januari 9

Donald Trump: er is nog nooit iemand succesvol geworden door zijn ego te gebruiken!

Dat Trump überhaupt president geworden is, begon met een grap. Iemand riep: "die man gaat écht nóóit president worden". Trump was op zijn beurt zo op zijn tenen getrapt, dat hij toch een gooi deed naar het presidentschap en ook nog eens won. Nadat het volk ervoor gekozen heeft dat het genoeg is geweest, weet Trump nog steeds van geen ophouden. De geruchten gaan zelfs, dat hij het over 4 jaar weer opnieuw probeert. Ik vraag me af wat hij nu probeert te bewijzen. Een geliefd president, is geen president die op basis van zijn ego handelt. Zo is het ook met ondernemen: succesvol ondernemen doe je niet op basis van je ego.

More...

ondernemen is geen wedstrijd

Ik was ooit aangesloten bij een platform, waar allerlei coaches zich aansloten. Nadat ik 1 of 2 jaar netjes alle opleidingen had gevolgd die je daar kon volgen, besloot ik een nieuwe weg in te slaan: ik ging online. Enkele weken later werd ik gebeld, terwijl ik op vakantie was in Frankrijk. Het was iemand van dat platform, volledig in paniek, omdat ik online wilde gaan. Ze was duidelijk gefrustreerd en zei dat nu ik online wilde gaan, zij zelf ook online moest. Ik zou nu met kop en schouders boven alle andere coaches uitsteken en dat was niet de bedoeling van dat platform. Dus hield ik de eer aan mezelf, en beëindigde ik mijn lidmaatschap aan dat platform.


"Succesvol zijn betekent ook dat je steeds beter met weerstand moet leren omgaan. Wanneer bij elke vorm van weerstand je ego gekwetst wordt, stop je als ondernemer met groeien."


met de ideeën van anderen aan de haal

Een tijdje later kreeg ik een mailtje van een collega, die het idee had dat ik haar teksten op haar website aan het kopiëren was. Ik was verbaasd, omdat ik altijd al mijn teksten zelf schrijf. Toen ik contact met haar wilde opnemen en wilde weten waarom ze dat dan dacht, was ze opeens niet bereikbaar.


alles is óf goed óf fout

Ik heb op deze manier echt van alles meegemaakt, waardoor ik het gevoel kreeg dat veel mensen ondernemen zien als een wedstrijd. Iets waarbij er een winnaar uit de strijd moet komen. Het is óf goed wat je doet, óf verkeerd. Als je collega een succes boekt, baal jij daar enorm van, omdat jij dat succes nog niet hebt geboekt. Natuurlijk baalde ik er ook van, toen ik er achter kwam dat meerdere mensen er ook met mijn ideeën vandoor gingen.


"Het grootste cadeautje in de afgelopen jaren is het besef dat iedereen zijn eigen beleving heeft, zijn eigen mening, en dat aan geen enkele mening daadwerkelijk een goed of fout gekoppeld is. Tenminste, aan de meeste meningen niet."


zonde van je energie

Op het event van Bart van den Belt ging ik opeens anders naar dit fenomeen kijken. Hij vertelde me dat het zonde is om zoveel energie te verliezen door te kijken naar hoe anderen jouw materiaal kopiëren. Wanneer je succesvol bent, gebeurt dat sowieso wel. Maar niemand zal het met de intentie doen waarmee jij dat doet. Niemand weet de context die jij wel kent, en niemand is op de hoogte van het onderzoek dat jij hebt gedaan, voordat je met dat idee kwam.


pak niet alles zo persoonlijk op

Ik heb ongelofelijk veel geleerd van mijn stress en burn-out bedrijf, het bedrijf dat ik runde voordat ik aan Skillz Online begon. De belangrijkste les van allemaal is dat ik me realiseerde dat er geen goed of fout bestaat, wel anders. Om niet in zwart of wit te denken, in goed of fout, dat er geen winnaar uit de strijd hoeft te komen. Ik weet nu, na jaren ondernemen, ook dat er altijd wel zulke dingen op je pad komen, dingen die in eerste instantie pijn doen. Een collega die jou het succes niet gunt, iemand die je beschuldigt van plagiaat, een klant die halverwege een traject toch afhaakt. Als je alles persoonlijk oppakt, ga je echt moeilijk krijgen als ondernemer en houd je je eigen voet op het rempedaal.


"Een conflict ontstaat pas wanneer je het goed en fout spelletje meespeelt. Dat is zonde van je energie. Niet alles gaat over jou en niet iedereen groeit met dezelfde snelheid. Door daar zonder oordeel naar te kijken, ben je pas echt vrij."


zonder oordeel terugkijken op wat er nodig is

Met al deze kennis in mijn hoofd, kijk ik tegenwoordig terug op alles wat er gebeurd is. Dat lid van dat platform, raakte in paniek omdat ze de eigen tools en kennis niet had om online te gaan en keek toe ik moeiteloos online dreigde te gaan. Zegt dat iets over mij? Is het verkeerd dat zij zo denkt? Is het verkeerd dat ik de kansen pak die ik voor me zie ontstaan? Beide situaties zijn oké en hebben geen oordeel nodig.


kansen durven pakken die je ziet ontstaan

Vorige week had ik een klant die zei... "als ik deze stap neem, dan krijg ik geheid boze blikken mijn kant op gestuurd, omdat niemand anders doet wat ik wil gaan doen". Met dit inzicht hield ze duidelijk de voet op de rem. Verbaasd riep ik: "dat begrijp ik, maar dan moet je het toch juist doen? Het kan zijn dat anderen denken in goed en fout, dat anderen het zien als een wedstrijd. Het kan toch nooit zo zijn dat als jij de kansen pakt die je voor je ziet ontstaan, en de ander durft of doet het niet, jij er op wordt aangekeken?". Toen was het even stil.


"Je houdt als ondernemer pas echt de voet op de rem, als je de kansen die je ziet niet pakt, omdat je bang bent dat andere mensen daar een oordeel over kunnen hebben."


durf anders te zijn, met of zonder spanningen

Als er 10 ondernemers zijn, waarvan er 9 ondernemen op basis van hun ego... denken in goed en fout, zaken kopiëren en misschien wel een tikkeltje afgunstig zijn... dan zul je zien dat de 10e opvalt op een positieve manier. Die 10e is niet bezig met wat hoort en niet hoort. Die 10e heeft een positieve uitstraling waar mensen juist op af komen, omdat hij niet in oordelen denkt. Die 10e weet dat een juiste mindset de basis is van een succesvol bedrijf. Die 10e durft anders te zijn en weet dat daardoor er soms spanning ontstaat. Maar toch gaat hij door. Dát is de basis van een succesvolle ondernemer.


Wie is de daadwerkelijke winnaar?

Ik begrijp heel goed dat Donald Trump zich gekwetst voelt door de uitslag. Hij had zo gehoopt om nog eens 4 jaar president te zijn. Waarschijnlijk is het zijn ego die gekwetst is. Persoonlijk denk ik dat mensen eerder voor een leidersfiguur kiezen die zich NIET laat leiden door zijn ego. Iemand die sportief is en de mening van de massa accepteert. Iemand die beseft dat er meerdere manieren zijn om een leidersfiguur te zijn en mensen te inspireren. Als je dat spelletje begrijpt, laat je zien wie de daadwerkelijke winnaar is.


Tags


Over de auteur

Toen ik ondernemer werd, kwam ik er achter dat het juist goed is om rebels te zijn. De enige manier om succesvol te zijn is immers door op te vallen. Toen ik deze rebelse rol eenmaal omarmde, kwam ik er achter dat ik over gaven en talenten beschikte waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. Mijn brein begon te bruisen van de ideeën en alles kwam los. Met dat bruisende brein besloot ik om andere ondernemers te helpen. Veel ondernemers hebben namelijk een prachtige boodschap die de wereld in moet. Ik zie vaak dat deze boodschap er wel is, maar dat te weinig mensen weten dat deze ondernemer er überhaupt is, laat staan dat hij of zij een prachtige boodschap heeft.

Roel van Heel

dit vind je wellicht ook interessant:

36. Paula Brummelkamp: Als schrijfcoach moet ik soms ook ‘een heks’ zijn

36. Paula Brummelkamp: Als schrijfcoach moet ik soms ook ‘een heks’ zijn

35. Hoe kun jij je online training lanceren op een niet verkoperige manier?

35. Hoe kun jij je online training lanceren op een niet verkoperige manier?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>