januari 31

Met een focus puur op social media ga je het écht niet redden

Social Media was lange tijd enorm hot. Ik heb mijn bedrijven groot gemaakt door social media in te zetten. Immers, dat is op dit moment de enige manier om zichtbaar te zijn en om nieuwe klanten aan te trekken. Toch merk ik ook dat alles snel gaat. Facebook was lange tijd het belangrijkste medium voor mij, het medium waar ik het meeste uit haal. Inmiddels doe ik niet veel meer met Facebook en heb ik net zoals veel andere ondernemers het medium verlaten. Facebook is tegenwoordig voor shoppers, je komt er weinig serieuze leads meer tegen. Alhoewel het belangrijk is om op social media de nieuwste trend in de gaten te houden, is het ook belangrijk dat jij je niet blind staart op één medium. Wat als je afhankelijk bent van Facebook, en Facebook stopt ermee. Stop jij er dan ook mee?


More...

de grootste fout die je kan maken: je blindstaren op één medium

Om eerlijk te zijn, heb ik me dus wel lange tijd blind gestaard op Facebook. Toen ik van bedrijfsnaam veranderde, en Facebook er 3 maanden over deed om dat te accepteren (en zelfs toen nog niet), was ik er echt klaar mee. Advertenties werden geweigerd, zonder geldige reden. De klantenservice was niet bereikbaar (laat staan dat je een telefoonnummer kan vinden), en ook Instagram (dat is van Facebook) kwam negatief in het nieuws, omdat profielen gehackt worden en Instagram niet bereikbaar bleek.


"Social media leidt nooit tot extra omzet. Social media leidt tot nieuwsgierigheid. Iemand die nieuwsgierigheid is niet geneigd om meteen geld uit te geven."

social media levert je geen omzet op

De grootste les die ik in feite geleerd heb, is niet eens dat je je kansen moet spreiden, via Instagram EN facebook EN LinkedIn EN google. Nee, mijn grootste les is dat social media nooit leidt tot extra omzet. Echt niet! Social media is daar niet geschikt voor. Zeker nu tijdens de Corona crisis de mond-tot-mond reclame volledig wegvalt, zie je dat extra goed. Social media is om nieuwe mensen aan te trekken. Ga jij over tot een aankoop, als je voor het eerst rond aan het kijken bent, voor een oplossing voor jouw probleem? Nee toch? Social Media is om de nieuwsgierigheid te wekken van je mogelijke klant. In die staat zal je potentiële klant nog niets gaan kopen. Pas als je begrijpt hoe het spelletje werkt, zal social media pas écht voor je gaan werken.


Maar hoe werkt het spelletje dan wél?

stap 01: aandacht trekken (met social media)

Ik gebruik social media om aandacht te trekken. Ik maak mijn klant nieuwsgierig, en plan het elke maand zo dat ik elke maand een minimum aantal mensen bereik. Door op een consistente manier, regelmatig zichtbaar te zijn (3x per week), weten mijn mogelijke klanten ook dat ze op elk moment weer een waardevolle bijdrage van mij kunnen verwachten. Uiteindelijk ben ik zo vaak voorbij gekomen, dat ik in hun hoofd zit (en daar voorlopig ook blijf). Op het moment dat hun pijn groot genoeg is, zullen ze eerst aan mij denken. Mijn mogelijke klant gaat dan niet in google op zoek naar iemand die ze níet kennen, maar zullen eerder aan mij denken, omdat ze het gevoel hebben dat ze mij en mijn werkwijze al kennen. Op deze manier voeg ik elke maand 500 tot 600 mogelijke klanten toe aan mijn bereik. Hoe gaaf is dat?

Stap 02: Aandacht vasthouden (met e-mailmarketing)

Veel ondernemers stoppen na hun social media activiteiten. Maar weet je? Mensen die nieuwsgierig zijn, zullen nooit overgaan tot aankoop. Daar is meer voor nodig. Nu mond-tot-mond reclame wegvalt, zul je een manier moeten vinden om iemand die jou helemaal niet kent, enthousiast te maken. Je kan nog zo actief zijn op social media, of vindbaar in google, maar dat zal je omzet niet verhogen. Een succesvol ondernemer zet zijn mogelijke klant aan het werk als hij er om vraagt.


Daarom staat mijn website ook vol met gratis en laagdrempelig materiaal. Door aandacht te trekken komen er elke maand steeds meer mensen op mijn website terecht. Als daar niets te doen valt, gaan ze ook weer weg (en komen ze niet meer terug). Ik zet ze dus aan het werk. Ze kunnen een webinar volgen, een e-book downloaden, een online test doen, waardevolle blogs lezen. Vanuit hun luie stoel kunnen ze, zonder mij, hun eerste stappen zetten om hun probleem op te lossen.


Dat hoort ook zo, want de meeste klanten komen pas echt in beweging als jij ze met je gratis of laagdrempelig plan uit hun stoel blaast. Dat je ze laat merken dat er meer nodig is dan alleen het gratis of laagdrempelig materiaal om hun droomresultaat te bereiken.


Zo richt ik mijn website dan ook in: ik blaas ze uit hun stoel! Met e-mailmarketing verander je klanten van nieuwsgierig, tot razend enthousiast. Hoe? Door ze te confronteren met dingen die ze nog niet weten, maar oh zo hard nodig hebben. Dan zitten ze op het puntje van hun stoel en blijven ze daar ook zitten.

Stap 03: Opschalen

Ik plan mijn omzet tegenwoordig ook écht op die manier. Vroeger overkwam het me, bijna per ongeluk. Maar hoe herhaal je dat kunstje? Door elke maand een vaste stroom aan mogelijke klanten aan te trekken (aandacht trekken). Door ze zo'n waardevol materiaal voor te schotelen, dat ze zich realiseren dat ze hulp nodig hebben willen ze op korte termijn hun droomresultaat bereiken (aandacht vasthouden). De volgende stap is opschalen.


Toen ik overstapte van Facebook naar Linkedin, volgde er binnen één maand een enorme explosie: ik zat helemaal vol met 1-op-1 klanten en moest dringend gaan opschalen. Ik ben meteen begonnen met het trainen van ondernemers in groepen. Ik had opeens een compleet nieuw bedrijf. Zo voelde het ook. 


Dit is wat e-mailmarketing voor je kan doen: het verandert je nieuwsgierige klanten in razend enthousiaste klanten. Daarnaast ben ik super zuinig op mijn klanten en krijgen ze een voorkeursbehandeling: tegen een fixe korting meedoen aan een pilot, how-to videos met instructies, uitnodiging voor waardevolle masterclasses, die ik normaal gesproken alleen met betalende klanten toe en nog veel meer. 


Wanneer je daarnaast een vaste stroom aan mogelijke klanten hebt, en je weet ze op deze manier enthousiast te maken en te houden, dan heb je goud in handen. In no-time kun je opschalen van het begeleiden in 1-op-1 naar het begeleiden in groepen.

Is e-mailmarketing voor iedereen geschikt?

Jazeker. Sterker nog... elke ondernemer die echt serieus aan de slag wil met zijn bedrijf, wil stoppen met werken in loondienst en volledig voor zijn eigen bedrijf wil gaan, kan absoluut niet zonder. Mond-tot-mond reclame (offline) zal op den duur wel weer terug komen. Maar nooit meer in de vorm zoals het eerst was. Mediums zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en zelfs ClubHouse hebben elk hun eigen levensduur. Er zijn zoveel bedrijven die compleet afhankelijk zijn van Facebook of LinkedIn. Ik houd persoonlijk mijn hart vast wat er met die bedrijven gebeurt als het medium zelf stopt. E-mailmarketing blijft en gaat nooit meer weg. Als jij een goede manier vindt om het voor jezelf in te zetten (aandacht trekken - aandacht vasthouden - opschalen), heb je een manier in handen die altijd blijft werken. Dan heb je een stabiel bedrijf, dat no matter what, altijd overeind zal blijven staan. Wie wil dat nu niet, zeker in deze onzekere tijden?


Tags


dit vind je wellicht ook interessant:

Ik heb een gruwelijke hekel aan leuren met klanten

De meest briljante manier om elke maand een vaste aantal nieuwe klanten aan te trekken

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>
Wishlist Member WooCommerce Plus - Sell Your Membership Products With WooCommerce The Right Way .