont weerstand tegen verandering. Haar houding is gesloten, met armen over elkaar en een afkeurende blik. Ze heeft nog geen wakkerschudmomenten gehad en moet de fundamenten nog leren. Als coach moet je geduldig en empathisch zijn om haar te helpen de eerste stappen te zetten.

  • Sceptisch en Defensief: Gelooft niet dat ze hulp nodig heeft.
  • Onzeker: Nieuw in het vakgebied, zoekt basisinformatie.
  • Gesloten Houding: Armen over elkaar, afkeurende blik.
  • Behoefte aan Geduldige Begeleiding: Nodig om over de eerste drempels heen te komen.

Deze klant heeft 7 tot 14 wakkerschud momenten nodig om te realiseren dat haar probleem toch wel groter is dan dat ze had verwacht. Dat doe je met een actief social media beleid.

gevorderde klant

de gevorderde klant twijfelt

De gevorderde klant is al deels wakker geschud en toont interesse, maar ook twijfel. Ze heeft enkele wakkerschudmomenten gehad en zoekt nu naar meer geavanceerde begeleiding om verder te groeien. Haar houding is peinzend, vaak met haar hand onder haar kin. Ze is klaar om nieuwe stappen te zetten, maar heeft nog bevestiging en advies nodig.

  • Geïnteresseerd en Twijfelend: Heeft enige ervaring, zoekt meer ondersteuning.
  • Peinzend: Twijfelt over de volgende stap.
  • Behoefte aan Bevestiging en Advies: Nodig om verder te groeien.
  • Meer Geavanceerde Technieken: Zoekt diepgaandere kennis en strategieën.

Deze klant heeft al enkele wakkerschud momenten op social media gezien, realiseert zich dat haar probleem toch wel groter is dan verwacht, wil ook jouw hulp maar twijfelt nog en heeft nog wat vertrouwen nodig. Je pakt de resterende wakkerschud momenten door haar toe te voegen aan je mailinglijst en haar een zintuiglijke ervaring te geven met gratis of laagdrempelig materiaal.

expert klant

de expert klant is enthousiast

De expert klant is volledig wakker geschud en enthousiast om aan de slag te gaan. Ze heeft meerdere wakkerschudmomenten gehad en is nu zelfverzekerd en vastberaden. Haar houding straalt energie en enthousiasme uit, met een brede glimlach. Ze zoekt naar geavanceerde en gespecialiseerde ondersteuning om op het hoogste niveau te presteren.

  • Enthousiast en Zelfverzekerd: Volledig wakker geschud.
  • Meerdere Wakkerschudmomenten: Heeft al veel inzichten en ervaringen.
  • Vastberaden Houding: Straalt energie en enthousiasme uit.
  • Behoefte aan Geavanceerde Ondersteuning: Zoekt gespecialiseerde kennis en begeleiding.

Deze klant is dus al volledig wakker, is klaar om te investeren en zit te wachten op je telefoontje. Deze klant vind je niet op social media, maar op je mailinglijst. Daar blijkt dat ze al je materiaal gretig verslonden heeft, je website heeft bestudeerd en dat ze klaar is voor de volgende stap.

Hoe heb ik dat toegepast?

De startende klant

Voor de startende klant gebruik ik voornamelijk social media om contact te leggen. Ik ga gesprekken aan, netwerk en bel hen soms op om verwachtingsmanagement te doen en hun behoeften te begrijpen. Dit zorgt ervoor dat ze zich gehoord voelen en ik een persoonlijke band met hen kan opbouwen. Een aanbod doe ik hen nog niet.


De gevorderde klant

De gevorderde klant volgt mij nauwlettend op social media en staat op mijn mailinglijst. Ik houd bij hoe actief ze zijn door te zien welke nieuwsbrieven ze openen, welke blogs ze lezen en of ze mijn webinars bijwonen. Deze klant nodig ik uit voor kleinschalige events zoals Lunch&Learn om hun vertrouwen te winnen. Een direct high-end aanbod doe ik nog niet, maar wel kleinere aanbiedingen.

De expert klant

De expert klant leest gretig mijn mails en neemt vaak zelf contact op voor adviesgesprekken. Deze klant is volledig klaar om in te stappen en ik bied hen dan ook een high-end programma aan. Ze zijn enthousiast en beslissen snel, omdat ze al veel vertrouwen in mij hebben opgebouwd.

Door continu in gesprek te blijven en de juiste aanpak te hanteren, verklein ik de kloof tussen mijn klant en mijzelf, wat leidt tot sterkere relaties en betere resultaten.


De kracht van exclusiviteit


Exclusiviteit is cruciaal en zelfs noodzakelijk in mijn benadering. In een markt vol coaches en trainers wil ik geen grijze muis zijn. Ik wil opvallen door kwaliteit te garanderen en uniek te zijn. Dit vraagt om een gedurfde aanpak waarbij ik niet met iedereen werk, maar alleen met degenen die echt passen bij mijn programma’s en klaar zijn voor groei.


Focus op Gevorderde en Expert Klanten

Ik richt mijn aandacht vooral op gevorderde en expert klanten. Voor de expert klanten doe ik misschien een high-end aanbod om zeer intensief samen te werken. Dit is een privilege dat ik ze geef, en het zorgt ervoor dat ze zich vereerd voelen als ze worden toegelaten tot mijn exclusieve programma.


Eerlijke Marketing

Ik doe nooit een aanbod als ik niet overtuigd ben dat het bij de klant past. Dit zorgt ervoor dat ik kwaliteit kan garanderen en vertrouwen kan opbouwen. Mijn aanpak is gericht op echte groei, niet op loze beloften zoals slapend rijk worden. Dit betekent dat klanten die intensief met mij samenwerken ook daadwerkelijk stappen zetten.


Actieve en Passieve Begeleiding

Niet elke klant is klaar voor de meest intensieve begeleiding. Voor klanten die nog niet toe zijn aan intensieve samenwerking, bied ik alternatieve manieren aan om te groeien. Dit kan in de vorm van zelfstudie, waarbij ze toegang krijgen tot artikelen, webinars en andere materialen die ze in hun eigen tempo kunnen doorlopen. Hierdoor kan ik toch iedereen helpen, zonder concessies te doen aan de kwaliteit van mijn intensieve programma’s.


Voordeel van Exclusiviteit

Door exclusiviteit toe te passen en duidelijk te communiceren dat mijn programma’s niet voor iedereen zijn, trek ik klanten aan die echt bij mij passen en klaar zijn voor de intensieve begeleiding die ik bied. Dit leidt tot betere resultaten en meer tevreden klanten. Klanten voelen zich vereerd en gemotiveerd wanneer ze worden toegelaten tot mijn programma’s. Dit creëert een situatie waarin mensen vanzelf naar me toekomen en enthousiast zijn om met mij te werken. Als ik bijvoorbeeld vijf plekken vrij heb in mijn agenda, melden klanten zich spontaan aan omdat ze de waarde en het privilege van mijn begeleiding inzien.


Uniek en Effectief

Exclusiviteit maakt mijn aanpak uniek en effectief. Het zorgt ervoor dat ik kwaliteit lever, mijn klanten succesvol zijn en ik een sterk, betrouwbaar merk opbouw. Door duidelijk te communiceren dat mijn programma’s niet voor iedereen zijn, trek ik de juiste klanten aan – mensen die gemotiveerd zijn, klaar voor verandering en bereid om te investeren in hun eigen groei. Dit maakt mijn werk niet alleen bevredigend, maar zorgt er ook voor dat ik elke maand werk met klanten waar ik echt blij van word.


Tags

online, training


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze posts zijn ook interessant:

91. 5 Stappen om 3x Sneller Content te Maken
90. Veel coaches en trainers zijn fake (en hoe je dat vandaag verandert)
89. Ik hou van kritiek (en ik vertel je hoe ik dat doe)
88. Een angst voor techniek? Gefeliciteerd!

Heb je mijn laatste podcast al beluisterd?

In mijn "de online succesformule" podcast deel ik elke week waardevolle handige weetjes, technische tips en meer.

>