luister hier naar mijn podcast

Volg ons op ons

Spotify Kanaal

tags:

32. Succes is als een bamboeplant [podcast]

Succes is als een bamboeplant, ja echt! Als ondernemers zijn we zo bezig met doelen en resultaten. Ondanks dat ik altijd zeg dat jij je omzet kan plannen, is dit toch niet de manier om langdurig succes te behalen. Doelen zijn wel belangrijk, maar de methode er achter is nog veel belangrijker. Succes is als een bamboeplant, en in deze podcast vertel ik je waarom.


Toen ik net mijn eerste bedrijf had gestart, was ik alleen maar bezig met mijn doelen. Ik wil 10 klanten erbij deze maand, €10.000 aan omzet deze maand, mijn workshop vol en nog veel meer. Dit bracht mij niet het succes waarvan ik droomde. Weet je, wanneer je zo met je doelen bezig bent, is het net alsof je aan het hardlopen bent, of aan het afvallen, zonder plan. Je kan wel opeens 10km lopen, per ongeluk, of 10kg afvallen, maar leidt dat ook tot een blijvend resultaat? Tot een resultaat wat je maand na maand blijft volhouden? Zelden.


Hoe komt dat? Omdat jij je richt op een tijdelijk resultaat. Om je bedrijf te laten groeien zul je regelmatig nieuwe activiteiten moeten ondernemen. Vaker videos maken, vaker op een podium staan, meer zelfvertrouwen opbouwen en je realiseren dat wanneer je aan je bedrijf werkt, je ook aan jezelf werkt. Het ontwikkelen van deze nieuwe activiteiten heeft tijd nodig.


Net zoals bij de bamboeplant. Je begint met het werken aan jezelf en/of aan je bedrijf. Maar na weken lang ploeteren merk je geen resultaat. Na een maand hardlopen, 3 keer in de week, of een maand lang gezond eten, ben je nog geen kilo afgevallen. Tenminste, jij zit niets anders aan de buitenkant. Maar de truc is... dat er aan de binnenkant wel van alles veranderd is. Het is alleen nog niet zichtbaar.


De bamboeplant bijvoorbeeld... daarbij duurt het 6 weken voordat er opeens een flinke scheut de lucht in schiet (tot soms wel 30 meter hoog!). In de afgelopen 6 weken is de plant bezig geweest met het aanleggen van een enorm wortelstelsel. 


Zo ben ik laatst op een andere manier gaan communiceren, een andere tone of voice. Het leek in de eerste weken net alsof er niets veranderde. Totdat later klanten opeens gingen roepen "heb je iets veranderd of zo?". Ook kreeg ik nieuwe connectieverzoeken op LinkedIn met de opmerking erbij: "leuke stories!". Er is dus van alles aan het veranderen.


Maar... alles wat je nu zaait, oogst je pas over 3 maanden. Daarom lijkt het lang te duren, maar niets is minder waar...


gratis live training

SUCCESVOL ZICHTBAAR OP SOCIAL MEDIA

Ik merk dat social media voor veel ondernemers minder leuk wordt. 


Het kan echt frustrerend zijn als jij zo je best doet om zichtbaar te zijn op social media, en je uiteindelijk ontdekt dat het steeds dezelfde mensen zijn die je post liken en er verder vrij weinig gebeurt.


Ben je daar echt helemaal klaar mee en wil je ontdekken wat je moet doen om succesvol zichtbaar te zijn?

Ik laat je in mijn webinar, "succesvol zichtbaar op social media" zien wat je moet doen om social media weer leuk te maken en hoe je ervoor zorgt dat je post elke week door nieuwe volgers gezien en gretig gelezen wordt, zodat jij er betalende klanten uit kan halen.

>