november 29

Mijn zoon leert me pas echt hoe ik een persoonlijk leider kan zijn

2  comments

Mijn dochter loopt vermoeid de trap af. Ze is 16 en ze heeft niet al haar huiswerk genoteerd in haar agenda, waardoor ze nu dubbel zoveel werkt heeft. Ik heb haar een figuurlijke tik op haar vingers gegeven, en ze zit nu weer in de "aan" stand omdat ze weet dat het niet slim was. Mijn zoon is 14, en daar waar mijn dochter een bijna letterlijke kopie is van mij, is mijn zoon heel anders. Hij heeft hetzelfde probleem, hij noteert ook zijn huiswerk niet, maar als ik met hem praat, lijkt hij nog niets van me aan te nemen, omdat hij het nodig heeft om zijn eigen weg te vinden.


Even ontstaat er spanning tussen ons, totdat ik me realiseer dat het ok is dat mijn zoon zijn eigen weg vindt. Mijn dochter lijkt echt op mij, ze heeft hetzelfde brein als ik en ik voel moeiteloos aan wat ik moet doen om haar te helpen. Bij mijn zoon kost dat soms net even wat meer energie, maar dat is ok. Het herinnert me er aan dat ik als ouder ook niet overal het antwoord op heb, en dat ook ik constant mag blijven leren, mezelf mag blijven ontwikkelen.


Dat komt ook terug bij mezelf als ondernemer en de klanten die ik begeleid. Een reden waarom ik in korte tijd zo enorm gegroeid ben, is omdat ik nooit stop met leren en groepen. Ik zuig informatie op als een spons, word daar soms ook heel moe van, maar vaak geeft het me geniale ideeën. Ik omring me graag met binnenlandse en buitenlandse authoriteiten. Jarenlang is Veronique Prins een groot voorbeeld voor me geweest en heb ik veel van haar mogen leren. Maar nu volg ik ook buitenlandse authoriteiten waarvan ik weet dat ik samen met hun nog verder kan doorgroeien.


Toch kom ik soms nog eens een klant of volger tegen, die alles al lijkt te weten. Een ondernemer die al een volle agenda heeft, die het daar zo druk mee heeft, maar toch aangeeft alles al te weten. Als ik dan doorvraag blijkt dat deze 'geniale ondernemer' nog geen €100.000 per jaar draait en dolgraag de €250.000 per jaar wil gaan halen. Bovendien, als je roept dat je het zo druk hebt, klopt er iets niet, dan mag je stoppen met managen en meer een persoonlijk leider zijn.


Als ik eerlijk ben, zal ik je verklappen dat het behalen van een €100.000 per jaar best goed te doen is. Als jij een brein hebt wat constant wil leren en groeien, jij daar in durft te investeren en je waarom groot genoeg is, is €100.000 goed te doen! Maar om echt succesvol te zijn, kun je nooit zeggen "ik weet alles al", want dat is gewoon niet zo.


Zelfs die authoriteiten waarover ik sprak, weten niet alles. Veronique Prins heeft ook een amerikaanse coach, die zelf ook weer een coach heeft. Diverse andere authoriteiten gaan naar buitenlandse beurzen, netwerk events en nog veel meer, waar je veel geld voor betaalt, om zich te laten updaten van alle nieuwe trends en alle nieuwe kennis. Daarnaast is het belangrijk om ook in contact te blijven met je eigen klant, om die band te versterken en constant te weten wat er speelt.


Dus wanneer ik die spanning voel tussen mijn zoon en mezelf, voel ik eerst frustratie. Frustratie dat hij niet luistert, of omdat ik het gevoel heb dat ik tekort schiet. Als ik even rust pak, dan weet ik weet dat dit een nieuw cadeautje is. Dat ik weer iets nieuws mag leren. Dat ik even uit mijn ivoren toren mag stappen en kijken wat er echt speelt.


Als ondernemer betekent dat, dat ik luister naar mijn klant. Mijn klant laat me zien wat er nodig is. Het is er altijd, ik hoef er alleen maar naar te luisteren! Ook vandaag kreeg ik weer aan aantal mailtjes met vragen van mijn klanten, die me laten zien welke belangrijke content ik mag maken de komende weken. Dat is succes! Blijvend leren en groeien, blijvend in contact staan met je klant, maar ook met de trends in de markt. Persoonlijk leiderschap boven management. Altijd.


Tags


 • Ja Roel uitgeleerd zijn we zeker nooit ik moet bv helemaal opnieuw beginnen omdat ik zowel zakelijk als prive failliet ben gegaan en daar nu eindelijk vanaf ben.
  We hadden een goed bedrijf met een volle order portefeulle maar tijdens mijn medische studie nooit een colllege gehad over hoe run je je bedrijf.
  Ik dacht het lukt me wel dus niet dus een coach die je anders laat denken en die je laat inzien dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden is zeker belangrijk .
  Fijn weekend gewenst maar vooral een rustig weekend.
  Met vriendelijke groet jaap spruit.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >