luister hier naar mijn podcast

Volg ons op ons

Spotify Kanaal

tags:

35. Hoe kun jij je online training lanceren op een niet verkoperige manier? [podcast]

Veel ondernemers vinden een training lanceren zo verkoperig klinken. Maar weet je...? Dat hoeft niet zo te zijn. Natuurlijk zijn er veel ondernemers die het op de verkeerde manier doen. Bij hun draait het om de omzet, zij zijn nooit live aanwezig bij hun trainingen. Bij mij draait het om de kwaliteit. Dat houdt in dat ik zelfs tijdens het lanceren me niet puur richt op de verkopen, maar met name op het inspireren en motiveren van mijn klant. Als ze enthousiast of in euforische staat zijn, worden ze vanzelf klant. Dat is echt zo!


Ten eerste, wil ik juist mijn klant betrekken bij het maken van een online training. Ik vraag hem veelvuldig om input en verwerk dat in mijn plan. Zo weet ik van te voren al dat het een succes zal zijn. Met mijn Rapid Implementatie Plan, laat ik je zien hoe je in 9 stappen je training succesvol lanceert.


01
Nodig je netwerk uit

Allereerst heb je een mailinglijst nodig. Zonder mailinglijst is er geen publiek om überhaupt uit te nodigen voor jouw online training. Plaats bijvoorbeeld een post op social media en vertel dat je iets mega gaafs gaat doen en dat je daar de input van je volgers voor nodig hebt. Vraag ze of je ze op de hoogte mag houden van deze nieuwe ontwikkeling. Als je het goed aanpakt, heb je door deze actie al de eerste 100 mensen op je lijst. Stuur een nieuwsbrief naar deze lijst waar je vertelt dat je een nieuwe online training aan het maken bent. Pols de interesse en zorg ervoor dat je met je mailinglijst de mensen tagt die interesse hebben

02
Maak een eerste versie van je landingspagina

Vanuit je eerste nieuwsbrief link je naar de landingspagina waar jouw klant de online training kan kopen (tegen een flinke korting in eerste instantie). Deze pagina hoeft nog niet volledig klaar te zijn, een korte tekst met wat je van plan bent, met een persoonlijke video is in eerste instantie voldoende. Jouw klant snapt ook wel dat je nog in de bouw of pilot fase zit. Op die landingspagina deel je ook de datum wanneer de training af zal zijn, en vertel je dat je tot die tijd een korting krijgt van wel 50% tot 75%. Maar na de datum zal de prijs definitief verhoogd worden.

03
Mail 01: start je pre-sale

Dit is de echte start van de funnel. Iedereen die interesse heeft getoond via je nieuwsbrief, en op de link heeft geklikt heeft een "interesse tag" gekregen. Met die tag wordt deze funnel gestart. Je deelt in deze mail een snelle reminder waarom ze deze mail krijgen, je vertelt duidelijk dat dit product nog niet beschikbaar is, en dat ze het de komende twee weken tegen een fixe korting kunnen aanschaffen. De toon van je mail is belangrijk: ze zijn niet verplicht het product te kopen. Als ze niet op je aanbod ingaan krijgen ze in de overige mails nog voldoende inspiratie en motivatie om desnoods zelf aan de slag te gaan. Het is dus geen pusherige of verkoperige mail.


NB: Na deze drie stappen moet het duidelijk zijn of er genoeg animo is voor je training. Is dat niet zo, dan is OF je lijst in slaap gevallen, OF er is te weinig interesse voor je training. Dan moet je even terug naar de tekentafel voordat je verder gaat!

04
Werk je landingspagina verder uit

In de tussentijd zit je niet stil. Je bent actief bezig om zowel offline als online informatie te verzamelen. Je doet dus aan marktonderzoek. Je vraagt je volgers wat er absoluut niet mag ontbreken aan je online training. Wat is voor hun het meest waardevol? Die informatie verzamel je en verwerk je in je landingspagina. Zo wordt hij steeds langer! 


Voor een voorbeeld van een landingspagina, zie deze link >>>. Hier heb ik hetzelfde mechanisme toegepast.

NB: vergeet niet om wetenschappelijke info of statistieken toe te voegen die iets zeggen over de noodzaak om in actie te komen. Dat maakt jouw signaal nog sterker.

05
Zorg voor een persoonlijk signaal

Het draait echt niet om de omzet, maar om de kwaliteit en het persoonlijke contact. Zodra iemand ingaat op je early bird aanbod, zorg er dan voor dat je deze persoon persoonlijk bedankt met een video. Ik toon dan altijd een bedanktpagina met een video erop. Daar kan ik hem bedanken en toelichten wat vanaf nu de bedoeling is. 

NB: Wat ik ook doe is om extra input vragen op deze bedanktpagina. Op die manier krijg ik nog meer input waarmee ik de training en de landingspagina kan verrijken.

06
Mail 02 t/m 04: Schrijf inspirerende content

Vervolgens deel ik drie wakkerschud momenten met mijn volger. Dankzij het marktonderzoek weet ik nu wat de drie grootste obstakels zijn voor mijn volger. Ik heb de weerstand in kaart gebracht en pik er 3 obstakels of pijnpunten uit. Ik neem een video op, of maak een podcast, waarin ik de gouden tip deel. Ik schrijf drie blogs, of plaats de video of podcast op mijn website. 

Ik schrijf dus vanuit de funnel begeleidende mails (kort) waarbij ik doorlink naar de volledige blog, video of podcast. Ik maak ze nieuwsgierig en daag ze uit om door te klikken. Of ze de training nu kopen of niet, ze worden in elk geval wakker geschud.


NB: zorg er altijd voor dat je doorlinkt naar je website. Daar is meer informatie te vinden en kun je ze met call to actions nog sturen naar het juiste aanbod.

07
Maak een ribbon

Een ribbon is een call to action die ik met de Thrive Leads plugin op mijn website plaats. In het kort houdt dat in dat er een banner te zien is boven in het scherm, waarin ik vertel dat ik mijn training aan het lanceren ben en dat hij tot aan de deadline van 2 weken tegen 50% of 75% korting aangeschaft kan worden. Ik plaats er een teller in, want een teller zorgt ervoor dat mijn volger echt gaat nadenken of dit op dit moment interessant is voor hem.

NB: Deze ribbon wordt getoond omdat mijn volger vanuit de funnel op het wakkerschud moment klikt wat ik met hem deel. Zodra hij het bericht ziet, ziet hij ook de ribbon. Dat zorgt voor meer conversie!

08
Plaats een super signature

Een super signature is een PS-regel. Hiermee kan ik op een niet verkoperige manier laten zien dat het aanbod over enkele dagen afloopt. Doordat ik roep dat ik het zonde vind als mijn volger het aanbod mist, terwijl hij er wel gebruik van wil maken, wordt ook deze tekst minder verkoperig.


NB: je kan in MailBlue ervoor zorgen dat deze super signature alleen wordt getoond als mijn volger het product nog NIET gekocht heeft. Voor elke volger die dat wel gedaan heeft, is deze PS-regel niet zichtbaar.

09
Mail 05: Laatste reminder (het aanbod)

In deze allerlaatste mail doe ik mijn aanbod. Dit is de meest verkoperige mail, maar ook hier let ik op mijn toon. Ik roep wel dat het aanbod na 24 uur is afgelopen en dat de prijs dan definitief omhoog gaat. Ik vertel wat er precies in de training zit, want op dit moment is de training af en heb ik voldoende informatie verzameld. 

Met deze aanpak kun je dus makkelijk in 2 weken tijd aan marktonderzoek doen. Je kan ook eerst een pilot starten waarbij je de 10 meest trouwe klanten uitnodigt om je training te testen, in ruil voor een (video)testimonial. Na deze fase nodig je je mailinglijst uit met deze funnel en bied je de training tegen een fixe korting aan. Ook hier verzamel je weer (video)testimonials. Al deze testimonials verwerk je op je website. Immers, het is zeer krachtig als andere mensen je training aanprijzen. Het laat zien dat jouw materiaal ook echt werkt!

gratis live training

SUCCESVOL ZICHTBAAR OP SOCIAL MEDIA

Ik merk dat social media voor veel ondernemers minder leuk wordt. 


Het kan echt frustrerend zijn als jij zo je best doet om zichtbaar te zijn op social media, en je uiteindelijk ontdekt dat het steeds dezelfde mensen zijn die je post liken en er verder vrij weinig gebeurt.


Ben je daar echt helemaal klaar mee en wil je ontdekken wat je moet doen om succesvol zichtbaar te zijn?

Ik laat je in mijn webinar, "succesvol zichtbaar op social media" zien wat je moet doen om social media weer leuk te maken en hoe je ervoor zorgt dat je post elke week door nieuwe volgers gezien en gretig gelezen wordt, zodat jij er betalende klanten uit kan halen.

>