luister hier naar mijn podcast

40. Jouw volger is als zo’n oud omaatje met haar kin boven het stuur [podcast]

Ik loop op het voetpad, op weg naar de supermarkt. Ik heb een dagje vrij en ik geniet met volle teugen van mijn eigen quality time momentje. Even alleen, even geen vrouw, kinderen of hond. Heerlijk! Ik kom aan bij een kruising en ik wil oversteken, als ik opeens zo'n ouderwetse eend in een noodgang op me af zie tijden. Er zit een oud omaatje achter het stuur, met haar kind op het dashboard, terwijl ze wanhopig kijkt naar wat er recht voor haar motorkap gebeurt. Ze ziet de drempel niet die opeens uit het niets verschijnt, vliegt er bijna letterlijk overheen... en terwijl haar eend in de lucht wordt gelanceerd, spring ik snel de bosjes in. Tot overmap van ramp stapt ze uit, luid vloekend en schreeuwend, of ik nog wel ogen in mijn hoofd heb zitten. Ik blijf stomverbaasd achter. Ik denk nog bij jezelf: "Dit mens zou eigenlijk geen rijbewijs mogen hebben". Ze is een tikkeltje eigenwijs en ziet duidelijk niet  wat het probleem nu écht is. Ik zag het gebeuren, maar deze dame wil duidelijk niet luisteren. 


Weet je, jouw volger op social media is ook als zo'n oud omaatje met de kin boven het stuur. Dat omaatje kijkt alleen naar wat er vlak voor haar motorkap gebeurt en ziet dus in feite niet wat er nog meer om haar heen gebeurt. Dat omaatje denkt dus op korte termijn. Zo gaat dat ook met jouw volger. Jouw volger ziet alleen wat er vandaag speelt, welk probleem hij vandaag heeft. Hij zoekt een pilletje voor zijn hoofdpijn, wil grenzen leren stellen, noem maar op. Jij en ik weten allebei dat dit op korte termijn denken geen definitieve of kwalitatieve oplossing biedt.


Wanneer jij de discussie aangaat met dit omaatje, gooit ze haar kont tegen de krib en luistert ze niet meer. Dit dametje is zo eigenwijs dat ze zich niet zomaar de les laat lezen. Zij wil in haar eigen tijd en op eigen tempo keuzes maken, zelf bepalen wat ze doet. Zo gaat dat ook met jouw volger. Jouw volger is er van overtuigd dat hij geen probleem heeft. En als jij dan vanuit jouw expert status communiceert en hem vertelt wat hij moet doen (een e-book downloaden, een masterclass bezoeken, een traject kopen), dan haakt hij af. Deze vorm van communiceren werkt niet.


Natuurlijk ben jij de expert. Natuurlijk weet jij precies hoe jouw volger het snelste zijn droomresultaat kan bereiken. Het punt is dat niet JIJ, maar jouw VOLGER bepaalt hoe snel hij tot bepaalde inzichten wil komen. Elke volger kampt met een dosis weerstand, van zichzelf of vanuit zijn omgeving, die doorbroken moet worden. Jouw volger kijkt net zoals het omaatje alleen maar naar wat er vlak voor de motorkap gebeurt. Hij ziet de drempel niet en wordt met auto en al gelanceerd. De verkeersdrempel verandert dan in een stopbord. Hij denkt dus echt op korte termijn, terwijl hij de situatie had moeten overzien en verder vooruit had moeten kijken. Daar kun je hem mee confronteren.


Daar is geduld voor nodig. Schrijf verhalen die hem inspireren en motiveren, die hem iets anders laten voelen. Die hem iets anders laten geloven. Een verhaal wat in zijn hoofd blijft spoken, waaraan hij blijft denken omdat het hem écht raakt. Een verhaal waar je niet overduidelijk iets verkoopt. De ene volger wordt na 4 verhalen een klant, de ander na 10 keer, en weer een ander misschien wel nooit.


Wil jij leren hoe je zulke verhalen schrijft? Neem dan eens een kijkje in mijn agenda. Ik organiseer regelmatig social media reviews, waar jij jouw verhaal kan indienen en waar ik dan feedback op geef. Of een funnel review, waar ik met je mee kijk om te zien of jij een opdringere keukenleverancier bent, en je klant vrijwel meteen wegjaagt (uiteraard vertel ik dan ook hoe je het dan wel aanpakt). Neem gerust een kijkje en geef je op voor mijn events.

Volg ons op ons

Spotify Kanaal

>