januari 1

Achter elke vorm van weerstand schuilt een cadeautje

Je hebt in de eerste blog uit deze reeks al gelezen dat er 4 zones van handelen zijn, waar je als ondernemer in terecht kan komen. Je hebt in de tweede blog gelezen dat er diverse soorten weerstand zijn, die je tegen kunnen houden om verder te groeien, om dus een volgende zone van handelen te bereiken. Elke zone kent als het ware een "upper limit". Zodra je die grens bereikt, begint je eigen brein moeilijk te doen en gooit hij alles op je pad om je groei tegen te houden. Dit noem ik de "upper limit".

More...

nieuwe tool: bewust schrijven bij weerstand

De enige manier om je upper limit op tijd te zien en op tijd in te grijpen is door een techniek die ik "bewust schrijven" noem. Je kijkt elke week, of elke dag terug naar hoe het is gegaan binnen je bedrijf. Je schrijft op wat je brein allemaal tegen je zegt. Vervolgens kijk je welke verborgen boodschap er achter zit, of het een upper limit is, en wat je zoal kan doen om die vorm van weerstand het hoofd te kunnen bieden.

vier manieren die je in een negatieve spiraal loodsen en weerstand bezorgen

Wanneer je jouw upper limit bereikt, zorgt je brein ervoor dat je weerstand ervaart en gaat twijfelen. Bij mij is het altijd de vraag of ik het "goed genoeg" vind. Vaak is het goed genoeg en zelfs bovengemiddeld goed, maar toch ben ik niet snel tevreden. Toen ik nog startend ondernemer was, zei het stemmetje in mijn hoofd dat niemand op mijn materiaal aan het wachten was. Je kan jezelf dus onderuit halen door in een negatieve spiraal te gaan zitten, waar je niet snel uit komt. Die negatieve spiraal wordt meestal gevoed door een van de vier volgende componenten:

01
manier 01: zorgen maken en piekeren

Mijn brein is aan de ene kant geniaal, er komen dagelijks meerdere ideeën uit die waarde toevoegen aan wat ik doe binnen Skillz Online. Maar mijn brein heeft ook de neiging om de negatieve dingen die gebeuren uit te vergroten en vast te houden. Wanneer ik een nieuwe masterclass geef voor 20 klanten, en 19 geven aan euforisch blij te zijn, blijft mijn hoofd toch bezig met die ene klant die weinig zei. Als ik daar niet bewust mee omga, koppelt mijn brein er een nieuwe negatieve gedachte aan: "ze vond het vast niets". Deze ene gedachte kan ervoor zorgen dat ik zomaar de negatieve spiraal in stap. Als ik dat doe, worden er in no time nieuwe negatieve gedachten aan gekoppeld, tot aan het moment dat ik er van overtuigd ben dat de klant een klacht in dient en opstapt. Onzin natuurlijk.

"Achter elke negatieve prikkel, zit een positieve boodschap."
Alles wat negatief is wordt snelle opgepakt

Het is normaal dat je brein zo werkt. Alles wat negatief is, wordt sneller opgepakt en blijft langer hangen. Maar ook is het zo dat 99% van alle gedachten, gedachten zijn waar je niets meer kan en hoeft te doen.

Je kan er ook bewust anders mee omgaan. Bijvoorbeeld:

  • Ik geef een interactieve masterclass voor 20 mogelijke klanten. Iedereen doet actief mee, behalve een persoon. Ik zie deze persoon achterover leunen, met haar handen in haar haar, alsof ze zegt "oh god". Maar haar microfoon staat uit. Mijn brein zegt meteen: "oh god, vind ze mijn masterclass niet goed genoeg?"
  • Ik merk mijn gedachte op en laat het weer gaan. Ik observeer het, geef er verder geen aandacht aan, en richt me op de klanten die wel actief meedoen.
  • Zodra ik de tijd heb, pak ik de situatie terug en probeer ik te kijken naar een positieve gedachte, een verborgen boodschap achter deze gebeurtenis.
  • Ik realiseer me dat slechts 1 van de 20 personen, een rare reactie vertoonde, waarvan ik niet eens weet waar het aan lag (het kon net zo goed zijn dat ze zich opeens realiseerde wat ze al jaren fout deed). Dat houdt in dat 19 andere mogelijke klanten wel zichtbaar blij waren met het materiaal wat ik ze voorschotelde. Worst case heb ik klanten toegelaten tot de masterclass die niet mijn klant zijn en waar ik niet mee wil of kan werken. Best case realiseerde de klant zich dat ze enorm veel laat liggen.
  • Ik realiseer me dat mijn materiaal helemaal goed is en dat het altijd zo kan zijn dat er iemand nog niet aan toe is om op een nieuwe manier naar zijn of haar bedrijf te kijken. En alles is oké. Als ik er voldoende aanleiding toe zie, bel ik deze klant nog even op om te kijken wat er nu aan de hand is.
De verborgen boodschap

Wat ik hier dus doe, is dat ik afstand hou van alle prikkels die binnenkomen. Het zijn net cadeautjes op een lopende band. In plaats van ze vast te pakken, en alle emoties te ervaren die erbij gepaard kunnen gaan, observeer ik alleen. Zonder oordeel. Ik hou afstand en kijk naar de verborgen boodschap, het cadeautje erachter. Misschien moet ik mijn ideale klantprofiel aanscherpen, of de onder- of bovengrens die ik hanteer aanscherpen. Of misschien is er niets aan de hand en kan alles zo blijven zoals het is. Achter elke negatieve prikkel, zit een positieve boodschap. Maar ook: in 99% van alle situaties heeft een negatieve gedachte niets met de werkelijkheid te maken en zit er een andere boodschap achter die je nog niet ziet.

02
manier 02: kritiek geven of ontvangen

Door de jaren heen heb ik geleerd hoe waardevol het is om op een bewuste manier naar je eigen leven te kijken. Dat leer ik ook aan mijn kinderen, nu beide puberend, die inmiddels ook al heel anders met het leven omgaan. Een van de lessen die ik hun leer is dat wanneer je kritiek krijgt van iemand, of iemand maakt een rot opmerking, dat in de meeste situaties niets over jou zegt. Sterker nog: het zegt meer over de persoon die het zegt, en de situatie waar hij in verkeert, dan dat het iets over jou zegt. Als je nog dieper inzoomt, zou je kunnen zeggen dat deze persoon zijn eigen "upper limit" heeft bereikt. Hij ervaart weerstand, en zijn brein voelt zich goed als hij iemand anders daar de schuld van kan geven. 

"Achter elke negatieve prikkel, zit een positieve boodschap."
Opeens werd alles anders

Op het moment dat ik me dit realiseerde, veranderde alles. Ik realiseerde me met name dat alle kritiek die ik ontving, meer zeiden over de mensen om me heen. Ik groei te hard, wat confronterend kan zijn voor vrienden of collega's die hetzelfde proberen te doen. Ik ben heel open over mijn visie op de wereld, wat confronterend kan zijn voor anderen. Maar ook boek ik misschien vakanties die iets luxer zijn dan de vakantie die anderen boeken. Je wil niet weten wat een torenhoog ego met je kan doen als de ander net iets meer heeft dan jij en dit je diep raakt van binnen.

Kritiek makkelijk van je af te zetten

Toen ik dit zag, kon ik deze vorm van kritiek makkelijk van me af zetten door te realiseren dat alles oké is. Niet iedereen is hetzelfde, niet iedereen groeit net zo hard als ik, sommige mensen kiezen een totaal andere manier... en alles is oké! Er bestaat geen zwart of wit, er zijn geen winnaars of verliezers. Mensen zijn niet goed of fout, maar misschien wel anders.

Dit inzicht gaf me enorm veel rust. Met dit inzicht tackelde ik deze 'upper limit bug'.

03
manier 03: jezelf kleiner maken

Als echte perfectionist ben ik niet snel tevreden over de kwaliteit van mijn werk. Dat heb ik echt moeten leren. Als iemand me vroeger een compliment gaf over mijn training, workshop of lezing, had ik de neiging om het kleiner te maken. "Nou, ik had eigenlijk nog veel meer willen geven, maar dat ging niet, de tijd was op". 

Ik maakte mezelf kleiner en stond op die manier niet open voor de positieve energie die anderen me gaven. Wanneer we niet open staan voor deze positieve energie, gebruiken we onze "upper limit bug" om ons letterlijk klein te houden. We blijven in de zone van competentie of de zone van uitblinken. Op deze manier eindigen we dus nooit in de zone van genialiteit.

"Als je echt wil doorgroeien en wil afrekenen met je eigen weerstand, zul je een soort van plek moeten creëren waar je positieve energie en goede gevoelens kan waarderen."
Waardering en dankbaarheid

Als je echt wil doorgroeien en wil afrekenen met je eigen weerstand, zul je een soort van plek moeten creëren waar je positieve energie en goede gevoelens kan waarderen. Wanneer je goede en positieve gevoelens kan toelaten, kun je afrekenen met deze upper limit bug.

Wanneer iemand me nu een compliment geeft zeg ik altijd: "Dank je wel". Eventueel kan ik nog aangeven dat ik nog meer waarde wilde geven, maar dat ik tevreden ben over het eindresultaat. Ook als iemand me kritiek geeft, zeg ik "Dank je wel". Ik geef dan meestal aan dat ik het meeneem in mijn evaluatie. Wanneer nodig pas ik mijn training aan. Ik observeer dus eigenlijk, terwijl een compliment of kritiek op me wordt afgevuurd. Ik neem het niet persoonlijk en kijk met een neutrale blik naar de prikkel en overweeg wat ik daarmee zal doen.

04
manier 04: ruzie maken

Toen ik Leef Intens runde, mijn vorige bedrijf rondom vitaliteit, besloot Sandra om ook in het bedrijf te stappen. In het begin ging dat absoluut niet goed. Sandra is goed in planning, social media en klanten bellen, ik ben goed in coachen, adviseren, trainingen en artikelen schrijven. Toen hadden we nog het idee dat iedereen alles moest kunnen. Dat had de nodige spanningen tot gevolg en we hadden er soms zelfs ruzie over.


"Achter elke negatieve gebeurtenis zit een geheime boodschap verstopt, een belangrijke les die je nog mag leren!"
Geen winnaar of verliezer

Op een gegevens moment realiseerde ik me dat er geen winnaar of verliezer is in deze strijd. We hebben beide de volledige verantwoordelijkheid om van ons bedrijf een succes te maken. In plaats van de wijzen en as het ware dartpijltjes naar elkaar te gooien, konden we natuurlijk ook samen kijken hoe het beter kan. We besloten om onze werkzaamheden strict te scheiden. Sandra schrijf geen trainingen of artikelen, ik doe geen social media of planning. We hoeven elkaar de hele week niet eens te zien, op de overleg momenten na.

Nogmaals... achter elke negatieve gebeurtenis zit een geheime boodschap verstopt, een belangrijke les die je nog mag leren!

05
manier 05: ziek worden

Ik ben ervan overtuigd dat je lichaam met je praat. Op het moment dat je te veel stress ervaart, verkeer je lichaam in overlevingsmodus. Dat houdt in dat je lichaam alles geeft en dat je op 200% van je kunnen functioneert. Dat kan niet lang goed gaan. Ook dit is een soort van upper limit bug. Heb je er ooit bij stilgestaan, dat je lichaam in principe hele gezond is, dat er medisch gezien niets aan de hand is, maar dat je door drukte en stress jezelf ziek kan maken? Hoeveel blijft er over van je fysieke en mentale klachten als je hier meer op let?

Ik heb in het verleden een bore-out gehad en het leek dat Sandra een TIA kreeg een tijdje geleden. Medisch gezien was er niets aan de hand, maar ons lichaam liet ons wel heel duidelijk weten dat het niet goed was, hoe we ons leven toen leefden. Inmiddels hebben we deze les geleerd en onze strategie en werkwijze aangepast.

jouw upper limit bug

Elke keer als je jouw "upper limit" bereikt en weerstand ervaart, verzint je brein wel een manier om je weer omlaag te trekken. Het klinkt heel bizar, dat het echt zo werkt, maar als je er goed over nadenkt zit er een goede kern van waarheid in. Zodra je in de communicatie met je dierbaren of met zaken gerelateerde contacten tegen leugens of niet nagekomen beloften aanloopt, ontstaat er kortsluiting: of in jouw hoofd of dat van je gesprekspartner. 

Integer en betrouwbaar zijn

Als je succesvol wil zijn en je volledige potentie wil benutten, is het belangrijk dat je integer en betrouwbaar bent. Dat kan alleen als je altijd de volledige waarheid vertelt en open en eerlijk bent. Dat houdt in dat je soms ook iets confronterend tegen je klant zal moeten zeggen als hij of zij dat nodig heeft. Je hoeft immers niet de beste vriend of vriendin te zijn van je klant.

Jouw reputatie?

Jouw reputatie, dat je altijd en overal kwaliteit geeft, dat je altijd aangeeft wat je klant op dat moment nodig heeft, is vele malen belangrijker. Als ik een klant help wil ik dat die klant met het maximale resultaat weer de deur uit gaat. Dat betekent soms dat ik mijn klant op een liefdevolle manier zal moeten confronteren. En daar is een eerlijke en open communicatie voor nodig.

Ik kan deze manier van communiceren alleen eigen maken als ik niet continue met mijn eigen weerstand aan het worstelen ben. Dus ga actief aan de slag met je eigen 'upper limit bug' en pak je maximale potentie!


Tags

upper limit bug, weerstand


Over de auteur

In het hoofd van Roel bruist het altijd wel van de nieuwe ideeën. Terwijl hij met jou in gesprek is, springen de ideeën en de mogelijkheden voor jou om nog sneller te groeien als paddestoelen uit de grond. Roel deelt elke week een van die paddestoelen in zijn blogs die je kan lezen op deze website.

Roel van Heel

dit vind je wellicht ook interessant:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>