Het is in geen enkel opzicht arrogant als ik zeg dat mijn klanten op 'audiëntie' komen. Natuurlijk bedoel ik het niet zoals het klinkt, ik plaats mezelf absoluut niet op een voetstuk en ik zeg ook niet dat ik zoveel beter of belangrijker ben dan een ander. Wat ik wél zeg, is dat ik voor kwaliteit ga en dat ik mijn klant wil garanderen dat als hij met mij gaat werken, ik hem ook een minimale kwaliteit kan bieden. Ik werk dus niet met iedereen, want niet elke klant is daar aan toe. Het bepalen wie van mijn klanten toe is aan mijn intensieve begeleiding is voor mij daarom cruciaal.
eerst de afspraak of eerst de vragen?
Ik sprak laatst een klant die bij het boeken van zijn gratis adviesgesprekken zijn klant eerst een datum laat prikken in zijn digitale agenda. "Dan kan hij zelf bepalen wanneer hij tijd heeft", riep hij. Naar mijn mening is dat de verkeerde insteek. Ik ga er namelijk van uit dat de klanten die met mij willen sparren graag tijd vrijmaken en gemotiveerd genoeg zijn om het gesprek aan te gaan. Ik drink ook geen vrijblijvende kopjes koffie meer met klanten of collega's, omdat ik daar de tijd gewoon niet voor heb.
wat doe je anders als je meer klanten hebt?
Ik stel mijn klanten daarom ook vaak de vraag: wat zou er veranderen als jij 3 keer zoveel klanten hebt? Zou je dan nog steeds vrijblijvende kopjes koffie drinken? Of zou je daar een rem op zetten? Ik draai het dus om: ik stel eerst vragen en daarna bepaal ik zelf of een gesprek zin heeft. Daar is niets arrogants aan. Sommige klanten zijn gewoon nog niet toe aan intensieve begeleiding. Dan is het beter om ze iets te bieden waar ze wél iets aan hebben.
bied ze liever iets aan wat beter bij ze past
Dat zou dus net zo goed een gratis, laagdrempelig of schaalbaar product kunnen zijn. Soms is het beter om eerst te investeren in kennis en om op je eigen tijd en eigen tempo te leren, totdat je wel toe bent om de grote stap te zetten. Immers, bij mij gaat het niet zo zeer om omzet, maar meer nog om de kwaliteit