februari 23

Hoe maak je een steengoede podcast?

Waarom zou je een podcast moeten maken?

Ik herinner me nog goed het moment waarop mijn business coach me recht in de ogen keek en zei: "Roel, die tijd om een podcast te maken, die ga je nooit krijgen. Die moet je gewoon maken!". Die woorden raakten me diep en brachten een verschuiving teweeg in mijn denken.


Het was alsof er een lampje aanging. Ik besefte dat ik mezelf tegenhield door te denken dat ik nooit genoeg tijd zou hebben. Maar ineens drong het tot me door: het is niet over tijd beschikken, het gaat erom de tijd te nemen. De tijd te nemen voor mijn groei, voor mijn passie, voor mijn verlangen om een verschil te maken.


En zo begon mijn reis naar het creëren van mijn eigen podcast. Een reis die me niet alleen heeft geleerd over de kracht van consistentie en doorzettingsvermogen, maar ook over de ongelooflijke impact die een podcast kan hebben. Het is laagdrempelig, persoonlijk en bovenal, het stelt me in staat om een connectie te maken met mensen over de hele wereld.


Nu, met een podcast die bloeit en groeit, voel ik de behoefte om mijn ervaringen te delen. Om anderen te inspireren en aan te moedigen om ook de sprong te wagen. Daarom deel ik graag mijn visie op het maken van een steengoede podcast. Want geloof me, de voordelen zijn eindeloos:


01

je bereikt een breder publiek

Met een podcast kun je jouw expertise en inzichten delen met mensen over de hele wereld, ongeacht waar ze zich bevinden. Vanuit het comfort van hun eigen huis, tijdens het rijden of sporten, kunnen luisteraars jouw waardevolle content beluisteren en profiteren van jouw kennis, waar en wanneer het hen uitkomt.

02

het vergroot je expert status

Door waardevolle content te delen in je podcast, laat je zien dat je kennis en expertise hebt op jouw vakgebied. Dit versterkt je geloofwaardigheid en kan potentiële cliënten overtuigen om voor jou te kiezen.

03

je bouwt een band op met je luisteraars

Een podcast biedt een intiem medium waarin je direct met je luisteraars kunt praten. Dit helpt bij het opbouwen van een sterke band en vertrouwensrelatie met je publiek, wat kan leiden tot loyalere cliënten.

04

je introduceert je volger met jezelf en je werkwijze

Een podcast is een uitstekende manier om je volger kennis te laten maken met de manier waarop je werkt. Confronteer hem met de stappen uit je werkwijze die hij kent, maar vooral ook welke stappen hij nog niet kent, overslaat of slechts deels toepast.

05

je onderscheidt jezelf van concurrenten

Een podcast kan je onderscheiden van andere coaches, trainers, specialisten of therapeuten in jouw vakgebied. Vraag je klanten ook of ze eerder hulp hebben gehad en waarom dat wel of niet succesvol was. Gebruik deze kennis om je strategie te optimaliseren en  jezelf te onderscheiden. Vertel erover in je podcast.

06

je verhoogt de betrokkenheid en interactie

Luisteraars kunnen reageren op je podcast, vragen stellen en feedback geven, waardoor een actieve en betrokken community ontstaat. Dit kan waardevolle inzichten opleveren en je helpen om je diensten beter af te stemmen op de behoeften van je doelgroep.

07

het kan een extra bron van inkomsten worden

Na verloop van tijd kun je verschillende manieren verkennen om geld te verdienen met je podcast, zoals gesponsorde afleveringen, affiliate marketing, of zelfs het aanbieden van premium content of cursussen.

08

het brengt je flexibiliteit en creatieve vrijheid

Als podcaster heb je volledige controle over de inhoud, de frequentie en de stijl van je afleveringen. Dit geeft je de vrijheid om je creativiteit de vrije loop te laten en je podcast aan te passen aan jouw specifieke doelen en voorkeuren.

09

het is laagdrempelig

Luisteraars kunnen een podcast beluisteren terwijl ze andere activiteiten uitvoeren, zoals het huishouden, sporten of pendelen naar het werk. Dit maakt het voor hen gemakkelijk om tijd te vinden om naar jouw content te luisteren, zelfs tijdens drukke dagen.

10

het is toegankelijk voor verschillende doelgroepen

Podcasts zijn toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Ze vereisen geen speciale vaardigheden of technologische kennis om te beluisteren, waardoor je een breed scala aan luisteraars kunt bereiken.

11

je houdt de aandacht van je volger langer vast

Mensen zijn vaak bereid om langere tijd naar een podcast te luisteren, omdat het minder vermoeiend is dan het lezen van lange teksten op een scherm. Dit betekent dat je de mogelijkheid hebt om diepere en meer gedetailleerde informatie te delen met je publiek.

12

je maakt een intieme en emotionele connectie

Het intieme karakter van podcasts creëert een gevoel van nabijheid tussen de luisteraar en de presentator(s). Dit kan resulteren in een sterke emotionele band en een gevoel van vertrouwen tussen jou en je luisteraars.

13

je planning is flexibel

Als podcaster bepaal je zelf wanneer je nieuwe afleveringen uitbrengt en hoe lang ze duren. Dit geeft je de vrijheid om je content af te stemmen op de behoeften en voorkeuren van je publiek, zonder gebonden te zijn aan strikte deadlines of publicatieschema's.

14

het geeft je nieuwe kansen op een diepgaand gesprek

In een podcast kun je dieper ingaan op onderwerpen en complexe concepten bespreken dan in bijvoorbeeld een blogpost of social media bericht. Dit stelt je in staat om een meer uitgebreide en gedetailleerde analyse te geven, wat waardevol kan zijn voor je luisteraars.

15

het leidt niet af van visuele elementen

Luisteraars kunnen zich volledig concentreren op de inhoud van je podcast, zonder afgeleid te worden door visuele elementen zoals advertenties, pop-ups of andere online afleidingen. Dit maakt het gemakkelijker voor hen om de boodschap die je wilt overbrengen te absorberen en te begrijpen.

Door deze voordelen te benadrukken, kun je potentiële luisteraars overtuigen van de waarde en relevantie van jouw podcast als coach, trainer, specialist of therapeut.


Wat is een goede opbouw van je podcast?

Het valt me op dat veel ondernemers zichzelf in slaap wiegen met hun uitingen, zowel op social media als in hun podcasts. Het is als een eindeloze koffiedate waar ondernemers elkaar prijzen terwijl ze gezellig nippen aan hun kopjes koffie. Of het verhaal van die gedreven ondernemer die vertelt over het telefoongesprek dat ze had met haar moeder en belooft (pas veel later) terug te komen op het gerelateerde cruciale inzicht.


Eerlijk gezegd, ik probeer het echt. Ik doe mijn best om te blijven luisteren naar deze podcasts, maar vaak houd ik het niet vol. Binnen 5 minuten haak ik af. Een goede podcast heeft echter een doordachte opbouw nodig. Want laten we eerlijk zijn, elke volger, die jou hoogstwaarschijnlijk niet kent, vraagt zich af: "Waarom zou ik blijven luisteren? Wat heb ik eraan?"


Dit is iets wat vaak over het hoofd wordt gezien en de voornaamste reden waarom podcasts van veel ondernemers niet aanslaan. Ze missen die pakkende insteek, die direct tot de kern komt en nieuwe inzichten biedt. Het blijft hangen in oppervlakkige koffiepraat, zonder echt iets te betekenen.


Daarom deel ik met jou de ideale indeling van een podcast.

Bereid je goed voor:

Denk van te voren eerst goed na wat je wil bereiken met je podcast. Wat wil je dat je volger denkt, gelooft, voelt of ervaart na het luisteren ervan? Blijf in gesprek gaan met je volgers en luister goed naar wat ze nodig hebben. Maak aantekeningen, of een script met een duidelijke structuur. Maak een pakkende titel die de inhoud van de aflevering samenvat en interesse wekt bij potentiële luisteraars.

01

begin met een concrete en heldere opening

Een krachtige podcast grijpt je direct bij de eerste zin. Het is als een pakkende openingszin in een boek die je onmiddellijk in het verhaal zuigt. Terwijl je luisteraar misschien al heeft besloten om je podcast een kans te geven, is het nog niet zeker of ze blijven hangen tot het einde. Daarom is het cruciaal om meteen vanaf het begin hun aandacht te grijpen en hun nieuwsgierigheid te prikkelen.


Denk aan het reptielenbrein van je luisteraar: het zoekt direct naar relevante informatie en wil weten wat het eraan heeft om te blijven luisteren. Als je erin slaagt om hun nieuwsgierigheid te wekken en meteen duidelijk te maken waarom je podcast waardevol voor hen is, zul je ze aan hun stoel gekluisterd houden. Je luisteraar denkt voortdurend: "Wat ga ik hieruit halen?". Zorg ervoor dat je die vraag beantwoordt en je zult merken dat je podcast meer impact heeft dan ooit tevoren.

Met andere woorden:

  • Begin met een pakkende opening die de aandacht trekt van je luisteraars en hen nieuwsgierig maakt naar wat komen gaat.
  • Stel jezelf kort voor en vertel waarom je gekozen hebt voor dit onderwerp of waarom het relevant is voor je doelgroep.
  • Geef een overzicht van wat luisteraars kunnen verwachten in de aflevering om hen te motiveren om te blijven luisteren.
02

voeg een muzikale intro toe

Introductiemuziek is als de muzikale handdruk van je podcast, een melodische begroeting die de toon zet voor wat komen gaat. Het is het geluid dat je luisteraars verwelkomt en hen uitnodigt om deel te nemen aan jouw auditieve avontuur. Of het nu een opzwepend deuntje is dat de energie verhoogt of een rustigere melodie die een sfeer van anticipatie creëert, introductiemuziek vormt de perfecte introductie tot jouw wereld van geluid en inhoud.


Ik gebruik het als herkenbaar introductie stukje waarin ik vertel wie ik ben, wat mij zo uniek maakt en waarom mijn podcasts zo waardevol zijn. 

Je kan mijn intro hieronder beluisteren:

Met andere woorden:

  • Kies een kort muziekfragment als introductiemuziekje dat past bij de sfeer en het thema van je podcast.
  • Gebruik dit muziekje consequent als herkenbaar element aan het begin van elke aflevering, wat helpt bij het opbouwen van merkherkenning.
  • Vertel in het introductiestukje wie je bent, wat je doet en wat jou zo uniek maakt.
03

voeg de hoofdinhoud toe

Het vertellen van een verhaal vind ik persoonlijk heel belangrijk. Wanneer jij je kennis deelt in verhaal vorm, is het leuk om naar te luisteren en creëer je een context waar je volgers jouw kennis in kunnen toepassen. Maar vooral blijft jouw cruciale boodschap langer hangen. Het zorgt ervoor dat je volger langer blijft luisteren naar je verhaal. 

Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat jij een voorbeeld bent, iemand die al belangrijke levenslessen heeft geleerd. Deze levenslessen kun je delen, maar wees niet bang om over jezelf en je eigen fouten te vertellen. Hiermee creëer je een gunfactor en meer begrip. Je creëert vertrouwen en smeed een warme, persoonlijke en emotionele band met je volgers. 

Let dus op de volgende punten:

  • Ken je doelgroep: Begrijp wie je luisteraars zijn, wat hen motiveert en welke informatie hen interesseert. Stem je inhoud af op hun behoeften en interesses om hun betrokkenheid te maximaliseren.
  • Wees authentiek: Wees eerlijk en oprecht in je presentatie. Laat je persoonlijkheid schijnen en wees niet bang om kwetsbaarheid te tonen. Mensen willen zich verbinden met echte mensen, dus laat je ware zelf zien.
  • Vertel verhalen: Gebruik verhalen om je boodschap over te brengen. Verhalen zijn krachtige instrumenten die emoties kunnen oproepen, mensen kunnen inspireren en complexe concepten kunnen verduidelijken op een boeiende en gedenkwaardige manier.
  • Wees interactief: Betrek je luisteraars bij je podcast door vragen te stellen, discussies aan te moedigen en feedback te vragen. Creëer een gemeenschap rond je podcast waarin mensen zich gehoord en gewaardeerd voelen.
  • Bied waarde: Zorg ervoor dat elke aflevering waardevolle informatie, inzichten of inspiratie biedt aan je luisteraars. Denk na over wat ze na het luisteren van jouw podcast zullen denken, geloven, voelen of ervaren en streef ernaar om die impact te maken.
  • Durf te provoceren: Wees niet bang om uitdagende ideeën te presenteren of controversiële onderwerpen aan te snijden. Dit kan een krachtige manier zijn om je luisteraars aan het denken te zetten en nieuwe perspectieven te openen.
  • Varieer in format: Experimenteer met verschillende formaten, zoals interviews, monologen, storytelling of panelgesprekken. Dit houdt de podcast fris en boeiend en biedt verschillende manieren om je boodschap over te brengen.
  • Gebruik emotie: Speel in op emoties om een diepere connectie met je luisteraars tot stand te brengen. Emoties kunnen ervoor zorgen dat je boodschap blijft hangen en impact heeft.
  • Creëer een duidelijke call-to-action: Sluit elke aflevering af met een duidelijke oproep tot actie die je luisteraars aanspoort om iets te doen, zoals abonneren op je podcast, je te volgen op sociale media, een boek te lezen of deel te nemen aan een discussie.
  • Deel je eigen ervaringen: Wees niet bang om over je eigen ervaringen te vertellen, inclusief wie je vroeger was en welke uitdagingen je toen ook had. Door je persoonlijke verhaal te delen, creëer je begrip en een gunfactor bij je luisteraars.
  • Sta stil bij het cruciale inzicht: Luister altijd naar je klant en wees alert op wat je volger mist, wat de 'missing link' is die hen weerhoudt van groei of succes. Beschrijf dit inzicht duidelijk en bied concrete stappen of oplossingen om dit hiaat te overbruggen.
  • Voorkom overbelasting: Vertel niet te veel in één keer en vermijd een overload aan informatie. Houd je boodschap helder, beknopt en goed verteerbaar voor je luisteraars. Dit helpt hen om zich te concentreren en de waarde van je content volledig te absorberen.

Door deze tips toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je podcastinhoud niet alleen boeiend en persoonlijk is, maar ook transformerend voor je luisteraars.

04

voeg een muzikale outro toe

De muzikale outtro van je podcast is als een zachte afdaling na een boeiende reis vol inzichten en inspiratie. Het is het muzikale slotakkoord dat je luisteraars een moment van reflectie en bezinking biedt na het absorberen van waardevolle informatie en verrijkende gesprekken.


De juiste outtro-muziek kan een gevoel van voldoening en tevredenheid creëren, waardoor je luisteraars nog even blijven hangen om na te denken over wat ze zojuist hebben gehoord. Het is een kans om de boodschap van je podcast te versterken en een blijvende indruk achter te laten.


Of je nu kiest voor een rustige melodie die de sfeer van contemplatie en introspectie versterkt, of een opgewektere deun die een gevoel van positiviteit en energie oproept, de muzikale outtro moet naadloos aansluiten bij de toon en het thema van je podcast.


Het is ook het moment om een laatste oproep tot actie te doen, zoals het aanmoedigen van je luisteraars om zich te abonneren op je podcast, je te volgen op sociale media of deel te nemen aan een specifieke discussie. Door de outtro te gebruiken als een kans om je luisteraars te betrekken en te inspireren tot verdere betrokkenheid, maximaliseer je de impact van je podcast en versterk je de band met je publiek.


Kortom, de muzikale outtro is niet alleen het einde van je podcast, maar ook een kans om een blijvende indruk achter te laten en je luisteraars aan te moedigen om verder te gaan op hun reis van groei, ontwikkeling en inspiratie.


Je kan mijn outtro hieronder beluisteren:

Met andere woorden:

  • Rond de aflevering af met een duidelijke samenvatting van de belangrijkste punten die in de aflevering zijn besproken.
  • Bedank je luisteraars voor het beluisteren en moedig hen aan om te abonneren op je podcast, je te volgen op sociale media of andere gewenste acties te ondernemen.
  • Voeg een outtro muziekje toe dat de aflevering op een passende manier afsluit en de overgang maakt naar het einde van de aflevering.
05

verwerk je podcast

Ik neem dus twee geluidsfragmenten op: de introductie, waarin ik kort toelicht wat ik ga vertellen, en de inhoud. Als ik klaar ben, plak ik de 4 onderdelen aan elkaar. Dus de intro, de muzikale intro, de inhoud en de muzikale outtro. Het geheel voeg ik samen en exporteer ik naar MP3 format.


Je kan met tools als anchorFM, PodBean of LibSyn je podcast verwerken. Je maakt een account aan, zowel op een van deze websites, als op Spotify en verbind ze met elkaar. Vervolgens upload je je MP3, voeg een pakkende titel en content toe, en voilà!

Hieronder volgt een actielijstje waar je aan kan denken:

  • Hostingplatform kiezen: Selecteer een betrouwbaar hostingplatform voor je podcastbestanden, zoals Podbean, Libsyn, Anchor of SoundCloud. Deze platforms bieden opslagruimte voor je audiobestanden en distribueren ze vervolgens naar verschillende podcast-apps en platform
  • Uploaden van MP3-bestanden: Upload je afleveringen als MP3-bestanden naar je hostingplatform. Zorg ervoor dat de bestanden goed geoptimaliseerd zijn voor audio streaming en een goede geluidskwaliteit bieden.
  • Titel en omschrijving toevoegen: Voeg voor elke aflevering een pakkende titel en een beschrijvende omschrijving toe. Dit helpt je luisteraars om snel te begrijpen waar de aflevering over gaat en maakt het gemakkelijker voor hen om relevante content te vinden.

  • Distributie naar podcast-apps: Maak gebruik van de distributiefuncties van je hostingplatform om je podcast te verspreiden naar populaire podcast-apps zoals Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en meer. Dit vergroot de zichtbaarheid van je podcast en maakt het gemakkelijker voor je publiek om je afleveringen te vinden en te beluisteren.
  • Integratie met je website: Overweeg om je podcast direct op je website te integreren. Veel hostingplatforms bieden embedcodes of widgets waarmee je je afleveringen kunt weergeven op je website. Dit zorgt voor een naadloze gebruikerservaring en stelt je in staat om je podcast te promoten aan bezoekers van je website.
  • RSS-feed instellen: Vergeet niet om een RSS-feed voor je podcast in te stellen. Deze feed bevat informatie over je afleveringen en wordt gebruikt door podcast-apps om je content te indexeren en te distribueren. Zorg ervoor dat je de RSS-feed van je podcast indient bij alle belangrijke podcast-distributieplatforms.

Door deze stappen te volgen en je podcast effectief te verwerken, kun je ervoor zorgen dat je content goed wordt gepresenteerd en gemakkelijk toegankelijk is voor je publiek, waar ze ook zijn.

Tips bij het maken van je podcast

Je hebt geen dure apparatuur nodig om altijd en overal een podcast op te nemen. Met slechts een goede USB-microfoon en een koptelefoon kun je al beginnen. Het is belangrijk om een stille ruimte te kiezen om op te nemen om achtergrondgeluiden te minimaliseren, maar met de juiste opnametechniek kun je zelfs onderweg hoogwaardige audio vastleggen.


Experimenteer met verschillende opnametechnieken, zoals solo-opnames, interviews met gasten of zelfs live opnames, en kies de techniek die het beste past bij je onderwerp en je persoonlijke stijl.


Als het gaat om het bewerken van je afleveringen, hoef je geen fortuin uit te geven aan dure software. Er zijn tal van gratis of betaalbare bewerkingsprogramma's beschikbaar, zoals Audacity, GarageBand (voor Mac-gebruikers) of Adobe Audition, die gebruiksvriendelijk zijn en je in staat stellen om professionele resultaten te behalen. Met deze tools kun je eenvoudig je opnames verbeteren, muziek toevoegen en ongewenste geluiden verwijderen, waar je ook bent en wanneer je maar wilt.


Hulp nodig bij het maken van een podcast?

masterclass 
"Emotionele
Connectie"


Ontdek de kracht van emotionele connecties en leer hoe je een diepgaande relatie op kan bouwen met je klant in deze inspirerende masterclass.

masterclass 
"Liefdevol Confronteren & Shockeren"


Ik onthul waarom te lief zijn voor je volgers je boodschap verzwakt en hoe bijna 80% van hen denkt geen probleem te hebben.

beluister

mijn podcasts


Luister vooral eens naar mijn podcasts. Dan ontdek je hoe ik dat aanpak en hoe ik de emotionele snaar raak van mijn volgers. Laat je vooral inspireren!



Tags


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Deze posts zijn ook interessant:

89. Ik hou van kritiek (en ik vertel je hoe ik dat doe)
88. Een angst voor techniek? Gefeliciteerd!
87. Mijn strijd tegen het imposter syndroom: na groot succes trapte ik alsnog op de rem
86. Ik voel me alleen en onbegrepen

Heb je mijn laatste podcast al beluisterd?

In mijn "de online succesformule" podcast deel ik elke week waardevolle handige weetjes, technische tips en meer.

>