januari 26

Wat elke ondernemer echt moet weten over hersengolven!

0  comments

We leven binnenste buiten

Gevoelig zijn, ganiaal of vloek?


Binnenste buiten leven, dat voelde voor mij als jongen als een emotionele koorddans tussen genialiteit en vloek. Als een sensitieve ziel drong elke emotie, elke verwachting van anderen ongevraagd mijn wereld binnen. Een leven zonder wijze mentor tijdens mijn jeugd liet me bijna wanhopig achter, verstrikt in de verwachtingen van anderen, en een onvermogen om te begrijpen hoe ik met al die gevoelens moest omgaan. Het verlangen om 'goed genoeg' te zijn, leidde me soms naar rebelse paden. Maar is die hooggevoeligheid niet soms een dubbelzijdig zwaard?


De meeste mensen om je heen denken wel te weten wat goed voor je is


Te midden van deze emotionele achtbaan ontdekte ik dat iedereen om je heen denkt te weten wat goed voor je is. Toen ik 18 was, gaf mijn vader bijvoorbeeld aan dat ik beter het pad van mijn broer kon vermijden en eerder in de voetsporen van mijn zussen moest treden, die economie studeerden. Zonder een idee van wat ik wilde, volgde ik braaf dat pad, wat uiteindelijk twee jaar studie zonder voldoening opleverde. Pas daarna begon mijn zoektocht naar waar mijn ware talenten lagen, en ik besloot een succesvolle carrière in de IT na te streven.


De automatische piloot, net zoals in "The Matrix"


Als in "The Matrix", de film met acteur Keanu Reeves, realiseerde ik me dat we vaak op de automatische piloot leven. Elke keuze lijkt beïnvloed door wat anderen zouden doen. Mijn vader's oordeel, mijn werkgever's verwachtingen - ik liet me sturen zonder zelf de controle te nemen. In "The Matrix" zien we mensen gehersenspoeld door machines, gedwongen om te leven volgens de instructies van een hoger bewustzijn. Keanu Reeves, de held, bevrijdt zich van deze controle en maakt zijn eigen keuzes, wat niet onopgemerkt blijft. Herkennen we dit niet in onze maatschappij?


Joe Dispenza en hersengolven


Ik ben een enorm fan van Joe Dispenza. Zijn boek "Jij bent de Placebo" opende mijn ogen voor de complexiteit van ons brein. Joe, de Amerikaanse neurowetenschapper, vergelijkt ons brein met een netwerk van wegen, sommige als snelwegen, andere als moeilijk begaanbare paden. Ons brein kiest er altijd voor om de snelwegen te gebruiken, zonder er bij na te denken. Een snelweg staat voor je karaktereigenschappen die kenmerkend zijn voor jou, bijvoorbeeld je zorgzaamheid, je empatisch vermogen. De zandwegen staan voor de persoonlijke of zakelijke groei die je doormaakt, in het begin nog spannend en moeilijk. Maar ook een zandweg kan uiteindelijk een snelweg worden. Je brein heeft daar minstens 100 dagen voor nodig. Deze theorie heeft veel betekend in mijn eigen groei, maar ook de groei van Skillz Online.


Joe Dispenza, een gerenommeerde neurowetenschapper en auteur, heeft wereldwijd aandacht getrokken met zijn baanbrekende werk op het gebied van bewustzijn en gezondheid. Door zijn focus op hersengolven, zoals bèta, alfa, theta en delta, en zijn benadering van meditatie en visualisatie, heeft Dispenza mensen aangemoedigd om bewust hun gedachten te sturen en zo positieve veranderingen te bewerkstelligen in hun gezondheid en leven. Zijn ideeën hebben zowel bewondering als kritiek opgeroepen, maar zijn impact op de zoektocht naar persoonlijke transformatie is onmiskenbaar.

Meer over Joe Dispenza lees je hier >>>.

Welk effect heeft het leven op de automatische piloot op ons lichaam?

Lange tijd heb ik op die automatische piloot geleefd. Mijn studiekeuze om voor Economie te gaan, waarvan ik op een later tijdstip ontdekte dat het niet de juiste keuze was. Mijn reis naar Australie (die me werd afgeraden, want Oostenrijk was toch ook leuk), die ik bijna annuleerde. De tattoeage die ik bijna niet nam (want tattoeages zijn toch voor klootjesvolk, werd me verteld). Lange tijd heb ik keurig netjes gedaan wat me werd verteld, of handelde ik naar de waarde en normen die me waren voorgeschoteld. Maar stiekem van binnen, groeide de onrust en de ontevredenheid binnen in mijn brein en mijn lichaam. Het onderstaande verhaaltje vertelt heel goed wat er exact gebeurde.


CellVille: de werking van ons brein, sterk vereenvoudigd

In het hart van het menselijk lichaam ligt een magische stad genaamd Celleville. In deze stad is elke cel een uniek huis, en in dat huis bevindt zich een speciale bibliotheek vol met genetische informatie, als een schat aan geheimen en verhalen.


In Celleville is er een ingenieus wegenstelsel dat als een labyrint door de stad slingert. Deze wegen zijn eigenlijk de verbindingen tussen de cellen, die ervoor zorgen dat informatie snel en efficiënt kan worden uitgewisseld. Het is een bruisend netwerk waar elke weg een belangrijke rol speelt in het weven van de complexe weefsels van het lichaam.

Nu, laten we de "Neurotransmitter Express" nemen, een speciale bus die over deze wegen door Celleville reist. Deze bus vervoert neurotransmitters, kleine boodschappers die cruciale informatie bevatten. Deze neurotransmitters wachten op de trappen van het hoofdkwartier in CellVille, de Gedachtenfabriek, op een nieuwe boodschap die ze mogen verspreiden (naar de rest van ons lichaam). In de Gedachtenfabriek (ons brein) produceren neuronen constant nieuwe ideeën en gedachten. Neurotransmitters kunnen eiwitten zijn, of andere hormonen, zoals het gelukshormoon, het knuffelhormoon, het slaaphormoon, het stresshormoon, het waarschuwingshormoon, enz.

Vrolijk stapt een neurotransmitter genaamd Dopa (het beloningshormoon, ofel Dopamine), de bus uit en begroet de bewoners van het huis. "Goed nieuws, iedereen! Er is een geweldig idee geboren in de Gedachtenfabriek vandaag," roept Dopa opgewonden. En zo begint de informatie aan een razendsnelle reis door het wegenstelsel van Celleville.

Maar, wacht even! Hier komt Cort (stresshormoon, ofwel Cortisol), een hormoon dat bekend staat om zijn plotselinge bezoekjes. Hij springt in de bus en zegt: "Er is een noodgeval in de Stressstraat! We hebben extra energie nodig, laten we de suikeropslag activeren!" De neurotransmitters laten alles uit hun handen vallen en haasten zich om de boodschap door te geven aan de cellen, en binnen no-time worden de nodige maatregelen genomen.

Dit werkt prima, maar sommige boodschappers merken na verloop van tijd op dat Cort wel heel vaak met zijn plotselinge bezoekjes chaos en onrust veroorzaakt. De andere neurotransmitters beginnen zich eraan te storen. Sero (het gelukshormoon ofwel Serotonine), die altijd probeert de stemming hoog te houden, en Mela (het slaaphormoon ofwel Melatonine), die rust en slaap brengt, zijn het zat. De constante alarmerende signalen van Cort maken de sfeer gespannen en onplezierig.

Op een dag weigeren Sero en Mela nog langer samen te werken. Ze stappen resoluut de Neurotransmitter Express niet meer in, en laten de bus vertrekken zonder hen. De bus vertrekt zonder de kalmerende invloed van Sero en de rustgevende aanwezigheid van Mela. Hierdoor wordt de communicatie tussen de cellen verstoord, en Celleville voelt de gevolgen van deze tweespalt.

De andere neurotransmitters beginnen de waarde van de afwezige Sero en Mela te realiseren. Ze missen de positieve stemming van Sero en de kalmerende aanraking van Mela. Cort beseft dat zijn frequente bezoekjes een tol hebben geëist, en hij begint na te denken over manieren om zijn optreden meer in evenwicht te brengen.


Dit verhaal laat zien wat er in ons hoofd en ons lichaam gebeurt, wanneer we te veel ons leven leiden op de automatische piloot, wanneer we keuzes maken die eigenlijk niet bij ons passen, of wanneer we ons te veel laten leiden door wat anderen van ons vinden. Het leidt vroeg of laat tot stress, chaos en onrust, wat te verklaren is door de hormoonbalans die ontstaat doordat Cort (het stresshormoon ofwel Cortisol) en Ad (het waarschuwingshormoon ofwel Adrenaline) de overhand voeren.

Naar mate ik ouder werd, en ik een steeds bewuster leven leidde, groeide ook de onrust in mijn lichaam. Dit leidde er uiteindelijk toe dat ik besloot om veel dingen compleet anders te doen. Dat ik besloot: "nu ben ik aan de beurt". Hieronder som ik op wat er exact gebeurde en hoe het bovenstaande verhaaltje daar duidelijkheid in bracht:

01

ik ervoer een toename aan stress (cortisol) en onrust (adrenaline)

Ik stond zo enorm open voor de meningen, oordelen en verwachtingen van anderen, dat Cort (cortisol) wel heel erg vaak onverwachte bezoekjes bracht en de boel verstoorde. Ad (adrenaline of het waarschuwingshormoon) deed vrolijk mee en gooide olie op het vuur wanneer ik stress ervoer.

02

ik sliep slecht (melatonine)

De overhand van stress en onrust leidde tot verstoringen in mijn slaappatroon. Melatonine, het slaaphormoon, kon zijn kalmerende invloed niet meer uitoefenen, waardoor ik slaapproblemen ervaarde.

03

ik voelde me depressief (serotonine)

De overhand van Cort (cortisol, het stresshormoon) en Ad (adrenaline, het waarschuwingshormoon) zorgde ervoor dat naast Mela (melatonine, het slaaphormoon) ook Sero (serotonine, het gelukshormoon) niet meer aan het werk wilde. Ik begon me depressief te voelen.

04

ik wilde mezelf verdoven (dopamine)

Ik zocht een manier om mijn gevoelens te verdoven en dronk steeds meer alcohol en rookte af en toe een jointje. Dopa (dopamine, het belonings- of verslavingshormoon), is de meeloper in dit verhaal en doet vrolijk met Cort (cortisol, het stresshormoon) en Ad (adrenaline, het waarschuwingshormoon) mee.

05

ik voelde me alleen en onbegrepen (oxytocine)

Lange tijd werd me verteld dat gevoelig zijn een zwakte was en dat ik juist vlot en extravert moest zijn. Door het begrip wat ik miste, werd het moeilijk mijn eigen weg te vinden. Oxytocine is het knuffelhormoon, wat bijvoorbeeld bij  moeders tijdens de zwangerschap in verhoogde mate aanwezig is (en vanaf dat moment ook blijvend). Het zorgt voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dat was in mindere mate aanwezig.

06

ik stopte met sporten (endorfine)

De stress en onrust zorgde er ook voor dat ik stopte met sporten. Ik had er de energie gewoon niet voor. Hierdoor miste ik het geluksgevoel wat endorfine veroorzaakt als je gaat sporten.

07

ik werd angstig (gamma-aminoboterzuur)

Door dit alles werd ik angstig. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan Gamma Aminoboterzuur, wat een kalmerend effect heeft op ons zenuwstelsel.

De automatische piloot zorgde dus voor een disbalans, ofwel een hormoonbalans die niet in evenwicht is. De heftige diagnose voor borstkanker bij Sandra, en een hevige burn-out van mij daarna, zorgde voor het besef dat het echt definitief anders moest.


Hoe neem je meer controle over je eigen lichaam?

Er ging letterlijk een hele wereld voor me open toen ik het bovenstaande verhaaltje bedacht aan de hand van het materiaal van Joe Dispenza. Ik realiseerde me dat mijn eigen gedachtenfabriek overuren maakte. Het was een fabriek die 24 uur per dag bleef draaien. Cort (cortisol, het stresshormoon) en Ad (adrenaline, het waarschuwingshormoon), vierden 24 uur per dag feest, wat uiteindelijk een hoge tol kostte. Totdat ik het boek van Joe Dispenza las over hoe ons brein werkt.

Hersengolven: het geheim voor rust en ontspanning


In het levendige Celleville is muziek niet slechts een achtergronddeuntje, maar de kloppende hartslag van het hele microkosmische universum. Stel je de stad voor als een betoverend concert, waarin elke cel fungeert als een toegewijd publiek voor de unieke golven van het brein, die als verschillende muziekgenres door de straten stromen.


Vroeg in de ochtend ontwaakt Celleville met de opzwepende tonen van Beta-golven. Het is als een krachtige rockshow, met Dopamien (Dopamine) als de frontman die de energie door de stad jaagt. Stressora (Cortisol) en Ad (Adrenaline) verschijnen als onverwachte rocksterren, en hun krachtige akkoorden schudden de straten wanneer ze een noodgeval in de Stressstraat aankondigen.

Maar te midden van deze intense rocksymfonie worden Sero (Serotonine) en Mela (Melatonine) onrustig. "Dit is te intens!" roept Sero uit, terwijl Mela knikt en zegt: "We weigeren deze chaos te ondersteunen!" De neurotransmitters besluiten niet meer mee te doen, en de harmonie van de stad raakt verstoord.

"Stop de muziek!" roept een verontruste cel uit. "We hebben een nieuwe compositie nodig, een die energie behoudt maar ook rust brengt," zegt een andere cel. De dirigent, jouw bewustzijn, neemt het voortouw. "Laten we samenwerken aan een nieuw arrangement, een harmonie tussen actie en rust."

De muziek verschuift langzaam. Beta-golven worden vergezeld door ontspannende akkoorden van Alpha, terwijl Theta-golven als een dromerige melodie in de mix verschijnen. "Laten we deze nieuwe symfonie delen met alle cellen van Celleville," stelt Mela voor, terwijl Sero een vredige melodie inbrengt. De neurotransmitters stemmen in en betreden de Neurotransmitter Express opnieuw, maar dit keer in een evenwichtiger ritme.

En zo wordt Celleville getransformeerd tot een harmonieus concert, waarin de muziek van het brein de stemming van de stad bepaalt. De golven verschuiven als de noten van een bedachtzame symfonie, met zelfs Theta- en Delta-golven die als kalmerende serenades de avond inleiden. Elk aspect draagt bij aan het prachtige samenspel van het leven in Celleville. Terwijl de dag voortduurt, ben jij de muzikale meester, leidend in het bewuste componeren van de soundtrack van je eigen levendige stad.


Hersengolven kun je dus meten. Het is een soort van energiefrequentie die je in het zoekenhuis met een apparaat dat elektro-encefalogram (EEG) wordt genoemd. Een EEG registreert de elektrische activiteit in de hersenen door middel van elektroden die op de hoofdhuid worden geplaatst. Deze hersengolven zijn dus een van de onderstaande typen:

Beta hersengolven

Stel je voor dat je hersenen werken als een druk kantoor. De beta-hersengolven zijn als de medewerkers die non-stop aan het werk zijn, gefocust op de taken voor hun neus. Ze zorgen ervoor dat je scherp bent, alert op wat er om je heen gebeurt, en in staat bent om te concentreren.


Dit is geweldig als je actief bezig bent, problemen oplost of met anderen communiceert. Maar stel je voor dat deze medewerkers nooit pauze nemen. Ze raken overwerkt en gestrest. Dat is wat er kan gebeuren als je te lang in de beta-modus blijft.


Als je constant in de beta-modus verkeert, kan het leiden tot stress, angst en vermoeidheid. Het is alsof je hersenen overuren draaien zonder rustmomenten. Net zoals je af en toe pauze neemt op je werk, heeft je brein momenten van rust nodig. Te veel beta kan schadelijk zijn voor je welzijn.


Dus, hoewel beta-hersengolven geweldig zijn voor actief bezig zijn, is het belangrijk om af en toe te schakelen naar andere modi, zoals ontspanning of dagdromen. Vergelijk het met af en toe even achterover leunen op kantoor om je batterijen op te laden. Het draagt bij aan een gezonde balans in je mentale welzijn.

alpha hersengolven

Stel je voor dat je hersenen als een rustig park zijn op een zonnige dag. In dit park zijn de alpha-hersengolven als de vredige bankjes waar je even kunt zitten, ontspannen en genieten van de rust om je heen. Ze zijn actief wanneer je je meer terugtrekt, je ogen sluit, en je gedachten afdwalen naar dagdromen.

Alpha-golven zorgen voor een gevoel van ontspanning en kalmte. Ze zijn als een zachte bries die door het park waait, waardoor je even de drukte van de buitenwereld vergeet. Deze golven helpen je om stress te verminderen, je brein te laten herstellen en jezelf even los te maken van de actieve beta-modus.

Het is alsof je even een pauze neemt op dat rustige parkbankje, je gedachten de vrije loop laat gaan en je een moment van innerlijke rust ervaart. Alpha-hersengolven dragen bij aan het creëren van een evenwicht tussen actieve betrokkenheid en rust, waardoor je mentaal frisser en meer in balans blijft. Het park van je geest heeft niet alleen de actieve zones, maar ook die serene plekken waar je kunt relaxen en dagdromen.

theta hersengolven

Stel je voor dat je hersenen als een kalme oceaan zijn in de vroege ochtend. Theta-hersengolven zijn als de rustige golven die zachtjes de kustlijn beroeren. Ze treden op wanneer je net wakker wordt of bijna in slaap valt, waardoor je in een dromerige, bijna meditatieve toestand komt.


Theta-golven nemen je mee naar een wereld van creatieve gedachten en diepe ontspanning. Het is alsof je aan de waterkant zit en je gedachten afdrijven als dobberende bootjes. Deze golven zijn betrokken bij het oproepen van herinneringen, het verkennen van je verbeelding en het vinden van oplossingen voor problemen.


Net zoals de kalme oceaan in de ochtend sereniteit brengt, helpen theta-hersengolven je om een innerlijke rust te vinden. Ze zijn als een zachte stroom die je meeneemt naar een staat van bewustzijn waar je intuïtie en diepe ontspanning bloeien.


Theta-golven bieden een mentale ontsnapping, vergelijkbaar met een kalme zee die je uitnodigt om je gedachten te laten afdrijven en nieuwe creatieve kusten te verkennen. Het is de harmonieuze dans van de hersengolven die zorgen voor een gebalanceerde mentale beleving.

delta hersengolven

Stel je voor dat je hersenen als een vredige tuin zijn op een stille nacht. Delta-hersengolven zijn als de rustige dauw die de bloemen zachtjes bedekt. Ze domineren tijdens diepe slaapfasen, wanneer je volledig rust en je lichaam herstelt.

Delta-golven zijn als de diepste rusttoestand van je brein, vergelijkbaar met de serene tuin die rustig ademt terwijl alles in een diepe slaap is gehuld. Deze golven zijn cruciaal voor fysiek herstel, groei en het behoud van een gezonde balans in je lichaam.

Terwijl je in een diepe slaap bent, treden delta-hersengolven op om je geest te kalmeren en je lichaam te genezen. Het is alsof de tuin van je geest tijdens deze periode wordt verzorgd, waarbij elk bloemblaadje wordt vernieuwd en elke gedachte wordt gekoesterd.

Delta-golven zorgen voor een helende stilte, vergelijkbaar met een rustige tuin die gedurende de nacht op adem komt. Het is de diepste rusttoestand die je hersenen ervaren, wat bijdraagt aan je algehele welzijn. De tuin van delta-hersengolven is een oase van herstel, waarin je lichaam en geest vernieuwd ontwaken.

Hoe ga je te werk?

Ik heb dus geleerd om mijn hersengolven bijna op commando te vertragen. Wanneer mijn hersengolven vertragen, ben ik minder bezig met de buitenwereld. Kritiek, oordelen en meningen verdwijnen naar de achtergrond en ik kan er om lachen, terwijl het me nauwelijks raakt:

Ontspanning brengt mentale rust


In het hart van mijn gedachten, na de energieke dans van beta-hersengolven, begint de melodie van alpha-hersengolven als een ontspannende serenade. Deze rustige muziek wekt Oxy (Oxytocine ofwel het knuffelhormoon) op uit haar sluimer, als een zachtaardige koningin die uit haar paleis tevoorschijn komt.


Al dansend op de tonen van alpha, vult Oxytocine mijn innerlijke stad van CellVille met een kalmerende symfonie. Dopamine, de altijd enthousiaste Dopa, juicht vanaf het podium van mijn gedachten: "Oxy, je maakt de sfeer hier geweldig! Laat ons meedeinen op deze rustgevende melodie!"

Oxytocine zelf lijkt te zweven, haar armen uitgestrekt als uitnodigende omhelzingen. Ze omarmt elke gedachte met liefdevolle knuffels, terwijl Serotonine (Sero) glimlachend uitroept: "Oxy, je maakt alles zo vredig en sereen. Ik voel me omringd door jouw liefdevolle omhelzing."


Te midden van de theta-hersengolven danst Oxytocine als een wervelwind van tederheid. Adrenaline (Ad), die normaal gesproken waakzaam is, leunt ontspannen achterover en zegt: "Oxy, je brengt echt rust in de chaos. Het is alsof je elke zorg wegneemt met je tedere dans."


Wanneer delta-hersengolven als een deken van stilte neerdalen, fluistert Oxytocine geruststellende woorden. Cortisol (Cort) ontspant en zegt: "Oxy, je maakt alles zo kalm en sereen. Samen lijken we de rust te hebben gevonden temidden van de stilte."


Oxytocine, als de koningin van kalme dans, brengt niet alleen vrede maar ook een gevoel van verbinding. De neurotransmitters dansen samen op haar rustgevende tonen, en mijn innerlijke wereld wordt omhuld in de tederheid van haar betoverende omhelzing.

Vitaliteits- en/of leefstijl coaches helpen hun klanten aan "meer rust". In feite is wat ze doen gewoon hersengolven vertragen. Dat kan op veel verschillende manieren:

  • je eist een eigen plek op in huis, waar je even alleen kan zijn en jij je eigen hobby kan uitoefenen zonder gestoord te worden
  • je mediteert of visualiseert
  • je gaat actief sporten
  • je gaat wandelen ergens in het bos (het liefst zonder hond)
  • je gaat op tijd naar bed
  • je drinkt minder alcohol
  • je kijkt minder TV
  • je blijft wat vaker thuis
  • je doet aan Yoga of Mindfulness

Er zijn echt heel veel methoden voor! Het liefst ga ik fietsen, hardlopen of trek ik me terug in een mooi stukje bos waar bijna niemand komt (mijn denkplek).


Waarom is dit zo belangrijk voor elke ondernemer?

Het begrijpen wat hersengolven zijn en hoe ze werken is voor mij cruciaal. Nog niet zo heel lang geleden stond ik 24 uur per dag aan. Mijn brein was echt die gedachtenfabriek die continue ideeën en gedachten uitspuugt. Mijn hoofd kende geen 9 tot 5 mentaliteit. En toch is het belangrijk als ondernemer om je te begrenzen. Ik merkte dat mijn analytisch brein wordt uitgeschakeld zodra mijn hersengolven alpha bereiken (of lager). Vanuit rust en ontspanning ontstonden mijn meest geniale ideeën, waarmee ik mijn trajecten verreikte en ik een explosieve groei bereikte met Skillz Online.


Deze hersengolven waren voor mij zo belangrijk omdat:

01

ik kan makkelijker stress voorkomen

Door bewust te schakelen tussen beta- en alpha-modi kan ik beter mijn stress beheersen. Het vermogen om te ontspannen en dagdromen (alpha) kan helpen om stressniveaus te verminderen die vaak gepaard gaan met de eisen van ondernemerschap. Daarnaast deactiveren alpha en theta golven het analytisch brein, waardoor je vanzelf minder met je omgeving bezig bent en meer met jezelf.

02

ik krijg sneller en meer geniale ingevingen

Theta-hersengolven zijn geassocieerd met creatieve gedachten en oplossingsgericht denken. Door tijd te nemen voor ontspanning en dagdromen ontdekte ik dat ik mijn creatieve vermogens kan stimuleren en dat ik veel makkelijker innovatieve oplossingen kan bedenken voor zakelijke uitdagingen. Daar heb ik mijn trajecten mee verreikt en behaalde ik een explosieve groei met Skillz Online.

03

ik kan beter omgaan met kritiek

Een bewust begrip van de eigen emotionele toestand, zoals het herkennen van stresssignalen, heeft mij geholpen om mijn emotionele intelligentie te ontwikkelen. Dit is waardevol bij het omgaan met kritiek, het netwerken met zakelijke relaties en het bevorderen van een positieve bedrijfscultuur.

04

ik kreeg meer energie

Delta-hersengolven, geassocieerd met diepe slaap, spelen een rol bij fysiek en mentaal herstel. Een goede nachtrust kan bijdragen aan veerkracht en volharding, waardoor ik beter kan omgaan met tegenslagen en doorzetten in uitdagende tijden.

05

ik leef bewuster

Het bewust schakelen tussen verschillende hersengolven heeft me geholpen met zelfreflectie en zelfbewustzijn. Dit is essentieel om de bronnen van belemmerende overtuigingen (zoals angst voor zichtbaarheid of kritiek) te begrijpen en aan te pakken.

06

ik ben een leider

Een gebalanceerde mentale toestand, inclusief momenten van ontspanning (alpha) en creativiteit (theta), heeft mijn zelfvertrouwen en leiderschapskwaliteiten enorm versterkt. Dit kan leiden tot weloverwogen besluitvorming en effectieve communicatie.

Dus ja. Vanuit mijn familie, vrienden en kennissenkring heb ik vaak de opmerking gehad: 'werk je niet te hard ?', "ben je niet teveel met je werk bezig ?', 'waarom moet jij nu zo nodig op social media zeggen dat...?' en nog veel meer. In het verleden kon ik daardoor wel eens in de war raken en twijfelen aan de keuzes die ik gemaakt heb.

Tegenwoordig mediteer ik, ga ik wandelen met de hond, ga ik hardlopen, of trek ik me terug op mijn denkplek in het bos. Daar ben ik even helemaal alleen, los van alles en iedereen. Daar veranderen mijn beta hersengolven in alpha hersengolven, waardoor ik zowel fysiek als mentaal tot rust kom. Dan ontstaan de meet geniale ingevingen die ik meteen kan verwerken in mijn blogs, videos, podcasts in mijn trainingen.

"Jij bent de enige die dit zo doet en zo duidelijk uitlegt", zei een klant laatst nog tegen me. Daar word ik blij van. De kroon op mijn werk. Niet meer 24 uur per dag aan staan, maar je hersengolven onder controle houden. Het geheim van deze smid.


Tags


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>