december 3

MailBlue of MailChimp, een makkelijke keuze

0  comments

bron: MailBlue


Ondernemen zonder e-mailmarketing is met alle ontwikkelingen die er tegenwoordig spelen, absoluut onmogelijk. Tenminste, dat is mijn mening. Met e-mailmarketing verzamel je e-mailadressen. Door deze adressen te verzamelen, kun je van je website bezoeker een trouwe fan maken. Is dat verkoperig of pusherig? Als je het op de verkeerde manier doet wel, natuurlijk. Er is namelijk een manier die wel werkt en waarbij het niet alleen draait om een hoge omzet te halen. Maar welke tool is nu de meest handige om hiervoor in te zetten? MailBlue of MailChimp?

More...

Bang om te investeren in een goede tool?

Natuurlijk vind ik het geweldig om een tool te gebruiken die gratis is. Als het niet nodig is, zal ik er ook geen geld aan uitgeven. Maar denk eens verder... als jij een tool uitgevonden hebt, waarmee je jouw doelen veel makkelijker en sneller mee bereikt, dan vraag jij er toch ook geld voor? Dat maakte mij nieuwsgierig naar de betaalde tools die je als ondernemer kan gebruiken. Ik deed er veel onderzoek naar, en haalde daar mijn conclusies uit.


"E-mailmarketing is als in de wachtrij liggen in je slaapzak, wachtend totdat de deuren opengaan en je dat ene nieuwe, gave product kan kopen. Als eerste."

E-mailmarketing is als in de wachtrij liggen in je slaapzak

Ik begon mijn carrière als ondernemer door naar alle video filmpjes van Rogier en Stijn te kijken, van "The Next Trainer". Ik hoorde Stijn zeggen dat als je e-mailmarketing goed inzet, je allemaal trouwe fans krijgt die in hun slaapzak in de rij liggen te wachten, totdat ze toegang krijgen tot jouw nieuwe dienst. Dat is nog steeds een zin die ik bijna dagelijks gebruik als ik het over e-mailmarketing heb. Ik begreep het toen nog niet zo goed, maar tegenwoordig zie ik absoluut dat Stijn daar echt gelijk in had.


E-mailmarketing is het aanleggen van een kennisbank

Ik ga zelfs nog veel verder dan de slaapzakken in de wachtrij. E-mailmarketing draait ook niet om het meteen verkopen en veel geld verdienen. Het draait om het leren kennen van je klant. Wanneer je beter weet waar je klant mee zit, en waar zijn specifieke pijn nu echt ligt, kun je hem ook veel beter helpen. Met e-mailmarketing geef je in feite advies op maat, zonder dat je er zelf tussen zit. Het draait volledig om het nieuwsgierig maken en het winnen van het vertrouwen van je potentiële klant. Je legt als het ware een kennisbank aan, waarin je niet alleen het klikgedrag vastlegt van je klant, maar ook de antwoorden die hij geeft in een enquete, een online test, of een vragenformulier. Het zorgt ervoor dat je zoveel weet over je klant, dat je zijn probleem vele malen makkelijker en sneller kan oplossen.


"E-mailmarketing draait om het leren kennen van jouw klant, het kunnen pin-pointen waar zijn pijn daadwerkelijk ligt. Vervolgens bied je niet één product aan wat je aan iedereen verkoopt, maar een product wat exact bij die ene pijn past, die hij op dit moment ervaart."


Ik zal je mijn geheim verklappen. Ik ben een enorm fan van MailBlue en wel om de redenen die ik hierboven noem. MailChimp is gratis en absoluut een goede tool voor een startende ondernemer. Maar een ondernemer die echt serieus aan de weg timmert, stapt over naar MailBlue.


01

REDEN 1 : UITGEBREIDE CONTACTPAGINA'S

MailBlue is in staat om extra velden toe te voegen aan je contact document. MailChimp is daar veel beperkter in. Dat maakt MailBlue zo geschikt voor een kennisbank. Ik kan er secties in aanmaken, bijvoorbeeld een waar alle vragen en antwoorden in staan die ik stel wanneer iemand een gratis adviesgesprek boekt, de antwoorden op een online test die iemand heeft ingevuld, of gewoon welke workshops wel of niet zijn bijgewoond, wanneer en op welke datum.

02

REDEN 2 : AUTOMATISCH TOEKENNEN VAN TAGS

Met tags kan ik selecties maken. Ik kan er precies mee zien wie zich heeft opgegeven voor een webinar in Augustus, wie er daadwerkelijk gekeken heeft (en dus wie niet), wie het e-book voor de webinars heeft gedownload, en nog veel meer. MailChimp biedt die optie ook, maar daar zul je het handmatig moeten doen. Uit ervaring kan ik je zeggen, dat alles wat je handmatig moet doen, uiteindelijk niet gebeurt, omdat je het OF vergeet, OF je de tijd er gewoon niet voor hebt.

03

REDEN 3 : MEERDERE FORMULIEREN GEBRUIKEN

In MailBlue kun je voor elk doel een formulier maken. Om jezelf op te geven voor een workshop, waarbij je een datum kiest. Om een weggever te downloaden, en nog zoveel meer! Met MailChimp kun je maar één formulier maken.

04

REDEN 4 : GEAVANCEERDE AUTOMATISERINGEN MAKEN

Automatiseringen zijn echt geweldig, en geven de kwaliteit van mijn diensten een enorme boost. In beide tools kun je automatiseringen instellen, maar in MailBlue kun je dat dankzij het grafische overzicht veel geavanceerder doen. Je kan de automatisering bijvoorbeeld opsplitsen in bepaalde voorwaarden. Je stuurt een video door naar je gebruiker, en controleert een aantal dagen later of die video ook daadwerkelijk bekeken is. Daarmee filter jij de abonnees van je lijst. Serieuze klanten openen de mail en bekijken de video, niet serieuze klanten niet. Met de tags die we eerder al bespraken, kun je dat ook aangeven, waardoor je meteen een selectie hebt gemaakt tussen serieuze klanten en niet-serieuze klanten. Split testen is ook nog een optie. Daarmee doe je een soort van marktonderzoek om te kijken welk pad in je automatisering het beste verloopt.

05

REDEN 5 : INTEGRATIE MET EEN CRM SYSTEEM

Met automatiseringen kun je dus je abonnees filteren in shoppers, serieuze klanten die nog wat vertrouwen nodig hebben, en top fans. Op basis van deze informatie, kun je ook funnels bouwen die zich nog meer richten op het aanbieden van het juiste product voor de juiste klant. Een shopper heeft immers iets anders nodig dan een serieuze klant. De deals die je sluit, de gegevens die je wil opslaan, de mails die ze in een bepaalde fase van het verkoopproces moeten krijgen, je kan het allemaal automatiseren en opslaan in het CRM systeem.

06

REDEN 6 : NEDERLANDSE ONDERSTEUNING

MailChimp is Engelstalig. Je kan natuurlijk een Virtual Assistant inhuren om je te helpen, maar MailBlue is Nederlandstalig en heeft een support team die gratis, tijdens kantooruren tot je beschikking staat.

Je strategie aanpassen op basis van wat je trouwe fans aangeven

Een ondernemer die dus meer uit zijn onderneming wil halen, is dus met meer dingen bezig dan alleen het verzamelen van e-mailadressen. Je wil constant weten of een potentiële klant op je lijst serieus is, of niet. Je wilt weten of er serieuze klanten zijn die je webinar gemist hebben, zich hebben aangemeld, maar niet hebben gekeken, of die wel interesse hebben, maar de uitnodiging hebben gemist. Dit soort dingen kun je dus meten. Hoe geweldig is het om een select groepje gebruikers te kunnen uitnodigen voor een van je nieuwe acties, en je van te voren al weet dat ze interesse hebben, omdat je dat in je systeem hebt vastgelegd?


Laatst vroeg iemand aan me... "dat wil je toch niet vastleggen in je e-mailmarketing systeem...?". Wel dus.


Tags


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>